Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Επαναπροκήρυξη προγραμμάτων

Την επαναπροκήρυξη έξι προγραμμάτων συνολικού προϋπολογισμού 382,3 εκατ. ευρώ, που εντάσσονται στο ΕΠΑΝ Βιομηχανίας, ανακοίνωσε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Αλ. Καλαφάτης. Κατά τον ίδιο, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα προκηρυχτούν άλλα 6 νέα προγράμματα, εκτιμώντας ότι έως το τέλος του έτους θα έχει ενεργοποιηθεί το 100% του συνολικού προγράμματος του ΕΠΑΝ Βιομηχανίας. Σύμφωνα με το υπουργείο Ανάπτυξης, σήμερα έχει ενεργοποιηθεί το 81,8% των προγραμμάτων, συνολικού προϋπολογισμού 1,2 δισ. ευρώ και αντιστοιχεί σε 5.500 επιχειρήσεις. Οι εντάξεις φτάνουν στο επίπεδο του 70%, οι συμβάσεις στο 51,2% και οι δαπάνες στο 20,1%.

Τα προγράμματα είναι τα εξής: 1. Τεχνολογικός εκσυγχρονισμός επιχειρήσεων, β΄ κύκλος. Η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων ξεκινάει στις 12/1/2004 και λήγει στις 13/1/2004. 2. Ενίσχυση περιβαλλοντικών σχεδίων, β΄ κύκλος. Η ημερομηνία υποβολής προτάσεων λήγει στις 28/11/2003. 3. Ενίσχυση της δημιουργίας/επέκτασης μονάδων για τη διαχείριση ή και την αξιοποίηση αποβλήτων, α΄ κύκλος. Η ημερομηνία υποβολής των προτάσεων λήγει στις 28/11/2003. 4. Ενέργειες κατάρτισης και μεταφοράς τεχνογνωσίας που αφορούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των ΜΜΕ. Η ημερομηνία υποβολής λήγει στις 28/11/2003. 5. Προώθηση της δικτύωσης των ΜΜΕ. Η προθεσμία υποβολής λήγει στις 15/1/2004.

Ο Αλ. Καλαφάτης ανακοίνωσε επίσης ότι το Δεκέμβρη θα ξεκινήσει και η λειτουργία του Ταμείου Εγγυοδοσίας. Οπως είπε, για το πρώτο τρίμηνο λειτουργίας του Ταμείου εξετάζεται η θέσπιση ενός πιο ευέλικτου μοντέλου παροχής εγγυήσεων σε δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων που να μην υπόκειται σε καθορισμένα Προγράμματα ή κατηγορίες δανειοληπτών. Στη συνέχεια και ανάλογα με τη ζήτηση που θα εμφανίσει η αγορά, θα καθοριστεί το πλαίσιο προγραμμάτων που θα ισχύσει μεσοπρόθεσμα.

Αξίζει να αναφερθεί πως για τα μικρά δάνεια δε θα ζητούνται εμπράγματες εγγυήσεις από τους μικρομεσαίους, ενώ για τα μεγαλύτερα δάνεια το δημόσιο θα διατηρήσει το δικαίωμα δίζησης που κατέχει. Τις νόμιμες διαδικασίες που απαιτούνται για τις περιπτώσεις κακοπληρωτών αναλαμβάνουν να κινήσουν οι ίδιες οι τράπεζες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ