Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΒΑΜΒΑΚΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ
Στα εκκοκκιστήρια με μεγαλύτερα προβλήματα

Σήμερα αναμένεται ν' ανοίξουν τα εκκοκκιστήρια και αρχίζοντας να παραδίνουν το προϊόν τους οι βαμβακοπαραγωγοί θ' αντιληφθούν, και στην πράξη, ότι η κυβέρνηση συνεχίζει την επίθεση στην τσέπη τους.

Την «πρώτη κρυάδα» πήραν, ήδη, όταν τους ζητήθηκε να υπογράψουν δήλωση ότι δέχονται να προπληρώσουν την ασφαλιστική εισφορά τους στον ΕΛΓΑ - όποιος δεν υπέγραφε δεν είχε δικαίωμα να παραδώσει βαμβάκι! - η οποία αναμένεται ν' αυξηθεί, αν «περάσει» από τη Βουλή η απόφαση της κυβέρνησης να επιβληθεί εισφορά και υπέρ ΠΣΕΑ.

Και, βεβαίως, οι βαμβακοπαραγωγοί θα δουν να μειώνεται κι άλλο, φέτος, το εισόδημά τους, καθώς:

  • Η τιμή του βαμβακιού θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα - η προσωρινή ελάχιστη τιμή θα είναι 217 δρχ. το κιλό - ενώ το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί κι άλλο
  • Δε θα επιδοτηθούν για το σύνολο της παραγωγής τους, αλλά μόνο για τα κιλά που προκαθόρισε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ορίζοντας, εκ των προτέρων κι αυθαιρέτως, πλαφόν στρεμματικής απόδοσης.

Το πλαφόν που ορίστηκε είναι πολύ χαμηλό σε σχέση με την αναμενόμενη, πραγματική στρεμματική παραγωγή. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Θεσσαλίας, όπου για την Καρδίτσα και τα Τρίκαλα έχει οριστεί πλαφόν στρεμματικής απόδοσης από 265 έως 280 κιλά και για τη Λάρισα και τη Μαγνησία από 275 έως 290 κιλά, όταν είναι γνωστό ότι σε πολλές από τις περιοχές των θεσσαλικών νομών η στρεμματική απόδοση ξεπερνάει τα 400 κιλά.

Ερχονται τα δυσκολότερα

Ακόμα δυσκολότερη θα είναι η κατάσταση για τους βαμβακοπαραγωγούς από του χρόνου, αν περάσουν και εφαρμοστούν οι καταστροφικές προτάσεις της Κομισιόν για τη νέα αναθεώρηση της «Κοινής Οργάνωσης Αγοράς» στο βαμβάκι.

Οπως σημειώνει, μιλώντας στο «Ρ», ο Β. Μπούτας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, «οι προτάσεις της Κομισιόν για το βαμβάκι στρέφονται κατά των συμφερόντων των βαμβακοπαραγωγών, καθώς προβλέπουν αποσύνδεση της επιδότησης από την παραγωγή, κάτι που θα οδηγήσει σε μείωση των επιδοτήσεων κι επομένως σε μείωση του εισοδήματος». «Επιπλέον - συνεχίζει - η Κομισιόν "διατάζει" και νέες περικοπές, κατά 11%, στη βαμβακοκαλλιέργεια της χώρας μας. Να σημειώσω ότι, αν εφαρμοστεί κι αυτή η "διαταγή" της Κομισιόν, μέσα σε 9 χρόνια θα έχουν περικοπεί πάνω από 1.100.000 στρέμματα βαμβακοκαλλιέργειας στην Ελλάδα, αφού από τα 4.400.000 στρέμματα που καλλιεργήθηκαν με βαμβάκι το 1995, το 2004 θα καλλιεργηθούν 3.300.000».

Και συνεχίζοντας επισημαίνει: «Τα μέτρα κατά της βαμβακοκαλλιέργειας, που λαμβάνονται στις Βρυξέλλες με τη συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης, δεν πλήττουν μόνον τις 100.000 οικογένειες της ελληνικής υπαίθρου που ασχολούνται με την καλλιέργεια βαμβακιού. Πλήττουν και χιλιάδες άλλους εργαζόμενους, που απασχολούνται σε δουλιές που σχετίζονται με το βαμβάκι, όπως στη συλλογή και στη μεταφορά του προϊόντος, στα εκκοκκιστήρια, στις κλωστοϋφαντουργίες κι άλλες μεταποιητικές βιομηχανίες, στο εμπόριο ρούχων κι άλλων υφασμάτων κλπ. Τα μέτρα αυτά θα οδηγήσουν χιλιάδες μικρομεσαίους βαμβακοπαραγωγούς στο ξεκλήρισμα και στη φτώχεια και χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία».

Και καταλήγοντας ο Β. Μπούτας υπογραμμίζει: «Είναι φανερό ότι το πρόβλημα του βαμβακιού, όπως και, γενικότερα, το αγροτικό πρόβλημα της Ελλάδας, οφείλεται στην αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ, που εφαρμόζει η κυβέρνηση, με τη συμφωνία της ΝΔ.

Αυτή η πολιτική πλήττει τη βαμβακοκαλλιέργεια της χώρας μας, παρά το γεγονός ότι η ίδια η ΕΕ είναι ελλειμματική σε βαμβάκι και εισάγει 708.000 τόνους, ως πρώτος εισαγωγέας βαμβακιού στον κόσμο. Προτιμάει, όμως, να εισάγει αμερικάνικο βαμβάκι - οι ΗΠΑ είναι ο πρώτος εξαγωγέας στον κόσμο - παρά να παίρνει το ελληνικό. Να γιατί οι αγρότες παλεύουμε για ν' ανατρέψουμε την αντιαγροτική πολιτική της ΕΕ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ