Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΠΑΓΩΜΑ» ΤΙΜΩΝ
Και οι τιμοληψίες Κουλούρη επιβεβαιώνουν την κοροϊδία

Ανατιμήθηκαν τουλάχιστον τα 48 από τα 110 είδη, που περιλαμβάνουν οι τιμοληψίες του υπουργείου Ανάπτυξης

Eurokinissi

Ούτε οι τιμοληψίες που διενεργεί η κυβέρνηση και το υπουργείο Ανάπτυξης δεν μπορούν να κρύψουν πλέον την κοροϊδία με το «πάγωμα» των τιμών, που, υποτίθεται, ισχύει από τον προηγούμενο μήνα. Αντίθετα, όπως δείχνουν ακόμα και τα επίσημα στοιχεία Κουλούρη, ο χορός των ανατιμήσεων καλά κρατεί, ακόμα και κατά την περίοδο, που η μια μετά την άλλη μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ διαφημίζουν ότι «παγώνουν» τις τιμές «στο σύνολο» των προϊόντων τους.

Η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο καθένας μας, πραγματοποιώντας τις καθημερινές μας αγορές, δηλαδή η αφόρητη ακρίβεια, φαίνεται λοιπόν και από τα ίδια τα στοιχεία που συλλέγει και επεξεργάζεται το υπουργείο Ανάπτυξης. Οσο κι αν ο υφυπουργός Κουλούρης προσπαθεί, συνεπής στην τακτική της δημιουργίας εντυπώσεων, να κάνει το άσπρο μαύρο, δεν ...του βγαίνει. Και μπορεί ο ίδιος να πρωτοστάτησε φανατικά σε μια διαφήμιση των αλυσίδων σούπερ μάρκετ και των βιομηχάνων, στην προσπάθειά του να οικειοποιηθεί το όλο τρικ περί «παγώματος» και να το παρουσιάσει σαν αποτέλεσμα μιας δήθεν πολιτικής συγκράτησης των τιμών, οι ίδιοι οι επιχειρηματίες, όμως, τον «εξέθεσαν».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χτες στη δημοσιότητα το υπουργείο Ανάπτυξης και αφορούν στις τιμοληψίες που πραγματοποίησε η αρμόδια υπηρεσία το Σεπτέμβρη, συγκρινόμενες με τις αντίστοιχες του Αυγούστου, οι τιμές αυξήθηκαν σε δεκάδες προϊόντα μέχρι και 7,8%. Στο σύνολο των 110 προϊόντων που περιλαμβάνουν οι τιμοληψίες του υπουργείου, τα 48 ανατιμήθηκαν, σε 42 οι τιμές δεν παρουσίασαν μεταβολή, ενώ σε 20 προϊόντα οι τιμές μειώθηκαν από 0,12% (φασόλια γίγαντες) μέχρι 4,42% (ωμοπλάτη). Οι αυξήσεις τιμών αφορούν προϊόντα διαφόρων κατηγοριών, όπως ρύζι, αλλαντικά, γαλακτοκομικά, τυριά, αυγά, έλαια, κονσέρβες, όσπρια, αναψυκτικά, μπίρες. Στη γραπτή δήλωσή του, με την οποία συνόδευσε ο Κ. Κουλούρης τα παραπάνω στοιχεία, είναι φανερό ότι βαφτίζει το ψάρι κρέας, κάνοντας λόγο για «ευεργετικά αποτελέσματα για τον καταναλωτή», του «παγώματος των τιμών στο οποίο προχώρησαν μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ». «Οι πραγματικές τιμές, βέβαια, είναι στα ράφια, όχι στις ανακοινώσεις», συμπληρώνει ο υφυπουργός Ανάπτυξης, ο οποίος μέχρι τη στιγμή που άρχισαν να τον διαψεύδουν περίτρανα οι τιμοληψίες των υπηρεσιών του έβλεπε ότι στις ανακοινώσεις περί «παγώματος» άρχιζε και τελείωνε η πραγματικότητα των τιμών.

Στο μεταξύ, σε τροχιά αυξήσεων κινούνται και οι τιμές των περισσότερων οπωροκηπευτικών. Συγκεκριμένα, από 29 προϊόντα οι τιμές στα 19 ήταν χτες υψηλότερες, σε σύγκριση με τις 9 Σεπτέμβρη του 2002, από 0,80% μέχρι και 91%. Οι μεγαλύτερες αυξήσεις παρατηρούνται στα φασολάκια 62,31% και 91%, στις πατάτες 54,76%, στα ροδάκινα 54,62%, στις πιπεριές 33,33%, στο σπανάκι 26,67%. Μειώσεις παρατηρούνται σε δέκα προϊόντα από 1% στα κολοκυθάκια μέχρι 38,33% στις ντομάτες.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ