Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Β. ΕΥΒΟΙΑ
Ούτε εργάτες, ούτε αγρότες

Τελειωμό δεν έχουν τα προβλήματα των κατοίκων της Βορειοκεντρικής Εύβοιας που παρουσιάζονται καθημερινά και πιο οξυμένα - μετά το κλείσιμο των μεταλλείων λευκολίθου της περιοχής - εξαιτίας των εφαρμοζόμενων κυβερνητικών πολιτικών.

Η «εναλλακτική» λύση, να στραφούν πρώην μεταλλωρύχοι στην καλλιέργεια κάποιων κομματιών γης που κληρονόμησαν, δεν προσφέρεται, αφού η κατάσταση στον αγροτικό τομέα επιδεινώνεται και αγρότες ξεκληρίζονται από την εφαρμοζόμενη αντιαγροτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ.

Τα προβλήματα αυτά και ο τρόπος αντιμετώπισής τους συζητήθηκαν σε πλατιά σύσκεψη που διοργάνωσαν την προηγούμενη Δευτέρα οι Αγροτικοί Σύλλογοι Μαντουδίου, Κηρίνθου και Μετοχίου - Σπαθαρίου, οι Αγροτικοί Συνεταιρισμοί Μαντουδίου, Δάφνης, Ροβιών, Κηρίνθου, αγρότες της περιοχής Αγίας Αννας και Επιτροπή Αγροτών από την περιοχή Δήμου Νηλέα.

Από τη συγκέντρωση στην οποία συμμετείχαν πάνω από 200 αγρότες, ομόφωνα ψηφίστηκε το παρακάτω πλαίσιο αιτημάτων:

  • Να σταματήσει η διαδικασία των μηνύσεων και η ποινικοποίηση των αγώνων.
  • Να πληρωθούν άμεσα οι επιδοτήσεις των αροτριαίων καλλιεργειών (σιτηρά, καλαμπόκι, κριθάρι κ.ά.).
  • Διόρθωση όλων των χαρτογραφικών υποβάθρων για τις επιδοτούμενες καλλιέργειες (από ΕΑΣ, Νομαρχία, δήμους, ΔΑΑ).
  • Αμεση πληρωμή αποζημιώσεων από θεομηνίες.
  • Αμεση πληρωμή με ενιαία τιμή όλων των ποσοτήτων βαμβακιού που είναι εντός ΟΣΔΕ της περσινής περιόδου.
  • Να αλλάξει ο καταστροφικός κανονισμός της ΕΕ για το βαμβάκι.
  • Ο κάθε παραγωγός να καλλιεργεί ελεύθερα μέχρι 100 ιδιόκτητα στρέμματα και 150 ενοικιαζόμενα στρέμματα, χωρίς να υπόκειται στο μέτρο της συνυπευθυνότητας.
  • Να δοθούν άμεσα οι επιδοτήσεις ελαιόλαδου.

Με αυτό το πλαίσιο, η Συντονιστική Επιτροπή Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών Βορειοκεντρικής Εύβοιας και οι αγρότες προειδοποιούν την κυβέρνηση, το υπουργείο Γεωργίας, τη Νομαρχία και κάθε αρμόδιο, ότι αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματα θα κινηθούν (και) δικαστικά για την καταβολή των νόμιμων επιδοτήσεων και πως «σύντομα θα μας δείτε πάλι στους δρόμους».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ