Πέμπτη 14 Απρίλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1970: Η Κύπρος συγκλονίζεται από την απόπειρα δολοφονίας κατά του Μακάριου και τα όσα αποκαλύπτονται για το σχέδιο πραξικοπήματος από τη χούντα της Αθήνας και τους Ελληνοκύπριους συνεργάτες της. Η αποτυχημένη απόπειρα έγινε στις 8 του Μάρτη και στις 14 Απρίλη ο Μακάριος παραχωρεί συνέντευξη. Την επομένη απαγγέλλεται επισήμως κατηγορία εις βάρος έξι Ελληνοκυπρίων, μεταξύ των οποίων και δυο αστυνομικοί.

Το 1970 ήταν μια χρονιά εκρηκτική για την Κύπρο. Η δικτατορία στην Ελλάδα, σε συνεργασία με τους Αμερικανούς και τους Αγγλους, βάζει μπροστά το σχέδιο εξόντωσης του Μακάριου για την προώθηση του σχεδίου ΝΑΤΟποίησης, που είχε εκπονηθεί από τους Αγγλοαμερικανούς στις αρχές της δεκαετίας του '60.

Η απόπειρα κατά του Μακάριου, όπως αποκαλύφθηκε κατόπιν, οργανώθηκε από τον Π. Γεωρκάτζη (σκοτεινό πρόσωπο με διασυνδέσεις τόσο με το καθεστώς της χούντας, όσο και τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες) και τον διοικητή των δυνάμεων καταδρομών στην Κύπρο, αντισυνταγματάρχη Δ. Παπαποστόλου.

Τυχαία (;) τη μέρα της απόπειρας, το γερμανικό περιοδικό «Σπίγκελ» αποκάλυπτε σχέδιο της χούντας με την επωνυμία «Ερμής», το οποίο προέβλεπε: Πτώση του Μακάριου και διαχωρισμό ελληνοκυπριακού και τουρκοκυπριακού πληθυσμού.

Ιμια - Σκόπια σημειώσατε

...«ευχαριστούμε τις ΗΠΑ»

«Για κάποιες βραχονησίδες» (!!!)...

Μετά τα χτεσινά στα Ιμια «έλαμψε» για μια ακόμα φορά ο ΠΑΣΟΚικός λόγος. Είπε ο κ. Παπανδρέου:

«Θα έπρεπε να ήταν πιο εμφανής και πιο ουσιαστική η αντίδραση» του κ. Μολυβιάτη.

Αυτή πάνω - κάτω είναι στάση και όλων των στελεχών του ΠΑΣΟΚ, που στα σχόλιά τους μέμφονται τη στάση του Ελληνα υπουργού Εξωτερικών απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τη στιγμή μάλιστα που βρισκόταν στην Τουρκία.

*

Ομως, για όσους έχουν ασθενή μνήμη πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι ο κ. Μολυβιάτης εφάρμοσε και σε αυτή την περίπτωση (κατά γράμμα μάλιστα) την πολιτική του... ΠΑΣΟΚ και ειδικότερα του Γιώργου Παπανδρέου.

Αντί άλλης απόδειξης, σας παραθέτουμε τη δήλωση που είχε κάνει ο Γιώργος Παπανδρέου την εποχή που ήταν εκείνος υπουργός Εξωτερικών και χόρευε τα «ζεϊμπέκικα» με τον Τζεμ, παρ' ότι η Τουρκία έθετε και θέτει θέμα «γκρίζων ζωνών» στο Αιγαίο:

«Θα μου φαινόταν περίεργο να πετάξει μια σοβαρή χώρα μια ολόκληρη πολιτική στον κάλαθο των αχρήστων, δηλαδή να την υποβαθμίσει, για κάποιες βραχονησίδες» (!!!), έλεγε τότε ο κ. Παπανδρέου (23/10/2000, «Νέα») για την πολιτική της Ελλάδας στα ελληνοτουρκικά. Πολιτική που όπως βλέπετε, είτε την εφαρμόζει η ΝΔ είτε το ΠΑΣΟΚ, παραμένει εξίσου «σοβαρή»...

Κίνα - Ινδία

Η Σινο - ινδική στρατηγική συμμαχία σε οικονομία και ενέργεια που ανακοινώθηκε την περασμένη Δευτέρα, ενδέχεται να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τις εξελίξεις στην παγκόσμια σκηνή τις επόμενες δεκαετίες. Σε κάθε περίπτωση, αυτού του είδους οι συμφωνίες αποτελούν τον εφιάλτη των Αμερικανών, όπως τον είχε καταγράψει ο Μπρεζίνσκι στο βιβλίο του «Η μεγάλη σκακιέρα». Οι ΗΠΑ, για να παραμείνουν η μόνη υπερδύναμη, έγραψε το πρώην μέλος του αμερικανικού εθνικού συμβουλίου ασφάλειας, πρέπει να εργαστούν, για να αποτρέψουν τη δημιουργία συμμαχίας ανάμεσα στην Ινδία, την Κίνα και ενδεχομένως τη Ρωσία.

*

Το διακύβευμα της διαμάχης για την παγκόσμια ηγεμονία είναι εξαιρετικά απλό: Οι ενεργειακοί πόροι.

Οι ΗΠΑ, που αποτελούν το 3% του παγκόσμιου πληθυσμού, ελέγχουν, με τον ένα τρόπο (τον απροκάλυπτα γκαγκστερικό) ή με τον άλλο τρόπο (τον κεκαλυμμένα ιμπεριαλιστικό) το 50% των πλουτοπαραγωγικών πόρων του πλανήτη.

Την ίδια στιγμή, η Κίνα και η Ινδία, που αποτελούν το 1/3 του παγκόσμιου πληθυσμού, αν και «κολοσσοί» της περιοχής, δε διαθέτουν πρόσβαση στις «δεξαμενές» πετρελαίου του Περσικού και της Κασπίας, που είναι ελεγχόμενες από τις αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις.

*

Η αποτροπή της πιθανότητας περιφερειακές δυνάμεις της εμβέλειας της Κίνας και της Ινδίας να μετατραπούν, μέσω της σύμπραξής τους, σε παγκόσμιο γίγαντα, εξηγεί από μια ακόμα πλευρά, γιατί «έτρεξαν» οι Αμερικανοί στο Ιράκ, ώστε να προλάβουν ανάλογες πιθανές συνεργασίες που όπως θεωρούν τα «γεράκια» αμφισβητούν την Pax Americana. Ας ευχηθούμε να μην αποτελέσουν κάποτε και την εξήγηση ενός μελλοντικού «Αρμαγεδδώνα».

ΣΥΝ Κύρκο και (καιροσκοπική) χείρα κίνει

Επειδή η «αριστερή» υποκρισία περί το Σκοπιανό συνεχίζεται, επειδή με το «πες πες» κάποιοι πάνε να βγάλουν την ουρά τους απέξω, αναδημοσιεύουμε (τα καλά πρέπει να αναδημοσιεύονται) την πολύ εύστοχη επισήμανση του Π. Μεντρέκα, μέλους της ΚΕ του ΚΚΕ, ο οποίος σε προχτεσινό άρθρο του στο «Ρ» υπενθύμισε τι έλεγε ο ΣΥΝ (εν γένει) και ειδικά ο Λεωνίδας Κύρκος, όταν ως βουλευτής του ΣΥΝ έτρεχε στο πρώτο σκοπιανοφαγικό συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης και κατηγορούσε τους «πλην Λακεδαιμονίων» κομμουνιστές που δε συμμετείχαν:

«Επρόκειτο για μια τεράστια λαϊκή εκδήλωση που τη χαρακτήριζε η έντονη ευαισθησία απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια αμφισβήτησης των συνόρων της ελληνικής Μακεδονίας, πλαστογράφησης της ιστορίας, υφαρπαγής της ιστορικής κληρονομιάς» (Λ. Κύρκος, «Αυγή», 15/2/1992).

*

Μάλιστα, σε εκείνη την ίδια δήλωση ο Λ. Κύρκος, ωραιοποιώντας επιπλέον τον εθνικιστικό χαρακτήρα της «λαοσύναξης», που δονούνταν από τις ιαχές «Φωτιά φωτιά στα σκοπιανά σκυλιά» (!), υποστήριζε:

«...Η εκδήλωση... δεν είχε τίποτα επιθετικό, εξτρεμιστικό...» («Σκοπιανό - Ο λαός μπορεί να βγάλει συμπεράσματα», «Ριζοσπάστης» 19/3/1996).

*

Οσο για την «Αυγή», απηχώντας τις θέσεις του ΣΥΝ για το συλλαλητήριο, έγραφε στο πρωτοσέλιδό της για τα όσα είχαν διαδραματιστεί μια μέρα πριν στη Θεσσαλονίκη:

«Εντυπωσιακό το συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης. ΠΑΛΜΟΣ ΜΕ ΩΡΙΜΟΤΗΤΑ».

Και συνέχιζε:

«Με ωριμότητα, που έπεισε και τους πλέον δύσπιστους, αλλά και πατριωτικό παλμό, εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες από όλη τη Μακεδονία εξέφρασαν χτες σε μια συγκέντρωση με ιδιαίτερη μαζικότητα και ενωτικό χαρακτήρα την εθνική ευαισθησία τους και την αποφασιστικότητά τους να προασπίσουν την ακεραιότητα, την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά του ελληνισμού...» («Αυγή», 15/2/1992).

***

ΥΓ: Αυτά. Κι αν χρειαστεί θα τα ανα-αναδημοσιεύσουμε...

Στο τέλος της βδομάδας ολοκληρώνεται στη Βουλή η υπερψήφιση του ευρωσυντάγματος, με τις ψήφους της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, των κομμάτων δηλαδή που με αφορμή την υπόθεση του «βασικού μετόχου» είχαμε την ευκαιρία να διαπιστώσουμε πόσο... κόπτονται για το ελληνικό Σύνταγμα.

Πρόσθετες πληροφορίες για το... «κόψιμο» που τους έχει πιάσει υπέρ του ελληνικού Συντάγματος, από το πενάκι του Τάσου Αναστασίου (στα «Νέα»).

Περί Σαλώνων (πάλι και τέλος): Στον οδικό χάρτη της Ελλάδας (έκδοση 1996) το «Χρυσό» αναγράφεται ως «Χρυσό». Αλλά στην επίσημη ιστοσελίδα του νομού Φωκίδας και στο χάρτη των εκδόσεων «Road editions» το «Χρισσό» αναγράφεται ως «Χρισσό» (εκ της αρχαίας πόλης της Κρίσας). Διαλέγετε και παίρνετε. Επίσης: Οντως τα παλικάρια της Λιβαδειάς για την «Τοπολιτσά» τραβήξανε, αλλά είναι η δραματοποιημένη συνεκδοχή των δημοτικών μας τραγουδιών που τα «πήγε» στην Τροπολιτσά (και όχι η στήλη, όπως προκύπτει από τη σωστή ανάγνωσή της).



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ