Παρασκευή 24 Μάη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
2o

VΙ. ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Πέρα από τα περιορισμένα, σε σχέση με τις ανάγκες, οικονομικά της ΚΕ, οικονομικές δυσκολίες, υπάρχουν και στα οικονομικά των οργανώσεων.

Η ΚΕΟΕ θεωρεί ότι υπάρχει μεγάλη δυνατότητα σημαντικής αύξησης των μηνιάτικων εσόδων των ΚΟΒ, όχι μόνο από τη σύμφωνη με το Καταστατικό είσπραξη συνδρομών, αλλά και από τη διεύρυνση του κύκλου ενισχυτών του ΚΚΕ σε μηνιάτικη βάση από οπαδούς και φίλους του Κόμματος. Αυτή η δυνατότητα αξιοποιείται πολύ περιορισμένα, σε βάρος των δυνατών εσόδων.

Τα μέλη, οι οπαδοί, οι φίλοι του ΚΚΕ - δικαιολογημένα - εκδηλώνουν απόλυτη εμπιστοσύνη στην ΚΟΒ. Ομως, χρέος κάθε κομμουνιστή είναι να παραδίδει αντίστοιχα κουπόνια του ΚΚΕ και να τα καταστρέφει μόλις εισπράξει συνδρομή μέλους ή οικονομική ενίσχυση για οποιαδήποτε αιτία.

Στις ΚΟΒ πέφτει το κύριο βάρος των οικονομικών εξορμήσεων του ΚΚΕ. Η ΚΕΟΕ πολλές φορές έχει επιδιώξει, κάθε ΚΟΒ, μετά το τέλος της οικονομικής εξόρμησης, αυτή να κλείνει κανονικά. Να μη μένουν ανοιχτά θέματα, χρέη, μπλοκ που κυκλοφορούν μετά την εξόρμηση ή παραμένουν σε συρτάρια κλπ.. Πολλές ΚΟΒ κάνουν προσπάθειες για ένα παρόμοιο κλείσιμο κάθε εξόρμησης.

VII. Ο ΕΛΕΓΧΟΣ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΤΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Για τον έλεγχο των οικονομικών των οργανώσεων υπάρχουν, πρέπει να υπάρχουν, τα αντίστοιχα αιρετά ελεγκτικά όργανα κατά οργάνωση (Αχτίδα και νομός). Τα όργανα αυτά οφείλουν να ελέγχουν τακτικά τη διαχείριση των Κομματικών Οργανώσεων που τους αντιστοιχούν, να διατυπώνουν πρακτικά ελέγχου οικονομικών καθώς και πρακτικά καταστροφής μπλοκ συνδρομών του ΚΚΕ που παύουν να ισχύουν. Δεν είναι παραδεκτό να υπάρχουν σε πολλά γραφεία οργανώσεων του ΚΚΕ σωροί μπλοκ εισπράξεων που θα 'πρεπε να καταστραφούν αμέσως, όταν αποσύρονται από την ΚΕ. Η ΚΕΟΕ έχει ζητήσει τη δραστηριοποίηση των Επιτροπών Οικονομικού Ελέγχου των ΚΟ, προς αυτή την κατεύθυνση.

Οι οργανώσεις του ΚΚΕ οφείλουν να συμπληρώνουν τα κενά στις Ελεγκτικές Επιτροπές, μόλις αυτά δημιουργηθούν, με τοποθέτηση κατάλληλων συντρόφων.

Για την υποβοήθηση του έργου των ελεγκτικών οργάνων των Κομματικών Οργανώσεων, η ΚΕΟΕ πραγματοποίησε - και από τη μεριά της - ελέγχους στα οικονομικά των τελευταίων, στο βαθμό που επέτρεψαν οι άλλες απασχολήσεις της Επιτροπής μας και ο διαθέσιμος χρόνος των μελών της, με βάση και τις πρόσθετες ευθύνες με τις οποίες - τα περισσότερα - είναι επίσης χρεωμένα.

Παρόμοιοι έλεγχοι, στα πρώτα δύο χρόνια μετά το 14ο Συνέδριο, γίνανε στην Α' Αθήνας, στη Βόρεια - Δυτική - Νότια και Ανατολική Αθήνας. Μετά τη συγκρότηση Ελεγκτικής Επιτροπής στην ΚΟΑ, παρόμοιοι έλεγχοι δε γίνονται. Ελεγχοι γίνανε στην Α' και Β' Θεσσαλονίκης, στην Αττική, στις ΝΕ Καβάλας, Εβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σάμου, Δωδεκανήσου, Χανίων, Ηρακλείου, Ρεθύμνου, Φωκίδας, Γιαννίνων, Λάρισας, Βόλου, Καρδίτσας, Τρικάλων, Αργολίδας, Κορινθίας, Βοιωτίας, Εύβοιας, Αιτωλοακαρνανίας κ.ά.

Στην πρώτη διετία έγιναν επίσης έλεγχοι στις ΚΟ ΔΕΚΟ - Τραπεζών, Παιδείας, Δημοσίων υπαλλήλων κ.ά.

Επανειλημμένα ελέγχθηκε η κεντρική διαχείριση της ΚΕ του ΚΚΕ, όπου διαπιστώθηκε πλήρης ενημερότητα, τάξη και καλή λειτουργία.

Η ΚΕΟΕ εκτιμά ότι η παραπάνω ελεγκτική της δραστηριότητα ωφέλησε στο νοικοκύρεμα των οικονομικών των οργανώσεων.

Σημειώνουμε ότι επανειλημμένα σχεδιάστηκε ο έλεγχος των οικονομικών όλων των Κομματικών Οργανώσεων, έγινε σχετικός καταμερισμός, αλλά δεν υλοποιήθηκε στον αναγκαίο βαθμό.

Συμπέρασμά μας είναι ότι οι Ελεγκτικές Επιτροπές σε κάθε ΝΕ πρέπει πλήρως να επωμιστούν τον ελεγκτικό τους ρόλο και η νέα ΚΕΟΕ ν' αναλάβει - επικουρικά - τον έλεγχο όλων των ΚΟ, με ένα προγραμματισμό και καταμερισμό ανάμεσα στα μέλη της.

Για το ελεγκτικό έργο στα οικονομικά του ΚΚΕ πρέπει να ουσιαστικοποιηθεί ο ρόλος των Επιτροπών Οικονομικού Ελέγχου των Κομματικών Οργανώσεων.

IX. ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΚΟΣ ΤΟΜΕΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΚΚΕ

Συνεχίστηκε και στην περίοδο ανάμεσα στο 14ο και στο 15ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η διεύρυνση του τομέα ακινήτων του Κόμματος που, αγαπητοί σύντροφοι, εκδηλώνοντας την ανυστερόβουλη αφοσίωσή τους στο Κόμμα της εργατικής τάξης, δώρισαν εν ζωή ή μετά θάνατο.

Στην ακίνητη περιουσία του ΚΚΕ ανήκουν και τα κτίρια - γραφεία που αγοράζει ή κατασκευάζει το ΚΚΕ γι' αυτό το σκοπό. Η ιδιοκτησία αυτή αφορά είτε την ΚΕ του ΚΚΕ, είτε τις διάφορες οργανώσεις του ΚΚΕ στις οποίες έχουν δωριστεί ακίνητα ή αγοραστεί ή οικοδομηθεί. Ειδικά σ' αυτόν τον τομέα σημειώνεται, στην περίοδο που αναφέρεται η έκθεσή μας, η πώληση των γραφείων της ΚΟΑ στην Μπουμπουλίνας το 1993, που απέφερε στο Κόμμα 1.175 εκατομμύρια, για κάλυψη παλαιών χρεών και ελλειμμάτων. Ταυτόχρονα αγοράστηκε για τις ανάγκες της ΚΟΑ ολόκληρο το - ως τότε - ξενοδοχείο ΚΑΠΙΤΟΛ στην Ομόνοια, συνολικής επιφάνειας 2.087 τ. μ., σε 9 ορόφους.

Στο 14ο Συνέδριο, στο φάκελο της ΚΕΟΕ υπήρχε αναλυτικός πίνακας ιδιοκτησιών κατοικιών, οικοπέδων, αγροτεμαχίων κλπ., ιδιοκτησίας ΚΚΕ, από προσφορές συντρόφων.

Στην περίοδο μεταξύ των Συνεδρίων του ΚΚΕ, 14ο - 15ο, αποκτήθηκαν και άλλες ιδιοκτησίες, κύρια με δωρεές και κληρονομιές, εκτός από 7 περιπτώσεις που τα ακίνητα αυτά αγοράστηκαν, κύρια για γραφεία Κομματικών Οργανώσεων, συχνά και με οικονομική βοήθεια συντρόφων, μελών και οπαδών του ΚΚΕ.

Η ΚΕΟΕ εκφράζει και τη δική της ικανοποίηση για τις παραπάνω προσφορές. Για όλα τα παραπάνω και τη σημερινή εικόνα οι σύντροφοι σύνεδροι μπορούν να δουν ανάλυση σε ειδικούς πίνακες.

X. ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΚΕΟΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΙΚΩΝ ΟΡΓΑΝΩΣΕΩΝ

Στη διάρκεια της 4ετίας, μετά το 14ο Συνέδριο του ΚΚΕ, η ΚΕΟΕ πραγματοποίησε μια σειρά ελέγχους που ζητήθηκαν από τις ΚΟ ή τις κομματικές επιχειρήσεις.

Οι έλεγχοι βοήθησαν στο φώτισμα των υποθέσεων αυτών και σε ρυθμίσεις που προστάτευσαν την περιουσία του ΚΚΕ.

ΧΙ. ΕΛΕΓΧΟΙ ΤΗΣ ΚΕΟΕ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΩΝ ΓΙΑ ΚΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ

Στη διάρκεια από το 14ο Συνέδριο και μέχρι 30/4/1996, η ΚΕΟΕ υποχρεώθηκε να διερευνήσει εξαντλητικά περιορισμένο αριθμό καταγγελιών που μέλη του Κόμματος διατύπωσαν για μικρές ή σοβαρότερες διαχειριστικές διαδικασίες. Τα συμπεράσματα της ΚΕΟΕ δεν επιβεβαίωσαν τις καταγγελίες αυτές.

Σε σχέση με τις καταγγελίες σύντροφοι, σε βάρος διαχειριστών οικονομικών δραστηριοτήτων συντρόφων στους οποίους το Κόμμα αναθέτει παρόμοιο έργο, η ΚΕΟΕ παρατηρεί:

α) Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει ν' αποθαρρύνεται η κατάθεση καταγγελιών για διαχειριστικά θέματα που πέφτουν στην αντίληψη κάθε συντρόφου. Η συνολική διαχείριση του ΚΚΕ πρέπει να περιφρουρείται από τα ίδια τα μέλη του και ειδικότερα από τα αρμόδια αιρετά ελεγκτικά όργανα των ΚΟ και την ΚΕΟΕ.

β) Η ΚΕΟΕ δε συμφωνεί στη μετατροπή ερωτημάτων που εύλογα μπορεί να δημιουργηθούν σε καταγγελίες. Ο σύντροφος που έχει παρόμοια ερωτήματα οφείλει να ζητήσει, πριν τη διατύπωση καταγγελίας του, απάντηση στα ερωτήματά του. Αν αυτή δεν τον καλύπτει, τότε οφείλει να διατυπώσει την καταγγελία του.

γ) Οσο εκκρεμεί η απάντηση των αρμοδίων οργάνων πάνω σε καταγγελίες για να εξακριβωθεί η ακρίβεια ή το ανυπόστατό τους, είναι επιζήμιο οι καταγγελίες αυτές να διατυπώνονται προς κάθε κατεύθυνση.

δ) Η ΚΕΟΕ εκφράζει την εμπιστοσύνη της σε όλους τους συντρόφους που επωμίζονται διαχειριστικά καθήκοντα και, για λογαριασμό του ΚΚΕ, εκφράζει την πίστη της ότι με κομματική εντιμότητα και διαφάνεια θ' ανταποκριθούν στο δύσκολο έργο τους. Συμμερίζεται την άποψη των διαχειριστών αυτών ότι με την καθημερινή τους δράση και τις σωστές επιλογές τους πρέπει πλήρως να πείθουν για τη σωστή τους διαχείριση. Οι διαχειριστές κομματικών δραστηριοτήτων για τους οποίους βέβαια απαιτείται έρευνα σε βάθος, πριν την ανάθεση καθηκόντων, δεν είναι καθόλου απροστάτευτοι απέναντι σε καταγγελίες, οι οποίες αν διατυπώνονταν εναντίον οιουδήποτε - εκτός Κομματικής Οργάνωσης - θα δημιουργούσαν υποχρέωση απόδειξης από εκείνους που καταγγέλλουν και φυσικά αντίστοιχες ευθύνες. Ταυτόχρονα, η διαφάνεια στις διαδικασίες, οι περισσότερες προσφορές σε αγορές και η αξιολόγησή τους από διευρυμένες επιτροπές συμβάλλουν στην καλή διαχείριση.

Πιστεύουμε ότι η τελική κρίση της ΚΕΟΕ σε παρόμοια θέματα πρέπει να βάζει οριστικά τέλος στα όποια ερωτήματα, αμφισβητήσεις, καταγγελίες. Διαφορετικά η αποδοχή διαχειριστικών καθηκόντων σε οικονομικές δραστηριότητες του ΚΚΕ, μπορεί να γίνει προβληματική και εξαιρετικά δυσχερής.

Τελειώνοντας, σύντροφοι και συντρόφισσες, θεωρούμε ότι στην περίοδο ανάμεσα στο 14ο και 15ο συνέδριο, η συνολική οικονομική κατάσταση του ΚΚΕ παρουσίασε σχετική βελτίωση. Οι προϋπολογισμοί και απολογισμοί κάθε χρόνου - όλο περισσότερο - βρίσκονται πιο κοντά στην πραγματικότητα. Με τη δουλιά των ΚΟΒ, των κομμουνιστών, όλες οι Εξορμήσεις που οργανώθηκαν στα 4,5 χρόνια, σημείωσαν επιτυχία. Για κάθε οικονομική πρωτοβουλία γίνεται καθαρό ότι πρέπει να προηγείται μελέτη σε βάθος και προηγούμενη λογιστική κάλυψη. Πολλά πρέπει να γίνουν ακόμα για να βεβαιώσουμε ότι όλα τα κρίσιμα οικονομικά προβλήματα του ΚΚΕ έχουν λυθεί, θα χρειαστούν μεγάλες προσπάθειες όλου του Κόμματος, όλων των μελών του για νέες επιτυχίες.

Ευχόμαστε σύντροφοι και συντρόφισσες, παραπέρα επιτυχίες στη δράση του ΚΚΕ, υλοποίηση των αποφάσεων και στόχων του 15ου Συνεδρίου του ΚΚΕ στη ζωή, δυνάμωμα και μεγαλύτερη δράση των Κομματικών Οργανώσεων Βάσης, πιο ισχυρά οικονομικά στο ΚΚΕ και πιο αποτελεσματικό έλεγχο για ν' ανταποκριθούμε στις προσδοκίες και τα οράματα των συντρόφων μας. Αυτών που ζουν και αυτών που θυσίασαν τα πάντα στους μεγάλους αγώνες της εργατικής τάξης και του λαού μας.

Παρακαλούμε σύντροφοι, να υποβάλλετε τις τυχόν ερωτήσεις σας, γραπτά και με σαφήνεια, μέχρι αύριο βράδυ, ώστε να τις μελετήσουμε και ν' απαντήσουμε σχετικά.

22.5.1996


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ