Τρίτη 22 Σεπτέμβρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Βουλευτικές Εκλογές 2009
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Με σημαία τις αντιλαϊκές «διαρθρωτικές αλλαγές»

Οξύνει τη δικομματική πόλωση, επεκτείνοντας την κόντρα και στα «εθνικά ζητήματα» για να συσπειρώσει την εκλογική βάση της ΝΔ

Με «σημαία» το πρόγραμμα των «διαρθρωτικών αλλαγών», δηλαδή τη διάλυση των εργασιακών, ασφαλιστικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, η ΝΔ πορεύεται προς τις κάλπες, πυροδοτώντας ταυτόχρονα και τη δικομματική πόλωση για να συσπειρώσει την εκλογική της βάση. Δίχως να κάνει βήμα πίσω από τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει έναντι της ΕΕ και της πλουτοκρατίας για ταχεία προώθηση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, επιχειρεί στην τελική ευθεία να οξύνει τη δικομματική κόντρα, επεκτείνοντας την ατζέντα και στα λεγόμενα εθνικά θέματα. Βασικός στόχος να πλήξει το ΠΑΣΟΚ ότι δεν είναι ο «αξιόπιστος» διαχειριστής που θα βγάλει τη χώρα από την κρίση.

Μιλώντας το βράδυ της Κυριακής στη Λάρισα ο Κ. Καραμανλής κάλεσε τους ψηφοφόρους να σκεφτούν τη στάση που είχε κρατήσει το ΠΑΣΟΚ και ο πρόεδρός του στα εθνικά ζητήματα. «Σκεφτείτε τα εθνικά μας ζητήματα: Θυμηθείτε τις εμπειρίες σας από το πρόσφατο παρελθόν», τόνισε και συνέχισε: «Τις πιέσεις, από τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, στους Ελληνοκύπριους για το Σχέδιο Ανάν. Τις περίεργες πρόσφατες τοποθετήσεις του ΠΑΣΟΚ για τα Σκόπια. Τη δική μας αποφασιστική στάση στο Βουκουρέστι». Επίσης χαρακτήρισε ακατανόητη τη στάση που τηρεί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο θέμα της κατασκευής του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης, αφού όπως είπε «σίγουρα δεν εξυπηρετεί τα εθνικά μας συμφέροντα, βάζοντας εμπόδια σε μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που προτάσσει τα συμφέροντα της Ελλάδος».

Ταυτόχρονα, ο Κ. Καραμανλής επιδιώκει να πείσει ότι είναι πιο αξιόπιστος και στη διαχείριση της κυρίαρχης οικονομικής πολιτικής, υπερασπιζόμενος σε όλους τους τόνους την ανάγκη των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων» και εκβιάζοντας τα λαϊκά στρώματα στη λογική του αντιδραστικού μονόδρομου που μαζί με το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί: «Οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις είναι η ισχυρή προωθητική δύναμη που χρειάζεται η οικονομία μας. Εχουμε υποχρέωση στα παιδιά μας να μην αφήσουμε την οικονομία στο έλεος περιπετειών και αδιεξόδων, που οδηγούν οι ανεύθυνες υποσχέσεις του ΠΑΣΟΚ. Εχουμε εθνική υποχρέωση να τολμήσουμε σήμερα - όχι αύριο - σημαντικές διαρθρωτικές αλλαγές», τόνισε χαρακτηριστικά.

Επανέλαβε ακόμα όλη τη «λίστα» με τις «διαρθρωτικές αλλαγές» που σχεδιάζει να υλοποιήσει την επομένη των εκλογών, όπως άνοιγμα όσων κλειστών επαγγελμάτων θεωρούνται κρίσιμα για την οικονομία, συνέχιση των αποκρατικοποιήσεων, ανατροπές στα ΒΑΕ, αυστηρότερη εφαρμογή των κριτηρίων για τη χορήγηση συντάξεων αναπηρίας, διαχωρισμός του κλάδου Υγείας και Ασφάλισης στο ΙΚΑ κ.ά.

Την ίδια στιγμή, ο Κ. Καραμανλής προσπαθεί να περάσει σε δεύτερο πλάνο την εξαγγελία για «πάγωμα» (διαρκείας) των μισθών και των συντάξεων. Στις προεκλογικές ομιλίες αποφεύγει να κάνει οποιαδήποτε αναφορά στο μέτρο αυτό, ενώ στη συνέντευξή του στη ΝΕΤ προσπάθησε να το «μαλακώσει», λέγοντας ότι «θα παγώσουμε τους μισθούς αλλά με ειδική μέριμνα στήριξης των χαμηλόμισθων και των χαμηλοσυνταξιούχων, πράγμα που κάναμε και φέτος».

Ανακοινώθηκε το Επικρατείας

Δίχως εκπλήξεις ήταν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας που δόθηκε την τελευταία στιγμή στη δημοσιότητα. Επικεφαλής τέθηκε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, στη δεύτερη θέση τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της Βουλής Δ. Σιούφας και ακολουθούν: Ευγενία Τσουμάνη-Σπέντζα, ΓΓ Ισότητας του υπουργείου Εσωτερικών, Διονυσία-Θεοδώρα Αυγερινούπουλου, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δικαίου, Ε. Αντώναρος, κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ισμήνη Κριάρη, καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου στο τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Πάντειου Πανεπιστημίου, Παναγιώτης Λιαργκόβας, καθηγητής στο τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, Νίκη Γκοτζοπούλου, ΓΓ του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Κώστας Δημητρίου, μέλος του ΣΑΕ, Ιωάννα Καλατζάκου - Τσατσαρώνη, Ι. Οικονόμου, ΓΓ Καταναλωτή, πτυχιούχος Γεωπονικού Πανεπιστημίου. Τη δωδέκατη τιμητική θέση καταλαμβάνει ο πρώην πρόεδρος Μ. Εβερτ, στον οποίο ο Καραμανλής έστειλε ευχαριστήρια επιστολή για τη μακρόχρονη προσφορά του.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ