Τρίτη 14 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Νομοσχέδιο για την ενίσχυση της απασχόλησης - 21 ΚΙΝΗΤΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΕΘΝΟΣ: ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ ΟΙ ΧΡΕΩΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΜΕ 4 ΟΡΟΥΣ ΤΑ 1.000 ΕΥΡΩ ΣΤΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ ΕΛΠΙΔΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΜΕ ΕΡΝΤΟΓΑΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΕΚΛΟΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΣΗΜΙΤΗ.

ΕΣΤΙΑ: ΕΞΙ ΜΗΝΕΣ ΠΡΟ ΤΗΣ ΠΤΩΣΕΩΣ - Πώς παραδίδει την εξουσία το ΠΑΣΟΚ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΕΤΑΝΕ ΔΙΣ. ΓΙΑ ΒΟΛΤΕΣ ΜΕ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΕΚΚΛΗΣΙΑ - ΟΙ 5 ΑΙΤΙΕΣ ΤΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: Χριστόδουλος: ΕΧΩ ΤΟ ΛΑΟ ΜΑΖΙ ΜΟΥ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΞΕΣΑΛΩΣΕ Ο ΠΑΤΡΙΑΡΧΗΣ.

ΧΩΡΑ: ΠΟΙΕΣ ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΜΠΑΙΝΟΥΝ ΣΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΠΟΛΗΣ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: 25.000 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΟ ΝΟΕΜΒΡΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): 25.000 ΕΥΡΩ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΣΗ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΤΑ «ΦΡΟΥΤΑΚΙΑ» ΕΙΝΑΙ ΠΑΛΙ ΕΔΩ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ο «κρυφός πόθος» των τραπεζιτών: «Αύριο (σ.σ. σήμερα) είναι η κρίσιμη μέρα για την τύχη του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου καθώς μετά την προγραμματισμένη συνάντηση του ΤΣΜΕΔΕ με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών θα οριστικοποιηθεί αν θα συνεχιστούν οι διαδικασίες για τη συγχώνευσή του με την Τράπεζα Αττικής ή αν θα πωληθεί, που είναι και το πιθανότερο ενδεχόμενο αυτή τη στιγμή. Ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Νίκος Χριστοδουλάκης περιμένει αύριο την τελική προσφορά του ΤΣΜΕΔΕ για το 34% του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με βάση την οποία θα ληφθούν οι οριστικές αποφάσεις. Το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο είναι ο "κρυφός πόθος" αρκετών τραπεζών καθώς η προίκα του, που υπολογίζεται πάνω από 1 με 1,2 δισ. ευρώ, θα ενισχύσει σημαντικά όποια τράπεζα το αποκτήσει φέρνοντας ανακατατάξεις στην τραπεζική αγορά» (ΝΕΑ).

Κουτοπονηριές... «Το κλείσιμο του απεργιακού μετώπου με τη μέθοδο του "γόρδιου δεσμού" θα επιδιώξει το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, με την κατάθεση στη Βουλή εντός της εβδομάδας του νομοσχεδίου για τη μισθολογική πολιτική του 2004 στο δημόσιο τομέα. Η επίσπευση της κατάθεσης του νομοσχεδίου εκτιμάται ότι θα εκτονώσει τις απεργιακές κινητοποιήσεις και τις περαιτέρω μισθολογικές διεκδικήσεις, καθώς θα δοθεί το μήνυμα ότι έκλεισε το κεφάλαιο "μισθοί 2004". Με εντολή του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκου Χριστοδουλάκη, οι υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους επισπεύδουν την κατάρτιση του νομοσχεδίου, ώστε να κατατεθεί στη Βουλή στις προσεχείς μέρες και να κλείσει άμεσα ο κύκλος των απεργιών» (Από το βασικό θέμα της ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗΣ).

Ευπρόσδεκτη «κριτική»...: «Συστάσεις για σφιχτή εισοδηματική πολιτική, επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των διαρθρωτικών αλλαγών και συγκράτηση των δαπανών θα περιέχει η ενδιάμεση έκθεση νομισματικής πολιτικής της Τραπέζης της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να δοθεί στη δημοσιότητα τις προσεχείς ημέρες. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα της Ελλάδος θα ασκεί, εμμέσως πλην σαφώς, κριτική στην εισοδηματική πολιτική του 2004 η οποία προβλέπει αυξήσεις στους δημοσίους υπαλλήλους που θα φθάνουν ακόμη και στο 7%» (ΝΕΑ).

ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ - ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΕΙΣ - ΣΥΜΒΟΛΑΙΑ

ΔΥΝΑΜΗ «ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗΣ»: «Η Ελλάδα χρειάζεται να σπεύσει μπροστά σε μεταρρυθμίσεις... Το ΠΑΣΟΚ έχει δείξει ότι μπορεί να θέσει την Ελλάδα σε έναν δρόμο προόδου και αλλαγών. Οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ ταυτίστηκαν με μεγάλες τομές προς όφελος της χώρας και του Ελληνα πολίτη... Αναγνωρίζω όμως ότι σήμερα πολλοί πολίτες θεωρούν πως το ίδιο το ΠΑΣΟΚ έχει γίνει μέρος του κατεστημένου και ότι αδυνατεί να πάρει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες. Και αυτό είναι ένα στοίχημα που πρέπει να κερδίσουμε. Θεωρώ ότι το ΠΑΣΟΚ είναι και μπορεί να παραμένει το ζωντανό εκείνο κίνημα που όταν χρειάζεται θα αναιρέσει και τον εαυτό του για να υπηρετήσει σωστά τον τόπο και να μετεξελιχθεί σε νέα δύναμη μεταρρύθμισης και αλλαγών» (Γ. Παπανδρέου - ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

«ΠΑΣΟΚ ΤΗΣ ΕΠΟΧΗΣ ΜΑΣ»: «Το ΠΑΣΟΚ από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του είναι ένα κίνημα αλλαγής και ανανέωσης. Μιλάει και θα μιλάει και στο μέλλον για την ανάγκη προσαρμογής στις κοινωνικές και πολιτικές αλλαγές... Οι όροι "νέο" και "παλιό" ΠΑΣΟΚ δεν με εκφράζουν. Υπάρχει σήμερα το ΠΑΣΟΚ της εποχής μας, το ΠΑΣΟΚ της νέας εποχής...» (Μιχ. Χρυσοχοΐδης - ΒΗΜΑ της Κυριακής).

ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ... «"Η Τουρκία έχει ευρωπαϊκό μέλλον" διακήρυξε ο Κ. Καραμανλής στην Αγκυρα "και οι ελληνοτουρκικές σχέσεις μπορούν να διευθετηθούν με γνώμονα το διεθνές δίκαιο". Η επίσκεψη Καραμανλή στην Τουρκία είναι συμβόλαιο ελπίδας για το μέλλον» (Από το βασικό θέμα της ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ).

«ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ»... «Ο Κ. Καραμανλής έκανε τη μεγάλη υπέρβαση στην Αγκυρα. Δεν κιότεψε από τις σπιουνιές εκείνων που πουλάνε πατρίδα έναντι ελάχιστων ψήφων και λιγότερων αργυρίων. Ο Κ. Καραμανλής έδειξε με την επίσκεψή του στην Τουρκία, ότι διαθέτει την ωριμότητα που χρειάζεται ένας ηγέτης, ο οποίος θα κληθεί σε λίγους μήνες να διαχειριστεί τις τύχες του ελληνισμού. Η υπέρβαση που έκανε στην Αγκυρα δείχνει επίσης ότι αντιλαμβάνεται τις επιταγές των καιρών. Θα προχωρήσει. Και μαζί του η Ελλάδα...» (Από το άρθρο της ίδιας εφημερίδας).

ΠΡΟΣΩΠΙΚΕΣ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΕΙΣ: «Μετά τη χρεοκοπία του υπαρκτού σοσιαλισμού, έχει περιοριστεί η ένταση της ιδεολογικής πάλης. Ετσι οι κομματικές αντιπαραθέσεις κυρίως στρέφονται στα πρόσωπα των ηγετών των κομμάτων. Αυτό είναι ένα πανευρωπαϊκό φαινόμενο που ισχύει ασφαλώς και στην Ελλάδα» (Μιχ. Λιάπης - ΕΘΝΟΣ).

Η «μετάλλαξη» του δικομματισμού

Η δικομματική πόλωση αφορά πλέον στα πρόσωπα - διαχειριστές. Το κυρίαρχο δίλημμα είναι «Σημίτης που είναι έμπειρος και αποτελεσματικός» ή Καραμανλής που είναι «νέος και ωραίος»...

Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Του Πάνου Μαραγκού από το «Εθνος»
Η αίσθηση που αβίαστα δημιουργείται από την ανάγνωση των κυριακάτικων συνεντεύξεων του πολυδιαφημιζόμενου «δίδυμου της διαδοχής» (Γ. Παπανδρέου - Μιχ. Χρυσοχοΐδης), είναι ότι τα χειρότερα είναι μπροστά. Απόλυτα ταυτισμένοι και συντονισμένοι, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχουν πολιτικές ή άλλες δεσμεύσεις απέναντι στα λαϊκά συμφέροντα. Αντίθετα, τα «κεκτημένα» και οι αγώνες των εργαζομένων θεωρούνται τροχοπέδη. Επιβεβαιώνουν ότι η περιβόητη μετεξέλιξη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι παρά μια νεοσυντηρητική μετάλλαξή του, ώστε να αποτελέσει ένα ισχυρό εργαλείο για την επίτευξη των στόχων της άρχουσας τάξης. Ο φανατισμός και ο δογματισμός, που επιδεικνύουν τα ηγετικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ σ' αυτήν την κατεύθυνση, δεν μπορεί παρά να προβληματίζει...

Ο έτερος «παίκτης» του δικομματισμού, η ηγεσία της ΝΔ, ολοκληρώνει την «προετοιμασία» για την εξουσία. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απροσχημάτιστη επίδειξη πειθαρχίας στις εντολές της Ουάσιγκτον για τη διευθέτηση των ελληνοτουρκικών και του Κυπριακού. Μηδενίζονται γενικότερα οι αντιπαραθέσεις της με την κυβερνητική πολιτική. Ούτε μία φορά, ούτε καν για ψηφοθηρικούς λόγους, ο Κ. Καραμανλής δε βγήκε να αποδοκιμάσει τη λιτότητα, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, το έγκλημα κατά των δασών, κ.ο.κ. Ο κυριότερος λόγος είναι ότι δε θέλει να συμβάλει στην αμφισβήτηση, έστω και φραστικά, της εφαρμοζόμενης πολιτικής. Η δικομματική πόλωση αφορά πλέον στα πρόσωπα - διαχειριστές. Το κυρίαρχο δίλημμα είναι «Σημίτης που είναι έμπειρος και αποτελεσματικός» ή Καραμανλής που είναι «νέος και ωραίος»...

Αυτή είναι η μία όψη των εξελίξεων. Την ίδια στιγμή, όμως, ο «κίνδυνος» για μια συνολική απόρριψη του δικομματισμού προβάλλει περισσότερο υπαρκτός από ποτέ. Η ανάγκη διαμόρφωσης του αντίπαλου δέους και της εναλλακτικής λύσης συνειδητοποιείται ολοένα και από περισσότερους. Απαραίτητη προϋπόθεση όμως είναι αυτό να εκφραστεί και στις κάλπες...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ