Παρασκευή 26 Σεπτέμβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Απαλλάσσονται διά νόμου οι «οφσόρ»!

Φωτογραφικές διατάξεις σε όφελος της πλουτοκρατίας. Σε αντικειμενικές τιμές οι απαλλοτριώσεις ακινήτων. Ρυθμίσεις στην καταβολή των εκπρόθεσμων οφειλών στην Εφορία

Φωτογραφικές διατάξεις σε όφελος της πλουτοκρατίας και των διαφόρων επιτήδειων περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου «Κανόνες τιμολόγησης, ρυθμίσεις ΦΠΑ ηλεκτρονικών υπηρεσιών και άλλες διατάξεις» που κατέθεσε χτες το υπουργείο Οικονομίας στη Βουλή. Ευνοημένοι οι διαβόητες «υπεράκτιες» (οφσόρ) εταιρίες και οι ακτοπλόοι στους οποίους χαρίζονται και νέες διευκολύνσεις. Από την άλλη πλευρά, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ επιχειρεί να περάσει διατάξεις για απαλλοτριώσεις ακίνητης περιουσίας με τις αντικειμενικές τιμές και όχι με βάση τις πραγματικές τιμές. Είναι φανερό ότι σε αυτή τη φάση η κυβέρνηση και ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης ικανοποιούν κάθε είδους αίτημα των οικονομικά ισχυρών και της πλουτοκρατίας.

Η κατάπτυστη τροπολογία για την (υποτιθέμενη) φορολόγηση των υπεράκτιων εταιριών με 3% πάνω στην αξία των ακινήτων τους, δεν έρχεται απλώς να εξαιρέσει τους πάντες, αλλά να δώσει νομικό κάλυμμα στην εκτεταμένη φοροδιαφυγή τους! Οι προκλητικότατες για τα λαϊκά στρώματα «άλλες διατάξεις» του εν λόγω νομοσχεδίου περιλαμβάνουν και τα παρακάτω:

  • Στο μακρύ κατάλογο των εξαιρέσεων από το «φόρο» περιλαμβάνονται και όσες «ανεξάρτητα από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων τους στην Ελλάδα» ανεγείρουν κτίρια ή άλλες εγκαταστάσεις που πρόκειται να ιδιοχρησιμοποιήσουν για την άσκηση βιομηχανικής, τουριστικής ή εμπορικής επιχείρησης γενικώς. Με άλλα λόγια, μια εικονική εταιρία, ακόμη και με μηδενικό τζίρο, δικαιούται τη φοροαπαλλαγή. Σύμφωνα με το ν/σ, η φοροαπαλλαγή θα ισχύει για 7 ολόκληρα χρόνια από την έκδοση της οικοδομικής άδειας, ακόμη και στην περίπτωση που η «επιχείρηση» βρίσκεται σε αδράνεια.
  • Από τον ίδιο ψευτοφόρο εξαιρούνται οι εταιρίες που «ανήκουν σε ναυτιλιακά συμφέροντα για τα ακίνητα που αποκτήθηκαν μέχρι 1/1/2003».
  • Επίσης εταιρίες με ονομαστικές μετοχές που κατέχονται «άμεσα ή έμμεσα» από Ιδρυμα (ντόπιο ή ξένο) που επιδιώκει... «κοινωφελείς σκοπούς»
  • Δεν απαιτείται δήλωση για τα φυσικά πρόσωπα των παραπάνω σε περίπτωση που η οφσόρ ελέγχεται από οποιαδήποτε εισηγμένη επιχείρηση σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο της υφηλίου.

Με δυο λόγια, η πρόκληση της κυβέρνησης προς τον εργαζόμενο λαό και τους συνταξιούχους φτάνει στην κορύφωσή της.

Με άλλη διάταξη δίνονται και νέες διευκολύνσεις στις ναυτιλιακές ακτοπλοϊκές ΑΕ. Στο πλαίσιο αυτό τους δίνεται η δυνατότητα να αναπροσαρμόσουν εφάπαξ την αξία των πλοίων τους (είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω), δηλαδή κατά πώς συμφέρει τον καθένα από αυτούς. Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση η ρύθμιση «αφορά το σύνολο των επιχειρήσεων του κλάδου και μπορεί να συμβάλει στη δημιουργία υγιών και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων».

Από την άλλη πλευρά στις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις η αξία του ακινήτου «προσδιορίζεται κυρίως από την αντικειμενική αξία».

Εξάλλου, με άλλες διατάξεις του ν/σ οι «συνεπείς οφειλέτες» του δημοσίου απαλλάσσονται από το 30% των προσαυξήσεων εκπρόθεσμης καταβολής φόρου. Διευκρινίζεται ότι η ελάφρυνση ισχύει και για τις δόσεις των διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής που χορηγήθηκαν πριν από τη δημοσίευση του νόμου. Επίσης, οι προϊστάμενοι των ΔΟΥ και των τελωνείων έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν διευκολύνσεις τμηματικής καταβολή για οφειλές μέχρι 200.000 ευρώ (αντί 100.000 σήμερα).

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνεννοούνται για τις ενισχύσεις (2011-02-01 00:00:00.0)
Στις προδιαγραφές της πλουτοκρατίας (2009-10-18 00:00:00.0)
Ολα για την ανταγωνιστικότητα του μεγάλου κεφαλαίου (2003-11-11 00:00:00.0)
Ψίχουλα για το λαό, νέα προνόμια για το κεφάλαιο (2003-10-09 00:00:00.0)
Η επιθυμία τους για φοροασυλία έγινε νόμος! (2003-03-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ