Τρίτη 13 Μάη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΟ ΤΗΣ ΠΑΣΥ ΣΤΗΝ ΚΕΡΚΥΡΑ
Μήνυμα αντίστασης προς Βρυξέλλες

Οι αγρότες τα «είπαν» χτες στους υπουργούς Γεωργίας της ΕΕ και θα τα «ξαναπούνε» τον Ιούνη στους πρωθυπουργούς

Χιλιάδες αγρότες από όλη τη χώρα διαδήλωσαν χτες την αντίθεσή τους στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ και έδωσαν το δικό τους αγωνιστικό καλωσόρισμα στους υπουργούς Γεωργίας, που φιλοξενεί από το περασμένο Σάββατο στην Κέρκυρα ο Γ. Δρυς.

Στο μεγαλειώδες πανελλαδικό συλλαλητήριο, που διοργάνωσε η Παναγροτική Αγωνιστική Συσπείρωση, έδωσαν μαζικό «παρών» μικρομεσαίοι αγρότες από τη Μακεδονία, τη Θεσσαλία, τη Στερεά, την Ηπειρο, την Πελοπόννησο, την Κέρκυρα και τα υπόλοιπα νησιά του Ιονίου. Μαζί τους ήταν πλήθος νεολαίων από πολλές περιοχές, καθώς και εκπρόσωποι από διάφορους μαζικούς φορείς και εργατικά σωματεία. Με την αγωνιστική παρουσία τους «έσπασαν» το κλίμα αστυνομοκρατίας που κυριάρχησε τις τελευταίες μέρες στην Κέρκυρα. Οι διαδηλωτές μπήκαν στη ζώνη απαγόρευσης που επιβλήθηκε για τα «μάτια» της ...άτυπης συνόδου υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Βροντοφώναξαν ΟΧΙ στην ΚΑΠ, ΟΧΙ στην αντιαγροτική πολιτική, πολύ κοντά στις σουίτες των υψηλών προσκεκλημένων του Γ. Δρυ. Δηλαδή, των εκφραστών των συμφερόντων των πολυεθνικών και του μεγάλου κεφαλαίου στον τομέα της γεωργίας. Και στο νέο φρούριο το γιγαντοπανό της ΠΑΣΥ συμπύκνωνε το μήνυμα του αγώνα με το σύνθημα «Η αγροτιά με την ΠΑΣΥ ενάντια στην ΚΑΠ των πολυεθνικών». Από την άλλη ο επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους εκτίμησε πως το θέμα της αναθεώρησης της ΚΑΠ θα κλείσει τον Ιούνη.

Η «απόβαση»

Λίγο μετά το μεσημέρι χτες άρχισαν να φτάνουν κατά κύματα στο λιμάνι της Κέρκυρας οι διαδηλωτές. Το αγωνιστικό ραντεβού ήταν στις 6 μ.μ. στην πλατεία Σαρόκο. Ξεκινώντας οι χαιρετισμοί και οι ομιλίες ο χώρος της πλατείας και οι γύρω δρόμοι ήταν γεμάτοι από κόσμο. Πάμπολλα ήταν τα πανό και οι πικέτες, ακόμα περισσότερες οι σημαίες της ΠΑΣΥ, ενώ σε πολλά σημεία υπήρχαν κόκκινα μπαλόνια. Ο ήλιος έκαιγε και οι περισσότεροι διαδηλωτές φορούσαν τα λευκά καπέλα της ΠΑΣΥ. Εκατοντάδες ήταν τα μηνύματα συμμετοχών και συμπαράστασης που ακούστηκαν από τα μικρόφωνα, από οργανώσεις αγροτικές και μη. Παραβρέθηκε, επίσης, αντιπροσωπεία του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Σπ. Στριφτάρη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Οι ομιλίες

Πρώτος στο βήμα των ομιλητών ανέβηκε ο Β. Αρμενιάκος, μέλος της Γραμματείας Κέρκυρας της ΠΑΣΥ. Στο χαιρετισμό του ανέφερε πως ο υπουργός Γεωργίας και ο δήμος της πόλης τιμούν τους Ευρωπαίους υπουργούς και μάλιστα το Δημοτικό Συμβούλιο τούς έκανε και επίτιμους πολίτες. Εμείς, ο λαός της Κέρκυρας, καλωσορίζουμε και τιμούμε τη μαχόμενη αγροτιά, που παλεύει και αντιστέκεται. Στη συνέχεια χαιρέτισε ο ιερέας Χρήστος Ζαρκαδούλας, από τη Στυλίδα Φθιώτιδας, ο οποίος, καταχειροκροτούμενος, σημείωσε: «Η πολιτική τους δεν είναι παράδεισος. Είναι κόλαση». Ακολούθησε ο Ν. Γλυνάτσης, πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αρτας, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη κοινού αγώνα αγροτιάς-εργατιάς. Ο νέος αγρότης Νίκος Φώτης από την Αρτα στη σύντομη ομιλία του υπογράμμισε πως οι νέοι αγρότες θα αγωνιστούν με κάθε μέσο για να μπορέσουν να μείνουν στα χωριά και στα χωράφια τους. Στη συνέχεια ο Α. Λιτσαρδόπουλος, γραμματέας του Εμποροβιοτεχνικού Επιμελητηρίου Κέρκυρας, είπε ανάμεσα σε άλλα πως η ίδια πολιτική εξαφανίζει τους μικρομεσαίους αγρότες και τους μικρομεσαίους επαγγελματοβιοτέχνες. Ποίημα για την αγροτιά απήγγειλε αμέσως μετά ο Σπ. Σολδάτος από την Πρέβεζα. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Βαγγέλης Μπούτας, ο οποίος κατήγγειλε την αστυνομοκρατία που επιβλήθηκε στο νησί της Κέρκυρας ενόψει της συνόδου, και σχολίασε το γεγονός ότι επιλέχθηκε αυτή η απομακρυσμένη τοποθεσία, γεγονότα που δείχνουν το φόβο της κυβέρνησης και των Ευρωπαίων ηγετών. Η απάντηση δόθηκε, όπως τόνισε ο ομιλητής, από τη μαζικότητα και τη μαχητικότητα του συλλαλητηρίου. Αφού άσκησε κριτική στην ΚΑΠ της κυβέρνησης και της ΕΕ, η οποία είναι καταστροφική για τη μικρομεσαία αγροτιά, ανέπτυξε την πρόταση διεξόδου της ΠΑΣΥ, τονίζοντας ότι ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς μαζί με τα άλλα λαϊκά στρώματα θα πρέπει να συνεχιστεί και να ενταθεί. Το ψήφισμα διαβάστηκε από τον Μπ. Μπακούλα, μέλος της Γραμματείας της ΠΑΣΥ.

Η πορεία

Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα οι συγκεντρωμένοι ξεκίνησαν την πορεία τους στους δρόμους της πόλης με μπροστάρηδες τους νέους και τα στελέχη της ΠΑΣΥ, δονώντας την ατμόσφαιρα με τα συνθήματά τους: «Ετσι που το πάτε θα γίνουμε κολίγοι, τη γη και τη σοδειά θα έχουνε οι λίγοι», «Η αγροτιά παλεύει και θα νικήσει, με την ΠΑΣΥ μπροστά την ΚΑΠ θα καταργήσει», αλλά και «Αγροτιά χωρίς λεφτά, μαγαζιά χωρίς δουλιά», ήταν μερικά από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Στην κεφαλή της πορείας είχε τεθεί το πανό της ΠΑΣΥ, στο οποίο αναγραφόταν και το κεντρικό μήνυμα της χτεσινής κινητοποίησης: «Η αγροτιά με τους εργάτες κόντρα σε ΕΕ, ΠΟΕ, πολυεθνικές». Πίσω ακολουθούσαν τα πανό των τοπικών επιτροπών της ΠΑΣΥ, από τα Τρίκαλα, τη Λάρισα, τα Γιάννενα, την Αρτα, την Πρέβεζα, τη Λευκάδα, την Ηλεία, κ.α.

Οι διαδηλωτές διά μέσου των οδών Βουλγάρεως, Λιστών, Ν. Θεοτόκη και της παραλιακής λεωφόρου της Κέρκυρας κατέληξαν στο λιμάνι, όπου και επιβιβάστηκαν στα πλοία της επιστροφής, ανανεώνοντας το αγωνιστικό τους ραντεβού για τη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνη στη Θεσσαλονίκη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ