Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
Κινητοποίηση στη Χαλκίδα

«Δημόσια και δωρεάν, Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση», είναι το αίτημα που θα διατρανώσουν με την αυριανή κινητοποίησή τους οι σπουδαστές της Χαλκίδας. Με αποφάσεις των συλλόγων οικότροφων, ΣΔΟ και ΣΤΕΦ, θα ξεκινήσουν την κινητοποίησή τους στις 11 το πρωί από το σταθμό του ΚΤΕΛ και θα διαδηλώσουν στους δρόμους της πόλης, αντιδρώντας στο υπερβολικό κόστος μεταφοράς τους και ζητώντας επιπλέον χρηματοδότηση του ΤΕΙ από τον κρατικό προϋπολογισμό.

ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ ΝΑΥΤΙΚΩΝ ΑΚΑΔΗΜΙΩΝ - ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Συντονίζονται αγωνιστικά

Αγωνιστικό μέτωπο προτάσσουν οι σπουδαστές των Ακαδημιών Εμπορικού Ναυτικού (ΑΕΝ) όλης της χώρας, οι εκπαιδευτικοί σ' αυτές και ναυτεργάτες, για να καταργήσουν το νόμο 3153/2003, που παραδίδει τη Ναυτική Εκπαίδευση και μετεκπαίδευση στις ιδιωτικές «αγκάλες». Να σταματήσουν τη μετατροπή των ναυτικών σχολών σε «βιομηχανία» έκδοσης «πειθήνιων ναυτεργατών» στα χέρια των εφοπλιστών, να «σπάσουν» τη στρατοκρατία και διεκδικώντας Ενιαία Δημόσια και Δωρεάν Ανώτατη Εκπαίδευση. Να γίνουν οι ναυτικές Ακαδημίες ισότιμοι φορείς της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Το μεγάλο βήμα για τον αγωνιστικό συντονισμό σπουδαστών, εκπαιδευτικών και ναυτεργατών έγινε το μεσημέρι του περασμένου Σαββάτου 6 Νοέμβρη στην αίθουσα συνελεύσεων της ΠΕΜΕΝ.

Με πρωτοβουλία της Ενωσης Μηχανικών και του Συλλόγου Σπουδαστών της ΑΕΝ Ασπροπύργου, έγινε σύσκεψη, στην οποία η συμμετοχή ξεπέρασε τα αναμενόμενα, καθώς έδωσαν το «παρών» τους εκπρόσωποι από τη συντριπτική πλειοψηφία των ναυτικών Ακαδημιών της χώρας. Οι μόνοι που δεν εκπροσωπήθηκαν ήταν οι σπουδαστικοί Σύλλογοι των ΑΕΝ Χίου και Οινουσών και αυτό λόγω της απαγόρευσης απόπλου των ακτοπλοϊκών πλοίων που επικρατούσε στα νησιά τους. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν οι σπουδαστικοί Σύλλογοι των ΑΕΝ Ασπροπύργου, Θεσσαλονίκης, Κεφαλλονιάς, Πρέβεζας, Υδρας, Σύρου, Κύμης και Χανίων. Συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ενωσης Εκπαιδευτικών Δημόσιας Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΠΕΕΔΝΕ) και το προεδρείο της Ενωσης Μηχανικών.

Οι παρευρισκόμενοι αποφάσισαν όλη αυτή τη βδομάδα να γίνουν γενικές συνελεύσεις στις ΑΕΝ για την ενημέρωση των σπουδαστών, αλλά και για να ληφθούν αποφάσεις για πανελλαδική κινητοποίηση στον Πειραιά. Η διαδικασία αυτή θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί στο τέλος της βδομάδας, οπότε το Σάββατο 13 Νοέμβρη, στις 12 το μεσημέρι, θα γίνει νέα συνάντηση στην ΠΕΜΕΝ για να καθοριστεί η ημερομηνία της κινητοποίησης.

Τη συζήτηση «άνοιξε» ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Σάββας Τσιμπόγλου, ο οποίος περιέγραψε ανάγλυφα τα όσα προωθούνται σε βάρος της ναυτικής εκπαίδευσης, τα οποία έχει προδιαγράψει ο εκτρωματικός νόμος 3153 που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατ' εντολή των εφοπλιστών και έρχεται σήμερα η κυβέρνηση της ΝΔ να τα εφαρμόσει. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε ήταν ιδιαίτερα πλούσιος, καθώς πήραν το λόγο όλοι οι εκπρόσωποι των σπουδαστικών συλλόγων και της ΠΕΕΔΝΕ, μεταφέροντας τη διάθεση σπουδαστών και καθηγητών για συντονισμένο αγώνα.

ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΟ ΤΩΝ ΑΕΙ
Πολλά τα προβλήματα, κλιμάκωση των κινητοποιήσεων

Σε ένα σημαντικό βήμα για το συντονισμό της αγωνιστικής τους δράσης σε όλη τη χώρα προχώρησαν οι φοιτητές που συγκεντρώθηκαν το πρωί του Σαββάτου στην Αθήνα (στο κτίριο του Χημείου), μετέφεραν πλούσια εμπειρία από τις σχολές τους, τα προβλήματα και τους αγώνες τους και κατέληξαν σ' ένα κοινό πλαίσιο - κάλεσμα προς όλους τους φοιτητές, στη βάση της απαίτησης για Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, δημόσια και δωρεάν.

Εβδομάδα φοιτητικών κινητοποιήσεων σε κάθε πόλη κήρυξαν οι φοιτητές αυτήν από 29 Νοέμβρη έως 3 Δεκέμβρη, ενώ καλούν σε πανελλαδικό συλλαλητήριο στην Αθήνα στις 10 Δεκέμβρη. Αποφάσισαν, επίσης, το κάλεσμα του Συντονιστικού να φτάσει σε κάθε Γενική Συνέλευση, σε συνελεύσεις ετών και τμημάτων και να αποτελέσει έναυσμα για οργάνωση, συντονισμό κι αγωνιστική διεκδίκηση, ακόμα και σε συλλόγους όπου οι συσχετισμοί δυνάμεων είναι αρνητικοί για το φοιτητικό κίνημα.

Χαρακτηριστικό για την απήχηση που έχει το συγκεκριμένο διεκδικητικό πλαίσιο στο σύνολο των φοιτητών είναι ότι στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμα και φοιτητές από συλλόγους που δεν είχαν πάρει αποφάσεις για συντονισμό. Εξάλλου, τα προβλήματα που προκύπτουν από την πολιτική που σπρώχνει την εκπαίδευση στην ιδιωτικοποίηση και υποβαθμίζει το δικαίωμα των φοιτητών στη μόρφωση και τη δουλιά όλο και οξύνονται και μαζί τους φουντώνει η αγανάκτηση των φοιτητών.

Περικοπές μαθημάτων κι εργαστηρίων, λόγω έλλειψης καθηγητών κι ελλιπούς υποδομής, κατήγγειλε η εκπρόσωπος του Τμήματος Βιολογικών Εφαρμογών και Τεχνολογιών (ΒΕΤ) του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ενώ εξέφρασε την έντονη αγωνία των συμφοιτητών της για την εργασιακή προοπτική τους όταν αποφοιτήσουν. Την ίδια αγωνία μοιράζονται κι οι απόφοιτοι της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Πολυτεχνείου, την οποία μετέφεραν στη συνάντηση, ενώ αίσθηση προκάλεσε η περιγραφή του εκπροσώπου του συλλόγου φοιτητών Φυσικού Ιωαννίνων για τον τρόπο με τον οποίο διασυνδέεται το ίδρυμα με τις επιχειρήσεις και τις κινητοποιήσεις των φοιτητών ενάντια στην ιδιωτικοποίηση. Πολλά και έντονα ήταν επίσης τα προβλήματα κτιριακής υποδομής που κατήγγειλαν φοιτητές από διάφορες περιοχές, με κορυφαίο αυτό που αντιμετωπίζουν στο Ηράκλειο Κρήτης, όπου αναγκάζονται να κάνουν μάθημα σε κτίρια από αμίαντο. Καταγγέλθηκαν, επίσης, περιπτώσεις Τμημάτων όπου οι φοιτητές αναγκάζονται να πληρώνουν για συγγράμματα, αλλαγές σε προγράμματα σπουδών με στόχο την προώθηση του μοντέλου της Μπολόνια για τα έτη σπουδών, αντιδραστικοί εσωτερικοί κανονισμοί, υπέρογκα εισιτήρια για μεταφορά στις συγκοινωνίες.

Οι σύλλογοι που συμμετέχουν στο Συντονιστικό είναι:

Αθήνα: Πάντειος, Φιλοσοφική, Γεωπονικό, Φυσικό, Βιολογικό, Νηπιαγωγών, Επικοινωνίας και ΜΜΕ, Μεθοδολογίας Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης (ΜΙΘΕ), ΣΕΜΦΕ Πολυτεχνείου.

Θεσσαλονίκη: Ηλεκτρολόγοι, Φυσικό, Ψυχολογικό, Δασολογίας, Φιλολογικό, Πολιτικών Μηχανικών, Ιστορικό - Αρχαιολογικό.

Πάτρα: Φυσικό, Μαθηματικό, Βιολογικό, Χημικό, Δάσκαλοι, Εστία.

Γιάννενα: Φυσικό, ΒΕΤ, Φιλοσοφίας Παιδαγωγικής Ψυχολογίας (ΦΠΨ), Χημικό, Επιστημών Τέχνης.

Αιγαίο: Ναυτιλιακό, Διοίκησης Επιχειρήσεων.

Ηράκλειο Κρήτης: Ηλεκτρονικών Υπολογιστών, Φυσικό.

Κέρκυρα: Ιστορικό - Αρχαιολογικό, Αρχειονομίας.

Βόλος: Ιστορικό - Αρχαιολογικό.

Λάρισα: Ιατρική.

ΤΕΙ
Πλαστό το κλίμα συναίνεσης

Συνάντηση χτες της υπουργού με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών σε κλίμα συναίνεσης, τη στιγμή που οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων δείχνουν την κατάντια

Πίστωση χρόνου δίνει η Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) στην κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στον πολυδιαφημισμένο Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία και μέσα από κει να αλιεύσουν λύσεις για τα ιδρύματα, την ίδια στιγμή που τα προβλήματα των ιδρυμάτων οξύνονται στο έπακρο, ενώ και από το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να καθηλώσει τα ΤΕΙ σε θέση υποδεέστερη των Πανεπιστημίων, διατηρώντας το διαχωρισμό τους.

Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της ΟΣΕΠ, τους οποίους συνάντησε χτες, ότι θα εντάξει το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων στο διάλογο και θα λύσει θέματα που αφορούν στο προσωπικό των ιδρυμάτων, ενώ στο μέλλον θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση των ΤΕΙ, στην κατεύθυνση εξισορρόπησής της με αυτή των Πανεπιστημίων.

Τα παραπάνω ικανοποίησαν τους εκπροσώπους της ΟΣΕΠ ΤΕΙ, που διαμήνυσαν ότι θα προχωρήσουν στην - προγραμματισμένη από την προηγούμενη βδομάδα - αποχή και κοινή συνεδρίαση με τους προέδρους των ιδρυμάτων, αύριο Τετάρτη, ενώ θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις αμέσως μετά, περιμένοντας να δουν το νέο προϋπολογισμό και τη διεξαγωγή του διαλόγου. Δεδομένης αυτής της συναινετικής στάσης της ΟΣΕΠ, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Πανεπιστημονικής στο ΚΔΣ της Ομοσπονδίας δεν ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο για τη χτεσινή συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Αποκαλυπτικοί προϋπολογισμοί πείνας

Παρά την τεχνητή ευφορία που προσπαθούν να δημιουργήσουν κυβέρνηση και ΟΣΕΠ σχετικά με το μέλλον των ΤΕΙ, υπάρχουν στοιχεία από τους προϋπολογισμούς των δυο μεγαλύτερων ιδρυμάτων (ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανσπουδαστική ΚΣ και αποκαλύπτουν ότι οι διοικήσεις των ΤΕΙ κάνουν εκπτώσεις στο τι ζητάνε, ακόμα κι από την πενιχρή χρηματοδότηση των προηγούμενων ετών!

Συγκεκριμένα, η πρόταση προϋπολογισμού του προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας παρουσιάζει καθηλωμένο το κονδύλι για τη σίτιση στα ίδια με πέρσι επίπεδα (1.800.000 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 200.000 ευρώ από το 2002, παρά την αύξηση των σπουδαστών), αφαιρεί εντελώς το κονδύλι για τη στέγαση που πέρσι ήταν 350.000 ευρώ, μειώνει σημαντικά τα κονδύλια για συγγράμματα. Ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Αθήνας προβλέπει συνολικά έσοδα μειωμένα σε σχέση με πέρσι (21.761.649 ευρώ, έναντι 21.913.000 ευρώ πέρσι) και μειωμένα συνολικά έξοδα.

Αντίστοιχα στο ΤΕΙ Πειραιά, η πρόταση προϋπολογισμού που ψήφισε η Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ παρουσιάζει μείωση στο κονδύλι για τη σίτιση (800.000 ευρώ σε σχέση με 829.200 ευρώ πρόπερσι), για τα συγγράμματα (500.000 ευρώ σε σχέση με 792.000 πρόπερσι), ενώ για τον εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας προβλέπει περίπου 10 ευρώ για κάθε μάθημα! Αξίζει, δε, να προσθέσουμε ότι με αυτό τον προϋπολογισμό, για τη σίτιση αντιστοιχούν 0,30 ευρώ σε κάθε σπουδαστή τη μέρα και οι συνολικές δαπάνες για τα υλικά των εργαστηρίων είναι μικρότερες από του 2003!

Αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση κι απαιτώντας γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η ΠΚΣ προχωράει σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Αθήνας και στη Διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά, και σε κινητοποίηση στη Σύνοδο των προέδρων και της ΟΣΕΠ αύριο Τετάρτη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ