Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΤΑ ...ΕΞΑΣΤΗΛΑ

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ: Εισβολή πολυεθνικών στα πανεπιστήμια - ΕΡΕΥΝΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ ΜΕ ΤΗ ΒΟΥΛΑ ΤΗΣ ΚΟΚΑ-ΚΟΛΑ

Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ: ΦΡΑΓΜΟΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ: ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΤΟΙΜΟΙ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΗ ΘΕΣΗ ΤΗΣ Ο.Α.

ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ: Νέο τοπίο στην αγορά εργασίας από 1ης Οκτωβρίου - ΥΠΕΡΩΡΙΕΣ - ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΘΑ ΠΛΗΡΩΝΟΝΤΑΙ - Μέχρι 8 ώρες η επιπλέον απασχόληση την εβδομάδα

ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ: Αλληλοκαρφώματα στη Ν.Δ. για μίζες και προσλήψεις - ΓΑΛΑΖΙΕ ΠΟΝΤΙΚΕ ΜΟΥ

ΤΑ ΝΕΑ: ΤΑ ΝΤΟΚΟΥΜΕΝΤΑ ΤΟΥ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟΥ

ΕΘΝΟΣ: ΑΠΟΛΥΟΥΝ 13.000 ΟΠΛΙΤΕΣ 7ΕΤΟΥΣ ΘΗΤΕΙΑΣ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Ρίζου): ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΟΛΗ Η «ΜΑΥΡΗ» ΠΡΟΠΑΓΑΝΔΑ

ΕΣΤΙΑ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΟΧΙ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

ΤΟ ΒΗΜΑ: ΠΑΓΩΜΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΑ - Οι μαθητές θα κάνουν χειμώνα χωρίς θέρμανση

ΑΓΓΕΛΙΟΦΟΡΟΣ: Ερευνα της ΓΣΕΕ - ΑΠΟΛΥΘΗΚΑΝ 100.000 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ

Η ΑΥΓΗ: ΚΥΜΑ ΛΟΥΚΕΤΩΝ, ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ

Η ΒΡΑΔΥΝΗ: ΠΡΑΣΙΝΟ ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΟΦΥΛΑΚΗ

ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ (Μήτση): Νέες προσλήψεις στην Πυροσβεστική - 4 ΤΟΜΕΣ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ - Το Νοέμβριο το νομοσχέδιο για τους Αγροφύλακες

Η ΧΩΡΑ: ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΣΤΗ ΔΕΗ

ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ: ΔΙΝΕΙ ΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΓΙΑ ΕΝΤΑΣΗ Ο ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ

ΑΥΡΙΑΝΗ: ΕΣΠΑΣΕ Η ΒΟΥΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΕΙΠΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πώς «μειώνεται» η ανεργία... «Στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ο Γκονζάλο Ρουάνο έχει απασχοληθεί ως κηπουρός, αχθοφόρος, εργαζόμενος στους σιδηροδρόμους, μέχρι και κλητήρας σε αρχιτεκτονική εταιρία. Ο κ. Ρουάνο αποτελεί έναν από τους περισσότερους από τους τέσσερα εκατ. Ισπανούς - το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας - οι οποίοι απασχολούνται σε θέσεις χαμηλών αποδοχών και κάτω από βραχυπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας, οι οποίες διαρκούν από μία ημέρα μέχρι έξι μήνες. Η "εξάπλωση" αυτού του είδους εργασιακής σχέσης στην Ισπανία συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας στο 9,4% από 20% μέσα σε μία δεκαετία, ένα χαρακτηριστικό που πολλοί οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει ως το "Ισπανικό θαύμα"». (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΕΡΝΑΛ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Ημερήσιο δελτίο απολύσεων...«Με απολύσεις 8.500 εργαζομένων στη Mercedes ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη Γερμανία ο νέος διευθύνων σύμβουλος της DaimlerChrysler, Ντ. Ζέτσε... Η ανακοίνωση για τις απολύσεις έγινε χθες στην έδρα της πέμπτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο στη Στουτγάρδη και έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη συμφωνία της διοίκησης της Volkswagen με τα συνδικάτα για περικοπή κατά 20% των αποδοχών των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Βόλφμπουργκ». (Μωυσής Λιτσής - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δίχως Μέσα... «Με την εξαίρεση της Νέας Υόρκης, του Σικάγο, της Βοστόνης, της Φιλαδέλφειας, του Σαν Φρανσίσκο, ίσως και του Μαϊάμι, η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών πόλεων στις οποίες κατοικεί η συντριπτική πλειοψηφία του αμερικανικού πληθυσμού, δε διαθέτει σοβαρό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς». (Ευριδίκη Μπέρση - «Καθημερινή»)

Μεγαλώνει το χάσμα...«Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε ο αριθμός των Αμερικανών εκατομμυριούχων πέρσι, μια χρονιά στην οποία ο αριθμός της άλλης πλευράς, των φτωχών δηλαδή, αυξήθηκε κατά 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους (σ.σ. ανήλθαν στα 37 εκατομμύρια). Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων TNS Research, ο αριθμός των αμερικανικών νοικοκυριών με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα του 1.000.000 δολαρίων (εξαιρουμένης της βασικής κατοικίας) αυξήθηκε πέρσι κατά 8% ή 900.000, στα 8,9 εκατομμύρια». (Μπάμπης Μιχάλης - «Ελευθεροτυπία»)

ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ

ΚΛΑΥΘΜΥΡΙΣΜΟΙ: «"Είμαστε ουραγοί", δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Οδυσσέας Κυριακόπουλος, παρουσιάζοντας την παγκόσμια έκθεση ανταγωνιστικότητας του World Economic Forum για το 2005. Η ελληνική οικονομία χάνει συνεχώς έδαφος σε διεθνές επίπεδο και υποχώρησε στην 46η θέση από την 37η πέρυσι. Οι αιτίες εντοπίζονται στον εκτροχιασμό του ελλείμματος και στην αυξανόμενη απαισιοδοξία των επιχειρηματιών για τις οικονομικές προοπτικές της χώρας. Μοναδική θετική εξέλιξη η μικρή βελτίωση που παρουσιάζει η χώρα σε δύο επιμέρους δείκτες, αυτούς της ολικής και επιχειρηματικής ανταγωνιστικότητας» (Από το βασικό θέμα της «ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ»).

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ... «Ως σημαντικότερη αιτία της υποβάθμισης αναφέρεται η κακή δημοσιονομική κατάσταση του ελληνικού κράτους, αλλά και τα εμπόδια στην επιχειρηματικότητα. Ως σημαντικότερα προβλήματα αναφέρονται η γραφειοκρατία, η φορολογική νομοθεσία, η περιοριστική εργασιακή νομοθεσία και οι συχνές αλλαγές εφαρμοζόμενης πολιτικής» (Από το βασικό θέμα της «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ»).

ΑΝΑΤΡΟΠΕΣ: «Αλλαγές στην αμοιβή των υπερωριών φέρνει η εφαρμογή του νέου νόμου του υπουργείου Απασχόλησης από την 1η Οκτωβρίου, με την προσαύξηση του ημερομισθίου λόγω νόμιμης υπερωριακής απασχόλησης να κυμαίνεται από 25% έως 100%. Ταυτόχρονα, αρχίζει και η ισχύς του ελαστικού ωραρίου των 6 έως 10 ωρών ημερησίως (Από το βασικό θέμα της «ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗΣ»).

ΕΤΟΙΜΟΙ ΑΠΟ ΚΑΙΡΟ: «Είμαστε έτοιμοι να καλύψουμε το κομμάτι της Ολυμπιακής στην αεροπορική αγορά, στο εσωτερικό μέσω της συνεργασίας μας με την AEGEAN AIRLINES και στο εξωτερικό μέσω του δικτύου της LUFTHANSA», δήλωσε χθες ο αντιπρόεδρός της Γιοακίμ Στάινμπαχ, ο οποίος είπε ότι δε βλέπει «καμία διαφορά αν κλείσει η Ολυμπιακή. Ας μη φοβούνται οι Ελληνες, δεν πρόκειται να υπάρξουν επιπτώσεις στην εξυπηρέτησή τους και στον τουρισμό» (Από το βασικό θέμα του «ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΤΥΠΟΥ»).

ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ... «Ο μακρύς κατάλογος των νέων ανέργων των τελευταίων δεκαοκτώ μηνών δόθηκε χθες στη δημοσιότητα από τη ΓΣΕΕ. Πρόκειται για κατάλογο 110 επιχειρήσεων που έκλεισαν, μείωσαν το προσωπικό τους ή μεταφέρθηκαν σε όμορες χώρες το τελευταίο διάστημα, απολύοντας 16.445 εργαζόμενους» (Από το «ΒΗΜΑ»).

Η λατρεία της ανταγωνιστικότητας

Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Του Ηλία Μακρή από την «Καθημερινή»
Κροκοδείλια δάκρυα χύνονται πάλι για τη χαμένη ανταγωνιστικότητα. Θρήνοι και οδυρμοί, γιατί η χώρα μας κατρακύλησε στη «σκάλα», που κατασκευάζει κάθε χρόνο το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (σ.σ. ναι, αυτό που διοργανώνει τη σύναξη των «ηγετών» στο Νταβός).

Ασφαλώς ο ΣΕΒ, τα μέλη του οποίου απάντησαν αποκλειστικά στο ερωτηματολόγιο του Φόρουμ, έχουν πολλούς λόγους να ολοφύρονται για την «υστέρηση». Πώς αλλιώς θα «στοιχειοθετούσαν» στα μάτια της «κοινής γνώμης» την αξίωσή τους για παραπέρα μείωση του «κόστους εργασίας»; Πώς αλλιώς θα «έδειχναν» ότι σε άλλες χώρες έχουν γίνει πράξη τα δικά τους αιτήματα, για «περιορισμό της εργατικής νομοθεσίας» και «κατάργηση της γραφειοκρατίας», δηλαδή κατάργηση κάθε ελέγχου των καπιταλιστών από το κράτος, «λιγότερους φόρους», κ.ο.κ.;

Η αλήθεια είναι ότι ολόκληρο το σύστημα εργάζεται πυρετωδώς και αδιάλειπτα για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, εννοείται του κεφαλαίου. Στο ερώτημα «πώς», η χτεσινή - μόνον - ειδησεογραφία προσφέρει πλούσια απάντηση:

- Αύριο, 1η Οκτώβρη, ξεκινά τυπικά η εφαρμογή του νέου νόμου για το ελαστικό 8ωρο και τις απλήρωτες υπερωρίες - πιο βαθιά στον εργασιακό Μεσαίωνα.

- Η «Λουφτχάνσα» δηλώνει έτοιμη να καλύψει το κενό της «Ολυμπιακής», με τη βοήθεια του εγχώριου «συνεργάτη» της, της «Aegean».

- Εκατοντάδες εργαζόμενοι πετάγονται καθημερινά στους δρόμους της ανεργίας και της ανέχειας. Η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ αναλαμβάνει το άχαρο καθήκον της σύνταξης των «καταλόγων της ανεργίας», ομνύοντας ταυτόχρονα στην ανταγωνιστικότητα...

- 8.500 απολύσεις κάνει η «Mercedes», παρά τη συμφωνία των συνδικάτων να μην πάρουν αυξήσεις στους μισθούς, για να «σωθούν» κάμποσες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Δε σώθηκαν...

- Στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, η «Coca-Cola» αναλαμβάνει την πανεπιστημιακή έρευνα για τη διατροφή και ελέγχει το DNA χιλιάδων ανθρώπων.

Είναι τυχαίο ότι η ανταγωνιστικότητα είναι το σήμα κατατεθέν της στρατηγικής της Λισαβόνας;


ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ:
Π. Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ