Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
Βουλευτικές Εκλογές 2009
Οι ερωτήσεις της Αλ. Παπαρήγα προς Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου

Στον κύκλο των ερωτήσεων που υπέβαλαν οι πολιτικοί, η Αλέκα Παπαρήγα, ρώτησε τους Κ. Καραμανλή και Γ. Παπανδρέου.

Η ερώτηση προς τον Κ. Καραμανλή ήταν η εξής:

-- «Λέτε ότι θέλετε να αντιμετωπίσετε τα προβλήματα και των εργαζομένων, πέρα από αυτά των επιχειρηματιών. Επίσης, λέτε ότι ο ΦΠΑ είναι κάτι για το οποίο η ΕΕ δε σας δεσμεύει στο πλαφόν. Γιατί αρνηθήκατε την πρόταση του ΚΚΕ - βεβαίως εδώ είχατε και τη συμπαράσταση του ΠΑΣΟΚ και του ΛΑ.Ο.Σ - και δε δεχτήκατε αυτή την πρόταση που έλεγε: Να μειωθεί ο ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης, στα φάρμακα, στα σχολικά είδη και να μπουν πολύ βαρείς φόροι στα είδη πολυτελείας;»

Ο Κ. Καραμανλής απάντησε ως εξής:

-- «Στα είδη πολυτελείας, καταρχήν, υπάρχουν οι μέγιστοι δυνατοί φόροι. Από εκεί και πέρα σε ΦΠΑ, στα είδη πρώτης ανάγκης, στα περισσότερα, είναι ο χαμηλός συντελεστής του ΦΠΑ. Και δεύτερον, για να σας είμαι πάρα πάρα πολύ ειλικρινής κ. Παπαρήγα, εγώ πιστεύω ότι, την ώρα που έχουμε πρόβλημα, κι έχουμε πρόβλημα, και εσόδων, πέρα από τη συγκράτηση των δημοσίων δαπανών, είναι λάθος να εκπέμπουμε μήνυμα μείωσης των φόρων. Η πραγματικότητα είναι ότι αυτή η κυβέρνηση, για τους χαμηλόμισθους, για τους μεσαίους πολίτες, πράγματι έριξε τους φόρους. Σας θυμίζω ότι πήγαμε το αφορολόγητο από τις 10.000 ευρώ στις 12.000 ευρώ, σας θυμίζω ότι ο κεντρικός φορολογικός συντελεστής μειώθηκε στο 25%, η μέση οικογένεια στην Ελλάδα πληρώνει γύρω στο 50% φόρο λιγότερο από ό,τι πλήρωνε. Αλλά από εκεί και πέρα, έρχεται η ώρα που πρέπει να δούμε και τις αντοχές της οικονομίας. Οι αντοχές της οικονομίας σήμερα επιτάσσουν κάποιες αποφάσεις. Και οι αποφάσεις είναι, το κωδικοποιώ και πάλι: Πρώτον, περιορισμός της δημόσιας δαπάνης. Δεύτερον, πόλεμος στη φοροδιαφυγή, θα ενοχληθούν πολλοί, αλλά πρέπει να γίνει με αποτελεσματικότητα. Και τρίτον, πρέπει να γίνουν διαρθρωτικές αλλαγές. Δυστυχώς οι διαρθρωτικές αλλαγές - και δεν το λέω μόνο για εσάς κ. Παπαρήγα - όλη η αντιπολίτευση πάντα αντιδρούσε, είτε πρόκειται για διαρθρωτικές αλλαγές, είτε για φορολογικές μεταρρυθμίσεις».

Προς τον Γ. Παπανδρέου

Η ερώτηση προς τον Γ. Παπανδρέου ήταν:

-- «Το τουρκικό υπουργικό συμβούλιο έχει αποφασίσει να οργανώσει την έρευνα για κοιτάσματα πετρελαίου στο Αιγαίο και μάλιστα σε χώρο που δεν του ανήκει. Εχει φτάσει στο σημείο να δυσκολεύει την Κύπρο στην έρευνα και να διεκδικεί τα χωρικά του ύδατα μέχρι την Αίγυπτο. Πώς θα λύσετε το γόρδιο δεσμό, όταν έχετε δεσμευτεί με το Σύμφωνο Σημίτη - Ντεμιρέλ, που αναγνωρίζει τα συμφέροντα της Τουρκίας στο Αιγαίο, και όταν έχετε αναγνωρίσει το Ελσίνκι, που παραπέμπει στο καθοδηγούμενο δικαστήριο της Χάγης τις δήθεν συνοριακές διαφορές με την Τουρκία;»

Ο Γ. Παπανδρέου απάντησε ως εξής:

-- «Θεωρώ ότι έπρεπε να αξιοποιήσουμε ακριβώς το Ελσίνκι το οποίο δεν το έκανε αυτή η κυβέρνηση γιατί το 2004 θα μπορούσε να είχε βάλει βέτο αν η Τουρκία δε δεχόταν τα σύνορά μας, δε σταματούσε τα περί γκρίζων ζωνών και δεν πήγαινε, εάν ήθελε, στο δικαστήριο της Χάγης όπου θα έκρινε και το θέμα της υφαλοκρηπίδας. Δεν το έκανε η κυβέρνηση. Και όπως βλέπετε έχει εξελιχθεί πολύ αρνητικά τα τελευταία χρόνια αυτή η σχέση μας, ακριβώς γιατί δώσαμε ένα περιθώριο από τη μεγαλοψυχία, σε εισαγωγικά, της κυβέρνησης της ΝΔ και του κ. Καραμανλή προς την Τουρκία. Επρεπε να ήμασταν πολύ αυστηροί και εγώ θα είμαι πολύ αυστηρός αύριο, αν εκλεγώ ως πρωθυπουργός της χώρας στην αξιολόγηση της Τουρκίας το Δεκέμβριο. Θέλω να τονίσω και κάτι άλλο. Οταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών και είχαμε ξεκινήσει ακριβώς όλη αυτή τη συζήτηση της πορείας της Τουρκίας προς την ΕΕ, τις διερευνητικές διαδικασίες, προέκυψε μια έρευνα η οποία βγήκε έξω από τα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, στα διεθνή ύδατα. Πήρα αμέσως τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας και αμέσως έκανε πίσω, διότι ήξερα και ξέραμε πώς θα χειριστούμε αυτά τα θέματα. Σήμερα δεν κάνουν πίσω γιατί τους έχουν δώσει πολύ λάσκο από την πολιτική της ΝΔ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ