Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Στην Ελλάδα είσαι ό,τι δηλώσεις

Η άποψη που λέει ότι οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν και παραμένουν τα υποζύγια του προϋπολογισμού, καθώς πληρώνουν την κύρια μάζα των φόρων, τεκμηριώνεται και από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που φαίνονται αναλυτικά στον πίνακα

Στην τελευταία δεκαπενταετία, σημειώθηκε σημαντική αύξηση στον αριθμό των φορολογουμένων, που υποβάλουν δήλωση στην εφορία, στα εισοδήματα που δηλώθηκαν αλλά και στο φόρο που εισπράχτηκε. Είναι, πάντως, αξιοσημείωτο, ότι αν και πρόκειται για δεκαπενταετία πραγματικής μείωσης των εισοδημάτων των λαϊκών εισοδημάτων, οι φόροι που πλήρωσαν στην εφορία στην εξεταζόμενη περίοδο οι μισθωτοί και συνταξιούχοι αυξήθηκαν περίπου κατά χίλιες φορές, ποσοστό που είναι πολλαπλάσιο της αύξησης του πληθωρισμού. Αντίθετα, στην ίδια δεκαπεντατία, που η λιτότητα αποδείχτηκε λίπασμα για τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων, οι φόροι που πλήρωσαν οι εμποροβιομήχανοι και οι εισοδηματίες, αυξήθηκαν λιγότερο σε σύγκριση με το ποσοστό αύξησης των φόρων για τους μισθωτούς και συνταξιούχους.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που παραθέτουμε και στο σχετικό πίνακα Α, προκύπτουν τα εξής για την περίοδο 1980 - 1995:

Η φορολογική βάση

Πρώτον, ότι ο αριθμός των φορολογουμένων, που υποβάλλουν φορολογική δήλωση, δηλαδή των... "πελατών" της εφορίας, υπερδιπλασιάστηκε, καθώς αυξήθηκε κατά 148,2% ή κατά 2.292.809 άτομα. Από 1.547.262 που ήταν οι φορολογούμενοι που υπέβαλαν φορολογική δήλωση το 1980, έφτασαν τους 3.840.071 το 1995. Είχαμε δηλαδή μια αξιόλογη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, που στο μεγαλύτερο μέρος της προήλθε απόμισθωτούς και συνταξιούχους. Φτάνει μόνο να αναφερθεί ότι στη 15ετία προστέθηκαν στους καταλόγους των "πελατών" της εφορίας 1.435.064 νέοι φορολογούμενοι μισθωτοί και συνταξιούχοι. Μια αύξηση, που οφείλεται όχι στο γεγονός ότι αυξήθηκαν τόσο πολύ οι συνταξιούχοι (είναι ζήτημα αν αυξήθηκαν κατά 100.000) ούτε γιατί αυξήθηκε η απασχόληση των εργαζομένων (αντίθετα, μειώθηκε, αφού η ανεργία τραβά την ανηφόρα), αλλά κυρίως γιατί με τις αλχημείες των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ και ΝΔ και την κατάργηση τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας τα τελευταία χρόνια υποχρεώνονται να υποβάλουν φορολογική δήλωση και να πληρώνουν φόρο εκατοντάδες χιλιάδες μισθωτοί και συνταξιούχοι που το 1980 απαλλάσσονταν.

Τα δηλωθέντα εισοδήματα Δεύτερον, τα εισοδήματα που δηλώθηκαν στην εφορία,από όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων, αυξήθηκαν πάνω από 2.000 φορές ή 9.289,4 δισ. δραχμές, αν και στην ίδια περίοδο ο πληθωρισμός αυξήθηκε περίπου 847%.Ομως, η μεγαλύτερη αύξηση των δηλωθέντων εισοδημάτων, προήλθε από τους μισθωτούς και συνταξιούχους (2.105%), παρά το γεγονός ότι η ονομαστική αύξηση των μισθών στην ίδια περίοδο ήταν πολύ κάτω του 847% που ήταν η αύξηση του πληθωρισμού, λόγω της συγκεκριμένης εισοδηματικής πολιτικής λιτότητας. Αντίθετα, τα εισοδήματα των εμποροβιομηχάνων και εισοδηματιών, αυξήθηκαν 1.758%. Κι αυτό, παρά το γεγονός ότι τα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων σημείωσαν προκλητική αύξηση, μεγάλο μέρος των οποίων πήγε με τη μορφή "μερισμάτων" και "αποζημιώσεων" στις τσέπες των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά δεν εμφανίστηκε και στην εφορία. Και πρέπει εδώ να σημειωθεί, πως η αύξηση των εισοδημάτων που δηλώνουν στην εφορία οι εμποροβιομήχανοι και εισοδηματίες θα ήταν ακόμη μικρότερη, αν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν προχωρούσε το 1994 στην εφαρμογή των φορομπηχτικών "αντικειμενικών" κριτηρίων, που υποχρεώνει δεκάδες χιλιάδες επαγγελματοβιοτέχνες και εμπόρους να δηλώνουν στην εφορία εισοδήματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που πραγματικά είχαν και φυσικά να πληρώνουν και μεγαλύτερους φόρους.Στον πίνακα, φαίνονται αναλυτικά και τα ακριβή ποσοστά αύξησης των εισοδημάτων, που δηλώθηκαν στην εφορία από τις 6 μεγάλες κατηγορίες των φορολογουμένων, με πρωταθλητές τους αγρότες (31.989%!), τους συνταξιούχους να ακολουθούν στη δεύτερη θέση με ποσοστό αύξησης των δηλωθέντων εσόδων 3.046,4%), τους εισοδηματίες στην τρίτη θέση με 2.081,7%, τους μισθωτούς στην τέταρτη θέση με 1.855% και τους εμποροβιομήχανους στην... πέμπτη θέση με ποσοστό αύξησης των δηλωθέντων εισοδημάτων 1.702,4%.

Τρίτον, ο προσωπικός φόρος,που εισέπραξε η εφορία από πλούσιους και φτωχούς, αυξήθηκε συνολικά κατά 949,3% (100 μονάδες πάνω από τον πληθωρισμό) ή 453,3 δισ. δραχμές. Οσο κι αν φανεί απίστευτο, η αλήθεια είναι πως η φορολογική επιβάρυνση των μισθωτών και συνταξιούχων, ήταν πολύ μεγαλύτερη, όχι μόνο του πληθωρισμού, αλλά και της φορολογικής επιβάρυνσης των εμποροβιομηχάνων. Τα επίσημα στοιχεία, δείχνουν πως στη δεκαπενταετία, το μεγαλύτερο ποσοστό αύξησης των φόρων ήταν στους γεωργούς και αλιείς (6.171,6%), και ακολουθούν στη δεύτερη θέση οι ελεύθεροι επαγγελματίες (1.080%), στην τρίτη οι συνταξιούχοι (1.029,6%), στην τέταρτη θέση οι μισθωτοί (957,5%%), ενώ οι εισοδηματίες και εμποροβιομήχανοι κατέχουν την προτελευταία και τελευταία θέση στον κατάλογο, τηρώντας πιστά την παράδοση να εμφανίζονται στην εφορία με το μανδύα του... φτωχού και άπορου!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ