• Επεισόδια μεταξύ βουλευτών και καταγγελίες για παρακολουθήσεις "αντιφρονούντων"
  • - Εκρηκτική πλέον η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος εξελίχθηκε σε μία εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ των... - 1996-05-24 00:00:00.0"/>
  • Επεισόδια μεταξύ βουλευτών και καταγγελίες για παρακολουθήσεις "αντιφρονούντων"
  • - Εκρηκτική πλέον η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος εξελίχθηκε σε μία εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ των... - 1996-05-24 00:00:00.0" /> Εκρηκτική κατάσταση με άγνωστη κατάληξη | ΠΟΛΙΤΙΚΗ | ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Παρασκευή 24 Μάη 1996
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
    Σελίδα 13
    ΠΟΛΙΤΙΚΗ
    NEA ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
    Εκρηκτική κατάσταση με άγνωστη κατάληξη
    • Οξεία σύγκρουση χτες στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος
    • Μ. Εβερτ: "Δεν πάει άλλο αυτή η κατάσταση"
    • Επεισόδια μεταξύ βουλευτών και καταγγελίες για παρακολουθήσεις "αντιφρονούντων"

    Εκρηκτική πλέον η κατάσταση στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, καθώς η χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος εξελίχθηκε σε μία εφ' όλης της ύλης αντιπαράθεση μεταξύ των Μητσοτακικών στελεχών και του Μ. Εβερτ, αντιπαράθεση από την οποία δεν έλειψαν τα φραστικά επεισόδια μεταξύ βουλευτών και οι σοβαρές καταγγελίες.

    Την εικόνα της αντιπαράθεσης την έδωσε ανάγλυφα ο ίδιος ο Μ. Εβερτ που αναγκάστηκε να πει ότι "η πολιτική που ακολουθείται από ορισμένους συναδέλφους δεν μπορεί να συνεχιστεί άλλο" προειδοποιώντας ότι εάν συνεχιστούν οι διαφοροποιήσεις και μετά την Εθνική Συνδιάσκεψη του Ιούνη "θα μιλήσω προς τον ελληνικό λαό για να επισημάνω την κατάσταση". Η απειλή αυτή ερμηνεύτηκε από στελέχη, ότι αφορά ή έκτακτο συνέδριο ή παραίτηση, προκειμένου να επανεκλεγεί από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

    Ο ίδιος είπε ότι δε θα ξαναδεχτεί άλλη φορά τέτοια συζήτηση στην ΚΟ και απείλησε κλείνοντας τη συνεδρίαση ότι εάν συνεχιστεί η κατάσταση, ξέρει να παίζει "και το άλλο χαρτί" εννοώντας τα πειθαρχικά μέτρα.

    Αποστάσεις από τον Μ. Εβερτ πήρε και ο αντιπρόεδρος του κόμματος Γ. Βαρβιτσιώτης,που ζήτησε να μη γίνει η Εθνική Συνδιάσκεψη του κόμματος. Ταυτόχρονα όμως κατήγγειλε τα Μητσοτακικά στελέχη ότι έχουν συγκροτήσει ομάδα, ενώ απευθυνόμενος στους βουλευτές είπε: "εσείς με συντριπτική πλειοψηφία εκλέξατε τον Μ. Εβερτ πρόεδρο".

    Πολιτική πλατφόρμα παρουσίασε στη συνεδρίαση η Ντ. Μπακογιάννη η οποία είπε ότι δεν είναι ξεκάθαρη η ιδεολογία του κόμματος, καθώς όπως είπε "δεν καταλαβαίνει ο κόσμος μας το τι διαφορετικό πιστεύουμε εμείς από αυτό που σήμερα υλοποιεί το ΠΑΣΟΚ".Κατήγγειλε ότι το κόμμα "δεν τραβάει" γιατί πάσχει από ιδεολογική σύγχυση, έχει πρόβλημα ιδεολογικής ενότητας και αρνείται να υπερασπιστεί την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ κατά την περίοδο 1990-93. Καταφέρθηκε κατά του Π. Παυλόπουλου και απαντώντας στους επικριτές της είπε ότι δε δέχεται από κανέναν μαθήματα αγωνιστικότητας και πίστης στην παράταξη.

    Παρέμβαση στη διαμάχη έκανε και ο Κ. Μητσοτάκης που, αν και απουσίαζε από τη συνεδρίαση, έριξε ευθύνες στον Μ. Εβερτ λέγοντας ότι για την ένταση που υπήρξε, την ευθύνη την έχει αυτός που προήδρευσε στη συνεδρίαση (δηλαδή ο Μ. Εβερτ) ενώ είπε με νόημα ότι η ΝΔ "πάντα είχε παράδοση δημοκρατικού και ελεύθερου διαλόγου που πρέπει να την κρατήσει".

    Εντονες αντεγκλήσεις

    Γεμάτη αντεγκλήσεις, επεισόδια και σοβαρές κατηγορίες ήταν η συνεδρίαση που άρχισε στις 12 το μεσημέρι και τέλειωσε στις 8.30 το βράδυ. Μάλιστα οι Π. Χατζηνικολάου και Γ. Κεφαλογιάννης αντάλλαξαν υβριστικές εκφράσεις και η σύγκρουσή τους αποφεύχθηκε μετά από παρέμβαση συναδέλφων τους.

    Ο Σ. Κούβελας κατήγγειλε ότι υπάλληλοι των γραφείων της Ρηγίλλης παρακολουθούν τους βουλευτές και είπε ότι πριν μία βδομάδα έξω από το σπίτι της Κ. Μπουρδάρα υπάλληλος του κόμματος κατέγραφε τους βουλευτές που προσέρχονταν σε γεύμα που είχε η παραπάνω βουλευτής.

    Στο στόχαστρο της κριτικής βρέθηκε, όπως αναμενόταν, και ο εκπρόσωπος του κόμματος Π. Παυλόπουλος τον οποίο ο Σ. Χατζηγάκης χαρακτήρισε "δικηγόρο των διαπλεκόμενων συμφερόντων που όποια πέτρα και αν σηκώσεις είναι από κάτω".

    Ο Δ. Γκόνης κατηγόρησε την ηγεσία του κόμματος ότι άργησε να πάρει θέση στην υπόθεση των ψηφιακών, για να του απαντήσει ο Μ. Εβερτ: "Και εσύ που είχες στοιχεία γιατί δεν τα είπες τόσο καιρό". Ο Μ. Λιάπης αναρωτήθηκε εάν η Εθνική Συνδιάσκεψη θα είναι ένα βήμα μπροστά ή πεδίο ξεκαθαρίσματος εσωκομματικών διαφορών, ενώ ο Κ. Πυλαρινός τόνισε ότι "το κόμμα είναι προσωποπαγές και οδηγείται στη συρρίκνωση. Ο Α. Τσιπλάκος κατήγγειλε ότι η Νομαρχιακή Επιτροπή Βοιωτίας του κόμματος έστειλε πληρωμένη καταχώριση στον τοπικό Τύπο με κατηγορίες εναντίον του αναγκάζοντας τον Μ. Εβερτ να πει ότι εάν αληθεύει το γεγονός η Νομαρχιακή Επιτροπή θα περάσει από το Πειθαρχικό.

    Η χθεσινή συνεδρίαση έδειξε ότι οι δύο ομάδες αποτελούν πλέον στην πράξη δύο διαφορετικά κόμματα και η Εθνική Συνδιάσκεψη, που θα γίνει στα τέλη Ιούνη, εκ των πραγμάτων θα δείξει εάν θα επέλθει και η τυπική πλέον διάσπαση.

    Γιάννης ΦΩΤΟΥΛΑΣ


    Κορυφή σελίδας
    Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
    Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
    Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ