Κυριακή 18 Φλεβάρη 1996
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 35
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΕΝΤΡΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΗΣ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ
Συνεχιζόμενη "εκμεταλλευτική" κατάρτιση

Σε πέντε νομούς της Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας, 70 ΚΕΚ στοχεύουν στην "κατάρτιση" 35 χιλ. ανέργων, με κίνητρο τα 590 εκατ. δραχμές της κοινοτικής χρηματοδότησης. Αυθαιρεσίες στην επιλογή καταρτιζομένων και αδιαφανείς αναθέσεις προγραμμάτων

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας).-

Γέμισε ο τόπος από Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ), τα οποία σε ορισμένες περιοχές, όπως στη Βορειοκεντρική Εύβοια, έχουν πάρει τον χαρακτήρα "λαίλαπας". Παράξενες εταιρίες, με ελληνόφωνα και ξενόφωνα ονόματα, πλασάρονται με μια αίτηση (και με ποια προσόντα αλήθεια;) σαν ειδικές στην επιμόρφωση, κατάρτιση, επανακατάρτιση εργαζομένων και ανέργων...

Οκτώ από αυτές εμφανίστηκαν στο Μαντούδι κι άλλες στα χωριά Προκόπι, Στροφυλιά, Λίμνη, στην Ιστιαία και βέβαια στη Χαλκίδα.

Ενας από τους στόχους αυτής της "φάμπρικας" είναι η απορρόφηση των ισχυρών κραδασμών που προκαλεί στην περιοχή η επέκταση και η μονιμοποίηση του εφιάλτη της ανεργίας, απόρροια της αποβιομηχάνισης, καθώς επίσης ο εκμαυλισμός συνειδήσεων, ο εκβιασμός και το ρουσφέτι.

Ετσι, τους 35.000 άνεργους της περιφέρειας Ανατολικής Στερεάς - Εύβοιας (Εύβοια, Βοιωτία, Φθιώτιδα, Φωκίδα και Ευρυτανία),ανέλαβαν να τους "επιμορφώσουν" 70 ΚΕΚ στα πλαίσια του προγράμματος συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων περιόδου 1995, συνολικού προϋπολογισμού 590 εκατ. δραχμών. Από τα 70 ΚΕΚ υποβλήθηκαν 868 αιτήσεις (229 αιτήσεις στο θεματικό πεδίο 1, διοίκηση - πληροφορική και 639 αιτήσεις στο θεματικό πεδίο 2, Τεχνικές ειδικεύσεις), για 68 προγράμματα.

Στην Εύβοια από το συνολικό ποσό, διατίθενται 179,5 εκατ. δραχμές, θα μοιραστούν 12 ΚΕΚ, εκ των οποίων μόνο ένα είναι του ΕΟΤ, ένα του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ και ένα της ΤΕΔΚ (Βλέπε πίνακα 1).

Παρόμοια κατάσταση παρατηρείται και στο νομό Βοιωτίας,όπου δρουν 13 ΚΕΚ, οχτώ στη Φθιώτιδα,ένα στη Φωκίδα και ένα στην Ευρυτανία (Βλέπε πίνακα 2).

Ηδη, από τον ΟΑΕΔ ανακοινώθηκε ότι ειδικότερα στην περιοχή Μαντουδίου θα λειτουργήσουν προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για 300 ανέργους στις ειδικότητες κοπτική - ραπτική, ηλεκτροτεχνίτες, υδραυλικοί, τεχνικοί θερμοκηπίων, δασεργάτες, για 600 ώρες. Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι 490 εκατ. δραχμές για το 1994 - 95 ποτέ δε δόθηκαν για το ίδιο αντικείμενο. Αντίθετα, στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο τοπικός βουλευτής της ΝΔ Ε. Παπαγεωργόπουλος στις 2/2/95, προς τους υπουργούς Εργασίας, Βιομηχανίας, και ΥΠΕΘΟ, αναφερεται ότι το ποσό για συνεχιζόμενη επαγγελματική κατάρτιση ανέρχεται στα 622 εκατ. δραχμές για τη Βορειοκεντρική Εύβοια και σύμφωνα με την καταγγελία του "δε διατίθεται για την επανεκπαίδευση και επανακατάρτιση νέων και ανέργων, δε διατίθεται για τη λειτουργία του ΤΕΚ Μαντουδίου, αλλά αποτελεί κοινό μυστικό ότι διατίθεται με απευθείας αναθέσεις σε διάφορους εργολάβους και τρωκτικά με αδιαφανείς διαδικασίες και χωρίς εγγυήσεις".

Αναφέραμε πιο πάνω, ποιο στόχο εξυπηρετεί ο πακτωλός χρημάτων που διατίθενται για την "επιμόρφωση" και "επανακατάρτιση" ανέργων, τα οποία λυμαίνονται οι επιτήδειοι. Εξάλλου, έχει γίνει κοινή συνείδηση πλέον, ότι όσοι άνεργοι παρακολουθούν τέτοιου είδους σεμινάρια, γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι μετά το πέρας δεν πρόκειται να βρουν δουλιά. Ετσι, το στρίμωγμα στα γραφεία των ΚΕΚ για την κατάθεση μιας αίτησης με την ελπίδα ότι θα γίνει αποδεκτή, παίρνει το χαρακτήρα μιας προσωρινής ανακούφισης ή ακόμα και ρουσφετιού. Χαρακτηριστικό δείγμα αυτής της πραγματικότητας είναι και η πρόσφατη κόντρα μεταξύ του προέδρου του Εργατικού Κέντρου Εύβοιας και του διευθυντή του ΚΕΤΕΚ Βασιλικού, επειδή ο πρώτος πρότεινε "την εισαγωγή ενός αριθμού μαθητών" στη σχολή μαθητείας του ΟΑΕΔ και ο δεύτερος τους απέκλεισε σχεδόν όλους!

Ακόμα όμως πιο εμπεριστατωμένη και κατατοπιστική είναι η καταγγελία της Τοπικής Επιτροπής ΕΣΑΚ Ν. Φθιώτιδας,τον Οκτώβρη του '95, με αφορμή τη χορήγηση οκτώ προγραμμάτων από το υπουργείο Εργασίας για το νομό.

Στην καταγγελία σημειωνόταν ότι οι ρουσφετολογικοί μηχανισμοί ξεκίνησαν το έργο τους. Ενώ οι υποψήφιοι για την κατάρτιση πρέπει να πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος και στις οποίες δεν μπορούν να παρέμβουν τα ΚΕΚ, αρκετά από αυτά άρχισαν να ορίζουν ανεξέλεγκτα και άλλα κριτήρια επιλογής για να δεχθούν τους ενδιαφερόμενους, με σκοπό την κατά βούληση επιλογή των υποψηφίων.

Επίσης, η Τοπική Επιτροπή της ΕΣΑΚ είχε καταγγέλλει την πλειοψηφία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Φθιώτιδας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) που σε άτυπη συνεδρίαση στις 3/10/95 προσπάθησε να παρέμβει στην επιλογή των υποψηφίων για την παρακολούθηση προγράμματος του ΚΕΚ του ΙΝΕ - ΓΣΕΕ, όχι με βάση τα κριτήρια που απαιτούνταν αλλά με βάση τη δύναμη των παρατάξεων!

Γιώργος ΠΑΝΤΕΛΗΣ

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ο φιλόλογος που έγινε διαφημιστής... (2007-02-06 00:00:00.0)
Κοστίζει χρυσάφι η... «πιστοποίηση προσόντων» (2006-04-01 00:00:00.0)
Κατάρτιση: το κύριο εκπαιδευτικό σύστημα! (2003-03-18 00:00:00.0)
Προεκλογική κοροϊδία (2000-02-12 00:00:00.0)
Δραστηριότητες του ΚΚΕ (1995-04-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ