Σάββατο 22 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Ολοκληρώθηκε χτες λίγο πριν τα μεσάνυχτα στη Βουλή η συζήτηση για τον κρατικό προϋπολογισμό του 2002. Ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία και το κείμενο του προϋπολογισμού έγινε νόμος του κράτους με τις ψήφους των βουλευτών του κυβερνώντος κόμματος. Ενας προϋπολογισμός που επιχειρεί να προωθήσει με ακόμα γρηγορότερους ρυθμούς τις περιβόητες και αναγκαίες για το μεγάλο κεφάλαιο διαρθρωτικές αλλαγές στις συνθήκες της ΟΝΕ και της εισαγωγής του ενιαίου νομίσματος. Ενας προϋπολογισμός που με ακόμα πιο προκλητικό τρόπο εντείνει την αντιλαϊκή πολιτική σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων της χώρας, προκειμένου να εξασφαλιστούν τα υπερκέρδη της πλουτοκρατίας.

Της ψηφοφορίας είχαν προηγηθεί ομιλίες του πρωθυπουργού Κ.Σημίτη, του αρχηγού της ΝΔ και του προέδρου του ΣΥΝ. Στη χτεσινή συνεδρίαση παρέμβαση, με δευτερολογία, έκανε η ΓΓ της ΚΕ του Κόμματος Αλέκα Παπαρήγα.

Σφυροκόπημα από τους βουλευτές του ΚΚΕ

Σε συγκεκριμένους τομείς που επηρεάζονται από τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό αναφέρθηκαν στις παρεμβάσεις τους οι βουλευτές του Κόμματος

Με συγκεκριμένα στοιχεία και καλύπτοντας όλους σχεδόν τους τομείς της κοινωνικής και πολιτικής ζωής, που επηρεάζονται από τον προϋπολογισμό, οι βουλευτές του ΚΚΕ σφυροκόπησαν με τις ομιλίες τους στη Βουλή την αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης. Ολες αυτές τις μέρες της συζήτησης του προϋπολογισμού, στις παρεμβάσεις τους αναφέρθηκαν σε συγκεκριμένα θέματα, όπως στην παιδεία, τον πολιτισμό, τα προβλήματα των εργαζομένων, την εξωτερική πολιτική και την άμυνα, την οικονομία, τα αγροτικά και την τοπική αυτοδιοίκηση.

Στα προβλήματα της Παιδείας αναφέρθηκε ο Γ. Χουρμουζιάδης, υπογραμμίζοντας ότι το παλιό επιθετικό σύνθημα 15% για την Παιδεία έμεινε στα αζήτητα της εκπαιδευτικής μας ιστορίας. «Εμεινε σαν ένα πουκάμισο αδειανό» είπε και τόνισε ότι ο προϋπολογισμός όχι μόνο δεν προσπαθεί να πλησιάσει αυτόν το στόχο, αλλά απομακρύνεται ακόμα πιο πολύ, αφού το φετινό ποσοστό για την παιδεία είναι μόλις 3,51% του ΑΕΠ. Οσο δε για τον πολιτισμό, είπε ότι αυτός έχει καταχωθεί κάτω από τα χώματα της Αττικής Οδού και από τα δυσβάστακτα ολυμπιακά έργα. Ο βουλευτής τόνισε ότι στην «εκπαίδευση, όσο και αν το αρνείται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, επικράτησαν, μέσα από αντιστόρητες μεταρρυθμιστικές παρεμβάσεις, άκρως νεοφιλελεύθερες αντιλήψεις, όχι με το οικονομικό περιεχόμενο του όρου, αλλά με την έννοια της ελαστικοποίησης του περιεχομένου της παρεχόμενης γνώσης, της αναγκαστικής υποταγής της εκπαίδευσής μας στην ελεύθερη αγορά, της επικράτησης στο χώρο της εκπαίδευσης της ιδεολογίας του ανταγωνισμού». Αναφερόμενος στα συγκεκριμένα προβλήματα της εκπαίδευσης, τόνισε ότι η σχολική στέγη βρίσκεται σε επικίνδυνο σημείο, οι ελλείψεις σε αίθουσες είναι μεγάλες, ενώ λείπει και το απαραίτητο εκπαιδευτικό προσωπικό. Για τα πανεπιστήμια είπε ότι οι όλο και χαμηλότεροι προϋπολογισμοί αναγκάζουν τα πανεπιστήμια να παγιδεύονται στη λογική των προγραμμάτων, που πολύ λίγες φορές το ερευνητικό τους αντικείμενο σχετίζεται με την ελληνική πραγματικότητα.

Γκρεμίζονται οι κατακτήσεις

Στα προβλήματα των εργαζομένων και το τι τους επιφυλάσσει ο προϋπολογισμός αναφέρθηκε ο Δ. Τσιόγκας, τονίζοντας ότι «οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα έχουν χάσει πάνω από 20% της αξίας του μισθού τους από το 1984, ενώ οι συνταξιούχοι είδαν τις συντάξεις τους να μειώνονται πάνω από 25% αυτό το διάστημα. Ολα αυτά είχαν - συνέχισε - αποτέλεσμα σήμερα πάνω από το 22% του ελληνικού λαού να ζει κάτω από το όριο της φτώχειας». Παρατήρησε πως με τον προϋπολογισμό συνεχίζεται η ίδια αντεργατική πολιτική, αφού οι αυξήσεις στους δημόσιους υπάλληλους είναι μόνο 2,5%, δηλαδή 1% λιγότερο από τον πληθωρισμό, ο οποίος θα είναι τουλάχιστον 3,5% και πρόσθεσε πως η εισοδηματική πολιτική της κυβέρνησης γίνεται πιλότος για τον ιδιωτικό τομέα. Για το ασφαλιστικό είπε ότι η κυβέρνηση θέλει να φορτώσει ακόμα μεγαλύτερα βάρη στους εργαζόμενους αφού υιοθετεί τις θέσεις των βιομηχάνων, ενώ κατάγγειλε την κυβερνητική πολιτική χρηματοδοτήσεων, αφού το 2002 οι επιχορηγήσεις στα ταμεία πλην του ΟΓΑ είναι μειωμένες κατά 15,1%, ενώ στο ΙΚΑ είναι κατά 30,3%.

Συνεχής η υποβάθμιση

Ο Π. Κοσιώνης αναφέρθηκε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τονίζοντας ότι η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση παίρνει από τον προϋπολογισμό 2,5%, ενώ η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση παίρνει το «ιλιγγιώδες» ποσό του 6% επί του συνόλου του κρατικού προϋπολογισμού.

Επίσης, ο βουλευτής του Κόμματος έκανε μία ιστορική αναφορά στην εξέλιξη του θεσμού της Αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι οι εκάστοτε κυβερνήσεις επιδιώκουν την υποβάθμισή της, αφού «θέλουν να τη βγάλουν από το ρόλο ενός λαϊκού θεσμού, ο οποίος για να λειτουργήσει χρειάζεται επιχορηγήσεις γενναίες από το κράτος και πρέπει να έχει άλλου είδους σύνδεση με τα προβλήματα και με την επίλυσή τους». Το τελευταίο χρονικό διάστημα, είπε, επιχειρείται η υποβάθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης και νομικά και οικονομικά. Ο περιφερειάρχης, τόνισε, έχει γίνει «ο Γκιουλέκας» της περιφέρειας, ενώ επιβάλλονται συνεχώς νέοι φόροι που επιβαρύνουν το δημότη. «Γίνεται, είπε, μεταβίβαση οικονομικών βαρών και από την πλευρά της τοπικής αυτοδιοίκησης και δυσβάστακτοι φόροι προς την κεντρική εξουσία, με αποτέλεσμα να συμπιέζονται οι κάτοικοι των δήμων». Τέλος αναφέρθηκε και στην πρόσφατη πλημμύρα στην Πάτρα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι τα απαραίτητα έργα εκκρεμούν εδώ και 40 χρόνια.

Πληρώνουμε για το ΝΑΤΟ και την ΕΕ

Στις εξοπλιστικές δαπάνες του προϋπολογισμού, που όχι μόνο γίνονται για να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και οι δεσμεύσεις που αναλαμβάνει η κυβέρνηση δημιουργούν προβλήματα στην ασφάλειά μας, αναφέρθηκε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Ορέστης Κολοζώφ. «Τα τελευταία χρόνια - τόνισε - έχουμε γίνει μάρτυρες μια συνεχούς προσπάθειας αλλαγής του στρατιωτικού δόγματος της Ελλάδας και της αποστολής των Ενοπλων Δυνάμεων» και ότι «μετά τις 11 Σεπτέμβρη επιδιώκεται παραπέρα αλλαγή του ρόλου των Ενόπλων Δυνάμεων. Με πρόσχημα την καταπολέμηση της τρομοκρατίας δίνονται στο στρατό αρμοδιότητες εσωτερικής αστυνόμευσης», «η ενότητα λαού και στρατού κινδυνεύει να διαταραχτεί. Καλλιεργείται έτσι η αντίληψη του εσωτερικού εχθρού σε αυτή τη χώρα». Παράλληλα, ότι «το κύριο καθήκον της φύλαξης των συνόρων της χώρας, μετά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, μετατρέπεται σε αναγκαιότητα συμμετοχής του ελληνικού στρατού σε αποστολές εκτός της χώρας για ανθρωπιστικούς λόγους. Και αμέσως μετά την αλλαγή του ΝΑΤΟικού δόγματος εισάγεται και η έννοια της υπεράσπισης των εθνικών συμφερόντων εκτός συνόρων», ενώ «ο χαρακτήρας της άμυνας από αμυντικός έχει γίνει επιθετικός και οι ελληνικές δυνάμεις που δρουν στο εξωτερικό μετατρέπονται σε εξάρτημα των στρατών του ΝΑΤΟ ή της ΕΕ, οι οποίοι κρατούν για τον εαυτό τους τα επιτελεία».

Τέλος, παρατήρησε πως «η χώρα μας πληρώνει το 5,1% του ΑΕΠ για στρατιωτικές δαπάνες, ενώ συνολικά οι ευρωπαϊκές χώρες του ΝΑΤΟ ξοδεύουν κατά μέσο όρο 2,1%». Πρόσθεσε, μάλιστα πως «ενώ «ξοδεύονται τόσα τρισεκατομμύρια για τους εξοπλισμούς, το έμψυχο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων αντιμετωπίζει πληθώρα προβλημάτων που ο προϋπολογισμός αρνείται να αντιμετωπίσει» και ανέφερε ενδεικτικά ότι «ο μισθός των οπλιτών αποτελεί κοροϊδία», όπως και ότι «οι χώροι στρατωνισμού σε αρκετές περιπτώσεις είναι άθλιοι».

Η φτώχεια ...σε ευρώ

Σχολιάζοντας την προπαγάνδα για τα... οφέλη από την εισαγωγή του ευρώ, ο Αντώνης Σκυλλάκος επισημαίνει: «Ακούσαμε και από τον Ν. Χριστοδουλάκη και από άλλους ότι το ευρώ θα φέρει ανάπτυξη, θα ωφελήσει τους καταναλωτές, θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Αν είναι δυνατόν το ευρώ από μόνο του να δημιουργήσει αυτές τις σημαντικές αλλαγές!». Οπως είπε «σ' αυτό που θα βοηθήσει πράγματι είναι ότι σε εκείνες τις επιχειρήσεις που έχουν ιδιαίτερα σχέσεις με το εξωτερικό εμπόριο θα διευκολυνθούν οι διαδικασίες, κάποια έξοδα θα είναι λιγότερα, θα υπάρξει γενικά στους επιχειρηματίες, ιδιαίτερα τους μεγάλους, μια μεγαλύτερη συναλλαγματική ασφάλεια. Είναι γεγονός ότι θα ωφεληθούν κάπως κάποιες επιχειρήσεις, ιδιαίτερα οι μεγάλες. Αλλά, οι καταναλωτές γιατί θα ωφεληθούν; Γιατί θα στρογγυλοποιηθούν τα ποσά προς τα πάνω; Εμείς απορρίπτουμε αυτές τις λογικές. Είναι τεχνάσματα, είναι προπαγάνδα και το μόνο που θα αλλάξει για τον εργαζόμενο είναι ότι θα μετρά τη φτώχεια του, αντί σε δραχμές, σε ευρώ. Ο άνεργος θα μετρά τα επιδόματα, για όσο καιρό θα τα παίρνει, σε ευρώ και όχι σε δραχμές». Σε ό,τι αφορά τους... υψηλούς ρυθμούς αύξησης του ΑΕΠ, παρατήρησε ότι «το κύριο είναι ποιος θα κερδίσει απ' αυτή την υπόθεση, όποια αύξηση κι αν συμφωνήσουμε ότι θα επιτευχθεί. Ποιος κερδίζει από την αύξηση της παραγωγικότητας της εργασίας, όποια αύξηση της παραγωγικότητας ή βελτίωση κι αν έχουμε; Η δική μας εκτίμηση και όλα τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι απ' αυτή την υπόθεση κερδίζουν οι μεγάλες επιχειρήσεις, οι τράπεζες, το εφοπλιστικό κεφάλαιο, οι μεγαλοεπιχειρηματίες».

Αντι-αγροτικός προϋπολογισμός

Την προώθηση, για μια ακόμα χρόνια, ενός προϋπολογισμού που εκφράζει την κυβερνητική πολιτική στη γεωργία και έχει στόχο την καταστροφή της μικρομεσαίας αγροτιάς, κατήγγειλε το βουλευτής του ΚΚΕ Σταύρος Σκοπελίτης. Επισήμανε πως τα κονδύλια για τη γεωργία, «σε σχέση με τον προηγούμενο προϋπολογισμό είναι μειωμένα κατά 5,3% και σε ορισμένους τομείς, όπως αυτός ο σημαντικός τομέας των εγγειοβελτιωτικών έργων, η μείωση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Και αυτή η μείωση θα έχει ως αποτέλεσμα να παραμείνουν άλυτα και τα προβλήματα που έχουν σχέση με την αύξηση της παραγωγής, της παραγωγικότητας, της γεωργίας, αλλά και το μέγα πρόβλημα, το οποίο λέγεται κόστος παραγωγής, που σε συνδυασμό με τις εξευτελιστικές τιμές των προϊόντων, δεν αφήνει κανένα περιθώριο κέρδους για τον παραγωγό». Αναφερόμενος στην περίφημη «κρίση» στον αγροτικό χώρο, που επικαλείται η κυβέρνηση, σημείωσε ότι «αυτή η κρίση είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που για χρόνια τώρα εφαρμόζετε και εσείς κύριοι της κυβέρνησης, αλλά και η Ευρωπαϊκή Ενωση. Είναι μια πολιτική που εκφράζεται με χαμηλά κονδύλια που διατίθενται για τη γεωργία, με την κατάργηση κάθε μέτρου στήριξης των αγροτών και κύρια των τιμών των προϊόντων που αυτοί παράγουν. Στόχος αυτής της πολιτικής ήταν και είναι η συρρίκνωση της αγροτικής παραγωγής, η καταστροφή των νοικοκυριών και η καπιταλιστικοποίηση της παραγωγής μέσα από τη συγκέντρωση της ίδιας της γης».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Απάντηση στις προπαγανδιστικές κορόνες

Δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Παρεμβαίνοντας αργά χτες βράδυ, με δευτερολογίας της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σχολίασε τις προπαγανδιστικές κορόνες του υφυπουργού Οικονομίας Γιώργου Φλωρίδη για τις μελλοντικές συντάξεις που θα δοθούν από το νέο ασφαλιστικό οργανισμό, που συνέστησε η κυβέρνηση για τους αγρότες και υπενθύμισε ότι «αυτά θα γίνουν το 2026». «Μιλάτε με σημερινά λεφτά για το 2026», τόνισε με έμφαση. Οσο για τον ισχυρισμό του υφυπουργού ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός Ελλήνων που δε φορολογείται τόνισε πως «με αυτή την πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση θα μεγαλώσει ακόμα ο αριθμός των ατόμων και των οικογενειών που δε θα φορολογηθούν, γιατί δε θα μπορούν καν να επιβιώσουν». Τόνισε ότι το ΚΚΕ δε μετράει «με βάση το πόσο μεγαλώνει το αφορολόγητο όριο», επισημαίνοντας πως με το ισχύον φορολογικό σύστημα «κάποιος που έχει εισόδημα 5 εκατομμύρια το χρόνο καταβάλλει τον ίδιο φόρο με εκείνον που έχει 19 εκατομμύρια το χρόνο»!

Σχολιάζοντας τον άλλο γνωστό κυβερνητικό κομπασμό ότι έχουν πέσει τα τραπεζικά επιτόκια στα στεγαστικά δάνεια και ότι μια ελληνική οικογένεια σήμερα καταβάλλει 160 χιλιάδες το μήνα για δάνειο 20 εκατομμυρίων, η Αλέκα Παπαρήγα αναρωτήθηκε «τι διαμέρισμα παίρνει κανείς σήμερα με 20 εκατομμύρια», σημείωσε ότι για να αποκτήσει κάποιος σπίτι αναγκάζεται να πάρει και άλλο, ιδιωτικό δάνειο, και έτσι η δόση είναι 300 χιλιάδες το μήνα και όχι τα ποσά που λέει η κυβέρνηση.

Αναφερόμενη στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση και στις κυβερνητικές θριαμβολογίες για αύξηση του αριθμού των εισακτέων στα πανεπιστήμια, η Αλ. Παπαρήγα σημείωσε ότι «ο αριθμός των μαθητών που διεκδικούν απολυτήριο έφτασε σήμερα τις 64.000» ενώ πριν την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση ήταν 120 χιλιάδες! Αλλωστε, όπως συμπλήρωσε, παρουσιάζοντας στοιχεία που έχουν δημοσιευτεί στον Τύπο και δε διαψεύστηκαν, μόνο το μισό των φοιτησάντων στο δεύτερο κύκλο ΤΕΕ, έδωσαν εισαγωγικές εξετάσεις και μόλις το 10% κατόρθωσε να εισαχθεί. «Εάν πρόκειται να κάνετε διεύρυνση της εκπαίδευσης με βαθμούς 7,8 και 9 αυτή τη μαζικοποίηση σας τη χαρίζουμε», τόνισε χαρακτηριστικά η Αλέκα Παπαρήγα.

Προκλητική ήταν η απάντηση του Γ. Φλωρίδη που ξεδιάντροπα υποστήριξε ότι οι αγροτικές συντάξεις είναι ήδη υψηλές, ενώ διαστρεβλώνοντας πλήρως την αλήθεια που είναι γνωστή σ' ολόκληρη τη χώρα, επιχείρησε να προσάψει στο ΚΚΕ την κατηγορία ότι ασχολείται με τους αγρότες μόνο όταν «μυρίζει αναστάτωση», εννοώντας τις μαζικές αγροτικές κινητοποιήσεις.

Οι ισχυρισμοί δεν έμειναν βέβαια αναπάντητοι από την Αλέκα Παπαρήγα, η οποία παρενέβη εκ νέου για να τονίσει ότι μπορεί κάποιοι αγρότες να παίρνουν ανεκτή σύνταξη, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των μικρομεσαίων αγροτών είναι σίγουρο ότι μόνο το...2026 θα έχει ανεκτές απολαβές και αυτοί θα είναι πολύ λίγοι, αφού θα έχουν εκτοπιστεί, από την πολιτική που ακολουθείται. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι το ΠΑΣΟΚ παλιότερα είχε θέση για εξίσωση της κατώτερη σύνταξης του αγρότη με την αντίστοιχη του ΙΚΑ. Οσο για τον ισχυρισμό του υπουργού ότι όσοι αποφοιτούν από τα λύκεια θα εισάγονται στα πανεπιστήμια, είπε ότι αυτό επιβεβαιώνει τη θέση του ΚΚΕ. Οταν, είπε η Αλ. Παπαρήγα, περισσότεροι μαθητές θα εγκαταλείπουν το λύκειο, θα εντάσσονται στον «παρία των ΤΕΕ», όταν οι μισοί μόνο θα τελειώνουν το λύκειο, τότε φυσικό είναι αυτοί να μπαίνουν στα ΑΕΙ.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ρεσιτάλ δικομματικής υποκρισίας

Η... διαφθορά είναι το πρόβλημα για τον αρχηγό της ΝΔ. Παράπονα του Ν. Κωνσταντόπουλου, ότι η εξουσία έχει αλλοιώσει τη φύση του ΠΑΣΟΚ

Στις καταγγελίες περί διαφθοράς - όπως αναμενόταν - εστίασε τη χτεσινή παρέμβασή του ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κώστας Καραμανλής, λέγοντας πως «η Ελλάδα έχει την πιο διεφθαρμένη και αναποτελεσματική δημόσια διοίκηση από όλες τις χώρες της ευρωζώνης», καθώς και πως «κατέχουμε πανευρωπαϊκή πρωτιά στην έκταση της διαφθοράς».

Σε παγκόσμιο επίπεδο εκτίμησε ότι «πέσαμε από την 28η θέση το 1996 στη 42η κατά το 2001. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγνωρίζει την επέλαση της διαφθοράς και προσποιείται έκπληξη για την ευκολία με την οποία παραβιάζεται η νομιμότητα». Βέβαια, δεν παρέλειψε να ζητήσει μέτρα «διευκόλυνσης» της αγοράς, επισημαίνοντας πως η Ελλάδα «έχει τις πιο ακριβές γραφειοκρατικές διαδικασίες στην ίδρυση νέων εταιριών. Για να δημιουργηθεί μια νέα επιχείρηση στην Ελλάδα χρειάζεται κατά μέσο όρο 6,5 άδειες και δυο μήνες, όταν στην Ιρλανδία χρειάζονται 3 άδειες και δυο εβδομάδες». Παράλληλα, επισήμανε ότι «το δημόσιο χρέος εξελίσσεται σε εξαιρετικά κρίσιμο πρόβλημα για το μέλλον του τόπου».

Ο Ν. Κωνσταντόπουλος

Για «δογματική προσήλωση στο νεοφιλελεύθερο μοντέλο» κατηγόρησε την κυβέρνηση ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Νίκος Κωνσταντόπουλος, διατυπώνοντας ταυτόχρονα την, ενδεικτική για την πολιτική γραμμή που ακολουθεί το κόμμα του, άποψη, ότι «η αγκίστρωση στην εξουσία έχει αλλοιώσει τη φύση του κόμματος και του ηγετικού στελεχικού δυναμικού του ΠΑΣΟΚ».

Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Πλασιέ του ΕΥΡΩ

Ως πλασιέ του ΕΥΡΩ εμφανίστηκε χτες αργά το βράδυ στη Βουλή ο πρωθυπουργός, κλείνοντας τη συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2002. Η ομιλία του ήταν επικεντρωμένη στην επικείμενη κυκλοφορία του ΕΥΡΩ, την οποία χαρακτήρισε ιστορικό γεγονός που θα μείνει στους αιώνες, ενώ δεν παρέλειψε να περιγράψει ούτε λίγο ούτε πολύ μια Ελλάδα του ΕΥΡΩ η οποία θα ευημερεί.

Κατά τον Κ. Σημίτης με το νέο νόμισμα «12 κυρίαρχα και ανεξάρτητα ευρωπαϊκά κράτη ταξιδεύουμε μαζί στον κόσμο» «στην πραγματική και κοινωνική σύγκλιση», στην «άνοδο του βιοτικού επιπέδου». Το νέο νόμισμα, είπε, αλλάζει την Ελλάδα σε «μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, είναι ένας σταθμός για τον εθνικό στόχο του ελληνικού λαού, για την πραγματική και κοινωνική σύγκλιση».

Αφού περιέγραψε τον παράδεισο του ΕΥΡΩ δε δυσκολεύτηκε να αντιστρέψει και την πραγματικότητα του προϋπολογισμού. Ετσι κατά τον Κ. Σημίτη οι στόχοι του προϋπολογισμού είναι η οικονομική σταθερότητα, η αποφασιστική προώθηση του εκσυγχρονισμού και της ανάπτυξης, η αύξηση της απασχόλησης, η τόνωση της επιχειρηματικότητας, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας.. Ο πρωθυπουργός μάλιστα παρά τη μείωση των κοινωνικών δαπανών ισχυρίστηκε ότι με τον προϋπολογισμό τίθεται ο στόχος της ενίσχυσης της κοινωνικής δικαιοσύνης, της κοινωνικής αλληλεγγύης και του κοινωνικού κράτους.

Για την επίτευξη αυτού του «παραδείσου» του ΕΥΡΩ και της ΕΕ, ο πρωθυπουργός ευχαρίστησε τη ΝΔ που «προς τιμήν της» αποδέχτηκε «τον εθνικό στόχο της ΟΝΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ