Τρίτη 9 Νοέμβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΤΕΙ
Πλαστό το κλίμα συναίνεσης

Συνάντηση χτες της υπουργού με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών σε κλίμα συναίνεσης, τη στιγμή που οι προϋπολογισμοί των ιδρυμάτων δείχνουν την κατάντια

Πίστωση χρόνου δίνει η Ομοσπονδία των Εκπαιδευτικών ΤΕΙ (ΟΣΕΠ) στην κυβέρνηση, προκειμένου να προχωρήσει στον πολυδιαφημισμένο Εθνικό Διάλογο για την Παιδεία και μέσα από κει να αλιεύσουν λύσεις για τα ιδρύματα, την ίδια στιγμή που τα προβλήματα των ιδρυμάτων οξύνονται στο έπακρο, ενώ και από το κυβερνητικό πρόγραμμα της ΝΔ για την Παιδεία διαφαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να καθηλώσει τα ΤΕΙ σε θέση υποδεέστερη των Πανεπιστημίων, διατηρώντας το διαχωρισμό τους.

Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου υποσχέθηκε στους εκπροσώπους της ΟΣΕΠ, τους οποίους συνάντησε χτες, ότι θα εντάξει το θέμα των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων στο διάλογο και θα λύσει θέματα που αφορούν στο προσωπικό των ιδρυμάτων, ενώ στο μέλλον θα ενισχύσει τη χρηματοδότηση των ΤΕΙ, στην κατεύθυνση εξισορρόπησής της με αυτή των Πανεπιστημίων.

Τα παραπάνω ικανοποίησαν τους εκπροσώπους της ΟΣΕΠ ΤΕΙ, που διαμήνυσαν ότι θα προχωρήσουν στην - προγραμματισμένη από την προηγούμενη βδομάδα - αποχή και κοινή συνεδρίαση με τους προέδρους των ιδρυμάτων, αύριο Τετάρτη, ενώ θα αναστείλουν τις κινητοποιήσεις αμέσως μετά, περιμένοντας να δουν το νέο προϋπολογισμό και τη διεξαγωγή του διαλόγου. Δεδομένης αυτής της συναινετικής στάσης της ΟΣΕΠ, ερωτηματικά προκαλεί το γεγονός ότι οι εκπρόσωποι της Πανεπιστημονικής στο ΚΔΣ της Ομοσπονδίας δεν ενημερώθηκαν από τον πρόεδρο για τη χτεσινή συνάντηση με την υπουργό Παιδείας και δεν μπόρεσαν να παρευρεθούν.

Αποκαλυπτικοί προϋπολογισμοί πείνας

Παρά την τεχνητή ευφορία που προσπαθούν να δημιουργήσουν κυβέρνηση και ΟΣΕΠ σχετικά με το μέλλον των ΤΕΙ, υπάρχουν στοιχεία από τους προϋπολογισμούς των δυο μεγαλύτερων ιδρυμάτων (ΤΕΙ Αθήνας και Πειραιά), που έδωσε στη δημοσιότητα η Πανσπουδαστική ΚΣ και αποκαλύπτουν ότι οι διοικήσεις των ΤΕΙ κάνουν εκπτώσεις στο τι ζητάνε, ακόμα κι από την πενιχρή χρηματοδότηση των προηγούμενων ετών!

Συγκεκριμένα, η πρόταση προϋπολογισμού του προέδρου του ΤΕΙ Αθήνας παρουσιάζει καθηλωμένο το κονδύλι για τη σίτιση στα ίδια με πέρσι επίπεδα (1.800.000 ευρώ, ποσό μειωμένο κατά 200.000 ευρώ από το 2002, παρά την αύξηση των σπουδαστών), αφαιρεί εντελώς το κονδύλι για τη στέγαση που πέρσι ήταν 350.000 ευρώ, μειώνει σημαντικά τα κονδύλια για συγγράμματα. Ο προϋπολογισμός του ΤΕΙ Αθήνας προβλέπει συνολικά έσοδα μειωμένα σε σχέση με πέρσι (21.761.649 ευρώ, έναντι 21.913.000 ευρώ πέρσι) και μειωμένα συνολικά έξοδα.

Αντίστοιχα στο ΤΕΙ Πειραιά, η πρόταση προϋπολογισμού που ψήφισε η Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ παρουσιάζει μείωση στο κονδύλι για τη σίτιση (800.000 ευρώ σε σχέση με 829.200 ευρώ πρόπερσι), για τα συγγράμματα (500.000 ευρώ σε σχέση με 792.000 πρόπερσι), ενώ για τον εκσυγχρονισμό της διδασκαλίας προβλέπει περίπου 10 ευρώ για κάθε μάθημα! Αξίζει, δε, να προσθέσουμε ότι με αυτό τον προϋπολογισμό, για τη σίτιση αντιστοιχούν 0,30 ευρώ σε κάθε σπουδαστή τη μέρα και οι συνολικές δαπάνες για τα υλικά των εργαστηρίων είναι μικρότερες από του 2003!

Αντιδρώντας σε αυτή την κατάσταση κι απαιτώντας γενναία χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, η ΠΚΣ προχωράει σήμερα σε παράσταση διαμαρτυρίας στη Γενική Συνέλευση του ΤΕΙ Αθήνας και στη Διοίκηση του ΤΕΙ Πειραιά, και σε κινητοποίηση στη Σύνοδο των προέδρων και της ΟΣΕΠ αύριο Τετάρτη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ