Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Επιχείρηση κατεδάφισης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Σε επιχείρηση διεμβόλησης των ασφαλιστικών δικαιωμάτων και κατακτήσεων των εργαζόμενων στην Εμπορική Τράπεζα και των τραπεζοϋπαλλήλων ευρύτερα εξελίσσεται η υπόθεση του περαιτέρω ξεπουλήματος μετοχικών πακέτων στους Γάλλους τραπεζίτες της Credit Agricole. Αυτό προκύπτει από τα ήξεις - αφήξεις των Γάλλων τραπεζιτών, αλλά και από τις μυστικές διαβουλεύσεις τους με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη. Σαν πρόφαση χρησιμοποιούνται τα λεγόμενα «Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα» (ΔΛΠ), η εφαρμογή των οποίων δίνει το έναυσμα για τη νέα επιχείρηση κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων. Με βάση τα ΔΛΠ, οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις της εργοδοσίας καταγράφονται σε παρούσα λογιστική αξία, κάτι που ίσως και να οδηγήσει σε λογιστικές επιβαρύνσεις τους ισολογισμούς ορισμένων τραπεζών. Από δω και πέρα αρχίζουν τα περίεργα. Μαζί και οι χειρισμοί των διοικούντων της Εμπορικής, της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε όφελος των μεγαλομετόχων και των όποιων «στρατηγικών εταίρων».

  • Από πού κι ως πού οι παραπάνω έβγαλαν το συμπέρασμα - και το μεταφέρουν μέσω κάποιων ρεπορτάζ στις εφημερίδες - ότι δήθεν οι εργαζόμενοι της Εμπορικής και ο Σύλλογος συμφωνούν ή πρόκειται να συμφωνήσουν με τα παραπάνω; Οχι μόνο δεν υπάρχει συμφωνία, αλλά οι τέτοιες μεθοδεύσεις θα βρουν αντιμέτωπους το σύνολο των τραπεζοϋπαλλήλλων, των εργαζόμενων και των λαϊκών στρωμάτων. Το ζήτημα του ασφαλιστικού σε αυτή τη φάση περνάει από τις τράπεζες και αυτό είναι κάτι που πρέπει να ληφθεί στα «υπόψη» των λαϊκών στρωμάτων της χώρας.
  • Η κοινή επιχείρηση εργοδοτών - κυβέρνησης -μεγαλομετόχων αποβλέπει στην κατάργηση του καθεστώτος που διέπει το ασφαλιστικό σύστημα. Στοχεύουν στην εφαρμογή των κεφαλαιοποιητικών ασφαλιστικών συστημάτων (συστήματα ιδιωτικής ασφάλισης).
  • Μεγαλομέτοχοι - κυβέρνηση και τραπεζίτες επιχειρούν να βαφτίσουν τις ασφαλιστικές υποχρεώσεις τους ...«έλλειμμα». Κανένα τέτοιο έλλειμμα δεν υπάρχει. Οι «διαδοσίες», αλλού σκοπεύουν και άλλα επιχειρούν να περάσουν. Οι εργαζόμενοι δεν έχουν κανένα λόγο να συζητήσουν στη βάση μιας τέτοιας «ορολογίας».
  • Η συγκεκριμένη τράπεζα υποχρεώνεται να καταβάλλει τις καθορισμένες συντάξεις. Τελεία και παύλα. Οι εργαζόμενοι δεν πρόκειται να κάνουν ούτε ένα βήμα πίσω. Τα υπόλοιπα είναι αλχημείες της διοίκησης και της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επαναφέρει το ζήτημα του ξεπουλήματος δημόσιας περιουσίας με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα λαϊκά στρώματα. Στο πλαίσιο αυτό για σήμερα έχει προγραμματιστεί συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό Κ. Σημίτη και τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Στην ατζέντα και οι αξιώσεις των Γάλλων τραπεζιτών, που εκμεταλλεύονται και με το παραπάνω τη σπουδή της κυβέρνησης να ξεπουλήσει. Στο κομμάτι των τραπεζών περιλαμβάνονται τα φιλέτα του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, της Εθνικής και της Γενικής Τράπεζας. Οι λεγόμενες δεσμευτικές προσφορές για το 35% της ΔΕΚΑ λήγουν την ερχόμενη Δευτέρα. Υποψήφιοι δηλώνουν η ισπανική Guz Natural και η ισπανική Rurhgaz. Οι πληροφορίες φέρουν τη ρωσική Gaz Prom να μην καταθέτει προσφορά.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ