Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διότι... δεν υπάρχουν!

Να βάλουν το χέρι τους βαθιά στην τσέπη και να ακριβοπληρώσουν το ΟΣΔΕ, επιθυμεί ο υπουργός Γεωργίας Γ. Δρυς. Οσοι αγροτοκτηνοτρόφοι ήλπιζαν πως η κυβέρνηση έχει φιλότιμο και θα πάρει πίσω το παράνομο χαράτσι, που «φόρτωσε» φέτος στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, διά μέσω της ηγεσίας της ΠΑΣΕΓΕΣ, έχουν γελαστεί οικτρά!

Ο Γ. Δρυς ρωτήθηκε, προχτές, γιατί υποχρεώνονται οι αγρότες να πληρώσουν βαριά τέλη για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ, ενώ είναι υποχρεωμένη η ίδια η κυβέρνηση να καταβάλει εξ ολοκλήρου το κόστος λειτουργίας της διαχείρισης και ελέγχου επιδοτήσεων; Κι η απάντηση του Γ. Δρυ, με λίγα λόγια, ήταν: «Διότι, υπηρεσίες δωρεάν δεν υπάρχουν». Αυτό θα πει ωμή εισπρακτική εκσυγχρονιστική λογική, η οποία μάλιστα λανσάρεται, ως φιλοαγροτική και φιλοσυνεταιριστική! Οι αγροτοκτηνοτρόφοι όμως, θα δεχτούν αυτή την κοροϊδία; Θα δεχτούν να πληρώσουν οι ίδιοι, ένα ακόμα «φέσι» που τους έβαλε η κυβέρνηση, ή θα απαιτήσουν με κάθε μέσο το δίκιο τους, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρόκειται να επωμιστούν αυτοί και οι συνεταιριστικές οργανώσεις τους τα «σπασμένα» μιας δεδομένης αντιαγροτικής πολιτικής;

ΘΕΣΣΑΛΙΑ
«Πλημμύρισαν» από οργή οι πλημμυρόπληκτοι

Ανυπολόγιστες είναι οι καταστροφές σε καλλιέργειες στους Νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας από τις μεγάλες βροχοπτώσεις και την ισχυρή χαλαζόπτωση των τελευταίων ημερών, που είχαν ως αποτέλεσμα την υπερχείλιση του Πηνειού κι άλλων ποταμιών της περιοχής.

Στο μεταξύ σε επιφυλακή και ετοιμότητα είναι οι αρμόδιες υπηρεσίες στη Λάρισα, καθώς λόγω των βροχοπτώσεων ανεβαίνει επικίνδυνα η στάθμη του Πηνειού, απειλώντας καλλιέργειες, ακόμα και την πόλη.

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται ότι η ανυπαρξία αντιπλημμυρικών και αποστραγγιστικών έργων ευθύνεται για τις καταστροφές από τις πλημμύρες, που φέρνουν σε απόγνωση χιλιάδες παραγωγούς, οι οποίοι «πνίγονται» στις «πλημμύρες» των ανέξοδων κυβερνητικών υποσχέσεων.

Στα Τρίκαλα

Εικόνα λίμνης παρουσιάζουν μεγάλες εκτάσεις με καλλιέργειες στην περιοχή της Φαρκαδώνας, όπου «πνιγμένα» είναι τα χωράφια στα χωριά Ζάρκο, Πηνειάδα, Κεραμίδι, Γροιζάνο, Παναγίτσα κ.ά.

Χιλιάδες στρέμματα με καλαμπόκι, ζαχαρότευτλα και σιτηρά, αλλά και χωράφια έτοιμα για σπορά έχουν υποστεί ολοκληρωτικές ζημιές. Οι καταστροφές μπορούν, πλέον, να χαρακτηριστούν ως οι μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, καθώς σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των κατοίκων της περιοχής πάνω από 20.000 στρέμματα έχουν «πνιγεί».

Μόλις οι αγρότες οι Φαρκαδώνας έμαθαν χτες ότι ο υφυπουργός Χατζημιχάλης σκοπεύει να επισκεφτεί σήμερα την περιοχή τους -προφανώς για να μοιράσει πάλι ανέξοδες και ψεύτικες υποσχέσεις - αποφάσισαν κι έβγαλαν αμέσως τα τρακτέρ τους στον κεντρικό δρόμο Λάρισας - Τρικάλων για να οργανώσουν την...«υποδοχή».

Στην Καρδίτσα

Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί και ο Νομός Καρδίτσας, ιδιαίτερα σε χωριά του Δήμου Φύλλου, όπως η Ιτέα κ.ά.

Με βάση τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καταστραφεί 2.000 στρέμματα, κυρίως χωράφια που ήταν έτοιμα για σπορά, αλλά και καλλιέργειες με τεύτλα και σιτηρά.

Οι αγρότες, που ήταν έτοιμοι να ξεκινήσουν τη σπορά, είναι αγανακτισμένοι για την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και καταλογίζουν την ευθύνη στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, οι οποίες, παρά τις κατά καιρούς υποσχέσεις και δεσμεύσεις τους, δεν προχώρησαν στην κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής. Δηλώνουν, δε, ότι είναι αποφασισμένοι να αγωνιστούν για αποζημιώσεις και για την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής, αλλά και για την ανατροπή της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία επιχειρεί να τους ξεκληρίσει.

Τι ζητούν

Οι πληγέντες παραγωγοί Τρικάλων και Καρδίτσας ζητούν:

  • Να γίνουν οι εκτιμήσεις των ζημιών και να δοθούν εγκαίρως δίκαιες αποζημιώσεις. Για τις ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ να δοθεί αποζημίωση από τον κρατικό προϋπολογισμό.
  • Να γίνει τροποποίηση του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτονται και να αποζημιώνονται οι πληγέντες για ποσοστά ζημιάς από 1%-100% και για όλες τις χρονικές περιόδους.
  • Να χαρακτηριστεί η περιοχή της Φαρκαδώνας πλημμυρόπληκτη και να κατασκευαστούν αντιπλημμυρικά και αποστραγγιστικά έργα. Να κατασκευαστούν, επίσης, αρδευτικά και άλλα εγγειοβελτιωτικά έργα, όπως μικρά φράγματα στον Πηνειό, μικροί και μεγαλύτεροι ταμιευτήρες για τη συγκράτηση των νερών που θα αξιοποιηθούν το καλοκαίρι κ.ά. Να γίνει, επιτέλους, η εκτροπή του Αχελώου.
Β. ΕΥΒΟΙΑ
Ούτε εργάτες, ούτε αγρότες

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα των κατοίκων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας που παρουσιάζονται καθημερινά και πιο οξυμένα - μετά το κλείσιμο των μεταλλείων λευκολίθου της περιοχής - εξαιτίας των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών.

Η «εναλλακτική» λύση, να στραφούν πρώην μεταλλωρύχοι στην καλλιέργεια κάποιων κομματιών γης που κληρονόμησαν, δεν προσφέρεται, αφού η κατάσταση στον αγροτικό τομέα επιδεινώνεται και αγρότες ξεκληρίζονται από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Τα προβλήματα αυτά και ο τρόπος αντιμετώπισής τους συζητήθηκαν σε πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσαν την προηγούμενη Δευτέρα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μαντουδίου, Κηρίνθου και Μετοχίου - Σπαθαρίου, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μαντουδίου, Δάφνης, Ροβιών, Κηρίνθου, αγρότες της περιοχής Αγίας Αννας και Επιτροπή Αγροτών από την περιοχή Δήμου Νηλέα.

Από τη συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 αγρότες, ομόφωνα ψηφίστηκε το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων:

  • Να σταματήσει η διαδικασία των μηνύσεων και η ποινικοποίηση των αγώνων.
  • Να πληρωθούν άμεσα οι επιδοτήσεις των αροτριαίων καλλιεργειών (σιτηρά, καλαμπόκι, κριθάρι κ.ά.).
  • Διόρθωση όλων των χαρτογραφικών υποβάθρων για τις επιδοτούμενες καλλιέργειες (από ΕΑΣ, Νομαρχία, δήμους, ΔΑΑ).
  • Αμεση πληρωμή αποζημιώσεων από θεομηνίες.
  • Αμεση πληρωμή με ενιαία τιμή όλων των ποσοτήτων βαμβακιού που είναι εντός ΟΣΔΕ της περσινής περιόδου.
  • Να αλλάξει ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι.
  • Ο κάθε παραγωγός να καλλιεργεί ελεύθερα μέχρι 100 ιδιόκτητα στρέμματα και 150 ενοικιαζόμενα στρέμματα, χωρίς να υπόκειται στο μέτρο της συνυπευθυνότητας.
  • Να δοθούν άμεσα οι επιδοτήσεις ελαιόλαδου.

Με αυτό το πλαίσιο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών Βορειοκεντρικής Εύβοιας και οι αγρότες προειδοποιούν την κυβέρνηση, το υπουργείο Γεωργίας, τη Νομαρχία και κάθε αρμόδιο, ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα θα κινηθούν (και) δικαστικά για την καταβολή των νόμιμων επιδοτήσεων και πως «σύντομα θα μας δείτε πάλι στους δρόμους».

ΛΑΔΙ
Του «έβγαλαν» την... προκαταβολή

Η κυβέρνηση επιχειρεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει πρόσκαιρες εντυπώσεις και να αποκρύψει τις επιπτώσεις του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το λάδι

Να ανακοινώσει προκαταβολικά την προκαταβολή της επιδότησης στο λάδι για την ελαιοκομική περίοδο 2001/2002, η οποία πρόκειται να δοθεί κατά το τέλος του 2002 αρχές 2003, έσπευσε χτες το υπουργείο Γεωργίας. Στη διεπαγγελματική σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Γεωργίας, ανακοινώθηκε από τον υφυπουργό Βαγ. Αργύρη ότι η πρόβλεψη παραγωγής που κοινοποιήθηκε στην ΕΕ, συμπεριλαμβανόμενης και της ποσότητας που αναλογεί για την ενίσχυση της βρώσιμης ελιάς, είναι 395.000 τόνοι. Κατόπιν τούτου ανακοινώθηκε από το υπουργείο Γεωργίας, πως η παραπάνω παραγωγή εξασφαλίζει προκαταβολή της επιδότησης στο λάδι 429 δραχμές.

Μάλιστα, στην ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας επιχειρείται να δοθεί και πανηγυρικός τόνος, για το ότι φέτος η προκαταβολή της επιδότησης θα είναι κάπως μεγαλύτερη σε σύγκριση με τις προηγούμενες χρονιές. Φαίνεται πως της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Γεωργίας της ήρθε «γάντι», στα σχέδια περιορισμού της επιδοτούμενης παραγωγής λαδιού, το πλήγμα που υπέστη η ελαιοκαλλιέργεια από την κακοκαιρία. Ετσι λοιπόν, με βάση το νούμερο των 395.000 τόνων, αν αφαιρεθεί το ποσοστό υπέρ του πυρηνέλαιου και της βρώσιμης ελιάς, προκαθορίστηκε να επιδοτηθεί μια «καθαρή» παραγωγή ελαιολάδου γύρω στις 355.000 τόνους και συμφωνήθηκε διεπαγγελματικώς να επανακαθοριστούν οι Ομοιογενείς Ελαιοκομικές Ζώνες (ΟΕΖ). Μένει να συμφωνήσει και η υπάρχουσα παραγωγή μαζί τους... Γιατί έτσι όπως πάει το πράγμα δεν αποκλείεται σε μερικές ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας που δεν υπέστησαν μεγάλες ζημιές από την κακοκαιρία, να τους βγάλει το υπουργείο Γεωργίας μέσω των ΟΕΖ, μη επιδοτούμενες ποσότητες και να ξαναζητάει από τους παραγωγούς υπεύθυνες δηλώσεις ότι δεν είναι ελ(αι)έφαντες.

Η ουσία, βέβαια, είναι ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Γεωργίας επιχειρεί για άλλη μια φορά να δημιουργήσει πρόσκαιρες εντυπώσεις και να αποκρύψει τις επιπτώσεις του καταστροφικού κοινοτικού κανονισμού για το λάδι. Γιατί μπορεί η προκαταβολή να εμφανίζεται 429 δραχμές, αλλά το πραγματικό συνολικό εισόδημα των ελαιοπαραγωγών φέτος, θα είναι μειωμένο. Κι αυτό διότι η παραγωγή είναι αισθητά μικρότερη σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, ενώ παράλληλα η εμπορική τιμή δε σημείωσε ανάλογη άνοδο και παρέμεινε σε εξευτελιστικά επίπεδα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ