Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΔΙΑ ΤΟΥ ΤΥΠΟΥ
ΥΠΟ-ΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ

Πώς «μειώνεται» η ανεργία... «Στη διάρκεια της τελευταίας τριετίας, ο Γκονζάλο Ρουάνο έχει απασχοληθεί ως κηπουρός, αχθοφόρος, εργαζόμενος στους σιδηροδρόμους, μέχρι και κλητήρας σε αρχιτεκτονική εταιρία. Ο κ. Ρουάνο αποτελεί έναν από τους περισσότερους από τους τέσσερα εκατ. Ισπανούς - το ένα τρίτο του εργατικού δυναμικού της χώρας - οι οποίοι απασχολούνται σε θέσεις χαμηλών αποδοχών και κάτω από βραχυπρόθεσμες συμβάσεις εργασίας, οι οποίες διαρκούν από μία ημέρα μέχρι έξι μήνες. Η "εξάπλωση" αυτού του είδους εργασιακής σχέσης στην Ισπανία συνέβαλε στη μείωση της ανεργίας στο 9,4% από 20% μέσα σε μία δεκαετία, ένα χαρακτηριστικό που πολλοί οικονομολόγοι έχουν χαρακτηρίσει ως το "Ισπανικό θαύμα"». (ΓΟΥΟΛ ΣΤΡΙΤ ΤΖΕΡΝΑΛ -ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ)

Ημερήσιο δελτίο απολύσεων...«Με απολύσεις 8.500 εργαζομένων στη Mercedes ετοιμάζει τις βαλίτσες του για τη Γερμανία ο νέος διευθύνων σύμβουλος της DaimlerChrysler, Ντ. Ζέτσε... Η ανακοίνωση για τις απολύσεις έγινε χθες στην έδρα της πέμπτης μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο στη Στουτγάρδη και έρχεται μόλις μία ημέρα μετά τη συμφωνία της διοίκησης της Volkswagen με τα συνδικάτα για περικοπή κατά 20% των αποδοχών των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Βόλφμπουργκ». (Μωυσής Λιτσής - ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ)

Δίχως Μέσα... «Με την εξαίρεση της Νέας Υόρκης, του Σικάγο, της Βοστόνης, της Φιλαδέλφειας, του Σαν Φρανσίσκο, ίσως και του Μαϊάμι, η συντριπτική πλειοψηφία των αμερικανικών πόλεων στις οποίες κατοικεί η συντριπτική πλειοψηφία του αμερικανικού πληθυσμού, δε διαθέτει σοβαρό δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς». (Ευριδίκη Μπέρση - «Καθημερινή»)

Μεγαλώνει το χάσμα...«Σε επίπεδα ρεκόρ ανήλθε ο αριθμός των Αμερικανών εκατομμυριούχων πέρσι, μια χρονιά στην οποία ο αριθμός της άλλης πλευράς, των φτωχών δηλαδή, αυξήθηκε κατά 1,1 εκατομμύρια ανθρώπους (σ.σ. ανήλθαν στα 37 εκατομμύρια). Σύμφωνα με έκθεση της εταιρείας ερευνών και δημοσκοπήσεων TNS Research, ο αριθμός των αμερικανικών νοικοκυριών με ετήσια εισοδήματα μεγαλύτερα του 1.000.000 δολαρίων (εξαιρουμένης της βασικής κατοικίας) αυξήθηκε πέρσι κατά 8% ή 900.000, στα 8,9 εκατομμύρια». (Μπάμπης Μιχάλης - «Ελευθεροτυπία»)


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ