Σάββατο 9 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

1686 Σχηματίζεται η συμμαχία της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, με τις Ισπανία, Σουηδία και Σαξονία ενάντια στη Γαλλία. Ξεκινούν για την Ευρώπη τρεις δεκαετίες αιματηρών πολέμων, η οποία ολοκληρώνεται με τη Συνθήκη Ειρήνης της Ουτρέχτης.

1816 Η Αργεντινή διακηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ισπανία.

1877 Πραγματοποιείται στο Γουίμπλετον το πρώτο τουρνουά τένις.

1916 Γεννιέται ο Εντουαρτ Χιθ, Βρετανός πολιτικός και διπλωμάτης. Ηταν πρωθυπουργός της Βρετανίας κατά την περίοδο 1970 - '74, όταν η χώρα έγινε μέλος της τότε ΕΟΚ.

1922 Ο Τζόνι Βαϊσμίλερ, κολυμβητής και αργότερα ηθοποιός στο ρόλο του «Ταρζάν», γίνεται ο πρώτος άνθρωπος που σπάει το φράγμα του ενός λεπτού στα 100 μέτρα κολύμβησης (58,6 δευτερόλεπτα).

Με την Ελενα Παπαρίζου θα εορταστεί η επέτειος του ενός χρόνου από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, ανακοινώθηκε από την κυρία Φάνη Πετραλιά. Ενθυμούμενοι τα λικνίσματα της κυρίας Γιάννας Αγγελοπούλου, κατά την τελετή λήξης των Αγώνων υπό τους ήχους της Αννας Βίσσυ, αναντίρρητα έχει συντελεστεί αναμφισβήτητη πρόοδος στα γούστα των «ταγών» μας...

«Είμαστε όλοι Βρετανοί», έγραψαν χτες κάποιοι. Οι ίδιοι που «ήταν Αμερικανοί» στις 11 Σεπτέμβρη, που «ήταν Ισπανοί» στις 11 Μάρτη. Αλλά μέχρι εκεί. Γιατί ουδέποτε «ήταν Ιρακινοί», ουδέποτε «ήταν Αφγανοί», ουδέποτε «ήταν Γιουγκοσλάβοι», ουδέποτε «ήταν Παλαιστίνιοι». Και αυτή είναι η μεγαλύτερη απόδειξη πως ούτε Βρετανοί, ούτε Αμερικανοί, ούτε Ισπανοί είναι...

Ο υπουργός Πολιτισμού

«Ο λόγος που αποφάσισα να αναλάβω την ευθύνη και την τιμή αυτού του υπουργείου (είναι) διότι ειλικρινά βαθιά μέσα μου πιστεύω ότι ο Πολιτισμός μαζί με την Παιδεία είναι η κορυφαία επιλογή για τον ελληνισμό».

Τα λόγια είναι του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, κατά την τελετή ανάληψης των καθηκόντων του και ως υπουργού Πολιτισμού, στις 10/3/2004.

*

Στον 1,5 χρόνο που πέρασε από τότε, τα λιμνάζοντα προβλήματα, που συσσωρεύτηκαν επί ΠΑΣΟΚ για τις 29 βιβλιοθήκες που διατηρεί σε όλη την Ελλάδα ο Οργανισμός Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, όχι μόνο δεν αντιμετωπίστηκαν, αλλά η επιπλέον διόγκωσή τους απειλεί τις βιβλιοθήκες ακόμα και με «λουκέτο»...

Φαίνεται ότι, όπως και οι προηγούμενοι, έτσι και οι σημερινοί κυβερνώντες, την αγάπη για την Παιδεία και τον Πολιτισμό δεν την έχουν απλώς «βαθιά μέσα» τους, αλλά πολύ ...«βαθιά».

Blair Βush Bin

Ο κ. Χρυσοχοΐδης

Ανάμεσα στους άλλους που εμφανίστηκαν να μιλήσουν για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Λονδίνο, ήταν και ο κ. Χρυσοχοΐδης. Και ήταν ίσως ο μόνος που με τέτοια ευκρίνεια και χωρίς μισόλογα τάχθηκε υπέρ κι άλλων, περισσότερων, εντονότερων «αστυνομικών μέτρων», στο όνομα της αντιμετώπισης της τρομοκρατίας.

Αλλά οι θέσεις του κ. Χρυσοχοίδη δεν πρέπει να εκπλήσσουν κανέναν. Αλλωστε, είναι ο ίδιος άνθρωπος, ο οποίος, στις 9/2/2003, παραμονή της εισβολής στο Ιράκ και παίρνοντας θέση για την επικείμενη αμερικανοβρετανική επέμβαση, δήλωνε (στο «Βήμα»):

*

«Συντεταγμένη η κοινωνία των ηνωμένων εθνών να δώσει τη μάχη για την επικράτηση της δημοκρατίας σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του πλανήτη (...). Αν χρειαστεί και με πόλεμο κατά των δικτατορικών καθεστώτων, και με πόλεμο»!

*

Αυτά είναι τα «πιστεύω» του επιφανούς στελέχους του «εκσυγχρονισμού». Ο πόλεμος, οι βομβαρδισμοί, οι δολοφονίες στην υπηρεσία της ...δημοκρατίας! Ενα «πιστεύω», που, μάλιστα, το διατύπωσε, τότε, από τη θέση του γραμματέα του ΠΑΣΟΚ. Γεγονός, που, πέραν του ίδιου του κ. Χρυσοχοΐδη, κάτι λέει και για το κόμμα του, το ΠΑΣΟΚ...

Εξω η Ελλάδα από την τρομοκρατία

Προστασία του ελληνικού λαού από την τρομοκρατία σημαίνει να απομακρύνεις τον κίνδυνο ή το ενδεχόμενο να αποτελέσει η Ελλάδα θέρετρο αυτού του είδους «πολέμου», που τρέφεται και αναπαράγεται από τις επιλογές των Μπους - Μπλερ και σία.

*

Ερώτημα (προς τους δήθεν «αφελείς», που προωθούν τις αμερικανοδουλιές, παίζοντας τα «Αμερικανάκια»):

Αποτελεί απομάκρυνση ή πρόσκληση αυτού του κινδύνου, το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις διατηρούν ελληνικά στρατεύματα στο Αφγανιστάν; Σε τι προστατεύει τον ελληνικό λαό το ότι εντός ολίγων μηνών θα είναι Ελληνες οι στρατιώτες, που θα διοικούν το κατεχόμενο από το ΝΑΤΟ αεροδρόμιο της Καμπούλ;

Αποτελεί απομάκρυνση ή πρόσκληση του κινδύνου, το γεγονός ότι οι ελληνικές κυβερνήσεις - παρά και ενάντια στη θέληση του ελληνικού λαού - συμμετέχουν στην κατοχή του Ιράκ, παραχωρώντας διευκολύνσεις, στρατιωτικά μέσα, στρατιωτικές βάσεις της ελληνικής επικράτειας στους εισβολείς;

*

Οι κάμερες που παρακολουθούν τη ζωή των ανθρώπων, τα «Ζέπελιν», τα «C4i», η δακτυλοσκόπηση, ο έλεγχος του DNA, οι χαφιέδες και η αστυνομοκρατία, δεν προστατεύουν τους «από μέσα» από τους «απ' έξω». Τέτοια μέτρα εκείνο που κάνουν είναι να φυλακίζουν τους «από μέσα», με πρόσχημα τους «απ' έξω». Αντίθετα, αυτό που προστατεύει, και τους «από μέσα» και τους «απ' έξω», είναι να μην έχουν να μοιράσουν μεταξύ τους τίποτα. Αλλά εδώ δε χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια, γιατί, έτσι κι αλλιώς, οι λαοί δεν έχουν να μοιράσουν τίποτα.

Αυτή η («απλοϊκή» για τα «Αμερικανάκια») τοποθέτηση δε συνιστά αστυνομική προσέγγιση. Είναι πολιτική προσέγγιση. Ακριβώς αντίθετη, φυσικά, από εκείνη την πολιτική που υπηρετεί τους γεωστρατηγικούς στόχους της, θέλοντας τους λαούς βομβαρδισμένους, αστυνομοκρατούμενους, κατεχόμενους και, τελικά, τρομοκρατημένους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ