Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Ψίχουλα για το λαό, νέα προνόμια για το κεφάλαιο

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Α. Τζέκης κατήγγειλε στη Βουλή τις νέες φιλοεπιχειρηματικές ρυθμίσεις

Τον προσανατολισμό της στις μεγάλες φοροαπαλλαγές και κάθε είδους ρυθμίσεις προς όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών δείχνει ξεκάθαρα η κυβέρνηση με το νομοσχέδιο για τις ρυθμίσεις ΦΠΑ ηλεκτρονικών υπηρεσιών, που ψήφισε χτες στην Ολομέλεια της Βουλής.

Οπως μάλιστα τόνισε χαρακτηριστικά ο εισηγητής του ΚΚΕ Α. Τζέκης, στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, που συνοδεύει το νομοσχέδιο, αναφέρεται ότι η απώλεια εσόδων του δημοσίου από αυτές τις ρυθμίσεις είναι «ακαθόριστη».

«Ετσι, είπε ο Α. Τζέκης, αποδεικνύεται για μία ακόμα φορά ότι τα όρια της οικονομίας είναι απεριόριστα όταν πρόκειται να ρυθμίσει η κυβέρνηση προς όφελος του κεφαλαίου διάφορα ζητήματα, όταν όμως πρόκειται για αιτήματα του εργαζόμενου λαού, εκεί τα όρια δεν αντέχουν ή αντέχουν μόνο για τα επιδόματα και τις παροχές ελεημοσύνης, όπως είναι το ΕΚΑΣ, οι αυξήσεις στον ΟΓΑ και άλλων ειδών κατηγορίες».

Ενδεικτικό της εύνοιας της κυβέρνησης προς τους μεγαλοεπιχειρηματίες είναι ότι ενώ πριν από ένα χρόνο είχε θεσμοθετήσει ειδικό ετήσιο φόρο μόλις 3% στις οφσόρ εταιρίες, με το τωρινό νομοσχέδιο διευρύνει τις εξαιρέσεις του νόμου εκείνου από την καταβολή και αυτού ακόμα του μικρού φόρου για τα ακίνητα που ανήκουν στις εταιρίες αυτές.

Επίσης επέρχεται μείωση της φορολόγησης για τις ακτοπλοϊκές εταιρίες μέσω της δυνατότητας που δίνεται στους εφοπλιστές να αναπροσαρμόζουν την αξία των πλοίων τους, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα των εφοπλιστών. Και όλα αυτά, όπως είπε ο Α. Τζέκης, τη στιγμή που για τους ναυτεργάτες η κυβέρνηση επιφυλάσσει μόνο αυταρχισμό και πολιτικές επιστρατεύσεις.

Κατά των λαϊκών στρωμάτων στρέφεται και άλλη διάταξη σχετικά με τις απαλλοτριώσεις, όπου προβλέπεται ότι οι αποζημιώσεις θα γίνονται «κυρίως» με βάση τις αντικειμενικές αξίες, δηλαδή το δημόσιο θα πληρώνει λιγότερα, ενώ σε ανάλογες περιπτώσεις η στάση που κρατάει για μεγαλοεπιχειρηματίες είναι ακριβώς αντίθετη.

Σχολιάζοντας τις αλλαγές που γίνονται στο τραπεζικό σύστημα και τη νέα ιδιωτικοποίηση της Εθνικής, ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι δε στέκει η κριτική που κάνουν στην κυβέρνηση ΝΔ και ΣΥΝ, αφού και τα δύο αυτά κόμματα ψήφισαν τη Συνθήκη του Μάαστριχτ, που ανάμεσα στα άλλα προέβλεπε την ελευθερία κινήσεων κεφαλαίου και την «απελευθέρωση των αγορών». Αλλωστε και ο εισηγητής της ΝΔ στην κριτική του απέφυγε να πει οτιδήποτε για τις χαριστικές υπέρ του κεφαλαίου ρυθμίσεις για το νέο ξεπούλημα, ενώ για τη νέα ιδιωτικοποίηση της Εθνικής είπε απλώς ότι δεν αποτελεί «διαρθρωτική αλλαγή της οικονομίας», αλλά γίνεται μόνο για ταμειακούς λόγους.

Κατά τη χτεσινή συζήτηση ο υφυπουργός Οικονομικών Α. Φωτιάδης διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχτεί τροπολογία που κατατέθηκε για την άρση της απαγόρευσης διενέργειας τυχερών ηλεκτρονικών παιχνιδιών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ