Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ποιος με ποιον

«Υπάρχει ελπίδα, είμαστε η ελπίδα, θα 'ρθουν καλύτερες μέρες» δηλώνουν όταν βρίσκονται μπροστά σε κάμερα που τους δείχνει σε πανελλαδικό δίκτυο. Παράλληλα στις ειδικές συνεντεύξεις τους προς την οικονομική ολιγαρχία λένε ευθέως: «μην ανησυχείτε, δεν θα θίξουμε τα κέρδη σας». Γνωρίζουν πως δεν γίνεται και τα κέρδη να μείνουν άθιχτα κι ο λαός να μην πληρώσει τη ζημιά.

Με τα λόγια χτίζουν ανώγεια. Αλλά, κάνουν και κάτι χειρότερο: Παρουσιάζουν ρυθμίσεις που ευθέως ευνοούν το κεφάλαιο φορώντας φιλολαϊκό φερετζέ. Παράδειγμα, η γενική εξαγγελία για σβήσιμο των χρεών στις τράπεζες. Κανένα χρέος δεν πρόκειται να σβήσει. Απλά με τις ρυθμίσεις που προωθούν, οι τράπεζες θα μπορέσουν να εισπράξουν και εκεί που αλλιώς δεν είχαν ελπίδα να εισπράξουν. Η γενική εξαγγελία σπέρνει ελπίδα σ' όποιον χρωστάει, ότι το ΠΑΣΟΚ θα του σβήσει τα χρέη. Ελα που δεν θα τα σβήσει κι αλί σ' αυτόν που χρωστάει.

Τα 'γραφε ο Μπρεχτ, ποιος τα θυμάται, για το παλιό που έρχεται σα νέο. Ισχύει απόλυτα και για τα θριαμβικά περί «ανανέωσης».

Σα να μπορεί να γίνει νέα μια πολιτική με τα ίδια παλιά υλικά που να μην εντείνει την εκμετάλλευση, ενώ αυτό κάνει. Δηλαδή η ίδια παλιά πολιτική.

Οποιος ψάχνει το νέο ας το αναζητήσει στον κόσμο της δουλειάς, κατά κύριο λόγο στους εργάτες που διαδηλώνουν στο δρόμο. Το νέο θα είναι η σύγκρουση για την ανατροπή. Νέο θα είναι ένας δυνατός λαός που να μπορεί να «αλλάξει τα φώτα» στην ολιγαρχία. Ετσι, για να μη χάσουν εντελώς οι λέξεις το νόημά τους.

Και μόνο που ομολογούν ότι θέλουν νέα πρόσωπα και μάλιστα τέτοιους που να μην είναι επαγγελματίες της πολιτικής για να μη φοβούνται το πολιτικό κόστος, δηλώνουν για την εφαρμογή ποιας πολιτικής τούς θέλουν αυτούς τους νέους. Για να εφαρμόσουν μια πολιτική που θα έχει απέναντί της το λαό. Αυτό όμως δεν είναι νέο. Είναι προεργασία για όξυνση της αστικής δικτατορίας.

Οταν ο άλλος, νέος κι αυτός, δηλώνει πως δεν επιλέγουμε κόμματα αλλά μόνο πρωθυπουργό, μέσ' στην καλή χαρά του, λέει μια αλήθεια: Οτι πράγματι τα δύο κόμματα της αστικής τάξης δεν έχουν άλλη διαφορά παρά μόνο στον τσοπάνη. Ελα, όμως που τα λαϊκά στρώματα δεν είναι πρόβατα...

Ακόμα καλύτερος ο Ψυχάρης που θέλει μ' ένα σμπάρο δυο τρυγόνια. Και να αυξήσει την περίοδο χάριτος στην επόμενη κυβέρνηση και να γίνουν οι εκλογές αφορμή για την διαμόρφωση του πολιτικού σκηνικού έτσι που το σύστημα της εκμετάλλευσης να παραμείνει αλώβητο κι ο λαός να πιστεύει πως άλλαξαν τα πράγματα.

Πίσω απ όλα αυτά υπάρχει ο φόβος τους. Οτι όσα δεν φέρνει ο χρόνος όλος, τα φέρνει μια στιγμή...

Αυτοί που κατέχουν σήμερα την εξουσία, όχι απλά τα κόμματα της αστικής τάξης, αλλά η ίδια η αστική τάξη, γνωρίζει καλά πως όταν πριν ακόμα από τις εκλογές ο επίδοξος διάδοχος στην κυβερνητική εξουσία είναι υποχρεωμένος να δηλώνει πως οι φόροι στο κεφάλαιο όχι μόνο δεν θα αυξηθούν αλλά και θα μειωθούν, ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα παραμείνουν, όλα αυτά δεν περνάνε απαρατήρητα από την εργατική τάξη. Γι' αυτό και ζητάνε - οι αστοί- η συναίνεση να μη μένει στα λόγια, να μην είναι μόνο συμφωνία πολιτικών προγραμμάτων, αλλά να γίνει πράξη, ζητάνε δηλαδή συγκέντρωση δυνάμεων για να αντιμετωπιστεί ο εχθρός λαός.

Οσο κι αν παριστάνουν πως δεν μπορούν να το χωνέψουν, γνωρίζουν πως απέναντι έχουν αντίπαλο που δεν κάνει βήμα πίσω απ' όλα όσα πρέπει να γίνουν για να χειραφετηθεί η εργατική τάξη, να γίνει τάξη για τον εαυτό της. Το ΚΚΕ! Ε, αυτός ο αντίπαλος της αστικής τάξης πρέπει αύριο να είναι ισχυρότερος για να μην ελπίζει στο κενό ο εργάτης, αλλά να μπορεί να χτίσει τη ζωή που του αξίζει. Για να κάνει το νέο πράγματι παρέλαση στο δρόμο του μέλλοντος.


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Θανάσης ΛΕΚΑΤΗΣ

ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: ΤΟΡΠΙΛΗ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ μετά τις εκλογές είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ

ΤΟ ΒΗΜΑ: Κρυφός πόλεμος στη ΝΔ για τη διαδοχή Καραμανλή

ΤΟ ΠΑΡΟΝ: ΒΙΑΖΟΝΤΑΙ να παραδώσουν

ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ: Το ΠΑΣΟΚ σβήνει τα χρέη προς τις τράπεζες

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: «Δεν θα ανεχθώ τα φέουδα»

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΣΤΗΝ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΗ «ΑΡΕΝΑ» ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ - ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: «ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΘΑ ΜΑΤΩΣΕΙ ΤΟΥΣ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ»

ΤΑ ΝΕΑ: Κέρδισε το στοίχημα της ανανέωσης

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Δείγμα γραφής

Η ΑΥΓΗ: Η αριστερά είναι ανάγκη

ΗΜΕΡΗΣΙΑ: Πόλεμος ΠΑΣΟΚ - ΝΔ για τα «κόκκινα» δάνεια

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΓΙΑΤΙ ΕΧΟΥΝ ΜΟΥΓΚΑΘΕΙ ΟΛΑ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ για το σκάνδαλο της Siemens;

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ: Αμείλικτα ερωτήματα στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΟ ΚΛΙΜΑ στην επαρχία

ΕΘΝΟΣ: ΣΦΡΑΓΙΔΑ Γιώργου στο Επικρατείας

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το παλιό που έρχεται σα νέο

«Θετικό το ότι στη λίστα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται σε εκλόγιμη θέση τρία τουλάχιστον πρόσωπα χωρίς προηγούμενη θητεία ούτε στη Βουλή αλλά ούτε και σε κυβερνητική θέση. Το "μόνο" τους προσόν είναι η επαγγελματική τους καταξίωση. Τέτοια όμως πρόσωπα έχουμε ανάγκη σήμερα. Γιατί είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια στη Βουλή κυριαρχούν οι επαγγελματίες της πολιτικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου όσο και για την ικανότητα του πολιτικού μας συστήματος να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν πολιτικό κόστος» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Ποιος ψάχνει για τσοπάνη;

«Την 4η Οκτωβρίου δεν επιλέγουμε πολιτικά κόμματα. Την ημέρα των εκλογών επιλέγουμε τον πρωθυπουργό που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδό της από την κρίση. Διότι ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα είναι αυτός που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας» (ο Α. Σπηλιωτόπουλος της ΝΔ στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Στοχοπροσήλωση

«Οσο κι αν είναι επιβλαβές για το δημοκρατικό πολίτευμα η εσωτερική αναταραχή σε ένα κόμμα το οποίο (θα) κατέχει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η επερχόμενη κρίση μπορεί να είναι επωφελής για τη χώρα. Αυξάνει την περίοδο χάριτος (εκατό ημέρες) για τη νέα κυβέρνηση, πρώτον. Και δεύτερον, ελπίζεται ότι θα απαλλάξει τη χώρα από τα υπερφίαλα απομεινάρια του παρελθόντος» (ο Σ. Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ).

Και αγωνίες

«Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για εκλογές, αλλά για ηθελημένη μεταβίβαση της εξουσίας από την κυβέρνηση στην αξιωματική αντιπολίτευση (...) το πιο χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα μιας παρόμοιας μεταβίβασης της εξουσίας είναι η σύγκλιση των "Γενικών Τάξεων" (δηλαδή εκπροσώπων του κλήρου, της αριστοκρατίας και των αστών) στη Γαλλία το 1789 (...) όπως απέδειξαν, βέβαια, οι μετέπειτα επαναστατικές εξελίξεις, τέτοιου είδους μεταβιβάσεις σε περιόδους οικονομικής κατάρρευσης εμπεριέχουν σοβαρό κίνδυνο συνολικής ανατροπής του συστήματος (...) αν υλοποιηθεί το ενδεχόμενο της οικονομικής κατάρρευσης τότε οι εξελίξεις θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας και μπορούν να συμπαρασύρουν όχι μόνο το κόμμα που θα βρίσκεται στην εξουσία (...) θα πρόκειται για μια νέα μεταπολίτευση, αλλά με τεράστιο κόστος για την ελληνική κοινωνία» (ο Κ. Χρυσόγονος, καθηγητής νομικής στο ΑΠΘ / ΕΘΝΟΣ).

ΣΤΟ ΙΔΙΟ ΕΡΓΟ ΘΕΑΤΕΣ

Η ΑΛΛΑΓΗ: «Σε συνέντευξή του στο Reuters ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε ότι η φορολογία των επιχειρήσεων με συντελεστή 25% δεν θα αυξηθεί και μπορεί να μειωθεί ακόμη περισσότερο εάν τα κέρδη επανεπενδύονται στην επιχείρηση (...) Το ΠΑΣΟΚ δεν πρόκειται να ακυρώσει τις ιδιωτικοποιήσεις στις οποίες προχώρησε η ΝΔ, αλλά θα εξετάσει τη βελτίωση των όρων για τη διασφάλιση του εθνικού συμφέροντος» (η καταγραφή στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ Η ΠΡΑΞΗ: «Ο κ. Παπανδρέου είχε σπεύσει να δηλώσει ότι η συζήτηση για το Ασφαλιστικό δεν θα αφορά τα όρια ηλικίας. Αλλά, όπως έλεγε εδώ και χρόνια ο ειδικός περί τα Ασφαλιστικά και σύμβουλος του κ. Σημίτη, Πλάτων Τήνιος "ασφαλιστικό δεν είναι τίποτε άλλο από αλλαγές στα όρια ηλικίας και στη συνταξιοδότηση και στις ασφαλιστικές εισφορές"» (η υπενθύμιση στην ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ).

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ: «Είναι αρκετά και κρίσιμα τα σημεία στα οποία συμφωνούν οι δύο μονομάχοι αυτής της εκλογικής αναμέτρησης. Οι κ. Καραμανλής και Παπανδρέου εμφανίζονται να συμφωνούν ότι χρειάζονται άμεσα αλλαγές στον εκλογικό νόμο που πρέπει να πλησιάσει το γερμανικό μοντέλο, στο πανεπιστημιακό άσυλο, στον τρόπο που κρίνονται και αξιολογούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι, στην πάταξη της φοροδιαφυγής κ.ά. Αυτή η ρητορική συναίνεση πρέπει να μεταφρασθεί σε έργο, την επομένη των εκλογών, ασχέτως αποτελέσματος. Η χώρα δεν έχει περιθώρια, χρειάζεται άμεσα ορισμένες γενναίες τομές, που μόνο με διακομματική συναίνεση μπορεί να υλοποιηθούν» (από το κύριο άρθρο στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ).

ΤΟ «ΕΝ ΛΕΥΚΩ»: «Οι Ελληνες πολίτες είναι ώριμοι. Καταλαβαίνουν τις δυσκολίες. Αλλά για να "βάλουν πλάτη" πρέπει να πειστούν ότι έχουν να κάνουν με μια κοινωνικά δίκαιη και ηθικά καθαρή προσπάθεια. Αυτή είναι η πρώτη και η καθοριστική μάχη του ΠΑΣΟΚ την επομένη των εκλογών. Να μπει και να συμμετέχει σ' αυτήν τη νέα προσπάθεια η ίδια η κοινωνία» (ο Π. Παναγιώτου στο ΕΘΝΟΣ).

ΟΙ ΑΝΥΠΟΜΟΝΟΙ: «Η νίκη του ΠΑΣΟΚ το 2009 δεν έχει πολλά κοινά στοιχεία ούτε με τη νίκη του 1993, ούτε με την αρχική νίκη του 1981. Τώρα πια δεν υπάρχει περίοδος χάριτος, δεν υπάρχει δικαίωμα λάθους, δεν μπορούν να εμφανιστούν αρνητικές όψεις του παρελθόντος. Οι πολίτες είναι όχι απλώς δύσπιστοι και απαιτητικοί αλλά και ανυπόμονοι» (ο Β. Βενιζέλος του ΠΑΣΟΚ / ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ