Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ
Το παλιό που έρχεται σα νέο

«Θετικό το ότι στη λίστα του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνονται σε εκλόγιμη θέση τρία τουλάχιστον πρόσωπα χωρίς προηγούμενη θητεία ούτε στη Βουλή αλλά ούτε και σε κυβερνητική θέση. Το "μόνο" τους προσόν είναι η επαγγελματική τους καταξίωση. Τέτοια όμως πρόσωπα έχουμε ανάγκη σήμερα. Γιατί είναι φανερό ότι τα τελευταία χρόνια στη Βουλή κυριαρχούν οι επαγγελματίες της πολιτικής με ό,τι αυτό συνεπάγεται τόσο για το επίπεδο του πολιτικού διαλόγου όσο και για την ικανότητα του πολιτικού μας συστήματος να αντιμετωπίσει προβλήματα που έχουν πολιτικό κόστος» (από το κύριο άρθρο στα ΝΕΑ).

Ποιος ψάχνει για τσοπάνη;

«Την 4η Οκτωβρίου δεν επιλέγουμε πολιτικά κόμματα. Την ημέρα των εκλογών επιλέγουμε τον πρωθυπουργό που θα οδηγήσει τη χώρα στην έξοδό της από την κρίση. Διότι ένας από τους δύο πολιτικούς αρχηγούς θα είναι αυτός που θα αναλάβει τα ηνία της χώρας» (ο Α. Σπηλιωτόπουλος της ΝΔ στην ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ).

Στοχοπροσήλωση

«Οσο κι αν είναι επιβλαβές για το δημοκρατικό πολίτευμα η εσωτερική αναταραχή σε ένα κόμμα το οποίο (θα) κατέχει τη θέση της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η επερχόμενη κρίση μπορεί να είναι επωφελής για τη χώρα. Αυξάνει την περίοδο χάριτος (εκατό ημέρες) για τη νέα κυβέρνηση, πρώτον. Και δεύτερον, ελπίζεται ότι θα απαλλάξει τη χώρα από τα υπερφίαλα απομεινάρια του παρελθόντος» (ο Σ. Ψυχάρης στο ΒΗΜΑ).

Και αγωνίες

«Στην πραγματικότητα δεν πρόκειται για εκλογές, αλλά για ηθελημένη μεταβίβαση της εξουσίας από την κυβέρνηση στην αξιωματική αντιπολίτευση (...) το πιο χαρακτηριστικό ιστορικό παράδειγμα μιας παρόμοιας μεταβίβασης της εξουσίας είναι η σύγκλιση των "Γενικών Τάξεων" (δηλαδή εκπροσώπων του κλήρου, της αριστοκρατίας και των αστών) στη Γαλλία το 1789 (...) όπως απέδειξαν, βέβαια, οι μετέπειτα επαναστατικές εξελίξεις, τέτοιου είδους μεταβιβάσεις σε περιόδους οικονομικής κατάρρευσης εμπεριέχουν σοβαρό κίνδυνο συνολικής ανατροπής του συστήματος (...) αν υλοποιηθεί το ενδεχόμενο της οικονομικής κατάρρευσης τότε οι εξελίξεις θα πάρουν τη μορφή χιονοστιβάδας και μπορούν να συμπαρασύρουν όχι μόνο το κόμμα που θα βρίσκεται στην εξουσία (...) θα πρόκειται για μια νέα μεταπολίτευση, αλλά με τεράστιο κόστος για την ελληνική κοινωνία» (ο Κ. Χρυσόγονος, καθηγητής νομικής στο ΑΠΘ / ΕΘΝΟΣ).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Θέλουν να εμποδίσουν τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Δεν θα τους περάσει! (2015-01-21 00:00:00.0)
Ο,ΤΙ ΣΑΠΙΣΕ, ΑΞΙΖΕΙ ΝΑ ΞΕΡΙΖΩΘΕΙ (2012-11-03 00:00:00.0)
Μαθήματα «συμμετοχικής δημοκρατίας» (2007-08-02 00:00:00.0)
«Ανανέωση» προσώπων - ίδια πολιτική (2006-12-01 00:00:00.0)
ΡΗΜΑΔΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ (2004-10-16 00:00:00.0)
Συμφωνούν επί της ουσίας, διαφωνούν στην τακτική (1996-05-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ