Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ:

Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Φώτης ΚΟΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

Μαρία ΠΕΡΓΑΝΤΗ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ:

Μανόλης ΠΑΚΙΑΣ

Eurokinissi

Υποδέχτηκε και αποχαιρέτισε τους αγωνιζόμενους αγρότες στο λιμάνι της Κέρκυρας. Εδειξε κόντρα σε ποια πολιτική αγωνίζεται η αγροτιά. Συμπλήρωσε την αγωνιστική κατακραυγή ενάντια στους εκφραστές και υπερασπιστές των συμφερόντων των πολυεθνικών, υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ, που από το περασμένο Σάββατο περιδιαβαίνουν την Κέρκυρα.

Στήθηκε στο νέο φρούριο πάνω από την είσοδο του λιμανιού. Σκέπασε μια πλευρά του, γράφοντας: «Η αγροτιά με την ΠΑΣΥ. Ενάντια στην ΚΑΠ των πολυεθνικών». Την ώρα που στεριωνόταν μια σκέψη πέρασε από το μυαλό μας. Η ΚΑΠ. και η αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, δεν είναι απόρθητο «φρούριο». Η αγροτιά με τον αγώνα της μαζί με τα υπόλοιπα λαϊκά στρώματα μπορεί να την «αλώσει».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΣΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Μήνυμα αντίστασης προς Βρυξέλλες

Οι αγρότες τα «είπαν» χτες στους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ και θα τα «ξαναπούνε» τον Ιούνη στους πρωθυπουργούς

Χιλιάδες αγρότες από όλη τη χώρα διαδήλωσαν χτες την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και έδωσαν το δικό τους αγωνιστικό καλωσόρισμα στους υπουργούς Γεωργίας, που φιλοξενεί από το περασμένο Σάββατο στην Κέρκυρα ο Γ. Δρυς.

Στο μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, έδωσαν μαζικό «παρών» μικρομεσαίοι αγρότες από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Ηπειρο, την Πελοπόννησο, την Κέρκυρα και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Μαζί τους ήταν πλήθος νεολαίων από πολλές περιοχές, καθώς και εκπρόσωποι από διάφορους μαζικούς φορείς και εργατικά σωματεία. Με την αγωνιστική παρουσία τους «έσπασαν» το κλίμα αστυνομοκρατίας που κυριάρχησε τις τελευταίες μέρες στην Κέρκυρα. Οι διαδηλωτές μπήκαν στη ζώνη απαγόρευσης που επιβλήθηκε για τα «μάτια» της ...άτυπης συνόδου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Βροντοφώναξαν ΟΧΙ στην ΚΑΠ, ΟΧΙ στην αντιαγροτική πολιτική, πολύ κοντά στις σουίτες των υψηλών προσκεκλημένων του Γ. Δρυ. Δηλαδή, των εκφραστών των συμφερόντων των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα της γεωργίας. Και στο νέο φρούριο το γιγαντοπανό της ΠΑΣΥ συμπύκνωνε το μήνυμα του αγώνα με το σύνθημα «Η αγροτιά με την ΠΑΣΥ ενάντια στην ΚΑΠ των πολυεθνικών». Από την άλλη ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους εκτίμησε πως το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ θα κλείσει τον Ιούνη.

Η «απόβαση»

Λίγο μετά το μεσημέρι χτες άρχισαν να φτάνουν κατά κύματα στο λιμάνι της Κέρκυρας οι διαδηλωτές. Το αγωνιστικό ραντεβού ήταν στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο. Ξεκινώντας οι χαιρετισμοί και οι ομιλίες ο χώρος της πλατείας και οι γύρω δρόμοι ήταν γεμάτοι από κόσμο. Πάμπολλα ήταν τα πανό και οι πικέτες, ακόμα περισσότερες οι σημαίες της ΠΑΣΥ, ενώ σε πολλά σημεία υπήρχαν κόκκινα μπαλόνια. Ο ήλιος έκαιγε και οι περισσότεροι διαδηλωτές φορούσαν τα λευκά καπέλα της ΠΑΣΥ. Εκατοντάδες ήταν τα μηνύματα συμμετοχών και συμπαράστασης που ακούστηκαν από τα μικρόφωνα, από οργανώσεις αγροτικές και μη. Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι ομιλίες

Πρώτος στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Β. Αρμενιάκος, μέλος της Γραμματείας Κέρκυρας της ΠΑΣΥ. Στο χαιρετισμό του ανέφερε πως ο υπουργός Γεωργίας και ο δήμος της πόλης τιμούν τους Ευρωπαίους υπουργούς και μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο τούς έκανε και επίτιμους πολίτες. Εμείς, ο λαός της Κέρκυρας, καλωσορίζουμε και τιμούμε τη μαχόμενη αγροτιά, που παλεύει και αντιστέκεται. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο ιερέας Χρήστος Ζαρκαδούλας, από τη Στυλίδα Φθιώτιδας, ο οποίος, καταχειροκροτούμενος, σημείωσε: «Η πολιτική τους δεν είναι παράδεισος. Είναι κόλαση». Ακολούθησε ο Ν. Γλυνάτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη κοινού αγώνα αγροτιάς-εργατιάς. Ο νέος αγρότης Νίκος Φώτης από την Αρτα στη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε πως οι νέοι αγρότες θα αγωνιστούν με κάθε μέσο για να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά και στα χωράφια τους. Στη συνέχεια ο Α. Λιτσαρδόπουλος, γραμματέας του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας, είπε ανάμεσα σε άλλα πως η ίδια πολιτική εξαφανίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες. Ποίημα για την αγροτιά απήγγειλε αμέσως μετά ο Σπ. Σολδάτος από την Πρέβεζα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος κατήγγειλε την αστυνομοκρατία που επιβλήθηκε στο νησί της Κέρκυρας ενόψει της συνόδου, και σχολίασε το γεγονός ότι επιλέχθηκε αυτή η απομακρυσμένη τοποθεσία, γεγονότα που δείχνουν το φόβο της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων ηγετών. Η απάντηση δόθηκε, όπως τόνισε ο ομιλητής, από τη μαζικότητα και τη μαχητικότητα του συλλαλητηρίου. Αφού άσκησε κριτική στην ΚΑΠ της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία είναι καταστροφική για τη μικρομεσαία αγροτιά, ανέπτυξε την πρόταση διεξόδου της ΠΑΣΥ, τονίζοντας ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Το ψήφισμα διαβάστηκε από τον Μπ. Μπακούλα, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Η πορεία

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν την πορεία τους στους δρόμους της πόλης με μπροστάρηδες τους νέους και τα στελέχη της ΠΑΣΥ, δονώντας την ατμόσφαιρα με τα συνθήματά τους: «Ετσι που το πάτε θα γίνουμε κολίγοι, τη γη και τη σοδειά θα έχουνε οι λίγοι», «Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, με την ΠΑΣΥ μπροστά την ΚΑΠ θα καταργήσει», αλλά και «Αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλιά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Στην κεφαλή της πορείας είχε τεθεί το πανό της ΠΑΣΥ, στο οποίο αναγραφόταν και το κεντρικό μήνυμα της χτεσινής κινητοποίησης: «Η αγροτιά με τους εργάτες κόντρα σε ΕΕ, ΠΟΕ, πολυεθνικές». Πίσω ακολουθούσαν τα πανό των τοπικών επιτροπών της ΠΑΣΥ, από τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τα Γιάννενα, την Αρτα, την Πρέβεζα, τη Λευκάδα, την Ηλεία, κ.α.

Οι διαδηλωτές διά μέσου των οδών Βουλγάρεως, Λιστών, Ν. Θεοτόκη και της παραλιακής λεωφόρου της Κέρκυρας κατέληξαν στο λιμάνι, όπου και επιβιβάστηκαν στα πλοία της επιστροφής, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.

Δυναμική πορεία στο κέντρο της πόλης

Δυναμική πορεία στο κέντρο της Κέρκυρας πραγματοποίησε η Πανσπουδαστική ΚΣ και η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» χτες το πρωί. Οι διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από τα Ενιαία Λύκεια της πόλης στις 11 το πρωί και έπειτα από λίγη ώρα με το μπροστάρη το πανό της Δράση και της Πανσπουδαστικής: «Η νεολαία με τους αγρότες και τους εργάτες κόντρα σε ΕΕ - ΝΑΤΟ - ΠΟΛΥΕΘΝΙΚΕΣ» έκανε μια μαχητική «έφοδο» στην πόλη. Συνθήματα αντιιμπεριαλιστικά, αντιπολεμικά και κατά της αντιαγροτικής πολιτικής κυβέρνησης και ΕΕ κυριάρχησαν καθόλη τη διάρκεια της πορείας. Στα σοκάκια της πόλης αντήχησαν τα συνθήματα «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», «Φονιάδες, ληστές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές», «Το δρόμο του αγώνα διαλέγει ο λαός, καλύτερος δε γίνεται ο καπιταλισμός», «Μέτρα και φροντίδα στα χωριά, όχι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς», «Αυτοί οι υπουργοί δεν είναι Γεωργίας, είναι του πολέμου και της τρομοκρατίας».

Η μαχητική διαδήλωση διέσχισε την παλιά πόλη και κατέληξε στην πλατεία Σαρόκο. Οι νεολαίοι ανανέωσαν το ραντεβού για το απόγευμα, όπου έδωσαν το αγωνιστικό τους «παρών» στο συλλαλητήριο της ΠΑΣΥ.

Ανύπαρκτη παρουσία...

Κάποιοι βολεύονται όταν κάνουν πολλή φασαρία για το τίποτα, έχοντας συνήθως και την επικοινωνιακή αρωγή των όσων εξυπηρετούν!

Την Κυριακή το πρωί το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ διοργάνωσε Αντισύνοδο στην Κέρκυρα, για την ΚΑΠ, την ανάπτυξη της γεωργίας και του αγροτικού κινήματος. Ομως στις «άδειες» θέσεις του Φόρουμ για τη γεωργία, αντιστοιχούσαν και τα άδεια καθίσματα του Δημοτικού Θεάτρου Κέρκυρας. Στους μετρημένους στα δάχτυλα συμμετέχοντες, σχεδόν ανύπαρκτη ήταν η παρουσία ανθρώπων που ζουν από τη γη και την αγροτική παραγωγή. Αλλο ένα δείγμα προς προβληματισμό σε μερικούς που αρέσκονται μόνο σε μεγάλα λόγια και αριστεροφανείς φαμφάρες.

Στραβός είναι ο γιαλός

Eurokinissi

Δείχνουν μάλλον στεναχωρημένοι, γιατί δεν πήραν και την ΚΑΠ στην κρουαζιέρα τους... Ο προεδρεύων του συμβουλίου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ Γ. Δρυς και ο επίτροπος Γεωργίας Φρανς Φίσλερ, δίπλα δίπλα, σοβαροί και αμίλητοι, σε ρότα κρουαζιέρας προς Παξούς, χωρίς να φαίνονται οι υπόλοιποι «τουρίστες» υπουργοί Γεωργίας της ΕΕ. Οι δύο τους δείχνουν σα να αποζητούν τη «φώτιση» του ήλιου για το πώς θα ψηφίσουν ταχέως τις αρνητικές προτάσεις της νέας ΚΑΠ με το που επιστρέψουν στις Βρυξέλλες. Στους Παξούς πάντως, έφαγαν, χόρεψαν και ακούστηκε πως... πέρασαν καλά. Γενικώς το πρόγραμμα από το Σάββατο τ' απόγευμα και μέχρι χτες περιλάμβανε περιηγήσεις, δείπνα και δεξιώσεις, υπό την απλόχερη αστυνομική συνοδεία και την πανταχόθεν στην Κέρκυρα αστυνομική παρουσία.

Ολα αυτά μπορεί να εμφανιστούν διά της τηλεοράσεως ως ανθρώπινες στιγμές χαλάρωσης των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ υπό τη ζεστή φιλοξενία του Γ. Δρυ, για να «σπαρθεί», κατά κάποιους επικοινωνιολόγους, εικόνα συμπάθειας και αποδοχής των εκφραστών της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής. Πάντως, σήμερα το πρωί για δύο ώρες υποτίθεται πως θα συζητηθεί «ατύπως» το θέμα της ποιότητας στη γεωργία, για να φανεί δηλαδή ότι συνεδρίασαν και λίγο, για τους τύπους. Κι όπως φάνηκε, έγινε ένα άτυπο συμβούλιο για αντιαγροτικές παρασκηνιακές διαβουλεύσεις και παζαρέματα χωρίς ποιότητα στους «τύπους», αλλά με μπόλικη υποκρισία και θλιβερή κοροϊδία για ό,τι επιφυλάσσεται στη μικρομεσαία αγροτιά.

Αστυνομοκρατούμενη πόλη

Σε μία Ατυπη Σύνοδο υπουργών της ΕΕ για την ποιότητα στη γεωργία περίσσεψε η ποσότητα στην αστυνομοκρατία. Οπως και οι υπόλοιπες πόλεις της χώρας που φιλοξένησαν μία αντίστοιχη σύνοδο υπουργών, έτσι και η Κέρκυρα μεταβλήθηκε σε πόλη υπό αστυνομική κατοχή, με απαγορευμένες ζώνες για τους κατοίκους της. Κι όπως φάνηκε, οι αστυνομικές δυνάμεις ήταν αρκετές χιλιάδες και ακόμα πολυπληθέστερες σε σύγκριση με τις προγενέστερες συνόδους που διοργάνωσε η Ελληνική Προεδρία. Οι κάτοικοι της πόλης της Κέρκυρας εμφανέστατα ενοχλημένοι, θυμούνται πως ούτε στη Σύνοδο Κορυφής του 1994 δεν υπήρχε τέτοια αστυνομοκρατία. Φάνηκε επίσης ότι πλησιάζοντας χρονικά προς τη Σύνοδο Κορυφής, που θα γίνει περίπου σε ένα μήνα στη Θεσσαλονίκη, το «πλαφόν» της αστυνομοκρατίας όλο και θα αυξάνεται. Στην Κέρκυρα αυτό που βλέπει κανείς τις τελευταίες μέρες, είναι: Σε κάθε τετράγωνο και περιπολικό σε κάθε σοκάκι και «Ζητάς», σε κάθε καντούνι «όργανα» και στα επίκαιρα σημεία αποκλεισμού κλούβες.

Ο φακός του «Ρ», θέλοντας να καταγράψει αυτές τις εικόνες, ήρθε μοιραία αντιμέτωπος με τα όργανα της τάξης, τα οποία θεωρούν ότι, όπως μπορούν να ελέγχουν την κίνηση των πολιτών, έτσι μπορούν να ελέγχουν και την ενημέρωσή τους.

Η φωτογραφία που δημοσιεύεται τραβήχτηκε στο λιμάνι. Αρχικώς ο φωτογράφος και τρεις συντάκτες του εμποδίστηκαν. Οδηγήθηκαν στο εκεί διοικητήριο της αστυνομίας, όπου, εν είδει «συστάσεων», ο επικεφαλής αξιωματικός υπηρεσίας παρέδωσε «μαθήματα» δημοσιογραφίας, για το τι πρέπει και το τι δεν πρέπει να φωτογραφίζεται. Πάντως, μπορεί να καταλάβει κανείς τι συμβαίνει σε μια πόλη, όταν περισσότερα από μια εκατοντάδα αστυνομικά οχήματα βρίσκονται συγκεντρωμένα σε ένα μόνο σημείο, εν είδει εφεδρείας...

Βέβαια, όσο και να «φυλάει» κανείς στην Κέρκυρα τους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ και τον προεδρεύοντα Κερκυραίο Γ. Δρυ, η αντιαγροτική πολιτική τους δεν κρύβεται και ούτε σώζεται με την ενίσχυση της αποσύνδεσης... της αστυνομίας από την υπηρεσία του λαού!

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΣΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Το ψήφισμα της συγκέντρωσης

Τα άμεσα αιτήματα διεκδίκησης των αγροτών συμπεριλαμβάνονται στο ψήφισμα που υιοθετήθηκε από το σύνολο των συγκεντρωμένων της χτεσινής κινητοποίησης. Ανάμεσα στα άλλα αναφέρεται:

«Εμείς οι μικρομεσαίοι αγρότες από όλη την Ελλάδα, που συμμετέχουμε στο πανελλαδικό αγροτικό συλλαλητήριο το οποίο οργάνωσε η ΠΑΣΥ στην Κέρκυρα στις 12.5.2003, για να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας στη σύνοδο των υπουργών Γεωργίας της ΕΕ, διαπιστώνουμε ότι:

Η ΚΑΠ, ο ΠΟΕ και οι αναθεωρήσεις τους, που γίνονται την τελευταία περίοδο στα πλαίσια του Μάαστριχτ, του Αμστερνταμ, της διεύρυνσης της ΕΕ και της λεγόμενης παγκοσμιοποίησης, αποδεκατίζουν το αγροτικό εισόδημα και αυξάνουν προκλητικά τα κέρδη των εμποροβιομηχάνων και των πολυεθνικών. Επιταχύνουν το ξεκλήρισμα των μικρομεσαίων αγροτών για να συγκεντρώσουν τη γη και την παραγωγή σε λίγους μεγαλοαγρότες και επιχειρηματίες, στους σύγχρονους τσιφλικάδες. Εντείνουν την εκμετάλλευση των μικρομεσαίων αγροτών της ΕΕ και καταδικάζουν στην πείνα και στην εξαθλίωση τους αγρότες και τους λαούς των αναπτυσσόμενων χωρών. Ερημώνουν την ύπαιθρο και οξύνουν τα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της χώρας.

Δυναμώνοντας την πάλη μας μέσα από τις γραμμές της ΠΑΣΥ, που εκφράζει το προοδευτικό, αγωνιστικό αγροτικό κίνημα στη χώρα μας, διεκδικούμε:

  • Την κατάργηση των ποσοστώσεων και των προστίμων συνυπευθυνότητας
  • Την αλλαγή του συστήματος τιμών και επιδοτήσεων για να διασφαλίζεται βιώσιμο αγροτικό εισόδημα
  • Την ανάδειξη του παραγωγικού συνεταιρισμού σε βασικό μοχλό ανάπτυξης της αγροτικής οικονομίας
  • Την άμεση καταβολή ικανοποιητικών αποζημιώσεων στους αγρότες που καταστράφηκαν από διάφορα αντίξοα καιρικά φαινόμενα και την αλλαγή του νόμου του ΕΛΓΑ, για να υπάρχει πλήρης κάλυψη της αγροτικής παραγωγής και του κεφαλαίου από όλες τις φυσικές καταστροφές
  • Το σταμάτημα του ξεπουλήματος της ΑΤΕ και των εταιριών της στο ιδιωτικό κεφάλαιο και τη ρύθμιση των αγροτικών χρεών
  • Την άμεση θεσμοθέτηση κατώτερης αγροτικής σύνταξης, ίση με την ετήσια εισφορά της κατώτερης ασφαλιστικής κλάσης του ΟΓΑ (366 ευρώ/μήνα)
  • Τη δημόσια δωρεάν Υγεία, Παιδεία και Πρόνοια για όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, για όλους τους κατοίκους της υπαίθρου.


Εκτιμούμε ότι βασική προϋπόθεση για να υλοποιηθούν τα άμεσα και ζωτικά αιτήματά μας αποτελεί η ανατροπή των αντιαγροτικών πολιτικών των ελληνικών κυβερνήσεων και της ΕΕ. Γι' αυτό θα κάνουμε ό,τι μπορούμε μέσα από την πάλη μας για τα άμεσα και καθημερινά προβλήματα, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους να συμβάλουμε και στη δημιουργία των πολιτικών προϋποθέσεων για να εφαρμοστεί μια φιλοαγροτική πολιτική, στα πλαίσια μιας γενικότερης φιλολαϊκής πολιτικής».

Παρούσα και η νεολαία

Τη δική τους ξεχωριστή παρουσία στις κινητοποιήσεις της μαχόμενης αγροτιάς έδωσαν οι νέοι της Πανσπουδαστικής ΚΣ και της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», που έφτασαν το μεσημέρι της Κυριακής από τη Δυτική και Βόρεια Ελλάδα στην Κέρκυρα και κατασκήνωσαν στο κάμπινγκ της Δασιάς. Το βράδυ της ίδιας μέρας, πραγματοποίησαν ανοιχτό γλέντι στην παραλία της Γαρίτσας, με τη συμμετοχή νεανικών μουσικών σχημάτων.

Ο «Ρ» επισκέφτηκε την κατασκήνωση της νεολαίας, εισχώρησε στα «πηγαδάκια» που έστηναν οι παρέες και συνομίλησε μαζί τους για τη σημασία που έχει η συμμετοχή τους στις κινητοποιήσεις του συνεπούς αγροτικού κινήματος.

«Η ίδια πολιτική που ξεκληρίζει σήμερα τους φτωχο-μεσαίους αγρότες είναι αυτή που υποβαθμίζει τις σπουδές μας», δήλωσε στο «Ρ» ο Σ. Καλόνης, μέλος της ΠΚΣ στα ΤΕΙ Αγρινίου και συνέχισε: «Η νεολαία σε όλες τις κινητοποιήσεις του τελευταίου διαστήματος δίνει δυναμικό "παρών". Ετσι και τώρα, στεκόμαστε στο πλευρό του αγωνιστικού αγροτικού κινήματος, δηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι ο εχθρός μας είναι κοινός, και κοινός πρέπει να είναι και ο αγώνας μας».

Την αναγκαιότητα της συστράτευσης των νέων της υπαίθρου στον αγώνα της αγροτιάς, υπογράμμισε ο Σ. Μανούσης, από το Ροδοτόπι Ιωαννίνων, ενώ αναφέρθηκε στην εγκατάλειψη του τόπου που μεγάλωσε, από τους κατοίκους του: «Κατάγομαι από αγροτική περιοχή και από αγροτική οικογένεια. Τα τελευταία χρόνια, ο τόπος μου έχει ερημώσει, οι αγρότες εγκατέλειψαν τα χωράφια τους, αφού πια δεν μπορούσαν να ζήσουν από αυτά. Αναγκαστικά οι νέοι φεύγουν, αφού δεν έχουν καμία διέξοδο, και ίσως και εγώ να κάνω το ίδιο. Αν δε θέλουμε να προστεθούμε και μεις στις λίστες ανεργίας ή να πέσουμε στη μαύρη εργασία, πρέπει να σταθούμε στο πλευρό των αγροτών».

Από τον Κέδρο της Καρδίτσας, ήταν ο τρίτος συνομιλητής του «Ρ», ο Ν. Μανούκας: «Η τιμή του βαμβακιού είναι τόσο χαμηλή, που δύσκολα τα βγάζει πέρα η οικογένειά μου. Τρεις συνεχόμενες χρονιές, χρεωνόμαστε όλο και περισσότερο, όπως και οι υπόλοιποι αγρότες του χωριού. Κάθε χρόνο μένουν και λιγότεροι στο χωριό. Για όλους εμάς, η σύγκρουση με την αντιαγροτική πολιτική κυβέρνησης και ΕΕ είναι η μόνη λύση που μας έχει απομείνει».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ