Παρασκευή 19 Απρίλη 2002
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ
Ξεπούλημα στο «άψε - σβήσε»

Νέο νομοσχέδιο για το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ. Καταργούνται οι περιορισμοί οι οποίοι προβλέπονται από καταστατικά επιχειρήσεων ή άλλες διατάξεις, που αφορούν σε δικαιώματα των εργαζομένων ή του δημοσίου

Νέο νομοσχέδιο για τις «αποκρατικοποιήσεις» δημοσιοποίησε χτες η κυβέρνηση Σημίτη, εκφράζοντας την απόφασή της να ολοκληρώσει -- πριν λήξει η θητεία της -- το ξεπούλημα των ΔΕΚΟ και γενικότερα της δημόσιας περιουσίας στις πολυεθνικές και στους ντόπιους συνεταίρους τους Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες. Ενδεικτικό της αγωνίας της κυβέρνησης να ξεπουλήσει όσο γίνεται νωρίτερα τις ΔΕΚΟ είναι ότι με το νέο νομοσχέδιο καθιερώνονται συνοπτικές διαδικασίες για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας (ό,τι έχει απομείνει ακόμη σε δημόσιο έλεγχο), η οποία έχει δημιουργηθεί με τον ιδρώτα και την υπερφορολόγηση των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.

Οι σημαντικότερες από τις διατάξεις του νέου νομοσχεδίου, που η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα εισηγηθεί στη Βουλή την ψήφισή του -- με το επιχείρημα ότι «η επαναθεώρησή του υπαγορεύεται» από την... «αναγκαιότητα κατάργησης διατάξεων που έχουν αποδειχτεί είτε περιττές είτε ακατάλληλες» (για ποιον;) και τον «εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου» -- είναι οι εξής:

  • Καθορίζεται με μεγαλύτερη σαφήνεια, ποιες επιχειρήσεις του δημοσίου, θυγατρικές τους ή άλλοι φορείς του δημοσίου, θα μπορούν να ιδιωτικοποιηθούν μερικά ή ολικά. Επίσης, εμπλουτίζονται οι μορφές ιδιωτικοποιήσεων (αναφέροντας 13 διαφορετικές περιπτώσεις), γίνονται πιο συνοπτικές οι διαδικασίες, μεγαλώνει η έκταση αποκρατικοποίησης ενώ προβλέπεται και σχετικό χρονοδιάγραμμα.
  • Ενισχύονται οι αρμοδιότητες της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ΔΕΑ), που είναι το αρμόδιο όργανο της κυβέρνησης να καθορίζει με αποφάσεις την έκταση της εκποίησης της δημόσιας περιουσίας. Η ΔΕΑ, που «είναι ελεύθερη να αποφασίζει τη μορφή, την έκταση και τον τρόπο αποκρατικοποίησης», θα μπορεί να αναθέτει το έργο των προς ιδιωτικοποίηση ΔΕΚΟ ή άλλων υπηρεσιών του δημοσίου σε ιδιωτικά γραφεία. Οπως αναφέρεται, η ΔΕΑ θα μπορεί να αναθέτει σε «ειδικούς επιστημονικούς συμβούλους σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών ή έργου ή ανάλογα με την περίπτωση», με την οποία (σύμβαση) θα καθορίζεται η αμοιβή του συμβούλου και άλλα σχετικά.
  • Για τη διευκόλυνση των διαδικασιών εκποίησης της δημόσιας περιουσίας και προκειμένου να γίνουν πιο ελκυστικές για τους υποψήφιους αγοραστές οι προς πώληση δημόσιες επιχειρήσεις, θεσμοθετείται η δυνατότητα κατάργησης των περιορισμών (νομοθετική κατοχύρωση δικαιωμάτων των εργαζομένων ή του δημοσίου) που επιβάλλονται από διάταξη νόμου ή καταστατικού επιχείρησης του δημοσίου. Οπως αναφέρεται στη σχετική «ρύθμιση» (άρθρο 9 παράγραφος 3 του νομοσχεδίου), οι περιορισμοί που αναφέρονται «στην απαγόρευση τροποποίησης του καταστατικού ή ορισμένων διατάξεών του με απόφαση της γενικής συνέλευσης των μετόχων καταργούνται»!
  • Εκφράζοντας την αγωνία της κυβέρνησης να ξεπουλήσει όσο γίνεται νωρίτερα -- και κοψοχρονιά -- τις ΔΕΚΟ και άλλα περιουσιακά στοιχεία του δημοσίου, θεσμοθετείται πλήρης απαλλαγή των συμβάσεων (αποκρατικοποίησης, συγχώνευσης, κατάργησης ή διάλυσης επιχειρήσεων και οι σχετιζόμενες μ' αυτές μεταβιβάσεις ακινήτων, μετοχών ή πάσης φύσεως δικαιωμάτων κλπ.) από φόρους, τέλη και κάθε άλλου είδους επιβαρύνσεις που προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία, ενώ θα δοθεί δυνατότητα, με Προεδρικό Διάταγμα, να μειωθούν στο ελάχιστο τα δικαιώματα και οι αμοιβές δικηγόρων και συμβολαιογράφων.
  • Η απόφαση της ΔΕΑ -- εκτός από τη μορφή, την έκταση, τον τρόπο και τη διαδικασία αποκρατικοποίησης -- δίνει τη δυνατότητα στον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών, να συνάπτει, ως εκπρόσωπος του δημοσίου, με ή χωρίς διαγωνισμό, τις απαραίτητες συμβάσεις για την πραγματοποίηση της αποκρατικοποίησης.
  • Δίνεται η δυνατότητα μεταβίβασης ονομαστικών ή ανώνυμων μετοχών εταιριών, που δεν έχουν εισαχθεί στο Χρηματιστήριο, με την κατάθεση ενός... απλού ιδιωτικού εγγράφου, που θα κατατίθεται στη ΔΟΥ σε διάστημα 10 ημερών από την υπογραφή του.
  • Για τις περιπτώσεις μεταβίβασης οποιωνδήποτε περιουσιακών στοιχείων ή ολόκληρης της επιχείρησης ή των μετοχών ή εταιρικών μεριδίων, δεν απαιτείται προηγούμενη άδεια ή έγκριση οποιασδήποτε ελληνικής αρχής, που προβλέπεται από την ισχύουσα νομοθεσία.
  • Σε μια προσπάθεια να κάμψει την αντίσταση των εργαζομένων (δηλαδή να τους εξαγοράσει με... τριάκοντα αργύρια), η κυβέρνηση εκφράζει την πρόθεσή της να περιορίσει την πώληση του μετοχικού κεφαλαίου ορισμένων ΔΕΚΟ σε ιδιώτες μέχρι το 65%. Ετσι, με το 35% που θα κατέχει το δημόσιο με μια «ειδική μετοχή» (κάποιοι τη βάφτισαν «χρυσή μετοχή») θεσμοθετεί το δικαίωμα, ορισμένες αποφάσεις αυτών των επιχειρήσεων να λαμβάνονται μετά από έγκριση του δημοσίου, χωρίς όμως να κατονομάζει ποιες θα είναι αυτές οι ΔΕΚΟ.
  • Θεσμοθετείται η δυνατότητα να δίνονται φτηνότερα ή και δωρεάν μετοχές, των προς πώληση ΔΕΚΟ, τόσο στους εργαζόμενους αυτών των επιχειρήσεων (σε μια προσπάθεια εξαγοράς τους) όσο και στους υποψήφιους αγοραστές (σαν δωράκι για την «ευαισθησία» τους να στηρίξουν το... θεάρεστο έργο αποκρατικοποιήσεων της κυβέρνησης)...
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την ερχόμενη βδομάδα υπογράφουν με MIG (2009-03-19 00:00:00.0)
Ξεπουλήθηκε στους Γάλλους (2006-08-02 00:00:00.0)
Πλούσιο το «έργο» της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ (2004-01-28 00:00:00.0)
Θεσμοθετήθηκε η «διαπλοκή» (2002-05-29 00:00:00.0)
Στόχος η επιτάχυνση του ξεπουλήματος (2000-08-31 00:00:00.0)
Πέστε μας, τι ξεπουλήσατε; (1997-03-27 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ