Παρασκευή 30 Σεπτέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Κυνηγά τις «σκιές» στην εικόνα της...

Η αδυναμία της κυβέρνησης να επιβάλει την «ατζέντα των εξελίξεων», καθώς συχνά σύρεται πίσω από το κλίμα που διαμορφώνουν τα κανάλια, προκαλεί πονοκέφαλο και διαφορετικές αντιδράσεις στα κυβερνητικά στελέχη

Να απαλλαγεί από τις «σκιές» στην εικόνα της πασχίζει η κυβέρνηση, αδυνατώντας φυσικά να αντιληφθεί ότι αυτό που την αμαυρώνει είναι η ίδια η αντιλαϊκή πολιτική που εφαρμόζει.

Τα κρούσματα διαφθοράς που αγγίζουν κυβερνητικά στελέχη, το κύμα των γαλάζιων ρουσφετιών στο δημόσιο, το κλείσιμο των εργοστασίων και οι απολύσεις εργαζομένων, η τρομοκρατική φορολογική εγκύκλιος για εξόντωση μισθωτών και συνταξιούχων, το δρομολογημένο ξεπούλημα της «Ολυμπιακής» κ.ο.κ. έχουν δημιουργήσει μια αμηχανία στο κυβερνητικό επιτελείο, που αδυνατεί, στην καλύτερη περίπτωση, να πείσει ότι εφαρμόζει την «ορθή» και «αναγκαία» πολιτική ή ακόμα χειρότερα ότι είναι καλύτερος διαχειριστής από τους «πράσινους». Αυτό που κυρίως απασχολεί τα κυβερνητικά στελέχη είναι ότι η κυβέρνηση αδυνατεί να επιβάλει την «ατζέντα των εξελίξεων» και συχνά σύρεται πίσω από το κλίμα που διαμορφώνουν τα «διαπλεκόμενα» ΜΜΕ.

Ηδη στο εσωτερικό της κυβέρνησης και στη Ρηγίλλης διαμορφώνονται διαφορετικές απόψεις για την αντιμετώπιση της κατάστασης και την έξοδο από τη «δυσχερή» θέση.

Η μία άποψη υποστηρίζει ότι χρειάζεται επιμονή στη γραμμή της συναίνεσης με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και «προσεταιρισμού» των καναλιών και των μεγάλων συγκροτημάτων ΜΜΕ. Την άποψη αυτή φέρεται να συμμερίζεται ο Κ. Καραμανλής, καθώς και οι περισσότεροι υπουργοί. Σύμφωνα με τη δεύτερη άποψη, απαιτείται «μέτωπο» με τα κανάλια που χαλάνε την εικόνα της κυβέρνησης και μεγαλύτερη στήριξη στον κομματικό μηχανισμό. Βασικός εκφραστής αυτής της άποψης θεωρείται ο γραμματέας της ΚΕ Β. Μεϊμαράκης, ο οποίος χτες δεν έκρυψε την ενόχλησή του για την ανάμειξη των καναλιών ακόμα και στα εσωτερικά του κυβερνώντος κόμματος. «Δε θα μας επιβάλλουν ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τα μέσα ενημέρωσης πότε και εάν θα πρέπει να απομακρύνουμε κάποιον», είπε χαρακτηριστικά σε συνομιλία που είχε χτες με τους δημοσιογράφους, πριν από τη συνεργασία του με τον Κ. Καραμανλή. Ο γραμματέας της ΚΕ της ΝΔ εξέφρασε την άποψη ότι η διαγραφή του βουλευτή Ευ. Πολύζου ήταν αυστηρή, δημιουργώντας αρνητικό προηγούμενο για το μέλλον. Μάλιστα, εκτίμησε ότι δε θα υπήρχε θέμα με τις δηλώσεις του Αδάμ Ρεγκούζα, αν δεν είχε προηγηθεί η διαγραφή του άτυχου βουλευτή! Παραδέχθηκε πως «θολώνει η γενική εικόνα» του κυβερνώντος κόμματος, επισημαίνοντας όμως ότι η ΝΔ δεν μπορεί να κάνει τίποτα περισσότερο από το να αντιμετωπίζει και να απαντά για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Βέβαια, εξερχόμενος αργότερα από το Μέγαρο Μαξίμου δήλωσε «ον κάμερα» ότι «μονωμένα περιστατικά δε χαλούν τη συνολική εικόνα της κυβέρνησης και την πορεία που έχει χαράξει ο πρωθυπουργός που είναι μηδενική ανοχή στα οποιαδήποτε φαινόμενα διαφθοράς».

Διαφοροποιημένη είναι η τακτική του υπουργού Επικρατείας Θ. Ρουσόπουλου, ο οποίος ταυτόχρονα καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για να διασφαλίσει «φιλικό επικοινωνιακό περιβάλλον» στην κυβέρνηση, «κτίζοντας γέφυρες με τους μεγαλοεκδότες». Στην κατεύθυνση αυτή, μεταξύ άλλων, έχει ενταφιάσει το νόμο για το βασικό μέτοχο, ενώ φαίνεται να ξεχνάει και τον επόμενο νόμο για τη συγκέντρωση των ΜΜΕ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απέφυγε να πει το παραμικρό για τις επόμενες κινήσεις όταν ρωτήθηκε χτες από τους δημοσιογράφους. Επικαλέστηκε γι' αυτό τις συζητήσεις που γίνονται με την Κομισιόν προκειμένου να καταρτιστεί ένας καινούριος νόμος για το βασικό μέτοχο, που φυσικά θα είναι καθ' υπαγόρευση των Βρυξελλών. Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του Μεϊμαράκη ότι «δε μας θα επιβάλουν τα κανάλια ποιον θα διαγράψουμε στο κόμμα», ο Θ. Ρουσόπουλος διαφοροποιήθηκε δείχνοντας «ανωτερότητα» απέναντι στα ΜΜΕ: «Σε κάθε περίπτωση σας λέω ότι η κριτική εφόσον είναι καλόπιστη είναι και καλοδεχούμενη», είπε, αφήνοντας όμως να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα «για το είδος της κριτικής και τα θέματα που προβάλλονται», που όμως «δεν είναι της παρούσης στιγμής».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ