Πέμπτη 9 Οχτώβρη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Υπουργός σε ρόλο ... «πλασιέ» ιδιωτικών επιχειρήσεων

Ο υπουργός Οικονομίας, σε επίσημες επαφές που είχε χτες με την ηγεσία της βουλγάρικης κυβέρνησης, μετέφερε και το ενδιαφέρον Ελλήνων επιχειρηματιών για την εξαγορά της ιδιωτικοποιούμενης βουλγάρικης «ΔΕΗ»

Σαν... «πλασιέ», που ξέρει να προωθεί πολύ καλά τα συμφέροντα μεγάλων ελληνικών ιδιωτικών επιχειρήσεων, εμφανίστηκε χτες ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκης, κατά τη διάρκεια επίσημης επίσκεψης στη γειτονική Βουλγαρία. Αυτό προκύπτει και από την επίσημη ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με την οποία ο υπουργός επισκέφτηκε τη Βουλγαρία, για να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στις εκδηλώσεις για τα 50 χρόνια της χαλυβουργικής βιομηχανίας STOMANA INDUSTRY, «η οποία εκσυγχρονίζεται και διευρύνει την παραγωγική δραστηριότητά της με επενδύσεις των ελληνικών επιχειρήσεων ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΣΙΔΕΝΟΡ ΑΕ».

Μιλώντας στις εκδηλώσεις για τα 50χρονα της STOMANA INDUSTRY- όπου παρέστησαν και ο πρόεδρος της βουλγαρικής Βουλής, οι υπουργοί Οικονομικών και Περιβάλλοντος της Βουλγαρίας Μιλέν Βέλτσεφ, οι ηγεσίες των εταιριών ΒΙΟΧΑΛΚΟ και ΣΙΔΕΝΟΡ- ο Ν. Χριστοδουλάκης:

  • Αναφέρθηκε στην ανάγκη διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας Ελλάδος - Βουλγαρίας.
  • Υπεραμύνθηκε της προωθούμενης καπιταλιστικής ανασυγκρότησης στη Βουλγαρία, με την «υλοποίηση του Εθνικού Σχεδίου Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων», που έχει εκπονηθεί από το Διευθυντήριο των Βρυξελλων σαν το βασικό πλαίσιο «που ευνοεί τη συνεργασία στους τομείς των κοινών ενεργειακών και περιβαλλοντικών υποδομών και στη διεύρυνση των οικονομικών σχέσεων».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του ο Ν. Χριστοδουλάκης έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό της Βουλγαρίας Συμεών Saxe Coburg Gotha και άλλα στελέχη της βουλγάρικης κυβέρνησης. Στις συναντήσεις που είχε ο υπουργός Οικονομίας με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομίας της Βουλγαρίας «εκφράστηκε το ενδιαφέρον των δύο χωρών για συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, στον τομέα της ηλεκτροπαραγωγής και διακίνησης πετρελαίου». Σύμφωνα, μάλιστα, με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας:

  • Εξετάστηκε η πρόοδος στην κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης
  • Ο Ν. Χριστοδουλάκης επανέλαβε το ενδιαφέρον της ελληνικής κυβέρνησης για συνεργασία στον τομέα της ηλεκτρικής ενέργειας, της μεταφοράς πετρελαίου και ιδιαίτερα στα θέματα ιδιωτικοποίησης της ηλεκτροπαραγωγής στη Βουλγαρία. «Η ελληνική πλευρά - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - εκδήλωσε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη συμμετοχή Ελλήνων επενδυτών στην ιδιωτικοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής στη Βουλγαρία». Είναι φανερό ότι ο Ελληνας υπουργός, με τη θέση του αυτή, υπηρετούσε τα συμφέροντα συγκεκριμένων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες ενδιαφέρονται προφανώς να εξαγοράσουν μέρος ή το σύνολο του μετοχικού κεφαλαίου της ιδιωτικοποιούμενης βουλγάρικης επιχείρησης παραγωγής και διακίνησης ηλεκτρικής ενέργειας.
  • Από βουλγαρικής πλευράς, «εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για συνεργασία σε θέματα φορολογίας, τελωνείων και εισαγωγής τεχνολογιών πληροφορικής στη φορολογική και δημοσιονομική διαχείριση της Βουλγαρίας».

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ