Κυριακή 5 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Συμφωνούν επί της ουσίας, διαφωνούν στην τακτική

Τα εσωκομματικά επεισόδια στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχουν τελειωμό και η κατάσταση δεν είναι πλέον προβλέψιμη όσον αφορά την κατάληξή της, καθώς η προχτεσινή παρέμβαση του Κ. Μητσοτάκη ήταν η πλέον σοβαρή αφού έμμεσα αλλά σαφέστατα εκτιμούσε ότι η ΝΔ δεν αποτελεί εναλλακτική λύση και χρειάζεται ένα νέο κόμμα.

Η φαινομενικά ψύχραιμη αντίδραση της Ρηγίλλης στο νέο "χτύπημα" του Κ. Μητσοτάκη, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα η οποία λέει ότι η ηγεσία της ΝΔ - όπως άλλωστε ήταν φυσικό - εκνευρίστηκε αφάνταστα για το "θάψιμο" της ΝΔ από τον πρώην πρωθυπουργό, τη μέρα μάλιστα που ο Μ. Εβερτ φιλοξενούσε τη Β. Μαρτένς, πρώην πρωθυπουργό του Βελγίου και την κοινοβουλευτική ομάδα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, καλλιεργώντας έτσι ένα προφίλ "διεθνούς ηγέτη".

"Είχαμε την ευκαιρία με τους καλεσμένους που είχαμε στη χώρα μας να δείξουμε ένα άλλο πρόσωπο και τη μέρα αυτή διάλεξε ο Μητσοτάκης να προχωρήσει στη νέα διαφοροποίησή του" έλεγαν με εκνευρισμό στελέχη της Ρηγίλλης. Πάντως όλοι τώρα περιμένουν την Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος που θα γίνει στα τέλη Ιούνη προκειμένου να ξεκαθαρίσουν τα πράγματα.

Εμμονή στις επιταγές των Διευθυντηρίων

Η πολυδιαφημισμένη από τη ΝΔ σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που έγινε στη Βουλιαγμένη, χρησιμοποιήθηκε μεν για την ανόρθωση του κύρους του Μ. Εβερτ, αλλά όσον αφορά την ουσία των εργασιών της φάνηκε η πλήρης ταύτιση της ΝΔ με όλα τα αντιλαϊκά και βλαπτικά για τη χώρα μας σχέδια των Διευθυντηρίων των Βρυξελλών. Η ταύτιση αυτή φάνηκε ολοκάθαρα από την κοινή συνέντευξη Τύπου του Μ. Εβερτ με τον Β. Μαρτένς.

Και οι δύο χαρακτήρισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ σαν το πιο σημαντικό πρόγραμμα το οποίο έχει προκύψει μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο ενώ συμφώνησαν ότι "η υλοποίηση της "Λευκής Βίβλου" καθορίζει τον αγώνα κατά της ανεργίας στην Ευρώπη".

Βέβαια δείγματα αυτής της υλοποίησης παίρνουν κάθε μέρα οι εργαζόμενοι και της χώρας μας αλλά και της Ευρώπης. Πρόσφατα ήταν τα μέτρα που πήρε ο Χ. Κολ στη Γερμανία - σε υλοποίηση της "Λευκής Βίβλου" - όπου περιέκοψε ακόμα και τα κονδύλια που δίνουν τα ασφαλιστικά ταμεία για επίσκεψη στον οδοντογιατρό ή για απόκτηση γυαλιών μυωπίας!

Εάν αυτά γίνονται στη Γερμανία καταλαβαίνει ο καθένας τι μας περιμένει όταν τα μέτρα αυτά σε πλήρη ανάπτυξη εφαρμοστούν και στη χώρα μας, όπως προτείνει ο Μ. Εβερτ. Αλλωστε ο Β. Μαρτένς ήταν ξεκάθαρος στη συνέντευξη: "Η μόνη μας ελπίδα, είναι η υλοποίηση της οικονομικής και νομισματικής ένωσης και τίποτα άλλο" είπε.

Και οι δύο ηγέτες εξέφρασαν τη συμφωνία τους στον ακόμα μεγαλύτερο περιορισμό της όποιας ανεξαρτησίας διαθέτουν ακόμα τα κράτη - μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Μάλιστα ο Β. Μαρτένς έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι"για τις αποκαλούμενες μικρές ή μεσαίου μεγέθους χώρες, η μεταβίβαση εξουσίας ή αρμοδιοτήτων δε θα μειώσει καθόλου την επίδραση ή την επιρροή αυτών των χωρών έναντι των άλλων"! Και συνέχισε λέγοντας ότι "αν δεν είμαστε μαζί στους κόλπους της Ευρωπαϊκής Ενωσης ή του ΝΑΤΟ, αυτό μειώνει τη δύναμή μας. Η μεταβίβαση εξουσιών δε μειώνει, αυξάνει το βαθμό επιρροής και επίδρασης".

Βέβαια το πόσο αυξημένη ήταν η δύναμη και η επιρροή της χώρας μας που συμμετέχει στους παραπάνω οργανισμούς, φάνηκε τραγικά ολοκάθαρα στη διάρκεια της πρόσφατης ελληνοτουρκικής κρίσης στα Ιμια, όπου κανένας μα κανένας "σύμμαχος" δε στήριξε τις ελληνικές θέσεις.

"Το Μάαστριχτ μας ενώνει"

Παρόλο που είναι συνείδηση στον κάθε άνθρωπο που στοιχειωδώς παρακολουθεί τα πολιτικά πράγματα της χώρας μας, έχει την αξία της η ομολογία του Μ. Εβερτ ενώπιον διεθνούς ακρωατηρίου ότι όλα τα κόμματα της Ελλάδας, με εξαίρεση το ΚΚΕ, συμφωνούν με την προοπτική που χαράσσει το Μάαστριχτ για τους λαούς της Ευρώπης.

Είπε ο πρόεδρος της ΝΔ: "Με πολύ μεγάλη χαρά διαπίστωσα στη συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως που έγινε στη Βουλή ότι οι θέσεις όλων των κομμάτων, πλην του Κομμουνιστικού Κόμματος, συνέκλιναν σε ένα τεράστιο πολύ μεγάλο ποσοστό. Χρησιμοποιήθηκε από το κυβερνών κόμμα, από την Πολιτική Ανοιξη και από εμάς, η ίδια σχεδόν φρασεολογία και η ίδια ιεράρχηση. Μου έκανε μεγάλη εντύπωση ότι και τα τρία κόμματα στη Βουλή, αλλά πιστεύω και ο Συνασπισμός, ευρισκόμενος εκτός Βουλής, έχουν περίπου ταυτόσημες θέσεις. Εκείνο το οποίο διαφοροποιείται είναι η μεθοδολογία, είναι η τακτική".

Σε δική του τροχιά ο Κ. Μητσοτάκης

Μπορεί επί της ουσίας της πολιτικής που περιγράφηκε παραπάνω να μην υπάρχει διαφωνία στο εσωτερικό της ΝΔ, όμως ο τρόπος που αυτή θα υλοποιηθεί αποτελεσματικότερα διχάζει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο Κ. Μητσοτάκης διαβλέποντας ότι ο Μ. Εβερτ δεν είναι ικανός να φέρει σε πέρας μία τέτοια αποστολή, προβάλλει - προσδοκώντας εξελίξεις και στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ - την ανάγκη δημιουργίας ενός πόλου (και κόμματος; ) που θα μπορέσει αποτελεσματικά να διεκπεραιώσει τις επιταγές των Διευθυντηρίων.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο περιοδικό "Βιομηχανική Επιθεώρηση" ήταν - παρά την εκ των υστέρων και για τα μάτια του κόσμου "διάψευση" - σαφής: "Για να πραγματοποιηθούν οι αλλαγές που έχει ανάγκη η Ελλάδα χρειάζεται ένας πολιτικός φορέας με ισχυρή ενότητα και τη φλόγα της αυτοθυσίας. Ενα κόμμα, το οποίο θα αποκτήσει για να φέρει σε πέρας αυτό το έργο, τη μορφή σταυροφορίας και θα εκφράσει τις υγιείς, τις δημιουργικές δυνάμεις του έθνους χωρίς σκοπιμότητες και περιχαρακώσεις".

Η τοποθέτηση του επίτιμου προέδρου της ΝΔ προαναγγέλλει αλλαγές στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, αλλαγές που θα είναι αλυσιδωτές καθώς εξαρτώνται άμεσα και από τις εξελίξεις στο κυβερνών κόμμα.

Πάντως σε κάθε περίπτωση και άσχετα από τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, το φετινό καλοκαίρι αναμένεται να είναι αρκετά θερμό. Το θέμα είναι ποιος θα καεί!

Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Κερδίζει έδαφος η μεταβατική λύση Βαρβιτσιώτη (1996-11-05 00:00:00.0)
Εικονική πραγματικότητα η ...συστράτευση (1996-08-31 00:00:00.0)
Εκρηκτική κατάσταση με άγνωστη κατάληξη (1996-05-24 00:00:00.0)
Υποπτη σιωπή της ΝΔ (1996-05-07 00:00:00.0)
Συζήτηση για τα ελληνοτουρκικά (1996-05-02 00:00:00.0)
Περήφανος για τη "βοήθεια" στο ΠΑΣΟΚ! (1996-01-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ