Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΔ - ΠΑΣΟΚ
Κοροϊδεύουν τα καταχρεωμένα νοικοκυριά

Ψευδεπίγραφο «ενδιαφέρον» για τους δανειολήπτες. Μοναδικός στόχος, η διασφάλιση των τραπεζών

«Συμφέρει και στις τράπεζες αυτή η ιστορία, γιατί πολλά χρήματα που δεν θα εισέπρατταν θα έχουν τώρα τη δυνατότητα να τα εισπράξουν». «Συμφέρει και τις τράπεζες, ξέρετε γιατί; Γιατί εάν ένας οφειλέτης καταναλωτής δεν πρόκειται να πληρώσει ποτέ, ταυτόχρονα είναι και εγκλωβισμένος, δηλαδή πτωχευμένος ουσιαστικά. Γίνεται μια διαπραγμάτευση για το τι μπορεί να πληρώσει». «Νομίζω ότι όχι μόνο δεν υπάρχει θέμα, αλλά είναι ένα πάρα πολύ χρήσιμο νομοσχέδιο το οποίο εφαρμόζεται σε χώρες, κατεξοχήν, καπιταλιστικές».

Τα παραπάνω ειπώθηκαν σε χτεσινές συνεντεύξεις του υπεύθυνου για τον τομέα Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ Μ. Χρυσοχοΐδη. Το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ τίποτα το καινούριο δεν έρχεται να αποκαλύψει. Η πρόταση νόμου που κατέθεσε η αξιωματική αντιπολίτευση για «ρύθμιση χρεών υπερχρεωμένων νοικοκυριών» δεν είναι απλά και μόνον ψευδεπίγραφη, αλλά ταυτόχρονα είναι κομμένη και ραμμένη στα συμφέροντα του τραπεζικού κεφαλαίου. Αλλωστε, στο πλαίσιο δημόσιας διαβούλευσης, το ΠΑΣΟΚ είχε εξασφαλίσει τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, των λεγόμενων εποπτικών αρχών (Τράπεζα της Ελλάδας κ.ά).

Είναι απόλυτα φανερό το γεγονός ότι η «αντιπαράθεση» που ανακινήθηκε ανάμεσα σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, είναι πέρα για πέρα παραπλανητική. Ερχεται να καλλιεργήσει ψεύτικες ελπίδες στα θύματα της πολιτικής τους, σε καταχρεωμένα στις τράπεζες λαϊκά νοικοκυριά. Η πρόταση νόμου, που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ, αφορά σε περιπτώσεις δανειοληπτών «όταν δεν υφίστανται περιουσιακά στοιχεία για την ικανοποίησή τους και δεν επαρκούν προς τούτο ούτε τα τρέχοντα εισοδήματα του καταναλωτή».

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ αφορά μόνο δανειολήπτες που δεν έχουν απολύτως κανένα περιουσιακό στοιχείο προς κατάσχεση από τις τράπεζες και επιπλέον δεν επαρκούν καν τα τρέχοντα εισοδήματά τους για την κανονική πληρωμή των δανειακών τους υποχρεώσεων. Με τη ρύθμιση, οι δανειολήπτες αναλαμβάνουν την υποχρέωση να καταθέτουν κάθε μήνα - και για 3 μέχρι 5 χρόνια - μέρος και αυτού του σχεδόν ανύπαρκτου - εισοδήματός τους στις τράπεζες.

Και μια λεπτομέρεια: Ακριβώς τέτοιου είδους προγράμματα καταρτίζουν οι ίδιες οι τράπεζες, οι οποίες, μην έχοντας να χάσουν τίποτα απολύτως, προτείνουν από μόνες τους στους πελάτες να «μοιράζονται» το μεροκάματο των καταχρεωμένων νοικοκυριών. Να σημειωθεί ακόμη ότι ανάλογα ισχύουν και σήμερα σε περιπτώσεις προσφυγής στα δικαστήρια.

Πού το πάνε;

Η πρόταση του ΠΑΣΟΚ ακούγεται πολύ ενδιαφέρουσα από μερίδες του τραπεζικού κεφαλαίου. Και όχι, βέβαια, γι' αυτά που λέει, αλλά γι' αυτά που υπάρχουν από πίσω και που πιθανόν να ενεργοποιηθούν είτε με κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ είτε με κυβέρνηση ΝΔ. Αυτό που αξιώνουν οι τραπεζίτες αφορά στην ανάληψη των επισφαλών τραπεζικών δανείων από το κράτος, όπως έγινε σε άλλα κράτη της ΕΕ. Με απλά λόγια, τα δάνεια που αδυνατούν και που δεν πρόκειται να πληρωθούν από τα νοικοκυριά θα φορτωθούν στους κρατικούς προϋπολογισμούς των επόμενων χρόνων.

Είτε με ΝΔ είτε με ΠΑΣΟΚ, η σκυταλοδρομία της αντιλαϊκής πολιτικής θα συνεχιστεί με εντατικούς ρυθμούς. Ηδη, η ΝΔ, με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση, έχει δώσει σωρεία προκλητικών κρατικών εγγυήσεων πάνω σε τραπεζικά δάνεια μεγαλοεπιχειρηματιών. Οι τραπεζίτες σκοπεύουν να δέσουν το γάιδαρό τους και με τα επισφαλή δάνεια των νοικοκυριών, εξασφαλίζοντας μπόλικο και δωρεάν κρατικό χρήμα...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ