Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Οι ... "φτωχοί" και οι "πλούσιοι" της Εφορίας

Στα τελευταία 15 χρόνια, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εμφανίζονται στους καταλόγους της Εφορίας ως η πλουσιότερη κατηγορία των Ελλήνων με το μεγαλύτερο μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα, ενώ οι εισοδηματίες και εμποροβιομήχανοι βρίσκονται στην τρίτη θέση, καθώς δηλώνουν στην Εφορία ψίχουλα, σε σχέση με τα πραγματικά τους εισοδήματα

Οι "φορολογικές επαναστάσεις", που επαγγέλθηκαν πολλές φορές μέχρι σήμερα οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι υπουργοί τους, που πέρασαν από το υπουργείο Οικονομικών, δεν κατάφεραν να αλλάξουν το σκηνικό της ντροπής και της πρόκλησης, που διατηρείται απαράλλακτο τουλάχιστον τα τελευταία 20 χρόνια στην Ελλάδα. Ενα σκηνικό, που εμφανίζει τους μεν μεγαλοεισοδηματίες σαν "φτωχαδάκια" που ...ζουν κάτω από το όριο φτώχειας (έστω και αν ζουν σε υπερπολυτελείς βίλες με πισίνες και ταβέρνες, κυκλοφορούν με πανάκριβες λιμουζίνες και έχουν προκλητικά ποσά κατατεθειμένα σε αφορολόγητους κρατικούς τίτλους ή και σε τράπεζες του εξωτερικού), τους δε μισθωτούς και συνταξιούχους σαν τους... πιο πλούσιους Ελληνες!

Οσα προαναφέρθηκαν, δεν είναι υπερβολές. Αυτή είναι η εικόνα, που προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το μέσο κατά κεφαλήν εισόδημα, που δηλώνουν στην Εφορία οι διάφορες κατηγορίες φορολογουμένων και το μέσο κατά κεφαλήν φόρο που πληρώνουν με βάση τη φορολογική τους δήλωση, στο διάστημα της τελευταίας δεκαπενταετίας. Τα στοιχεία αυτά, που επεξεργάστηκε και παρουσιάζει σήμερα ο "Ρ" στον πίνακα Β, είναι αποκαλυπτικά και ταυτόχρονα προκλητικά, καθώς το ισχύον φορολογικό σύστημά στην Ελλάδα φορολογούσε και εξακολουθεί να φορολογεί τους φτωχούς σαν πλούσιους και τους πλούσιους σαν φτωχούς.

Από το 1980

Ιδού και τα τεκμήρια, που φαίνονται παραστατικά στον πίνακα Β. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από το 1980 μέχρι και το 1995, οι εμποροβιομήχανοι δήλωναν μικρότερο ετήσιο εισόδημα από το μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα που προκύπτει για όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων, ενώ το μέσο ετήσιο εισόδημα που δήλωναν στην Εφορία οι μισθωτοί και συνταξιούχοι ήταν πάνω από το μέσο όρο.

Συγκεκριμένα, το 1980, με μέσο κατά κεφαλήν δηλωθέν εισόδημα 296.441 δραχμές για όλες τις κατηγορίες των φορολογουμένων και μέσο κατά κεφαλήν φόρο 30.862 δραχμές:

  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες (γιατροί, δικηγόροι κλπ.) εμφανίζονταινα είναι οι πιο πλούσιοι, καθώς δήλωναν μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 500.724 δραχμές και πλήρωσαν, επίσης, το μεγαλύτερο μέσο κατά κεφαλήν φόρο (86.554) δραχμές, σε σχέση με όλες τις άλλες κατηγορίες φορολογουμένων.
  • Οι μισθωτοί κατέχουν τη δεύτερη θέση στον κατάλογο των πλουσίων της Εφορίας, καθώς δήλωσαν το 1980 μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 338.679 δραχμές και την τέταρτη θέση στον κατάλογο των βαρύτερα φορολογούμενων με μέσο κατά κεφαλήν φόρο 27.678 δραχμές.
  • Οι συνταξιούχοι δήλωσαν το 1980 μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 311.694 δραχμές (τρίτη θέση) και πλήρωσαν κατά μέσο όρο 32.942 δραχμές (δεύτερη θέση), στον κατάλογο των υπερφορολογούμενων.
  • Οι εμποροβιομήχανοι δήλωναν το 1980 μέσο ετήσιο εισόδημα μόλις 239.221 δραχμές (τέταρτη θέση στον κατάλογο των πλουσίων της Εφορίας) και πλήρωσαν κατά μέσο όρο 29.175 δραχμές φόρο (τρίτη θέση).
  • Οι εισοδηματίες και οι αγρότες, κατείχαν το 1980 την πέμπτη και έκτη θέση αντίστοιχα, στον κατάλογο των πλουσίων της Εφορίας και την ίδια θέση στον πίνακα των βαρύτερα φορολογούμενων.
... στο 1995

Το σκηνικό, παραμένει το ίδιο και το 1995, με τους μισθωτούς και συνταξιούχους να παραμένουν τα υποζύγια του προϋπολογισμού, παρά το γεγονός ότι στη δεκαπενταετία που πέρασε οι πλούσιοι έγιναν πλουσιότεροι και οι φτωχοί φτωχότεροι. Διαβάστε προσεκτικά τα στοιχεία του πίνακα Β και θα πειστείτε. Ενδεικτικά από αυτή την άποψη, είναι και τα στοιχεία που παρουσιάζουμε στα δύο ιστογράμματα, που δείχνουν το μέσο κατά κεφαλή εισόδημα και το μέσο κατά κεφαλή φόρο το 1995, για τις 3 μεγάλες κατηγορίες. α) Τους εμποροβιομήχανους μαζί με τους. β) Τους μισθωτούς μαζί με τους συνταξιούχους και γ) Τους ελεύθερους επαγγελματίες μαζί με τους αγρότες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, που επεξεργάστηκε ο "Ρ" και φαίνονται στα δύο ιστογράμματα, για το 1995 προκύπτει για το σύνολο όλων των κατηγοριών φορολογουμένων, μέσο ετήσιο εισόδημα 2.538.510 δραχμές ή 181.322 δραχμές το μήνα και μέσος κατά κεφαλή φόρος 130.484 δραχμές.Ομως και το 1995:

  • Οι μισθωτοί και συνταξιούχοι εμφανίζονται στην Εφορία σαν οι πιο πλούσιοι Ελληνες με μέσο ετήσιο εισόδημα 2.754.166 δραχμές ή 196.726 δραχμές το μήνα (πρώτη θέση) και να πληρώνουν μέσο κατά κεφαλή φόρο 116.583 δραχμές (τρίτη θέση). Η εμφανιζόμενη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης των μισθωτών και συνταξιούχων το 1995, είναι πλασματική, τόσο λόγο της μη τιμαριθμοποίησης της φορολογικής κλίμακας (αυξήθηκε ο αριθμός των φορολογουμένων που απαλλασσόταν από την υποβολή φορολογικής δήλωσης) όσο και από τα "αντικειμενικά" κριτήρια που υποχρέωσαν τους ΕΒΕ να δηλώνουν μεγαλύτερα εισοδήματα από αυτά που είχαν.
  • Οι εμποροβιομήχανοι και εισοδηματίες κατείχαν πέρσι τη δεύτερη θέση στον κατάλογο της Εφορίας με τους πλουσιότερους φορολογούμενους, καθώς δήλωσαν μέσο ετήσιο εισόδημα 2.279.203 δραχμές ή μόλις... 162.800 δραχμές το μήνα (!). Ο μέσος κατά κεφαλήν φόρος που πλήρωσαν ήταν 142.435 δραχμές και τους κατατάσσει στη δεύτερη θέση των βαρύτερα φορολογούμενων.
  • Οι ελεύθεροι επαγγελματίες μαζί με τους αγρότες,που στο ιστόγραμμα εμφανίζεται με τον τίτλο "λοιποί", κατέχουν την τρίτη θέση στον κατάλογο των δηλωθέντων εισοδημάτων με μέσο ετήσιο κατά κεφαλήν εισόδημα 2.055.679 δραχμές και στην πρώτη θέση από άποψη υπερφορολόγησης, με μέσο κατά κεφαλήν φόρο 174.022 δραχμές.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ