Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Διώξεις αγροτών πριν ξεκινήσουν οι κινητοποιήσεις

Την ώρα που ξεκινούν νέες αγροτικές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλία, η κυβέρνηση επιστρέφει στην τακτική των αστυνομικών και δικαστικών διώξεων κατά της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

Κατόπιν δίωξης που ασκείται από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας, αγρότες της επαρχίας Τυρνάβου κινδυνεύουν να κάτσουν στο σκαμνί του «αγροτοδικείου», κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στην αγροτική κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε στη Λάρισα, τον Απρίλη του 2002, ως διαμαρτυρία για την απόφαση της κυβέρνησης να μην επιδοτηθούν μεγάλες ποσότητες βαμβακιού, που οι παραγωγοί είχαν παραδώσει στα εκκοκκιστήρια.

Συμμετέχοντας στην κινητοποίηση, που διήρκησαν επί 9 μέρες, οι αγρότες του Τυρνάβου είχαν στήσει μπλόκα με τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Γυρτώνης, επί της Εθνικής Οδού Αθήνας - Θεσσαλονίκης, χωρίς, όμως, να παρεμποδίζουν, συνεχώς, τη συγκοινωνία.

Δίωξη φαίνεται ν' ασκείται και κατά αγροτών που κατηγορούνται ότι συμμετείχαν σε επεισόδια που είχαν γίνει στο Κιλελέρ σε βάρος του Π. Κολλύρη, του τότε γενικού γραμματέα του υπουργείου Γεωργίας, που είχε παρευρεθεί ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης.

ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στα εκκοκκιστήρια με μεγαλύτερα προβλήματα

Σήμερα αναμένεται ν' ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια και αρχίζοντας να παραδίνουν το προϊόν τους οι βαμβακοπαραγωγοί θ' αντιληφθούν, και στην πράξη, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση στην τσέπη τους.

Την «πρώτη κρυάδα» πήραν, ήδη, όταν τους ζητήθηκε να υπογράψουν δήλωση ότι δέχονται να προπληρώσουν την ασφαλιστική εισφορά τους στον ΕΛΓΑ - όποιος δεν υπέγραφε δεν είχε δικαίωμα να παραδώσει βαμβάκι! - η οποία αναμένεται ν' αυξηθεί, αν «περάσει» από τη Βουλή η απόφαση της κυβέρνησης να επιβληθεί εισφορά και υπέρ ΠΣΕΑ.

Και, βεβαίως, οι βαμβακοπαραγωγοί θα δουν να μειώνεται κι άλλο, φέτος, το εισόδημά τους, καθώς:

  • Η τιμή του βαμβακιού θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα - η προσωρινή ελάχιστη τιμή θα είναι 217 δρχ. το κιλό - ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κι άλλο
  • Δε θα επιδοτηθούν για το σύνολο της παραγωγής τους, αλλά μόνο για τα κιλά που προκαθόρισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ορίζοντας, εκ των προτέρων κι αυθαιρέτως, πλαφόν στρεμματικής απόδοσης.

Το πλαφόν που ορίστηκε είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την αναμενόμενη, πραγματική στρεμματική παραγωγή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλίας, όπου για την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα έχει οριστεί πλαφόν στρεμματικής απόδοσης από 265 έως 280 κιλά και για τη Λάρισα και τη Μαγνησία από 275 έως 290 κιλά, όταν είναι γνωστό ότι σε πολλές από τις περιοχές των θεσσαλικών νομών η στρεμματική απόδοση ξεπερνάει τα 400 κιλά.

Ερχονται τα δυσκολότερα

Ακόμα δυσκολότερη θα είναι η κατάσταση για τους βαμβακοπαραγωγούς από του χρόνου, αν περάσουν και εφαρμοστούν οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα αναθεώρηση της «Κοινής Οργάνωσης Αγοράς» στο βαμβάκι.

Οπως σημειώνει, μιλώντας στο «Ρ», ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, «οι προτάσεις της Κομισιόν για το βαμβάκι στρέφονται κατά των συμφερόντων των βαμβακοπαραγωγών, καθώς προβλέπουν αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των επιδοτήσεων κι επομένως σε μείωση του εισοδήματος». «Επιπλέον - συνεχίζει - η Κομισιόν "διατάζει" και νέες περικοπές, κατά 11%, στη βαμβακοκαλλιέργεια της χώρας μας. Να σημειώσω ότι, αν εφαρμοστεί κι αυτή η "διαταγή" της Κομισιόν, μέσα σε 9 χρόνια θα έχουν περικοπεί πάνω από 1.100.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αφού από τα 4.400.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι το 1995, το 2004 θα καλλιεργηθούν 3.300.000».

Και συνεχίζοντας επισημαίνει: «Τα μέτρα κατά της βαμβακοκαλλιέργειας, που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, δεν πλήττουν μόνον τις 100.000 οικογένειες της ελληνικής υπαίθρου που ασχολούνται με την καλλιέργεια βαμβακιού. Πλήττουν και χιλιάδες άλλους εργαζόμενους, που απασχολούνται σε δουλιές που σχετίζονται με το βαμβάκι, όπως στη συλλογή και στη μεταφορά του προϊόντος, στα εκκοκκιστήρια, στις κλωστοϋφαντουργίες κι άλλες μεταποιητικές βιομηχανίες, στο εμπόριο ρούχων κι άλλων υφασμάτων κλπ. Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν χιλιάδες μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς στο ξεκλήρισμα και στη φτώχεια και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία».

Και καταλήγοντας ο Β. Μπούτας υπογραμμίζει: «Είναι φανερό ότι το πρόβλημα του βαμβακιού, όπως και, γενικότερα, το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας, οφείλεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με τη συμφωνία της ΝΔ.

Αυτή η πολιτική πλήττει τη βαμβακοκαλλιέργεια της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι η ίδια η ΕΕ είναι ελλειμματική σε βαμβάκι και εισάγει 708.000 τόνους, ως πρώτος εισαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο. Προτιμάει, όμως, να εισάγει αμερικάνικο βαμβάκι - οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος εξαγωγέας στον κόσμο - παρά να παίρνει το ελληνικό. Να γιατί οι αγρότες παλεύουμε για ν' ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ».

ΚΑΛΑΜΠΟΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στο έλεος της ασυδοσίας των εμπόρων!

Ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας

Νέα μείωση εισοδήματος θα υποστούν φέτος οι καλαμποκοπαραγωγοί της Θεσσαλίας, καθώς οι έμποροι αγοράζουν σε χαμηλή τιμή, ενώ οι παραγωγοί θα πληρώσουν και μεγάλο πρόστιμο συνυπευθυνότητας, λόγω της υπέρβασης κατά 150.000 στρέμματα του συνολικού πλαφόν καλλιέργειας που έχει θέσει για την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Ενωση.

Σε σχετική ανακοίνωσή της η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας, επισημαίνει:

«Σε χαμηλές τιμές πουλιέται, και φέτος, το καλαμπόκι - το ίδιο έγινε και με το σιτάρι - με αποτέλεσμα να μειώνεται το εισόδημα των παραγωγών.

Οι έμποροι, εκμεταλλευόμενοι και το γεγονός ότι είναι πάρα πολύ μικρή η τιμή παρέμβασης - ανέρχεται στις 34,5 δρχ. το κιλό και παρέμεινε ίδια μετά την πρόσφατη ενδιάμεση αναθεώρηση της ΚΑΠ - επιχειρούν να κερδοσκοπήσουν, ασύστολα, σε βάρος της τσέπης των καλαμποκοπαραγωγών.

Καθυστερώντας, επίτηδες, να βγουν στην αγορά, προσπάθησαν να "περάσουν" στους αγρότες το φόβο ότι υπάρχει κίνδυνος να μείνει απούλητη η παραγωγή τους - να σημειωθεί ότι στις αποθήκες αρκετών παραγωγών υπήρχαν αδιάθετα περσινά αποθέματα καλαμποκιού - και γι' αυτό θα πρέπει να πουλήσουν γρήγορα και όσο - όσο. Κι όταν βγήκαν, επιτέλους, στην αγορά, άρχισαν ν' αγοράζουν σε πολύ χαμηλή τιμή - από 45 μέχρι 48 δρχ. - εκμεταλλευόμενοι και την αγωνία πολλών αγροτών να πουλήσουν γρήγορα, για να εισπράξουν και να καλύψουν άμεσες οικονομικές ανάγκες. Κι όλα αυτά όταν, φέτος, η τιμή του καλαμποκιού σε άλλες χώρες της Ευρώπης - όπως, π.χ., στη Γαλλία - φαίνεται να είναι ανεβασμένη.

Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ν. Λάρισας (ΕΟΑΣΝΛ), καλεί τους καλαμποκοπαραγωγούς να υπερασπιστούν τον κόπο τους και τον ιδρώτα τους, διεκδικώντας καλύτερες τιμές για το προϊόν τους. Καλεί, επίσης, τις τρεις Ενώσεις Συνεταιρισμών του νομού να παρέμβουν αποφασιστικά στην αγορά καλαμποκιού, βοηθώντας τους αγρότες και μην αφήνοντάς τους έρμαια στα νύχια των κερδοσκόπων».

ΔΕΥΤΕΡΑ, 29 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στα Τρίκαλα

Καθώς τα προβλήματα των αγροτών συνεχώς αυξάνονται, λόγω της αντιαγροτικής πολιτικής της κυβέρνησης και της ΕΕ που συνεχίζεται, το αγροτικό αγωνιστικό κίνημα της Θεσσαλίας ξαναβγαίνει στους δρόμους του αγώνα.

Μετά την κινητοποίηση, πριν λίγες μέρες, στα Φάρσαλα, συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποιούν, την ερχόμενη Δευτέρα, 29 Σεπτέμβρη, στις 10:30 το πρωί, στην κεντρική πλατεία των Τρικάλων, οι αγρότες του νομού.

Η συγκέντρωση, που διοργανώνουν οι δυο Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων - η «Ανοιξη» και η «Αλληλεγγύη» - και η Ενωση Συνεταιρισμών Τρικάλων, θ' αποτελέσει την πρώτη αγωνιστική αντίδραση των αγροτών της περιοχής για τα νέα καταστροφικά μέτρα που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες, καθώς και για την κοροϊδία που γίνεται σε βάρος τους αγροτικού κόσμου με τις προεκλογικές κυβερνητικές υποσχέσεις για μικροπαροχές.

Δίκαια αιτήματα - καθαρός στόχος

Στη συγκέντρωση της Δευτέρας, οι αγρότες των Τρικάλων θα προβάλλουν τα γνωστά αιτήματά τους για:

  • Κατάργηση των περιορισμών στις καλλιέργειες και των ποσοστώσεων στην παραγωγή που επιβάλλει η ΕΕ.
  • Αύξηση των τιμών των προϊόντων και μείωση του κόστους παραγωγής, με έλεγχο στις τιμές των αγροτικών μέσων και εφοδίων και με την κατασκευή των αναγκαίων έργων υποδομής, ιδίως αρδευτικών και άλλων εγγειοβελτιωτικών.
  • Ουσιαστική ρύθμιση των αγροτικών χρεών, που δημιούργησε, κυρίως, η τοκογλυφική πολιτική της Αγροτικής Τράπεζας.
  • Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ στο 100% των ζημιών που προκαλούν στη φυτική και ζωική παραγωγή, καθώς και στο αγροτικό κεφάλαιο και στις υποδομές, τα οιουδήποτε είδους και οιασδήποτε αιτίας αντίξοα καιρικά φαινόμενα.
  • Πραγματικές αυξήσεις στις αγροτικές συντάξεις στο ύψος της κατώτερης του ΙΚΑ κ.ά.

Θα ξεκαθαρίσουν, για μια ακόμα φορά, πως στόχος της πάλης τους είναι η ανατροπή αυτής της αντιαγροτικής πολιτικής, που οδηγεί στο μαζικό ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και στη συγκέντρωση της γης και της παραγωγής στα χέρια λίγων μεγαλοαγροτών και επιχειρηματιών - νεοτσιφλικάδων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ