Σάββατο 1 Απρίλη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
ΚΕΚ ΔΗΜΟΥ ΑΘΗΝΑΙΩΝ
Κοστίζει χρυσάφι η... «πιστοποίηση προσόντων»

Το μοντέλο του «διά βίου» καταρτίσιμου, του απασχολήσιμου, του εργαζόμενου χωρίς κατοχυρωμένα επαγγελματικά δικαιώματα, προωθείται από τη διοίκηση του Δήμου Αθήνας, με τη σύμφωνη γνώμη της παράταξης του ΠΑΣΟΚ, υλοποιώντας αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του ΚΕΚ του Δήμου Αθηναίων που αυτή την περίοδο υλοποιεί νέα προγράμματα, τα οποία απευθύνονται κυρίως σε ανέργους, αυτοαπασχολούμενους και παλιννοστούντες, και ορισμένα κοστίζουν στους ενδιαφερόμενους μέχρι και 3.000 ευρώ (!). Γι' αυτό το λόγο υπάρχουν «δυνατότητες παροχής σπουδαστικών δανείων» (σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Δήμου), ενώ το σχεδιασμό ορισμένων έχουν αναλάβει εταιρίες...

Γεγονός καθόλου τυχαίο, αφού η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προετοιμάζει όλο και περισσότερο το έδαφος για την ενίσχυση της ιδιωτικοποίησης στην Παιδεία. Αλλωστε, όπως σημειώνεται ανάμεσα στα άλλα στην προκήρυξη της «Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας» για την Παιδεία, στο πλαίσιο της καμπάνιας που ήδη πραγματοποιείται: «Στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα που κατακλύζουν τα σχολεία, επιδιώκουν τη μεγαλύτερη πρόσδεση της Παιδείας στο ιδιωτικό κεφάλαιο και την προπαγάνδιση της "ανταγωνιστικότητας" και της επιχειρηματικότητας, συμπράττουν μαζί με τις επιχειρήσεις και αρκετοί δήμοι. Η Νομαρχία της Αθήνας έχει ιδρύσει επιχείρηση - Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης».

Ετσι, στο ΚΕΚ του Δήμου Αθήνας, το πρόγραμμα «Cisco», το οποίο σχεδιάστηκε από την εταιρία «Cisco Systems», διδάσκει τους σπουδαστές το σχεδιασμό, την εγκατάσταση και τη συντήρηση δικτύων ηλεκτρονικών υπολογιστών. Στην ιστοσελίδα του Δήμου Αθηναίων αναφέρεται ότι «το πρόγραμμα πληροί τις προϋποθέσεις χρηματοδότησης από τον ΟΑΕΔ, ενώ υπάρχουν δυνατότητες παροχής σπουδαστικών δανείων από τις περισσότερες τράπεζες»! Πολύ λογικό, αφού το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 3.000 ευρώ, χωρίς σε αυτά να συμπεριλαμβάνονται τα έξοδα των εξετάσεων. Να σημειωθεί, ότι απευθύνεται και σε εργαζόμενους που χρειάζονται... «επανακατάρτιση».

Το πρόγραμμα «Equalskills» παρέχει μια εισαγωγική εκπαίδευση στην πληροφορική. Για 15 ώρες εκπαίδευσης, κατά τις οποίες καλύπτονται πολύ βασικές γνώσεις χρήσης ενός Η/Υ, το κόστος συμμετοχής ανέρχεται στα 100 ευρώ!

Ενα άλλο, απευθύνεται σε ανέργους παλιννοστούντες και αφορά στην ειδικότητα των εξειδικευμένων εργαζομένων σε καταστήματα μαζικής εστίασης, ενώ στους καταρτιζόμενους θα καταβληθεί μεικτό επίδομα μόλις 5 ευρώ την ώρα, για 395 ώρες κατάρτισης και μόνο για 20 συμμετέχοντες.

Επιπλέον, το ΚΕΚ Δήμου Αθηναίων είναι πιστοποιημένο εξεταστικό κέντρο ECDL και διοργανώνει μαθήματα εκμάθησης Η/Υ καθώς και εξετάσεις πιστοποίησης. Το κόστος συμμετοχής φτάνει μέχρι και 450 ευρώ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ