Εσπασε η ποινικοποίηση των αγώνων και ο τσαμπουκάς της κυβέρνησης, όπως αυτός εκφράστηκε από το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και πρόεδρο της Φοιτητικής Εστίας Πατρών Γιώργου Αθανασόπουλου, ο οποίος, κάτω από την έντονη πίεση των φοιτητών, άνοιξε τελικά το εστιατόριο και λειτουργεί κανονικά, το οποίο αυθαίρετα και ετσιθελικά είχε κλείσει ως αντίποινα για τις κινητοποιήσεις των φοιτητών.
Οι φοιτητές όμως, από την πλευρά τους, δε σταματούν εκεί και συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους με κεντρικό αίτημα την αναβάθμιση της φοιτητικής μέριμνας, η οποία περικλείει δημόσια και δωρεάν σίτιση, στέγαση, μεταφορά. Ιδιαίτερα, για ό,τι έχει σχέση με την Εστία, ζητούν, πέρα από τη δωρεάν σίτιση, μόνιμο προσωπικό, βελτιωμένη ποιότητα φαγητού και ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις υγιεινής. Χθες το μεσημέρι, μάλιστα, προχώρησαν σε συναυλία διαμαρτυρίας στο χώρο του πανεπιστημίου, ενώ σήμερα αναμένεται να πραγματοποιήσουν πορεία διαμαρτυρίας στις 11.30 π.μ., με προορισμό την Περιφέρεια.
Κάλεσμα για τη δημιουργία της προοπτικής για ένα νέο και ισχυρό ξεκίνημα στο κίνημα των αδιόριστων εκπαιδευτικών, απευθύνει η ΕΣΑΚ ΔΕΕ, ενόψει των εκλογών στην Πανελλήνια Ενωση Αδιορίστων Εκπαιδευτικών, που θα γίνουν στα γραφεία της ΔΟΕ (Ξενοφώντος 15Α, Σύνταγμα) την Κυριακή 9 Δεκέμβρη.
Για να ψηφίσουν οι αδιόριστοι εκπαιδευτικοί, πρέπει να έχουν μαζί τους ταυτότητα ή διαβατήριο, ενώ για την εγγραφή τους φωτοτυπία πτυχίου ή της βεβαίωσης εγγραφής στην επετηρίδα.
Σημαντικά ενισχυμένη εμφανίστηκε η ΠΚΣ στις εκλογές των πρωτοετών για την ανάδειξη Επιτροπής Ετους που πραγματοποιήθηκαν (με κάλπη και όχι μέσα από Γενική Συνέλευση) σε τρεις σχολές του «Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης» που έχουν έδρα την Κομοτηνή.
Στη Νομική η ΠΚΣ έφτασε το 21% ενώ πέρσι είχε λάβει 14%. Σε Οικονομικό και ΤΕΦΑΑ, όπου φέτος για πρώτη φορά έγιναν εκλογές, η ΠΚΣ έλαβε 20% και 4% αντίστοιχα. Συνολικά εμφανίζεται να έχει συνολικά και στις τρεις σχολές 17,2%.
Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το γεγονός πως οι φοιτητές συμμετείχαν σχεδόν καθολικά στη διαδικασία παρά τις διάφορες πρακτικές τρομοκράτησης που επιστράτευσαν μέλη της ΔΑΠ κλπ. Γεγονός που αναδεικνύει πως οι φοιτητές στέκονται κόντρα στις σειρήνες της αδράνειας και της υποταγής. Παράλληλα, συσπειρώνονται γύρω από την ΠΚΣ και την αναδεικνύουν σε πρωτοπόρα δύναμη.
Την ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων και την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, καταδικάζει η Ομοσπονδία Γονέων και Κηδεμόνων Ν. Θεσσαλονίκης, με απόφαση που έλαβε πρόσφατα. Αφορμή αποτέλεσε η «καθυστερημένη» και ύποπτη απόφαση του ΙΑ Τμήματος του Πταισματοδικείου Θεσσαλονίκης να προχωρήσει στο σχηματισμό δικογραφίας για την κατάληψη που πραγματοποιήθηκε στο 3ο Λύκειο Καλαμαριάς το Δεκέμβρη του 1999. Μάλιστα, με σχετικό έγγραφο ζήτησε από τον Λυκειάρχη του σχολείου να δώσει τα ονόματα των μελών του 15μελούς Μαθητικού Συμβουλίου. Αίτημα στο οποίο αρνήθηκε να συνεργήσει ο λυκειάρχης, καταγγέλλοντας πως δεν προτίθεται να παίξει ρόλο καταδότη.
Με επιστολή της προς τον υπουργό Παιδείας, η Ομοσπονδία Γονέων σημειώνει: «Το σχολείο πρέπει να είναι κοιτίδα παροχής ολόπλευρης μόρφωσης, να μορφώνει πολύπλευρα την προσωπικότητα των μαθητών, να διαπλάθει ανθρώπους ικανούς να αντιμετωπίσουν δημιουργικά την εργασία και τη ζωή τους. Δημιουργική όμως προσωπικότητα διαμορφώνει η γνώση που αποχτιέται με τη δημιουργική συμμετοχή του παιδιού στα δρώμενα του σχολείου και της κοινωνίας».
Επίσης, καταγγέλλει πως «η ποινικοποίηση των μαθητικών κινητοποιήσεων στοχεύει, αφ' ενός, στην τιμωρία αυτών που τόλμησαν να κρίνουν, να αμφισβητήσουν και να αντιπαλέψουν τις κυβερνητικές επιλογές και, αφ' ετέρου, να αποτρέψει μέσα από το φόβο των διώξεων και την ταλαιπωρία που συνεπάγονται, νέες διεκδικήσεις». Και ζητά ομόφωνα «να γίνουν σεβαστές οι αποφάσεις και η λειτουργία των μαθητικών κοινοτήτων, όπως εκφράστηκαν τότε με τις συγκεκριμένες αποφάσεις των μαθητών, να σταματήσει κάθε διοικητική και ποινική διαδικασία σε βάρος των μαθητών του 15μελούς».
Δυναμικές και μαχητικές κινητοποιήσεις μαθητών, γονιών, εκπαιδευτικών, χτες το πρωί και το μεσημέρι, στην πλατεία Δέγλερη
Χτες στο σχολικό Συγκρότημα της Χωράφας καμιά πένα δεν έγραψε, κανένα σχολείο δε λειτούργησε. Οι μαθητές απείχαν από τα μαθήματά τους, ενώ οι καθηγητές τους πραγματοποίησαν τρίωρη στάση εργασίας. Το πρωί, οι μαθητές από το 2ο ΤΕΕ και το 7ο ΕΛ πραγματοποίησαν συγκέντρωση στην πλατεία Δέγλερη, ενώ το μεσημέρι σειρά είχαν οι μαθητές από τα υπόλοιπα σχολεία της Χωράφας. Διαμαρτυρήθηκαν γιατί οι μαθητές του 10ου ΕΛ περιμένουν σχολείο εδώ και δέκα χρόνια.
Ο ΟΣΚ εξάντλησε το δεκαοχτάμηνο κι η ανέγερση του κτιρίου έχει μείνει στα χαρτιά, όπως κινδυνεύει να μείνει και το 17ο Γυμνάσιο (17/1/2002 λήγει το δεκαοχτάμηνο). Το υπουργείο Παιδείας είχε δεσμευτεί ότι θα λύσει τη διπλοβάρδια στο Περιστέρι το 1996, μετά είπε για το 1998 και τώρα λέει για το 2005.
«Δε ζητάμε τίποτα παράλογο», είπε, ανοίγοντας τη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε λίγο αργότερα στο χώρο του 10ου ΕΛ, ο μαθητής Κώστας Παππάς, επισημαίνοντας ότι με τη διπλοβάρδια δεν μπορούν να οργανώσουν τη ζωή τους, βρίσκονται κυνηγημένοι και εγκλωβισμένοι στο τρίπτυχο σχολείο - φροντιστήριο - σπίτι. «Ο κόμπος έχει φτάσει στο χτένι. Η υπομονή εξαντλήθηκε και δεν ανεχόμαστε πια από κανέναν να παίζει με τη μόρφωση των παιδιών μας», τόνισε στη συνέχεια ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων Στάθης Μπουγάτσος, ενώ έκανε μια αναδρομή στις υποσχέσεις και τα «θα» για την επίλυση του προβλήματος. Εκ μέρους του ΚΚΕ χαιρέτισε ο Αχιλλέας Κανταρτζής, ο οποίος αναφέρθηκε στις συνεχείς διαβεβαιώσεις που έχει δώσει η κυβέρνηση στη Βουλή ότι θα λυθεί το πρόβλημα. «Οταν θέλουν να κατασκευάσουν έργα ενόψει και της Ολυμπιάδας, εξυπηρετώντας συμφέροντα μεγαλοεπιχειρηματιών και κατασκευαστών, αμέσως βρίσκουν λύσεις για τη ρυμοτόμηση - δημοπράτηση - μελέτη των έργων. Οταν πρόκειται για σχολεία, τότε δεν μπορούν να κάνουν τίποτα», τόνισε, καλώντας συγχρόνως όλους να διεκδικήσουν το μερτικό τους από τη ζωή, βάζοντας τη δική τους σφραγίδα με τους αγώνες τους.
«Αν δεν μπει η τσάπα και φέτος στο σχολείο μας, θα τους κάνουμε τον ύπνο ταραγμένο», προειδοποίησε στη συνέχεια ο Θοδωρής Αυγέρος, εκπαιδευτικός. Ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣΠ, Σπύρος Μαγγίνας, καταλόγισε τις ευθύνες που έχει η δημοτική αρχή, καλώντας όλους σε εγρήγορση και κινητοποίηση. Τη δική τους παρέμβαση έκαναν μαθητές από άλλα σχολεία της περιοχής. Ο Τάσος Πιστιόλης, από το 2ο ΤΕΕ, αναρωτήθηκε πώς μπορούν να χωρέσουν οι μαθητές των 28 τμημάτων σε 21 αίθουσες, ενώ ο Ηλίας Ηλιόπουλος, από το 4ο ΤΕΕ, μίλησε για τα προβλήματα του σχολείου του, που είναι η ανυπαρξία εργαστηρίων, τα σπασμένα τζάμια στις αίθουσες, αλλά και τα ...δανεικά εργαλεία που χρησιμοποιούν για να κάνουν μάθημα.
Χαιρετισμούς απηύθυναν, επίσης, ο Δημήτρης Σωτηριάδης, αναπληρωτής γραμματέας της Ομοσπονδίας Γονέων Αθήνας, ο δημοτικός σύμβουλος Ανδρέας Παχατουρίδης, ο Χρήστος Φουσέκης, συνδικαλιστής εκπαιδευτικός, ενώ παραβρέθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της ΔΑΣΠ Γρηγόρης Τιμπλαλέξης. Ελαμψαν, όμως, διά της απουσίας τους, η δημοτική αρχή, οι υπεύθυνοι του ΟΣΚ, αλλά και οι αρμόδιοι του υπουργείου Παιδείας...