Τετάρτη 16 Ιούλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΤΑ ΙΟΥΛΙΑΝΑ ΤΗΣ Ν. ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ.

ΤΑ ΝΕΑ: ΞΑΝΑΧΤΥΠΗΣΕ 15 ΙΟΥΛΙΟΥ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Προειδοποίηση Καραμανλή - ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΕΛΟΣ!

ΕΣΤΙΑ: ΕΚΛΟΓΙΚΑ ΤΕΧΝΑΣΜΑΤΑ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΑΝΑΖΗΤΟΥΝΤΑΙ ΤΡΙΑ ΔΙΣ. ΕΥΡΩ.

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Επίσημα στοιχεία Γιουροστάτ - ΑΝΕΡΓΟΣ ΕΝΑΣ ΣΤΟΥΣ ΤΕΣΣΕΡΙΣ ΝΕΟΥΣ.

ΤΟ ΒΗΜΑ: 274 ΗΜΕΡΕΣ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΣΑ - Τα δηλητήρια στην ατμόσφαιρα της Αθήνας.

ΕΘΝΟΣ: 1.118 ΝΕΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΕ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ-ΝΟΜΑΡΧΙΕΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: 3.396 ΘΕΣΕΙΣ ΣΕ ΔΗΜΟΣΙΟ, ΔΗΜΟΥΣ ΚΑΙ ΔΕΚΟ.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ: 3.500 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΑ ΚΕΠ ΕΞΙ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΕΚΤΟΣ ΑΣΕΠ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): ΟΙ ΝΕΟΙ ΜΙΣΘΟΙ.

ΧΩΡΑ: ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΜΙΣΘΟΙ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ - ΛΥΣΗ-ΠΑΚΕΤΟ ΕΩΣ ΤΟ ΦΘΙΝΟΠΩΡΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΠΩΣ ΘΑ ΧΤΙΣΕΤΕ ΣΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΟΜΟΛΟΓΗΣΕ Η ΓΙΑΝΝΑ.

ΑΥΓΗ: ΔΙΝΟΥΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΕ CIA και FBI.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΙΑΤΡΕΙΑ «ΜΑΪΜΟΥ» ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Οι «τεμπέληδες» άνεργοι... «Ενας στους επτά ανέργους είχε πρόταση για απασχόληση, την οποία απέρριψε για διάφορους λόγους, από τους οποίους οι σημαντικότεροι ήταν ότι δεν εξυπηρετούσε ο τόπος εργασίας ή το ωράριο (το 33%), δε θεώρησαν ικανοποιητικές τις αποδοχές (το 23%), δε θεώρησαν κατάλληλες τις προοπτικές σταδιοδρομίας (το 18%). Τα στοιχεία απορρέουν από την τελευταία έρευνα της ΕΣΥΕ (Εθνική Στατιστική Υπηρεσία). Από την ίδια έρευνα, προκύπτει μείωση της ανεργίας για το πρώτο τρίμηνο του 2003» («ΝΕΑ»).

Διαπιστώσεις... «Γιατί έχουμε στη χώρα μας υψηλό πληθωρισμό: Πρώτον, γιατί είναι το ίδιο το κράτος που δίνει το σύνθημα των ανατιμήσεων, αυξάνοντας υπερβολικά κάθε χρόνο τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ (από τη ΔΕΗ ως την ΕΥΔΑΠ) και εγκρίνοντας μεγάλες αυξήσεις στους κλάδους που επιτηρεί και ελέγχει, όπως αυτόν της ακτοπλοΐας. Δεύτερον, γιατί ο ανταγωνισμός στην αγορά είναι υποτυπώδης και τα παντός είδους ολιγοπώλια, από το γάλα ως τα είδη υγιεινής, παντοδύναμα σε βαθμό που να γράφουν στα παλαιότερα των υποδημάτων τους τις "συμφωνίες κυρίων". Τρίτον, γιατί η ποιότητα των υπηρεσιών υγείας και παιδείας που προσφέρονται από το κράτος συνεχώς χειροτερεύει, με αποτέλεσμα οι πολίτες να προσφέρονται στις αντίστοιχες ιδιωτικές επιχειρήσεις τα τιμολόγια των οποίων είναι ιδιαίτερα τσουχτερά» (Ν. Νικολάου - «ΒΗΜΑ»).

...και «διά ταύτα»: «Ο πληθωρισμός λοιπόν, τον οποίο οι πολίτες εισπράττουν με τη μορφή του σαρωτικού κύματος ακρίβειας, οφείλεται σε αυτές τις στρεβλώσεις της οικονομίας μας και συνεπώς η αντιμετώπισή του δεν είναι της αρμοδιότητας ούτε κομματικών κομισαρίων ούτε των φορομπηχτών, αλλά της οικονομικής πολιτικής που πρέπει να αποτολμήσει τις διαρθρωτικές αλλαγές» (Ο ίδιος).

Διευκρινίσεις: «Το πρώτο που σκέπτεται κανείς όταν ακούει για διαρθρωτικές αλλαγές, είναι η καθιέρωση μεγαλύτερης ευελιξίας, όπως λέγεται, στην αγορά εργασίας. Δηλαδή, κατάργηση προστατευτικών καθεστώτων, όπως οι περιορισμοί στις απολύσεις και τα κατώτατα ημερομίσθια. Αν αυτές οι ιδέες δεν περιλαμβάνονται στα κυβερνητικά σχέδια, καλά θα κάνει να το ξεκαθαρίσει, διευκρινίζοντας όμως παράλληλα και τι περιλαμβάνουν αυτά» (Ειρ. Χρυσολωρά -«ΝΕΑ»).

ΚΛΙΜΑ ΣΥΓΧΥΣΗΣ ΚΑΙ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ

ΟΙ ΜΝΗΜΕΣ... «Την παραίτηση του Κ. Στεφανόπουλου ζήτησε ο επίτιμος πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Μητσοτάκης, για να εξαναγκαστεί η κυβέρνηση να προσφύγει σε πρόωρες εκλογές, και οι μνήμες όλων στράφηκαν 38 χρόνια πίσω στα Ιουλιανά και την Αποστασία. Η πρόκληση Μητσοτάκη, αλλά και οι πολύ διακριτικές αποστάσεις που κράτησε ο Κ. Καραμανλής προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης, η οποία θεωρεί ότι η κίνηση εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης πίεσης που ασκεί η Νέα Δημοκρατία για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες "ως τη μόνη διέξοδο" στο δήθεν πολιτικό πρόβλημα της χώρας» (Από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

ΚΛΙΜΑ ΑΝΩΜΑΛΙΑΣ: «Σύγχυση και αμηχανία στη Ν.Δ. προκάλεσε, για άλλη μια φορά, ο Κ. Μητσοτάκης, με την πρότασή του να παραιτηθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, για να προκληθούν πρόωρες εκλογές. Ο Κ. Καραμανλής πήρε σαφείς αποστάσεις από την πρόταση αυτή ("δε θα υποδείξω εγώ στον κ. Στεφανόπουλο τι θα κάνει"), ενώ η κυβέρνηση καταλόγισε στον κ. Μητσοτάκη ότι καλλιεργεί "κλίμα ανωμαλίας". Ο πρόεδρος της Ν.Δ. επιτέθηκε εφ' όλης της ύλης στην κυβέρνηση και απέρριψε κάθε ενδεχόμενο συμμετοχής της στον διάλογο για τον εκλογικό νόμο» (Από το βασικό θέμα της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Ο ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΣΤΟΧΟΣ! «Την Πέμπτη ο πρωθυπουργός Κ. Σημίτης θα ανακοινώσει τις βασικές αρχές του νέου εκλογικού νόμου. Η κυβέρνηση αποσυνδέει τη σχεδιαζόμενη αλλαγή από μικροπολιτικά παιχνίδια και ανάλογες σκοπιμότητες και αναδεικνύει ως πραγματικό στόχο της τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής ζωής του τόπου, αφού ο εκλογικός νόμος θα έχει προοπτική 20 ετών, περιέχοντας διατάξεις που θα επισφραγίζουν το κλείσιμο της μεταπολιτευτικής περιόδου» («ΒΗΜΑ»).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΕΠΙΛΟΓΗ: «Διέξοδο στην οικονομία, στο άλλοτε ισχυρό χαρτί που τώρα φαντάζει ασθενές, αναζητεί η κυβέρνηση, ελπίζοντας ότι θα μπορέσει να μεταβάλει τις συνθήκες και θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη της δύσπιστης πια κοινής γνώμης. Ενθαρρημένη από τη θερμή υποδοχή που επιφύλαξαν οι αγορές στην τρίτη μετοχοποίηση του ΟΠΑΠ, ρίχνει όλο το βάρος στον οικονομικό τομέα και αναδεικνύει τις ιδιωτικοποιήσεις σε κεντρική επιλογή της πολιτικής της, φιλοδοξώντας να εισπράξει συνολικά 3 δισ. ευρώ εντός του 2003 και να στηρίξει έτσι, τόσο τις χρηματιστηριακές προσδοκίες, όσο και τις προετοιμαζόμενες προεκλογικές παροχές». (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

Ιουλιανά 2003...

Ο Ιούλης του 2003 θα μείνει στην ιστορία για το άνευ προηγουμένου ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Τον Ιούλη του 2003, οι κατακτήσεις των εργαζομένων βρίσκονται πιο πίσω και από το 1965...

Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Του Κ. Μητρόπουλου από τα «Νέα»
Δε θα μπορούσε η κυβέρνηση να αφήσει ανεκμετάλλευτη την «πάσα» του Κ. Μητσοτάκη, για πρόωρες εκλογές μέσω της παραίτησης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Προπαγανδιστικά, λοιπόν, επιχείρησε να «παίξει» με τη χρονική συγκυρία που έγιναν οι δηλώσεις του, αποδεδειγμένα καλύτερου συμμάχου της, Κ. Μητσοτάκη, και να ξυπνήσει μνήμες από τις εποχές «ανωμαλίας και αστάθειας», εννοώντας τα Ιουλιανά του 1965. Διόλου, όμως, δε βγαίνει κερδισμένη η κυβέρνηση Σημίτη από μια σύγκριση του εκσυγχρονισμού, ακόμα και με τις αλήστου μνήμης εποχές της «αποστασίας».

Ο Ιούλης του 2003, για παράδειγμα, θα μείνει στιγματισμένος στην ιστορία, από το άνευ προηγουμένου ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Προκειμένου να μαζέψουν εφάπαξ 3 δισ. ευρώ τα δίνουν όλα κοψοχρονιά... Τον Ιούλη του 2003, οι κατακτήσεις των εργαζομένων βρίσκονται πιο πίσω από το 1965, μετά από τα απανωτά πλήγματα και το συστηματικό ξήλωμά τους από την κυβέρνηση Σημίτη. Τα ασφαλιστικά ταμεία, πρόσφατη το 1965 κατάκτηση, έχουν καταληστευτεί από τους κυβερνώντες, που βάζουν σήμερα τους εργαζόμενους να δουλεύουν μέχρι τον τάφο... Η ανεργία, όπως και τότε, είναι «ευλογία Θεού» και η μετανάστευση δεν είναι εύκολη. Αναπόφευκτη η οπισθοδρόμηση και στη δημοκρατία και τα ατομικά δικαιώματα...

Σήμερα τα «πραξικοπήματα» γίνονται από τα πανίσχυρα συγκροτήματα των ΜΜΕ, που κόβουν τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις και εξορίζουν κάθε φωνή αμφισβήτησης. Μπορεί να μην υπάρχει «παλάτι», αλλά ο δικομματισμός μπορεί πιο αποτελεσματικά να βιάζει τη λαϊκή βούληση μέσα και από τα καλπονοθευτικά εκλογικά συστήματα. Το «μαύρο μέτωπο» ΠΑΣΟΚ - ΝΔ, όχι μόνο κωφεύει, αλλά επιδεικνύει πιο βαθιά περιφρόνηση στα λαϊκά αιτήματα και ανάγκες. Ευτυχώς, ο κόσμος δε σταμάτησε να κατεβαίνει στους δρόμους. Σήμερα, όμως, χρειάζονται πιο πολλοί και να ξέρουν «πού το πάνε»...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ