Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Και "πόθεν έσχες" από φέτος

Πρώτος χρόνος εφαρμογής του "πόθεν έσχες" φέτος, που σημαίνει ότι θα πρέπει να δικαιολογήσετε από το εισόδημά σας την αξία κάθε επένδυσης που πραγματοποιήσατε πέρσι.

Σ' αυτά τα πλαίσια πρέπει να δηλώσετε κάθε δαπάνη που πραγματοποιήσατε το περασμένο έτος και να συνυποβάλετε τα σχετικά δικαιολογητικά για τα εξής:

  • Την αγορά ακινήτων και τη χρονομεριστική ή τη χρηματοδοτική μίσθωση ακινήτων, για επιφάνεια άνω των 120 τ. μ.
  • Την ανέγερση οικοδομών με εξαίρεση την πρώτη κατοικία μέχρι 120 τ. μ.
  • Την αγορά επιχειρήσεων, εταιρικών μεριδίων και χρεογράφων γενικά. Εξαιρείται η αγορά ομολόγων του δημοσίου, τίτλων εταιριών, στις οποίες μετέχει το δημόσιο κατά ποσοστό τουλάχιστον 50%,μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο ή όσων έχει εγκριθεί η εισαγωγή τους σε αυτό, εντόκων γραμματίων ή γενικά τίτλων του δημοσίου, αμοιβαίων κεφαλαίων, ρέπος και άλλου τίτλου διαπραγματεύσιμου στο Χρηματιστήριο, κτηματικών ομολόγων του δημοσίου, δημόσιων κτιμάτων, εφόσον εκποιούνται από την ΚΕΔ και δημόσιων εκτάσεων.
  • Κινητά αξίας πάνω από 1 εκατ. δρχ. Στην περίπτωση που έγινε αγορά αντικειμένων που αποτελούν ενιαίο σύνολο και η συνολική τους αξία υπερβαίνει το 1 εκατ. δρχ., τότε γράφεται το σχετικό ποσό.
  • Χορήγηση δανείων ή προσωρινών διευκολύνσεων σε εταιρίες που μετέχετε ή σε ατομικές επιχειρήσεις με τη μορφή προσωρινών διευκολύνσεων.
  • Δωρεές ή χορηγίες χρηματικών ποσών άνω των 100.000 δρχ. εκτός από εκείνες που γίνονται προς το δημόσιο, τα ΑΕΙ, τους δήμους και τις κοινότητες.
  • Εξόφληση πιστωτικών δανείων ή ποσά που πληρώσατε μέσω πιστωτικών καρτών. Πρόκειται χρεολύσια, τόκους και τόκους υπερημερίας.
  • Για τα στεγαστικά δάνεια γράφετε τους τόκους μόνο για τα πρώτα 120 τ. μ. και για την επιπλέον επιφάνεια το σύνολο των τοκοχρεολυτικών δόσεων.
  • Για δευτερεύουσα κατοικία, μία ή παραπάνω, δική σας ή άλλων μελών της οικογένειάς σας, απαλλάσσεστε για τα πρώτα 120 τ. μ. Αν όμως η συνολική επιφάνεια όλων των δευτερευουσών κατοικιών είναι τουλάχιστον 120 τ. μ. αναγράφετε το ακαθάριστο πραγματικό μίσθωμα ή το τεκμαρτό για το σύνολο των κατοικιών αυτών και επισυνάπτετε αναλυτική κατάσταση.
  • Για δευτερεύουσα κατοικία με επιφάνεια πάνω από 120 τ. μ. γράφετε το ποσό (πραγματικό ή τεκμαρτό) της ετήσιας δαπάνης.
  • Δεν αναγράφεται η δαπάνη για δευτερεύουσα κατοικία που βρίσκεται σε πόλη με πληθυσμό κάτω των 5.000 κατοίκων, εκτός αν έχει χαρακτηριστεί ως τουριστικός τόπος και περιήλθε στην κατοχή σας από κληρονομιά, προίκα ή γονική παροχή.
  • Το τεκμαρτό μίσθωμα από ιδιοκατοίκηση υπολογίζεται με συντελεστή 6% επί της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, ενώ διπλασιάζεται για δευτερεύουσα κατοικία και περιορίζεται στα 3/12 για εξοχική κατοικία.
  • Αναγράφετε το ενοίκιο που πληρώσατε μέσα στο 1995 για δευτερεύουσα, μία ή περισσότερες κατοικίες με επιφάνεια άνω των 120 τ. μ.
  • Ως τεκμήριο θεωρείται και κάθε δαπάνη για οικιακή βοηθό, οδηγό αυτοκινήτου, δασκάλους στο σπίτι και άλλο βοηθητικό προσωπικό. Εφόσον όμως έχετε παιδί κάτω 12 ετών και εργάζεστε εσείς και η σύζυγός σας, δε χρειάζεται να γράψετε τη δαπάνη για οικιακή βοηθό.
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνηθέστερα λάθη και παραλείψεις (2008-03-01 00:00:00.0)
Δαπάνες που μειώνουν το φόρο (2005-03-27 00:00:00.0)
Ηρθε η ώρα της Εφορίας (2002-05-04 00:00:00.0)
Εμφαση στην ηλεκτρονική υποβολή (2002-01-29 00:00:00.0)
Προτείνουν αφορολόγητο 4 εκατ. δρχ. (2001-11-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ