Πέμπτη 6 Μάρτη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΟΦΣΟΡ» ΕΤΑΙΡΙΕΣ
Η επιθυμία τους για φοροασυλία έγινε νόμος!

Κοινοποιήθηκε στις αρμόδιες υπηρεσίες η σχετική εγκύκλιος με την οποία οι εξωχώριες εταιρίες θα πληρώνουν συμβολικό φόρο για τα ακίνητα των εξωχώριων. Στην πράξη εξαιρούνται οι πάντες

Τη νομοθετική φορολογική ασυλία των λεγόμενων εξωχώριων (οφσόρ) εταιριών υλοποιεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ με εγκύκλιο που υποτίθεται ότι αφορά τη φορολόγηση των ακινήτων τους με 3% ετησίως. Στην πραγματικότητα το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει: Με βάση το φορολογικό νόμο που ψηφίστηκε πέρσι από την κυβερνητική πλειοψηφία, αλλά και με την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών που δημοσιοποιήθηκε χτες προκύπτει σαφέστατα η νομοθετική κατοχύρωση της φορολογικής ασυλίας τους, καθώς από το φόρο (3% πάνω στην αντικειμενική αξία των ακινήτων) εξαιρούνται σχεδόν οι πάντες.

Συγκεκριμένα ο μακρύς κατάλογος των εξαιρέσεων περιλαμβάνει και τις παρακάτω κατηγορίες οφσόρ εταιριών:

  • Ολες όσες από αυτές έχουν εισηγμένες μετοχές σε οποιοδήποτε χρηματιστήριο του κόσμου. Το υπουργείο Οικονομικών δε δίνει κάποια παραπέρα εξήγηση, αλλά είναι φανερό ότι με την εξαίρεση φωτογραφίζουν και τις οφσόρ που ανήκουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, σε κάποια εισηγμένη επιχείρηση.
  • Ολες (ανεξαρτήτως έδρας) που ασκούν στην Ελλάδα επιχειρηματική δραστηριότητα (εμπορική, μεταποιητική παροχής υπηρεσιών) και δηλώνουν ακαθάριστα έσοδα μεγαλύτερα από τα ακαθάριστα έσοδα από τα ακίνητα.
  • Ολες τις ναυτιλιακές επιχειρήσεις που έχουν γραφεία στην Ελλάδα.
  • Εταιρίες που ανήκουν στο Ελληνικό Δημόσιο ή σε οργανισμούς δημοσίου δικαίου.
  • Επίσης τις οφσόρ με έδρα σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ, εφόσον είναι ΑΕ με ονομαστικές μετοχές. Οι ΕΠΕ και οι προσωπικές εταιρίες, εφόσον οι εταιρικές μερίδες ανήκουν σε φυσικά πρόσωπα. Ακόμα, οι ΕΠΕ και οι προσωπικές (με έδρα στην ΕΕ) που δεν εμπίπτουν στα παραπάνω, αλλά τα νομικά πρόσωπα που συμμετέχουν να δηλώσουν τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν τις μετοχές.
  • Το αποκορύφωμα όμως της ...«ίσης φορολογικής μεταχείρισης» βρίσκεται στο εξής καταπληκτικό: Τα ίδια με τους προηγούμενους προνόμια απολαμβάνουν και όσες έχουν έδρα οπουδήποτε, αρκεί να υπάρχει με το κράτος που δηλώνουν σαν έδρα σύμβαση διοικητικής συνδρομής για την καταπολέμηση της απάτης και της φοροδιαφυγής.

Γεγονός είναι ότι οι διαβόητες οφσόρ εταιρίες ουδέποτε στο παρελθόν πλήρωναν φόρο για ακίνητα και άλλες δραστηριότητες. Ο πρόσφατος φορολογικός νόμος, εισάγοντας τον υποτιθέμενο φόρο για τα ακίνητά τους ταυτόχρονα με τη μακρά λίστα των «εξαιρέσεων», έρχεται να νομιμοποιήσει τη φοροδιαφυγή τους.

Ο υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης, απαντώντας σε ερώτηση για το κατά πόσο οι ιδιοκτήτες οφσόρ εταιριών μεταβίβασαν τα ακίνητά τους (προκειμένου να αποφύγουν τον υποτιθέμενο φόρο), αποκάλυψε ότι κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί μέχρι σήμερα...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Διευρύνονται οι φοροαπαλλαγές στις επιχειρήσεις (2006-02-21 00:00:00.0)
Παροχές - πρόκληση στους οικονομικά ισχυρούς (2004-11-11 00:00:00.0)
Απαλλάσσονται διά νόμου οι «οφσόρ»! (2003-09-26 00:00:00.0)
Η χρονιά των παρακρατήσεων φόρου (2000-03-25 00:00:00.0)
Και "πόθεν έσχες" από φέτος (1996-02-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ