Τετάρτη 21 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΟΙ ΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ.

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΚΥΜΑ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΑΓΟΡΑ.

ΒΗΜΑ: ΝΤΟΜΙΝΟ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ.

ΝΕΑ: ΣΤΟΝ ΥΠΝΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΑΣΑΝ ΤΑ ΚΑΝΟΝΙΑ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ ΚΡΑΥΓΕΣ ΚΑΙ ΨΙΘΥΡΟΙ.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΙΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΕΠΙΔΗΜΙΑ ΦΗΜΩΝ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Ρίζου): S.O.S. ΓΙΑ ΤΑ ΛΟΥΚΕΤΑ ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ.

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ ΠΡΟ ΤΩΝ ΠΥΛΩΝ.

ΒΡΑΔΥΝΗ: Η ΕΛΛΑΔΑ ΠΤΩΧΕΥΕΙ ΚΑΙ Ο ΣΗΜΙΤΗΣ ΤΑΞΙΔΕΥΕΙ.

ΑΥΓΗ: ΣΤΟ ΕΛΕΟΣ ΠΤΩΧΕΥΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΩΝ.

ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ: ΤΟ ΚΑΛΑΘΙ ΤΗΣ ΝΟΙΚΟΚΥΡΑΣ ΣΗΚΩΝΕΙ ΜΟΝΟ... ΑΓΓΟΥΡΙΑ!

ΕΣΤΙΑ: ΤΡΕΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΕΝΤΟΣ ΤΟΥ 2004! - Αν αλλάξουν τον εκλογικό νόμο.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΞΕΣΚΕΠΑΖΟΥΝ ΤΑ ΨΕΜΑΤΑ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΚΟΙΝΟΤΙΚΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ.

ΑΠΟΦΑΣΗ: ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ ΟΙ ΚΛΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΔΗΜΩΝ.

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΠΛΥΝΤΗΡΙΟ ΜΕ «ΦΟΥΣΚΕΣ» ΕΣΤΗΣΕ Ο ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ.

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ (Μήτση): ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΓΙΑ ΤΑ ΕΚΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ ΜΙΚΡΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ.

ΧΩΡΑ: ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ.

ΕΘΝΟΣ: ΑΝΟΙΧΤΕΣ 9.495 ΘΕΣΕΙΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΟΥΣ - ΕΠΟΧΙΚΟΥΣ.

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΔΗΜΟΣΙΟ - 9.973 ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΜΟΝΙΜΩΝ - ΕΠΟΧΙΚΩΝ.

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Ενιαία «δεξιά» πολιτική: «Από την άλλη πλευρά και η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να πάψει να εκμεταλλεύεται την αγωνία των ανέργων, διογκώνοντας το θέμα με κινδυνολογίες και να ανευθυνολογεί δηλώνοντας "η χώρα χρειάζεται άλλη πολιτική και νέα κυβέρνηση", χωρίς να προτείνει κάτι συγκεκριμένο, που θα μπορούσε να εφαρμοστεί. Ποια μπορεί να είναι η "άλλη" πολιτική, που δεν τολμά καν να περιγράψει η Νέα Δημοκρατία, αν όχι μια δεξιά σκληρή πολιτική, που θα πλήξει τους εργαζομένους;» (Από το άρθρο της «ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑΣ»).

Η «δουλιά» τους: «Ασφαλώς σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς δεν είναι δουλειά της κυβέρνησης να ορίζει πώς θα λειτουργούν οι επιχειρήσεις. Η έκταση του φαινομένου των πτωχεύσεων όμως καθώς και η διατήρηση της ανεργίας σε τόσο υψηλά επίπεδα, θα έπρεπε να έχουν κάνει σαφές ότι απαιτείται ένα συνολικό σχέδιο τόνωσης της αγοράς και προστασίας των θέσεων εργασίας. Για μια κυβέρνηση που υπερηφανεύεται για την κοινωνική της ευαισθησία αυτό θα έπρεπε να ήταν από καιρό αυτονόητο!» (Από το άρθρο των «ΝΕΩΝ»).

Η «ατυχής» συγκυρία: «Μπορεί η κυβέρνηση να εξορκίζει τις απαισιόδοξες προβλέψεις του προέδρου του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλου για διπλασιασμό της ανεργίας, αλλά η παρούσα συγκυρία χαρακτηρίζεται από την ατυχή σύμπτωση δύο αρνητικών εξελίξεων στον επιχειρηματικό χώρο. Πρώτον, ότι ορισμένες βιομηχανίες και εμπορικά δίκτυα είναι πλέον καταχρεωμένα και παρά τις προσπάθειες των τραπεζών να τα εξυγιάνουν φαίνεται ότι η πτώχευση είναι αναπόφευκτη. Δεύτερον, η βύθιση της ευρωπαϊκής οικονομίας (ιδιαίτερα της Γερμανίας, Γαλλίας και Ιταλίας) στην ύφεση έχει φέρει σε αδιέξοδα πολλές βιομηχανίες με εξαγωγικό προσανατολισμό και κάθε μήνα του 2002 οι απασχολούμενοι στη βιομηχανία μειώνονται κατά μέσον όρο κατά 1.965 άτομα» (Ν. Νικολάου - «ΒΗΜΑ»).

Μείωση των εργοδοτικών εισφορών: «Ο φορολογικός ανταγωνισμός μεταξύ των επιχειρήσεων μπορεί να αυξήσει τις πιέσεις για περιορισμό του εργατικού κόστους μέσα από μείωση των εισφορών της κοινωνικής ασφάλισης. Με αυτό τον τρόπο το συνολικό εργατικό κόστος θα μπορούσε να παραμείνει σε ανταγωνιστικά επίπεδα και να σωθούν θέσεις εργασίας» (Απ. Φωτιάδης -υφυπουργός Οικονομικών - «ΒΗΜΑ»).

«ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ» ΚΑΙ «ΠΤΩΧΕΥΣΕΙΣ»

«ΣΦΑΛΜΑΤΑ»: «Η συρρίκνωση της κατανάλωσης εξαιτίας της λαϊκής δυσπραγίας, αλλά και τα επενδυτικά σφάλματα των επιχειρηματιών οδηγούν σε χρεοκοπία πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις, καθώς η κερδοφορία τους μηδενίζεται, και τους εργαζόμενους σε αυτές στην ανεργία... Πάντως το ντόμινο των πτωχεύσεων και οι κοινωνικές παρενέργειες που προκαλεί ανησυχούν την κυβέρνηση, αν και οι τράπεζες υψώνουν κάποιο "ανάχωμα" με έκτακτες ρυθμίσεις μετατροπής βραχυπρόθεσμων δανείων σε μακροπρόθεσμα, προσπαθώντας έτσι να κρατήσουν ζωντανές βιομηχανικές και εμπορικές μονάδες» (Από το βασικό θέμα του «ΒΗΜΑΤΟΣ»).

ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ: «Κύμα πτωχεύσεων σαρώνει τελευταίως την εγχώρια αγορά, πλήττοντας κυρίως εμπορικές αλυσίδες, οι οποίες πρώτες δέχονται τις συνέπειες των υφεσιακών συνθηκών και της αυτοσυγκράτησης των μισθών. Μετά την PALCO, τα σούπερ μάρκετ Αντωνόπουλοι και τα καταστήματα καλλυντικών ΥΒΟΝΝΗ STORES σε δεινή θέση έχουν περιέλθει ο Ομιλος Αυγερινοπούλου των ομώνυμων ΙΕΚ και των ινστιτούτων αισθητικής και η αλυσίδα εμπορίας ξηρών καρπών, καφέ και τσαγιού "MUSSES", ενώ διάχυτη είναι η εντύπωση στην τραπεζική αγορά πως "είμαστε ακόμη στην αρχή" και πως στο άμεσο μέλλον θα εμφανιστούν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα στο χώρο του εμπορίου» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΣΤΟΝ «ΥΠΝΟ»(;): «Το ντόμινο των πτωχεύσεων επιχειρήσεων που απειλεί την αγορά έπιασε στον ύπνο τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη. Μάλιστα, προσπαθώντας να κρύψουν τον αιφνιδιασμό τους, λένε τώρα ότι οι πρόσφατες πτωχεύσεις γνωστών επιχειρήσεων είναι συνήθη φαινόμενα σε μια οικονομία» (Από το βασικό θέμα των «ΝΕΩΝ»).

«ΤΡΙΓΜΟΙ»: «Στην αγορά, τώρα, αναπτύσσονται "ισχυροί τριγμοί" στο franchising, καθώς οικονομική δυσπραγία και ανταγωνισμός προκαλούν πτώση πωλήσεων, κλείσιμο δικαιοπάροχων εταιρειών και ρήξη στις σχέσεις με τους δικαιοδόχους. Το κατάστημα, πάντως, στην Πατησίων της αλυσίδας Υβόννη Stores πέρασε επίσημα υπό τον έλεγχο της Galerie de Beaute. Στον κλάδο των ξηρών καρπών, δικαιοδόχοι καταστηματάρχες της αλυσίδας Musses εγκαταλείπουν τη μητρική εταιρεία. Οσο για τον όμιλο ομορφιάς και διαιτολογίας Beauty & Diet, διαψεύδει κατηγορηματικά ότι έχει προβλήματα, αλλά δικαιοδόχοι της αναζητούν άλλους τρόπους συνεργασίας» («ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ»).

Το αδιέξοδο του «ρεαλισμού»

Το κυριότερο, όμως, είναι η προβολή του «μονόδρομου» της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής: «Ποια άλλη ("ρεαλιστική") πολιτική» υπάρχει, αναρωτιούνται δήθεν αφελώς και υποκριτικά...

Του Σάκη Κουτσαντά από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Του Σάκη Κουτσαντά από τον «Ελεύθερο Τύπο»
Η κυβέρνηση παρακολουθεί το φαινόμενο «και προσπαθεί να δημιουργήσει τους όρους που θα στηρίξουν την ανταγωνιστικότητα και βιωσιμότητα των επιχειρήσεων». Δε θα μπορούσε να πει τίποτα άλλο ο Ν. Χριστοδουλάκης, αν ήθελε να ήταν συνεπής με την πολιτική που εφαρμόζει. Να τα δίνει όλα, δηλαδή, στο κεφάλαιο, προσδοκώντας μάταια τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας. Το τελευταίο κύμα «πτωχεύσεων» οδηγεί την κυβέρνηση να προσφέρει νέα κίνητρα στους κεφαλαιοκράτες: Παραπέρα μείωση των εργοδοτικών εισφορών, έσπευσε να προαναγγείλει διά στόματος του Απ. Φωτιάδη, αδιαφορώντας επιδεικτικά για την τύχη των Ταμείων και την Ασφάλιση των εργαζομένων...

Δευτερευόντως, ο ρόλος της κυβέρνησης και του κράτους εξαντλείται στην παροχή «πρώτων βοηθειών» στα θύματα της καπιταλιστικής κρίσης, με γιατροσόφια και ασπιρίνες, όπως τα άθλια επιδόματα... Με αυτόν τον τρόπο (πιστεύουν ότι )κάνουν και το «κοινωνικό καθήκον» τους, συμπαράσταση στους απολυμένους, απορροφώντας ανεπιθύμητους «κοινωνικούς κραδασμούς». Η πλουτοκρατία δε θα έχανε, βέβαια, την ευκαιρία να αξιοποιήσει την «κρίση» για να «στριμώξει» κι άλλο τους εργαζόμενους, να τους εξαναγκάσει να αποδεχτούν τα χειρότερα (μερική απασχόληση και Ασφάλιση, κατάργηση 8ωρου και Συλλογικών Συμβάσεων)...

Το κυριότερο, όμως, είναι η προβολή του «μονόδρομου» της εφαρμοζόμενης νεοφιλελεύθερης πολιτικής: «Ποια άλλη (ρεαλιστική) πολιτική» υπάρχει, αναρωτιούνται δήθεν αφελώς και υποκριτικά... Η αλήθεια είναι ότι η άλλη πολιτική δεν μπορεί να αναζητηθεί στην προδοτική στάση του προέδρου της ΓΣΕΕ, που χαρακτηρίζει τις απολύσεις «συγκυριακό φαινόμενο», με άλλα λόγια «μπόρα είναι θα περάσει»... Η άλλη πολιτική δε βρίσκεται στον περιορισμό των συνδικάτων σε ρόλο «καταμετρητή» των απολυμένων και των κατόπιν εορτής αντιδράσεων... Η άλλη (αντικαπιταλιστική) πολιτική προβάλλει μέσα από τη διαρκή οργανωμένη «παρενόχληση» και σύγκρουση, για τη δημιουργία ευνοϊκών για τα λαϊκά συμφέροντα συσχετισμών...


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ
Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ