Κυριακή 5 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 45
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΑΜΥΝΑΣ
Εξαγγελίες επί εξαγγελιών

Τα νομοσχέδια για τη θητεία, τις προαγωγές των αξιωματικών και την παλλαϊκή άμυνα βρίσκονται, σύμφωνα με τις τελευταίες δηλώσεις του Γερ. Αρσένη, στο δρόμο προς τη Βουλή, ενώ το νέο μισθολόγιο παραμένει ακόμα σε εκκρεμότητα

Στην τελική ευθεία, μετά από δύο χρόνια εξαγγελίες επί εξαγγελιών, μπαίνει, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του υπουργού Αμυνας, Γερ. Αρσένη, το θέμα των νομοθετικών ρυθμίσεων σχετικά με τη στρατιωτική θητεία,τις προαγωγές και το μισθολόγιο των αξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς και το θεσμό της παλλαϊκής άμυνας,παρόλο βέβαια που εκφράζονται και αυτή τη φορά σοβαρές επιφυλάξεις για το κατά πόσο θα είναι συνεπής στις εξαγγελίες του. Σύμφωνα πάντως με όσα είπε, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κατατεθούν τα αντίστοιχα νομοσχέδια στη Βουλή. Στόχος του υπουργείου Αμυνας είναι, όπως λέγεται, να έχουν γίνει νόμοι, δηλαδή να έχουν ψηφιστεί από τη Βουλή πριν από τις θερινές διακοπές.

Πιο συγκεκριμένα:

Το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει θέματα θητείας αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να περιλαμβάνει και ρυθμίσεις που θα αφορούν τη χορήγηση αναβολών και την αντιμετώπιση του προβλήματος των 15.000 και πλέον ανυπότακτων που βρίσκονται στο εξωτερικό.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι δεν τίθεται θέμα ρύθμισης της διάρκειας της στρατιωτικής θητείας, καθώς κάτι τέτοιο δεν απαιτεί νομοθετική ρύθμιση. Και πάντως δεν αντιμετωπίζεται το ενδεχόμενο αύξησης αλλά ούτε και μείωσής της.Εξάλλου, η θητεία στην ουσία αυξήθηκε ήδη ένα μήνα κατά μέσο όρο με την κατάργηση του λεγόμενου τριζωνικού συστήματος. Ετσι στον Στρατό Ξηράς, που υπηρετεί και η μεγάλη μάζα των στρατευμένων, σήμερα η θητεία είναι για όλους 18 μήνες, έναντι 17 μηνών που ήταν ο μέσος όρος θητείας με το τριζωνικό σύστημα των 15, 17, και 19 μηνών.

Περιορισμός στις αναβολές

Βασικός άξονας λοιπόν των ρυθμίσεων που θα προωθηθούν, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, θα είναι ο περιορισμός των αναβολών,αλλά θεωρείται βέβαιο ότι δεν πρόκειται να καθιερωθεί η υποχρεωτική στράτευση στα 18, γιατί κάτι τέτοιο πέρα από τις σφοδρές αντιδράσεις που θα προκαλούσε, θεωρείται ότι θα στερούσε και το στρατό από ειδικευμένο προσωπικό που το έχει ανάγκη. Σε πρώτη φάση το ψαλίδισμα των αναβολών θα γίνει κατά κάποιο τρόπο εθελοντικά. Θα γίνει προσπάθεια εθελοντικής διολίσθησης στα 18 με την καθιέρωση κινήτρων για όσους δεν κάνουν χρήση αναβολής και κατατάσσονται στο στρατό αμέσως μετά την αποφοίτησή τους από το λύκειο. Ετσι όσοι στρατεύονται στα 18 ίσως θα υπηρετούν κατά ένα ή δύο μήνες λιγότερο και θα τους παρέχονται κάποιες διευκολύνσεις για τη συνέχιση των σπουδών τους.

Θα πληρώσουν οι ανυπότακτοι

Ενα άλλο θέμα είναι αυτό των ανυπότακτων που ο αριθμός τους ξεπερνά τις 15.000. Είναι αυτοί που μετά τη λήξη της όποιας αναβολής είχαν πάρει βρέθηκαν στο εξωτερικό και παρόλο ότι κλήθηκαν δεν παρουσιάστηκαν στο στρατό, οπότε και κηρύχτηκαν ανυπότακτοι. Αυτό έχει σαν συνέπεια να μην μπορούν ούτε καν να επισκεφθούν την Ελλάδα, αφού τα ονόματά τους έχουν δοθεί στα σημεία εισόδου της χώρας με εντολή να συλλαμβάνονται και να στρατεύονται υποχρεωτικά.

Με βάση τη ρύθμιση που αναμένεται να κατατεθεί, θα παρέχεται η δυνατότητα για τους άνω των 32 ετών,τους μικρότερους δε θα τους καλύπτει η ρύθμιση, να υπηρετούν ένα μέρος της θητείας που οφείλουν και να εξαγοράζουν το υπόλοιπο με ποσόν άνω των 100.000 δραχμών τον μήνα.Η διάρκεια του μη εξαγοράσιμου τμήματος της θητείας των ανυπότακτων θα είναι αντιστρόφως ανάλογη της ηλικίας τους.

Πάντως το θέμα των ανυποτάκτων το σκιάζει η πρόσφατη απόφαση του Δ' Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που κρίνει ως αντισυνταγματική συγκεκριμένη διάταξη αντίστοιχου νόμου του 1993. Με βάση αυτή τη διάταξη χορηγούνταν επ' αόριστον εξαίρεση από την πρόσκληση στο στρατό των στρατευσίμων που ανήκουν στην κλάση του 1981 (γεννηθέντες το 1960) οι οποίοι είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού ή εργάζονται στο εξωτερικό, είτε είναι ανυπότακτοι της ίδιας κλάσης.

Αντικίνητρα για την εναλλακτική

Ενα άλλο πολυσυζητημένο θέμα είναι αυτό της εναλλακτικής ή άοπλης θητείας για όσους έχουν προβλήματα συνείδησης. Απ' ό,τι φαίνεται όμως δεν έχουν ληφθεί ακόμα οριστικές αποφάσεις για το αν θα αντιμετωπίζεται και με ποιο τρόπο το θέμα από το συγκεκριμένο νομοσχέδιο.

Επικρατέστερη άποψη είναι αυτή που προτείνει τη θέσπιση άοπλης θητείας με αντικίνητρο,ώστε να στραφούν σε αυτή μόνο όσοι έχουν πραγματικό πρόβλημα συνείδησης, τη διάρκειά της που προτείνεται να είναι περίπου διπλάσια από την κανονική θητεία.

Το νέο μισθολόγιο αγνοείται

Το άλλο νομοσχέδιο είναι αυτό που θα αντιμετωπίζει τα θέματα που αφορούν τις προαγωγές και την εξέλιξη των αξιωματικών.Βασική ρύθμιση θα είναι αυτή που θα δίνει τη δυνατότητα προαγωγής νεότερων αξιωματικών χωρίς να αποστρατεύονται όσοι προηγούνται στην επετηρίδα. Επίσης θα προβλέπονται κριτήρια και σύστημα μορίων για μεταθέσεις.

Το τρίτο νομοσχέδιο θα καλύπτει το θέμα της παλλαϊκής άμυνας όπου θα υπάρχουν σύμφωνα με πληροφορίες ρυθμίσεις που θα θέτουν τις βάσεις για τη στράτευση των γυναικών,σε πρώτη φάση σε εθελοντική βάση.

Το νομοσχέδιο του οποίου εδώ και καιρό αγνοείται η τύχη μεταξύ των υπουργείων Αμυνας και Οικονομικών και συνεχίζει να αγνοείται, είναι αυτό του μισθολογίου των μονίμων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.Παρ' όλες τις υποσχέσεις που κατά καιρούς δίνονται, ακόμα παραμένει σε εκκρεμότητα, αφού αναμένεται η τελική απάντηση του υπουργείου Οικονομικών.

Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ