Τετάρτη 8 Δεκέμβρη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ημερίδα για την Οικονομία
ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΑΚΟΥΔΗΣ
Ιστορικά προσδιορισμένο το όραμά μας

Αφού ο νεοφιλελευθερισμός είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής πράξης και σκέψης, δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί μονοσήμαντα σε ένα μόνο πεδίο

Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ σε προηγούμενους ομιλητές, που κάλεσαν το Κομμουνιστικό Κόμμα για διάλογο. Θα τονίσω τη λογική δύο προτάσεων, που κατατέθηκαν εδώ, την πρόταση προς την Αριστερά του ΔΗΚΚΙ και την πρόγνωση του Προέδρου του Οικονομικού Επιμελητηρίου. Θα το κάνω αυτό, για να ελέγξω και να επαληθεύσω εάν ισχύει και αυτό που πρότεινε ο κ.Αλογοσκούφης, ότι ενώ συμφωνούμε γενικά στους στόχους διαφωνούμε μάλλον στα μέσα υλοποίησης των στόχων.

Η πρόταση του ΔΗΚΚΙ, έτσι όπως κατατέθηκε, αν και δεν είχε χρόνο ο άνθρωπος, κατέθεσε τους τρεις βασικούς άξονες. Ο πρώτος αφορούσε στην ευρωπαϊκή προοπτική, ο δεύτερος στη βαλκανική προοπτική και τρίτος ήταν η αναδιανομή του εισοδήματος. Αν προσέξατε, έγινε και μια αναφορά σχετικά με την ευρωπαϊκή προοπτική, με κάποιο κριτικό τρόπο.

Αν προσέξατε βέβαια στην ομιλία, έγινε πολύς λόγος για έναν αντι-νεοφιλελευθερισμό, ο οποίος αφορούσε μονάχα τον ένα άξονα, τον άξονα αναδιανομής. Το ερώτημα, η διαπίστωση, η απορία είναι πώς, ενώ ο νεοφιλελευθερισμός είναι ένα ολοκληρωμένο σύστημα πολιτικής πράξης και σκέψης, μπορεί να αντιμετωπιστεί μονοσήμαντα σε ένα μόνο πεδίο, σε ένα μόνο άξονα. Δηλαδή μόνο στον άξονα της αναδιανομής του εισοδήματος. Εάν τυχόν η Αριστερά αυτοϊκανοποιηθεί με έναν τέτοιο μονοσήμαντο αντι-νεοφιλελευθερισμό, νομίζω ότι εγκληματικά, ίσως και με λιγότερες λέξεις, θα δηλώσει αναποτελεσματικότητα στο μέλλον και στο παρόν.

Η δεύτερη παρατήρηση σχετικά με αυτό, είναι ότι ένας μονομερής αντι-νεοφιλελευθερισμός οδηγεί σε έναν «μεσσία κεϋνσιανισμό», ο οποίος όμως έχει συγκεκριμένες ευθύνες -οι οποίες αναλύθηκαν και από προηγούμενους ομιλητές - για την πολιτική αναπτύξεων κοινωνικών, οικονομικών κλπ.

Εάν και πάλι η Αριστερά σε έναν τέτοιο μονοσήμαντο νέο αντινεοφιλελευθερισμό, για την κοινωνική ανάπτυξη διαλέξει ένα που ο Μάκης ο Παπαδόπουλος μάς το πρότεινε να το επαληθεύσουμε ότι δεν είναι δυνατός, δεν είναι πραγματοποιήσιμος ο αντι- νεοφιλελευθερισμός σήμερα μόνος του, αν είναι και μονοσήμαντος ακόμα περισσότερο.

Βεβαίως, πρέπει να καταλάβουμε ότι η μονοσήμαντη αυτή πρόταση έχει βάση. Ο ίδιος ο εκπρόσωπος του ΔΗΚΚΙ μάς το εξήγησε, σύμφωνα με το οποίο -στον πρόλογό του το έκανε κιόλας- η Αριστερά έχει χάσει, πρέπει να ψάξει να βρει νέους τρόπους αντιπολίτευσης, να ψάξει να βρει, να αμφισβητήσει το σύστημα. Μέχρι που να τους βρει, πρέπει να παλέψει μέσα στο σύστημα για τους τρόπους πολιτικών.

Η Αριστερά έχει ιστορικό όραμα

Εάν η Αριστερά δεν έχει ένα όραμα, δεν έχει ιστορικό όραμα, αν αυτό το όραμα δεν είναι ιστορικά προσδιορισμένο, έχω την εντύπωση και πάλι ότι μια τέτοια Αριστερά θα είναι αναποτελεσματική. Επίσης, ειδικά από την εισήγηση υπήρξε και μια αναφορά για το ζήτημα της αναζήτησης του οικονομικού μηχανισμού εντός του συστήματος ή εκτός του συστήματος. Εάν την αγορά την αναζητήσουμε μέσα στο σύστημα, σύμφωνα με την πρόταση του ΔΗΚΚΙ, πάλι αναποτελεσματικοί θα είμαστε.

Υπάρχει στην κεντρική εισήγηση της Κεντρικής Επιτροπής μια αντιπρόταση, η οποία βγαίνει μέσα από την ιστορία και νομίζω ότι είναι πολύ διάφορη από αυτό που τα γιγαντιαία μονοπώλια, τα οποία αναφέρθηκαν μας το έδειξαν αυτό το πράγμα. Είναι ο κεντρικός σχεδιασμός, ο οποίος μπορεί, επέδειξε την αποτελεσματικότητά του σε πολύ μεγάλη περίοδο της ιστορίας, αν, βέβαια, πάρουμε υπόψη μας και τις συζητήσεις που γίνονται και τις οποίες και πάλι η εισήγηση προκαλεί να τις συνεχίσουμε.

Επομένως, σε σχέση με το τι θα διαλέξει, για να αναζητήσει η Αριστερά, εγώ προτείνω να ξανασκεφτούμε αυτό που βάζει και η εισήγηση σχετικά με τους πραγματικούς αντιπάλους στα μονοπώλια και στον ιμπεριαλισμό. Δεν μπορεί, κατά τη γνώμη μου, να είναι ένας μονομερής αντι-φιλελευθερισμός, ο οποίος είναι και μονομερής από πολλές απόψεις, στην ευρύτερη Αριστερά γίνεται λόγος τώρα τελευταία. Πρέπει να συγκροτηθεί ένα μέτωπο πάλης τέτοιο, το οποίο να διανοίγει τους δρόμους για την αναπαραγωγή της λαϊκής εξουσίας.

Υπήρχε για ένα άλλο θέμα, δεύτερο, μια πρόγνωση η οποία φιγουράρει στην οικονομική βιβλιογραφία τώρα τελευταία πάρα πολύ διογκωμένα. Ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου μετέφερε τις αισιόδοξες εκτιμήσεις από τη διεθνή βιβλιογραφία, κυρίως αυτή η βιβλιογραφία, αν μου επιτρέπετε, είναι νεοφιλελεύθερη, ότι μας έρχεται η ανάπτυξη. Υπάρχει μάλιστα σε περιοδικό της ευρύτερης Αριστεράς και η πρόγνωση ότι έρχεται μακρύ κύμα ανάπτυξης, και μάλιστα είναι συνδεδεμένο με τις λεγόμενες θεωρίες των μακρών κυμάτων του Κοντράγιεφ κλπ.

Αν αυτή την αισιόδοξη πρόγνωση τη συνδυάσουμε με αυτό που μας μαρτύρησε η κα Νεγρεπόντη - Δελιβάνη ότι έχουμε πολύ σημαντικά πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά μιας φρεναριζόμενης ανάπτυξης νεοφιλελεύθερης έμπνευσης γύρω στο 3%, συν αν το συνδέσουμε αυτό το πράγμα, το προηγούμενο, με το γεγονός ότι σήμερα όλο και περισσότερο η ανάπτυξη προσλαμβάνει διαστάσεις από τη γνωστή επίσης πρωτόγνωρη κινητικότητα του πλασματικού εικονικού κεφαλαίου, δηλαδή των Χρηματιστηρίων, τότε η πρόγνωση ότι μας έρχεται η ανάπτυξη, θα πρέπει να συνδεθεί με αυτό που θέλουμε να την επαληθεύσουμε ή αν θέλουμε να την ψάξουμε μαρξιστικά εννοείται, θα πρέπει να τη συνδέσουμε με αυτό που η εισήγηση πολύ έντονα υπογράμμισε, ότι οποιαδήποτε τέτοια ανάπτυξη θα σημάνει ταυτόχρονα όξυνση αντιθέσεων του σημερινού καπιταλισμού.

Αν μου επιτρέπετε, μια φράση μονάχα. Ο πραγματικός αντίπαλος και σε αυτό το θέμα, στο ζήτημα της ανάπτυξης, είναι καθορισμένος και διατυπωμένος από την εισήγηση, με την οποία συμφωνώ.

Ευχαριστώ.

Με δύο ακόμα ομιλίες συνεχίζει ο «Ρ» και σήμερα τη δημοσίευση των υλικών από την ημερίδα της ΚΕ του ΚΚΕ, για τις εξελίξεις, τις τάσεις και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, που έγινε τη Δευτέρα της προηγούμενης βδομάδας.

Σήμερα παρουσιάζονται οι παρεμβάσεις του Μ.Παπαδόπουλου από το Οικονομικό Τμήμα της ΚΕ του ΚΚΕ και του Β. Τακούδη από το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών. Ο πρώτος αναφέρθηκε σε ζητήματα, που έχουν σχέση με τις δυνατότητες, οι οποίες ορισμένοι υποστηρίζουν πως υπάρχουν για μια διαφορετικού τύπου διαχείρηση στα πλαίσια της ΕΕ, ενώ ο Β. Τακούδης έδωσε απαντήσεις στις προτάσεις που υποτίθεται πως γίνονται προς τους κομμουνιστές για διάλογο, γύρω από θέματα που συνδέονται με την ΕΕ.

ΜΑΚΗΣ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ
Αντινεοφιλελεύθερη διαχείριση στα πλαίσια της ΟΝΕ;

Αποπροσανατολιστικές και αδιέξοδες για τους εργαζόμενους οι θεωρίες περί δυνατοτήτων αντινεοφιλελεύθερης πολιτικής στα πλαίσια της ΕΕ

Μια διαχείρηση που θα προσπαθήσει να αμβλύνει τις σημερινές αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να συγκρουστεί αποφασιστιστικά με την πολιτική εξουσία του μονοπωλιακού κεφαλαίου, δεν έχει προοπτική. Αυτή αποτελεί την ουσία της παρέμβασης του Μάκη Παπαδόπουλου, μέλους του Οικονομικού Τμήματος της ΚΕ του Κόμματος, ο οποίος μιλώντας στην ημερίδα είπε:

«Αγαπητοί φίλοι και σύντροφοι,

Είναι γεγονός ότι η εφαρμογή της σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προκαλεί τη λαϊκή διαμαρτυρία και μια ορισμένη ανάπτυξη των εργατικών αγώνων σε αρκετές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι αναμενόμενο λοιπόν σε αυτό το έδαφος, να αναπτύσσονται και απόψεις που ζητούν μια πιο φιλολαϊκή, μια διαφορετική διαχείριση. Μια διαχείριση που θα επιχειρήσει να αμβλύνει τις σημερινές αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους, χωρίς όμως να συγκρουστεί με την πολιτική εξουσία του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Τα τελευταία χρόνια καταγράφονται αρκετές πρωτοβουλίες στην Ευρώπη, από πολιτικούς παράγοντες, όπως ο Οσκαρ Λαφοντέν, ο Κεν Κόουτς και ακαδημαϊκούς όπως ο Φράνκο Μοντιλιάνι, που εμπνέονται από το νεοκεϋνσιανισμό και ζητούν πολιτικές ρυθμίσεις με στόχο μια Ευρώπη της πλήρους απασχόλησης, μια Ευρώπη της κοινωνικής δικαιοσύνης. Παρόμοιες προτάσεις ακούσαμε και το πρωί.

Οι συγκεκριμένες δυνάμεις θεωρούν ότι η κυρίαρχη πολιτική που ακολουθείται σήμερα από το κεφάλαιο, δεν είναι μονόδρομος. Οτι οφείλεται σε στενότητα αντίληψης, σε δογματική, νευρωσιακή επιμονή των κυβερνήσεων, στην αντιπληθωριστική σταθεροποιητική πολιτική.

Προτάσεις ...μη στενής αντίληψης

Προτείνουν, λοιπόν, από την πλευρά τους μια δέσμη πολιτικών για την αντιστροφή της κατάστασης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ποιες είναι οι βασικότερες απ' αυτές τις προτάσεις;

  • Πρώτον:Πολιτικές που στοχεύουν στη διασφάλιση της πλήρους απασχόλησης και εδώ ακούμε για τη μείωση των ωρών εργασίας, το 35ωρο, την αύξηση των επενδύσεων, την τόνωση της ζήτησης, μέσα από αναδιανομή εισοδήματος προς όφελος των εργαζομένων.
  • Δεύτερον:Φορολογική μεταρρύθμιση, για παράδειγμα φορολογία στη βραχυπρόθεσμη κίνηση κεφαλαίων, μεταξύ των διαφόρων εθνικών χρηματιστηρίων.
  • Τρίτον:Προστασία ενός κατώτατου επιπέδου κοινωνικών και εργατικών δικαιωμάτων. Γι' αυτό και προτείνουν τη χαλάρωση ορισμένων δεικτών και κριτηρίων των διαφόρων Συνθηκών, καθώς και των ρυθμών για να τα προσεγγίσουμε.
  • Τέταρτον: Αναβάθμιση του κοινοτικού επιπέδου, έναντι του εθνικού σαν προνομιακού πεδίου υποτίθεται για την άσκηση προοδευτικής πολιτικής. Γι' αυτό, για παράδειγμα, ζητούν την ενίσχυση του κοινοτικού προϋπολογισμού.

Το ερώτημα λοιπόν είναι αν αυτή η πλατφόρμα της λεγόμενης αντινεοφιλελεύθερης πολιτικής έχει ουσιαστικές δυνατότητες επιβίωσης, σήμερα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αν αποτελεί λύση προοπτικής η συγκρότηση ενός αντινεοφιλελεύθερου μετώπου προώθησης αυτών των στόχων.

Δύο πολύ χαρακτηριστικά παραδείγματα

Ας δούμε κατ' αρχήν δύο χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Α) Πριν πολλά χρόνια μια κυβέρνηση μιας οποιασδήποτε κοινοτικής χώρας, μπορούσε να ακολουθήσει, σε ένα βαθμό, πολιτική κοινωνικών παροχών στηριγμένη στον εξωτερικό δανεισμό, στη διόγκωση των ελλειμμάτων καθώς και σε μια στοιχειώδη αναδιανομή του παραγόμενου προϊόντος, χωρίς να συγκρούεται με τα οικονομικά συμφέροντα του μονοπωλιακού κεφαλαίου.

Σήμερα, όποιος αποδέχεται τους όρους και τις κατευθύνσεις των Συνθηκών του Μάαστριχ και του Αμστερνταμ, ας πάρουμε για παράδειγμα τα ελλείμματα, δεν μπορεί να ακολουθήσει τη συγκεκριμένη λύση.

Το γενικότερο οικονομικό υπόβαθρο, που οδηγεί το κεφάλαιο στην εγκατάλειψη της παραδοσιακής σοσιαλδημοκρατικής λύσης της αναδιανομής, δεν είναι άλλο από την εξέλιξη του καπιταλιστικού κύκλου, μετά την κρίση του ΄73. Η ανάκαμψη μετά από κάθε κρίση, τα τελευταία 25 χρόνια, εμφανίζεται όλο και πιο περιορισμένη και ασθενής. Η τάση υπερσυσσώρευσης κεφαλαίου μεγαλώνει θεαματικά.

Δεν είναι όμως μόνο τα οικονομικά περιθώρια που περιορίζονται για τη χρηματιστική ολιγαρχία. Στο πολιτικό επίπεδο η ανοχή των μονοπωλίων για ορισμένες αποσπασματικές παραχωρήσεις στα πλαίσια του συστήματος, έχει περιοριστεί δραματικά μετά τις ανατροπές στις πρώην σοσιαλιστικές χώρες και τη γενικότερη αλλαγή του συσχετισμού δύναμης σε βάρος του εργατικού κινήματος.

Β) Πριν από χρόνια η υλοποίηση της μείωσης των ωρών εργασίας, γινόταν χωρίς να θίγει το πλαίσιο των κατακτημένων εργασιακών σχέσεων μόνιμης, σταθερής, πλήρους απασχόλησης. Σήμερα η υιοθέτηση του 35ωρου, στην Ευρωπαϊκή Ενωση περνάει υποχρεωτικά μέσα από το πλαίσιο που καθορίζει η Λευκή Βίβλος για τις εργασιακές σχέσεις. Ακόμα χειρότερα το 35ωρο γίνεται στην ουσία πολιορκητικός κριός για να επιταχυνθεί η προώθηση της πλήρους ανατροπής του 5μερου και του 8ωρου, για την καθιέρωση δηλαδή του ελαστικού χρόνου εργασίας. Η γαλλική εμπειρία με την κυβέρνηση Ζοσπέν είναι πολύ διδακτική πάνω σε αυτό.

Δείκτες με ουσία και στόχους

Ισως όμως αναρωτηθεί κάποιος:

Αν αμφισβητήσουμε και ορισμένους δείκτες και κριτήρια των Συνθηκών του Μάαστριχ και του Αμστερνταμ, μπορεί τότε να εφαρμοστεί ουσιαστικά η συγκεκριμένη λύση;

Μα και αυτοί οι δείκτες δεν έχουν τεθεί αυθαίρετα από το κεφάλαιο. Υπηρετούν το στόχο της οικονομικής και πολιτικής ενοποίησης. Δηλαδή, της ισχυροποίησης του ιμπεριαλιστικού οργανισμού της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Υπηρετούν, πιο συγκεκριμένα, την ανάγκη του κοινοτικού κεφαλαίου, για νομισματική και οικονομική σταθερότητα. Για διασφάλιση όρων ελεύθερης διακίνησης, μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κεφαλαίου, εμπορευμάτων και εργασίας.

Οι δείκτες και οι στόχοι εντάσσονται στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ενωσης να αντεπεξέλθει στον ανταγωνισμό της με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Επίσης, δεν μπορεί να παραγνωρίζει κανείς την ανισόμετρη ανάπτυξη και την ένταση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων μέσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, όταν εμφανίζει σαν σωτήρια λύση, την εναρμόνιση των κοινοτικών κατευθύνσεων στο εθνικό επίπεδο.

Γενικότερα, πρέπει να τονίσουμε ότι η επιλογή της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης δεν ήταν μια δογματική αυθαίρετη πράξη από τη σκοπιά του μονοπωλιακού κεφαλαίου και στην Ευρώπη και παγκόσμια.

Η λύση αυτή ήρθε σαν απάντηση στις δυσκολίες αναπαραγωγής του κοινωνικού κεφαλαίου. Υπηρετεί την ανάγκη συγκράτησης της τάσης πτώσης του μέσου ποσοστού κέρδους, σε μια εποχή που επιταχύνεται η αλλαγή της οργανικής σύνθεσης του κεφαλαίου με την έκρηξη των νέων τεχνολογιών. Πηγάζει από την ανάγκη επιτάχυνσης της συγκέντρωσης και συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, καθώς και της αύξησης της κερδοφορίας του. Εχει σαν στόχο την εξουδετέρωση της διαπραγματευτικής δύναμης του συνδικαλιστικού κινήματος και την προώθηση της σχετικής εξαθλίωσης των εργαζομένων. Tη μείωση της τιμής της εργατικής δύναμης.

Τότε, τι μένει από την πρόταση της λεγόμενης αριστερής σοσιαλδημοκρατίας, που να είναι εφαρμόσιμο στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης;

Είναι σε ένα βαθμό εφαρμόσιμη η πολιτική διασφάλισης ενός κατώτατου ορίου βιοτικού επιπέδου, καθώς και η πολιτική χαλάρωσης των ρυθμών, για να πιαστούν κάποιοι δείκτες.

Αλλά αυτές οι συγκεκριμένες πολιτικές, αποτελούν διορθωτικούς ελιγμούς και δεν ανατρέπουν την ουσία της σκληρής νεοφιλελεύθερης διαχείρισης. Παρόμοιες μικρές διορθωτικές κινήσεις είχαμε και στις ΗΠΑ μετά το ΄92. Ομοια η αύξηση των επενδύσεων των μονοπωλίων, δε μεταφράζεται σε λύση του προβλήματος της ανεργίας. Το αντίθετο μάλιστα. Οι επενδύσεις που στοχεύουν στην αύξηση της κερδοφορίας του κεφαλαίου, οδηγούν στην κατάργηση χιλιάδων θέσεων εργασίας, στην ένταση του βαθμού εκμετάλλευσης όσων παραμένουν στις θέσεις τους και στην εκτόπιση πολλών μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Ο ιστορικός χρόνος επιβεβαίωσε γενικότερα τη μαρξιστική θέση ότι ο καπιταλισμός είναι σύμφυτος με την ύπαρξη του εφεδρικού στρατού των ανέργων.

Φυσικά δε θα επεκταθούμε εδώ στη γενικότερη κριτική του μαρξισμού στον κεϋνσιανισμό, την εποχή εκείνη που αποτελούσε την ενδεδειγμένη για το σύστημα διαχειριστική πρόταση. Yπενθυμίζω απλώς την επίσης ιστορικά αποδεδειγμένη πλέον ανικανότητα της κεϋνσιανής ρύθμισης να αντιμετωπίσει ουσιαστικά την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης. Ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος ήρθε τελικά να απαντήσει εκεί που δεν μπορούσε ο Κέυν για το σύστημα.

Αυτό που, κλείνοντας, θα ήθελα να τονίσω, είναι ότι ο συνεπής αντίπαλος του νεοφιλελευθερισμού, οφείλει σε τελευταία ανάλυση να απαντήσει στο πραγματικό ερώτημα. ΜE TA ΜΟΝΟΠΩΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΜΟ Ή ΜΕ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΌΜΕΝΟ ΛΑΟ;

Οι σημερινές εξελίξεις, όπως π.χ. η μετεκλογική πολιτική της κυβέρνησης Ζοσπέν, η αποπομπή του Λαφοντέν από την κυβέρνηση Σρέντερ, δεν αφήνουν περιθώρια για άλλες αυταπάτες. Χωρίς κατεύθυνση σύγκρουσης του εργατικού κινήματος με τις βασικές επιλογές του μονοπωλιακού κεφαλαίου, δεν υπάρχουν σήμερα περιθώρια ούτε και για μερικές προσωρινές κατακτήσεις της εργατικής τάξης, που γνωρίσαμε στο παρελθόν. Η άρνηση της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης, έχει φυσικά πολιτική αξία. Αλλά δεν αποτελεί από μόνη της πραγματική διέξοδο προς όφελος των εργαζομένων. Τέτοια διέξοδος είναι μόνο η συγκρότηση του μετώπου πάλης ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό. Σας ευχαριστώ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ