Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Συγκοινωνιακή «καραντίνα»

Σε συγκοινωνιακή «καραντίνα» αποφάσισε να βάλει η κυβέρνηση το κέντρο της Αθήνας σήμερα και αύριο, αποκλείοντας την κυκλοφορία όλων των συγκοινωνιακών μέσων, δημόσιων και ιδιωτικών.

Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι ότι αρχικά το σχέδιο της κυβέρνησης προέβλεπε τη διακοπή των δρομολογίων του «ηλεκτρικού σιδηρόδρομου», στο τμήμα Ομόνοια - Θησείο. Μια απόφαση που προκάλεσε εύλογα ερωτηματικά ως προς τη σκοπιμότητά της. Παράλληλα, προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις, γεγονός που υποχρέωσε την κυβέρνηση να ανακαλέσει την απόφασή της και να ανακοινώσει - μέσω της διοίκησης ΗΣΑΠ - ότι τελικά, σήμερα από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 7 μ.μ., οι συρμοί του «ηλεκτρικού» δε θα σταθμεύουν σε Μοναστηράκι και Θησείο.

Κατά τα άλλα, τα δρομολόγια των αστικών λεωφορείων που εκτελούνται από τα βόρεια προάστια και τη Μεσογείων θα τερματίζουν στους Αμπελόκηπους. Από τα νότια προάστια στην Καλλιρρόης, από τα δυτικά στη Σπύρου Πάτση και από Πειραιά, Κοκκινιά και Νίκαια, τα λεωφορεία θα τερματίζουν στο Βοτανικό. Δρομολόγια από Ζωγράφου, Γουδί, Ιλίσια, Βύρωνα και Καισαριανή θα τερματίζουν το πολύ μετά από πέντε στάσεις από την αφετηρία. Ανάλογες αλλαγές ισχύουν και για τα δρομολόγια των τρόλεϊ.

Τέλος, οι συρμοί του μετρό, σήμερα από τις 6 π.μ. μέχρι τις 8 μ.μ. δε θα σταματούν στο σταθμό της Ακρόπολης. Το ίδιο θα ισχύσει και για αύριο, από τις 6 π.μ. - 6 μ.μ.

Κυκλοφοριακό χάος ελέω εγκληματιών πολέμου

«Μην το συζητάς αυτό που γίνεται...». Με αυτή τη φράση αξιωματικός της Τροχαίας έδωσε το στίγμα της ταλαιπωρίας που επικράτησε χτες σε πολλούς δρόμους της Αθήνας, λόγω των μέτρων ασφάλειας που έχουν παρθεί για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τους αποκλεισμούς κεντρικών οδικών αρτηριών ο κυκλοφοριακός φόρτος μεταφέρθηκε σε περιφερειακούς δρόμους, οι οποίοι ήταν μποτιλιαρισμένοι για αρκετές ώρες.

Μετά τις 2 το μεσημέρι, έκλεισαν η λεωφόρος Βάρης - Κορωπίου, Κορωπίου- Μαρκοπούλου, Αγίας Μαρίνας, Συγγρού, Λαυρίου, Ποσειδώνος (από το Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι τον «Αστέρα» Βουλιαγμένης) και η Βασιλίσσης Ολγας. Με βήμα σημειωτόν διεξαγόταν η κυκλοφορία στις λεγόμενες εναλλακτικές διαδρομές που πρότεινε η Τροχαία. Σε απελπιστική κατάσταση βρέθηκαν οι οδηγοί στις οδούς Πειραιώς, στον Κηφισό στην Πέτρου Ράλλη, στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά, στη Χαροκόπου, τη Θησέως, τη Σιβιτανίδου, την Αγίων Πάντων (περιοχή Καλλιθέας), τη Φραντζή, τη Λαγουμιτζή, την Ιλιού (Νέος Κόσμος), την Πλαστήρα, την Αιγίου, τη Βενιζέλου και τη Σάρδεων (Νέα Σμύρνη).

Χαρακτηριστικό όλων αυτών είναι οι καταγγελίες που έγιναν από οδηγούς τόσο στην Τροχαία όσο και σε πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς για το μαρτύριο που τράβηξαν προκειμένου να πάνε στις δουλιές τους. Πολλά ήταν τα παραδείγματα αναλγησίας, με κυριότερο αυτό που υποστήριξαν αρκετοί πως οι τροχονόμοι δεν μπόρεσαν να αντεπεξέλθουν στις ανάγκες και δεν έδωσαν τις κατάλληλες οδηγίες για τους εναλλακτικούς δρόμους όπου μπορούσαν οι οδηγοί να κινηθούν. Ενας οδηγός μάλιστα, που έπρεπε να μετακινηθεί από την Παλαιά Φώκαια για την Αργυρούπολη, υπό τις οδηγίες των τροχονόμων, έκανε παράκαμψη στα Καλύβια, βρέθηκε Κορωπί και από εκεί στάλθηκε μέσω Παιανίας για να φτάσει στην Αργυρούπολη! Οσο για το πόση ώρα χρειάζεται κανείς, υπό αυτά τα μέτρα να πάει από τον Ασπρόπυργο στον Πειραιά, το «ρεκόρ καθυστέρησης» έσπασε, αφού χρειάστηκαν τρεις ολόκληρες ώρες.

Ενταση τέλος σημειώθηκε και στα διόδια της Αττικής Οδού, που αποτελούσε ένα κομμάτι της πρόσβασης των οδηγών για να αποφύγουν τα μέτρα, κατόπιν οδηγιών της Τροχαίας. Ετσι, αρκετοί ήταν που αναγκάστηκαν να κινηθούν σε αυτή, κυρίως κάτοικοι της Ανατολικής Αττικής και να πληρώσουν τα τέλη για να διανύσουν μία απόσταση 1,5 χιλιομέτρου. Πολλοί ήταν αυτοί που δεν ήθελαν να πληρώσουν και τα σπασμένα... νεύρα τα πλήρωσαν οι υπάλληλοι.

Κι όλα αυτά για να περάσουν οι εγκληματίες Μπλερ - Αθνάρ και ΣΙΑ! Ενώ αν πρόκειται για κάποια διαδήλωση και δίκαιη αντιπολεμική κινητοποίηση του λαού της Αθήνας, τότε μόνο που δε ζητάνε την κεφαλή επί πίνακι των διαδηλωτών... Τώρα, για τους εγκληματίες πολέμου, είναι... επιβεβλημένα τα μέτρα!!! Δε λέμε... Αλλά τουλάχιστον ας το βουλώσουν για τις υπόλοιπες φορές... Δυστυχώς, όμως. Γιατί, απλά, είναι... παπαγαλάκια!

Σύνοδος «διεύρυνσης» αντιθέσεων και προβλημάτων

Σε μια Αθήνα που βρίσκεται σε «κατάσταση πολιορκίας», λόγω των πρωτοφανών και τρομοκρατικών μέτρων ασφαλείας, αρχίζει σήμερα στο Ζάππειο, η άτυπη σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υπογραφή της συμφωνίας προσχώρησης των δέκα νέων κρατών- μελών της ΕΕ. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης να στήσει τη «φιέστα της διεύρυνσης» προσδίδοντάς της το χαρακτήρα «εθνικής γιορτής», τα αποτελέσματα υπήρξαν πενιχρά. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζουν τα ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης τη διήμερη σύνοδο, αποδεικνύει ότι οι «εταίροι» δε συμμερίζονται καθόλου την άποψη περί «ιστορικής συνόδου».

Παρά τις προσπάθειες της Ελληνικής Προεδρίας να δημιουργήσει ένα «υγειονομικό κλοιό» γύρω από τους υψηλούς προσκεκλημένους, οι ηγέτες της ΕΕ και όσοι άλλοι πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις, θα ζήσουν για ένα διήμερο «περικυκλωμένοι» από χιλιάδες διαδηλωτές που θα πάρουν μέρος σε συγκεντρώσεις και πορείες καταδίκης του πολέμου και της πολιτικής της ΕΕ.

Σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της Συνόδου, η υπογραφή της Συνθήκης προσχώρησης θα γίνει στις 3 μετά το μεσημέρι στη στοά Αττάλου ενώ στην πρωινή συνεδρίαση, στο Ζάππειο, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν για την πορεία των εργασιών της Συνέλευσης όπου συζητείται το «Σύνταγμα» της ΕΕ και οι λεγόμενες «θεσμικές μεταρρυθμίσεις», δηλαδή ο τρόπος λήψης των αποφάσεων στα κοινοτικά όργανα και το μοίρασμα της ηγεμονίας μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Ενωσης.

Η Σύνοδος θα συνεχιστεί αύριο, Πέμπτη, με αντικείμενο τις εργασίες της Συνέλευσης και την παράδοση των πορισμάτων της σε μια Διακυβερνητική Διάσκεψη η οποία θα αναλάβει να ολοκληρώσει τις εργασίες της μέχρι το Δεκέμβρη του 2003 οπότε και θα ψηφιστεί το «Σύνταγμα» από τη σύνοδο κορυφής.

Οπως και σε κάθε άλλη σύνοδο κορυφής, οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν στο περιθώριο των εργασιών και για όλα τα άλλα σημαντικά θέματα. Μεταξύ αυτών των θεμάτων βρίσκεται το θέμα του πολέμου και της «ανοικοδόμησης» του Ιράκ. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, οι «εταίροι» θα ζητήσουν την επαναδραστηριοποίηση του ΟΗΕ. Προς αυτή την κατεύθυνση λειτουργεί και η πρόσκληση στο γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Ανάν. Θα συζητηθούν ακόμη θέματα σχετικά με την άσχημη κατάσταση της οικονομίας στην ΕΕ, στο περιβάλλον μιας κρίσης που προσβάλλει και τις ΗΠΑ.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αντίσταση... ενάντια στις διαδηλώσεις!

Κίνημα ενάντια... στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται σήμερα ενάντια στη σύναξη των μακελάρηδων Ευρωπαίων ηγετών, που είτε έβαψαν με αίμα τα χέρια τους είτε νομιμοποιούν τον πόλεμο και τη μοιρασιά της λείας στο Ιράκ, έχει ξεκινήσει η ηγεσία της ΝΔ. Μετά τη «σθεναρή αντίσταση» που είχε προβάλει ενάντια στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν μπροστά στην αμερικάνικη πρεσβεία, τώρα προχώρησε σε θρασύτατη επίθεση ενάντια στα σημερινά συλλαλητήρια, προσφέροντας άλλη μια απόδειξη της δουλικότητας και της υποτέλειάς της.

Στο κίνημα πρωτοστάτησαν μια σειρά βουλευτές της ΝΔ, γνωστοί για τα αισθήματα θαυμασμού που τρέφουν στην Ουάσιγκτον και το «νέο αμερικανικό αιώνα» (Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Τατούλης, Σαλμάς κ.ά.), ενώ συντονιστικό ρόλο έπαιξε η εφημερίδα «Απογευματινή». Η ηγεσία του κόμματος έσπευσε χτες να ευλογήσει τη «δυναμική πρωτοβουλία» διά στόματος του γενικού γραμματέα της ΚΟ Δημ. Σιούφα. Στη σχετική δήλωση αναγνωρίζεται ...«το δικαίωμα κάθε πολίτη να διαδηλώνει τις πεποιθήσεις του εναντίον του πολέμου», αλλά ταυτόχρονα υποδεικνύεται στους διαδηλωτές να αποφύγουν οιαδήποτε επεισόδια, «ώστε να αποφευχθεί οποιοδήποτε γεγονός που θα αμαύρωνε την εικόνα της χώρας μας και την ευρωπαϊκή συνάντηση των Αθηνών». Δεν παραλείπει, βέβαια, να χαρακτηρίσει ιστορικής σημασίας τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ «για την Ευρώπη και τον Ελληνισμό». Για «μέρες χαράς» έκανε λόγο και ο Κ. Καραμανλής μετά τις συναντήσεις που είχε χτες με τον Πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο.

«Για μέρα γιορτής» έκανε λόγο στο χτεσινό άρθρο της η «Απογευματινή». Κάτω από τον χαρακτηριστικό τίτλο «Δεν πρέπει να διαδηλώσει κανείς την 16η Απριλίου...» η εφημερίδα κατέληγε: «Στις 16 Απριλίου δεν πρέπει κανείς να διαδηλώσει. Οχι γιατί οι Ελληνες δεν είναι μαχητικοί κατά του πολέμου, αλλά γιατί είναι αναφανδόν υπέρ της Ευρώπης».

Το ίδιο μήνυμα έστελναν και οι βουλευτές της ΝΔ που φιλοξενήθηκαν στις στήλες της εφημερίδας. Ο ανερχόμενος «αστέρας» και δηλωμένος θαυμαστής του Τζ. Μπους, βουλευτής Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, ξιφούλκησε: «Οι προσπάθειες κάποιων να αναβιώσουν τις παρωχημένες αριστερές με όχημα τον αντιαμερικανισμό, πρέπει να βρουν σταθερά αντίθετους όλους τους φιλελεύθερους πολίτες της χώρας». Από κοντά και ο πάλαι ποτέ αριστεριστής Π. Τατούλης: «Η αυριανή (σ.σ. σημερινή) ημέρα είναι ημέρα γιορτής για τη χώρα μας, όπως και για όλη την Ευρώπη. Δεν πρέπει να αμαυρωθεί από τους λίγους διαδηλωτές που θα καίνε βρετανικές, ισπανικές ή αμερικανικές σημαίες. Θα εξασφαλίσουν μόνον αρνητική δημοσιότητα για την Ελλάδα και τίποτα άλλο». «Εθνικά(!) δεν έχουμε συμφέρον από τη διαδήλωση που θα πραγματοποιηθεί», διαπίστωσε ο ευρωβουλευτής Κ. Χατζηγάκης.

Τα συνθήματα

Με συνθήματα εμπνευσμένα και αγωνιστικά, που αποκαλύπτουν τους ενόχους και απηχούν τη θέληση του ελληνικού λαού, διαδηλώνουν οι εργαζόμενοι και η νεολαία της Αθήνας, πορευόμενοι προς τις πρεσβείες του πολέμου. Τα συνθήματα που κυριαρχούν στις σημερινές κινητοποιήσεις είναι:

- Ενωση και ΝΑΤΟ, πολέμου συνδικάτο.

- Ενωση και ΝΑΤΟ, το ίδιο συνδικάτο.

- ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία - στηρίζουνε τον πόλεμο και την πλουτοκρατία.

- Ούτε γη, ούτε νερό στους φονιάδες των λαών.

- Κλείστε τη Σούδα και τα στρατηγεία, εμείς δεν πολεμάμε στου ΝΑΤΟ τα σφαγεία.

- Φονιάδες, ληστές, υποκριτές είναι οι Ευρωπαίοι ιμπεριαλιστές.

- Αλληλεγγύη στην πάλη των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών.

«ΔΡΑΣΗ: ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2003»
ΟΧΙ στην αστυνομοκρατία

Χτες το μεσημέρι αντιπροσωπεία της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» επισκέφτηκε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας και διαμαρτυρήθηκε έντονα για τα μέτρα αστυνομοκρατίας που επιβλήθηκαν από το πρωί στην Αθήνα.

Η αντιπροσωπεία της «Δράσης» στηλίτευσε τις προσπάθειες για την εδραίωση κλίματος φόβου. Ζήτησε την άμεση άρση των μέτρων. Να ξαναγίνει η Αθήνα πόλη ελεύθερη, όπου οι εργαζόμενοι, οι νέοι, τα λαϊκά στρώματα γενικότερα, ελεύθερα και ειρηνικά θα διαδηλώσουν ενάντια στην πολιτική της ΕΕ, των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Από την πλευρά της ΕΛ.ΑΣ. έγινε σαφές ότι η κατάσταση θα μείνει ως έχει.

Στελέχη της «Δράσης» καταγγέλλουν τους πολιτικούς υπεύθυνους αυτής της δυσάρεστης εικόνας. Την κυβέρνηση που μετέτρεψε την Αθήνα σε πόλη-φρούριο, προκειμένου να προστατέψει τους «υψηλούς» της καλεσμένους από τον «εχθρό λαό».

Διευκρινίζουν ότι η επιμονή της κυβέρνησης σε αυτά τα μέτρα δε στοχεύει απλά στην ασφάλεια των ξένων ηγετών, αλλά κυρίως στο να εκφοβίσει τα λαϊκά στρώματα, να μην αγωνίζονται ενάντια στην εφαρμοζόμενη πολιτική.

Η «Δημοκρατική Συσπείρωση»

Το κλίμα αστυνομοκρατίας και απαγορεύσεων που επιβάλλεται ενόψει της Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η «Δημοκρατική Συσπείρωση για τις Λαϊκές Ελευθερίες και την Αλληλεγγύη». Επίσης, θεωρεί προκλητική «τη στάση της κυβέρνησης η οποία καλλιεργεί ένα τέτοιο κλίμα τη στιγμή που το αίμα του ιρακινού λαού συνεχίζει να ρέει», ενώ επισημαίνει πως ο ελληνικός λαός καταδικάζει τη συμβολή της ΕΕ στην επίθεση στα δικαιώματα και στις λαϊκές ελευθερίες. Κλείνοντας, καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στα σημερινά συλλαλητήρια για να καταδικαστούν, όπως τονίζει, «εκτός των άλλων, οι αντιδημοκρατικές πρακτικές κυβέρνησης και ΕΕ καθώς και η συμμετοχή τους στην επιχείρηση υποδούλωσης του λαού του Ιράκ».

ΣΗΜΕΡΑ ΟΛΟΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ
«Φονιάδες είστε ανεπιθύμητοι»!
  • Στις 11 π.μ. συγκέντρωση της νεολαίας και των εργαζομένων στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη
  • Στις 5 το απόγευμα παλλαϊκή συγκέντρωση στο ίδιο μέρος
  • Και τις δύο συγκεντρώσεις θα ακολουθήσουν πορείες στα γραφεία της ΕΕ, στη βρετανική και την αμερικάνικη πρεσβεία

Σήμερα ο ελληνικός λαός θα υποδεχτεί τους μακελάρηδες των λαών όπως ακριβώς τους αξίζει... Σ' αυτούς που δολοφόνησαν εν ψυχρά ένα λαό, δεν αξίζει κανένας σεβασμός, δεν υπάρχει καμιά υποχρέωση απέναντί τους, δεν πρόκειται να τύχουν ευνοϊκής υποδοχής. Τις μέρες που θα παραμείνουν στη χώρα μας, με αγωνιστικές κινητοποιήσεις ο λαός μας θα βρεθεί απέναντί τους για να τους καταδικάσει, για να τους δηλώσει ότι είναι ανεπιθύμητοι.

Η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», σήμερα, Τετάρτη, στις 11 π.μ. καλεί τη νεολαία και τους εργαζόμενους να συγκεντρωθούν στο Σύνταγμα, μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη και στη συνέχεια να πάρουν μέρος στην πορεία που θα ακολουθήσει στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις πρεσβείες της Βρετανίας και των ΗΠΑ.

Εξάλλου σήμερα, στις 5 μ.μ. η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» διοργανώνει παλλαϊκό συλλαλητήριο, επίσης στο Σύνταγμα, μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη. Θα ακολουθήσει και πάλι πορεία στα Γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης και στις δύο πρεσβείες.

Εργαζόμενοι και νεολαία συγκεντρώνονται απευθείας μπροστά στην εξέδρα, ενώ οι συνοικιακές επιτροπές της «Δράσης» προσυγκεντρώνονται στις 4.30 μ.μ. στην Ομόνοια.

Στου Μπακάκου, στις 4.30 μ.μ., είναι η προσυγκέντρωση του Πειραιά.

Επίσης, οι αντιστασιακοί με τα λάβαρά τους θα κάνουν προσυγκέντρωση, στις 4.30 μ.μ. στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Η Ομοσπονδία Γυναικών Ελλάδας (ΟΓΕ) καλεί τα μέλη της και όλες τις γυναίκες της Αθήνας μπροστά στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη, σήμερα στις 5 μ.μ.

Σε ανακοίνωσή της η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σημειώνει, μεταξύ άλλων: «Στις 16 του Απρίλη, μεσούντος του εγκλήματος σε βάρος του ιρακινού λαού, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα η φιέστα των Ευρωπαίων ηγετών, με θέμα τη διεύρυνση της ΕΕ. Μια διεύρυνση που αποφασίστηκε από τους εκπροσώπους των μονοπωλίων και τους μόνους που συμφέρει είναι το ευρωπαϊκό πολυεθνικό κεφάλαιο και την αστική τάξη των υποψήφιων προς ένταξη χωρών.

Θα έρθουν στη χώρα μας, στις 16 του Απρίλη, οι αρχιεγκληματίες Μπλερ και Αθνάρ, αλλά και άλλοι που παρέχουν βάσεις, εναέριο χώρο κι άλλες διευκολύνσεις, όπως κάνει και η ελληνική κυβέρνηση.

Θα τους υποδεχτεί ο Σημίτης και η κυβέρνησή του, που παρέχουν πολύτιμη βοήθεια στις ΗΠΑ - Αγγλία, με τη Σούδα, το Ακτιο, τα ΑΒΑΚΣ, τις φρεγάτες, για τη σφαγή του ιρακινού λαού.

Καμία υποχρέωση και κανένα σεβασμό δεν οφείλουν οι εργαζόμενοι, ο λαός απέναντί τους.

Αγωνιζόμαστε για τη συγκρότηση ενός ισχυρού πόλου αντίστασης ενάντια στον αιματοβαμμένο αμερικανικό και ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό.

Η συμμαχία της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό έχει τη δύναμη να τους νικήσει».

Ανάλογη ανακοίνωση έδωσε στη δημοσιότητα και η ΕΕΔΥΕ.

Στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση - διαδήλωση πραγματοποιεί η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σήμερα Τετάρτη, 16 του Απρίλη, στις 7 μ.μ. και στη Θεσσαλονίκη, στο άγαλμα του Βενιζέλου, με την ευκαιρία της συνάντησης των Ευρωπαίων ηγετών στην Αθήνα.

Σε Μακεδονία - Θράκη

Συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που διοργανώνουν η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», οι επιτροπές ειρήνης και το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθούν σήμερα και σε πολλές πόλεις της Μακεδονίας και Θράκης. Συγκεκριμένα:

- Στην Κοζάνη στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

- Στην Πτολεμαΐδα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

- Στην Καβάλα στις 7 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

- Στην Κομοτηνή συγκέντρωση στην αρχή της Βενιζέλου και στη συνέχεια πορεία.

- Στην Αλεξανδρούπολη, στις 7.30 μ.μ. μπροστά στο Δημαρχείο.

- Στην Ξάνθη στις 7.30 μ.μ. στην κεντρική πλατεία.

Στη Θεσσαλία

Πικετοφορίες διοργανώνει, σήμερα το βράδυ, η «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», σε θεσσαλικές πόλεις. Οι πικετοφορίες θα γίνουν:

- Στις 7 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Λάρισας.

- Στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης των Τρικάλων.

- Στις 8 μ.μ. στη Δημοτική Αγορά της Καρδίτσας.

Στο Αγρίνιο

Αγωνιστική διαδήλωση ενάντια στη διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης διοργανώνουν το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, η Επιτροπή Ειρήνης Αγρινίου, η τοπική Γραμματεία του ΠΑΜΕ και η τοπική επιτροπή της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» σήμερα Τετάρτη στις 8 το βράδυ στην πλατεία Δημοκρατίας και καλούν σε συμμετοχή όλο το λαό του Αγρινίου.

Στο Ηράκλειο

Σε συλλαλητήριο ενάντια στους αρχιμακελάρηδες των λαών, Μπλερ, Αθνάρ και Σία, που θα βρεθούν στη χώρα μας, με αφορμή τη Σύνοδο των Ευρωπαίων ηγετών, καλεί το Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Ηρακλείου τους μαθητές και τη νεολαία του νομού, σήμερα Τετάρτη στις 12 το μεσημέρι στα Λιοντάρια.

Στη Χίο

Συγκέντρωση διοργανώνουν για τον ίδιο λόγο αύριο Πέμπτη 17 Απρίλη στη Χίο στις 7 μ.μ. στην είσοδο της Απλωταριάς η τοπική επιτροπή της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» και η Επιτροπή Ειρήνης.

Στη Λήμνο

Εξάλλου, σε αγωνιστική υποδοχή των αρχιεγκληματιών Μπλερ και Αθνάρ, αλλά και όλων των Ευρωπαίων ηγετών που στηρίζουν τον πόλεμο, καλεί το λαό της Λήμνου η Παλλημνιακή Επιτροπή «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003», η οποία οργανώνει συλλαλητήριο σήμερα Τετάρτη και ώρα 7.30 μ.μ. στο λιμάνι της Μύρινας.

Αρχισε από χτες η «υποδοχή»

Πικετοφορία πραγματοποίησαν χτες το απόγευμα στο κέντρο της Αθήνας μέλη της «Δράση: Θεσσαλονίκη 2003» με σκοπό την καλύτερη ενημέρωση του αθηναϊκού λαού για τα δύο συλλαλητήρια «υποδοχής» των ηγετών της ΕΕ, των υπευθύνων του βάρβαρου ιμπεριαλιστικού πολέμου, που μαζί με τις ΗΠΑ αιματοκύλησαν τον ιρακινό λαό. Σε όλη τη διάρκεια της κινητοποίησης μοίραζαν αντιπολεμικό υλικό και καλούσαν σε μαζική συμμετοχή στις σημερινές κινητοποιήσεις.

«ΝΑΤΟ και Βρυξέλλες φονιάδες των λαών, κάτω η νέα τάξη των ιμπεριαλιστών» και «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές, με Μέτωπο απαντάμε στους ιμπεριαλιστές», φώναζαν οι διαδηλωτές.

«Καμιά συμμετοχή καμία εμπλοκή, έξω οι βάσεις και οι Αμερικανοί» και «Κανένας φαντάρος στην Ασία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ και Αγγλία», απάντησαν στην κυβέρνηση που ετοιμάζεται να στείλει Ελληνες φαντάρους για να υπερασπιστούν την «ειρήνη» που επέβαλε μαζί με τους συμμάχους της στον ιρακινό λαό.

ΔΗΚΚΙ
Καλεί στις κινητοποιήσεις

Με ανακοίνωσή του το Γραφείο Τύπου του ΔΗΚΚΙ καλεί «τον ελληνικό λαό να παραστεί σήμερα το πρωί, στις 11.00, στις εκδηλώσεις, που θα πραγματοποιηθούν στο Σύνταγμα, ενάντια στον πόλεμο και στις φιέστες της διεύρυνσης της ΕΕ, η οποία χωρίς αύξηση κοινοτικών πόρων θα πλήξει εκ νέου τα λαϊκά στρώματα και ιδιαίτερα τους εργαζομένους».

Ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε και η ΔΗΣΕΚ (συνδικαλιστική παράταξη του ΔΗΚΚΙ).

ΔΗΜΟΣ ΑΘΗΝΑΣ
Αποσύρει τους κάδους...

Προς αποφυγή... οδοφραγμάτων, ο Δήμος Αθηναίων, κάνει μια ακόμη κίνηση «καλής θέλησης», αποσύροντας, για το τριήμερο 15 έως 17 Απριλίου, «για λόγους ασφαλείας, τους κάδους αποκομιδής των απορριμμάτων από τους δρόμους που έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή, ζητά από τους δημότες να μη βγάζουν τα απορρίμματα πριν τις 10 το βράδυ και να τα τοποθετούν στα σημεία που προϋπήρχαν οι κάδοι... «σε καλά δεμένες σακούλες». Ανευ σχολίου...!

Ο πόλεμος και ο ΣΥΝ

Είναι δυνατόν ένα κόμμα, να κάνει συνεπή αγώνα κατά του πολέμου και ταυτόχρονα να τάσσεται με την ΕΕ και να υποστηρίζει τη βασική γραμμή και τη στρατηγική της, τόσο στα θέματα του πολέμου, όσο και γενικότερα;

Σύμφωνα με την ίδια την πραγματικότητα, όχι! Σύμφωνα, όμως, με την ηγεσία του ΣΥΝ, όλα είναι δυνατά... Και επειδή όλα είναι δυνατά, ο ΣΥΝ δεν είχε δυσκολία να προσφέρει χείρα βοηθείας στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου εναντίον του Ιράκ, ενώ εξωράισε και το γαλλογερμανικό άξονα, συγκαλύπτοντας τον αληθινό ρόλο του, όπως και την ιμπεριαλιστική φύση του.

Εκπληξη; Καμιά! Πρώτο, γιατί δε θα μπορούσε να γίνει διαφορετικά από ένα κόμμα όπως ο ΣΥΝ, που τα χνότα του είναι της ίδιας «υφής» με εκείνα του ΠΑΣΟΚ. Δεύτερο, γιατί και στους προηγούμενους πολέμους ο ΣΥΝ άλλαξε τη θέση του γι' αυτούς στο παραπέντε, λόγω της πίεσης του αντιπολεμικού κινήματος. Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε την 11η Σεπτέμβρη. Τότε ο ΣΥΝ επιτέθηκε λάβρος κατά του ΚΚΕ, επειδή το Κόμμα μας δεν κρύφτηκε πίσω από τους νεκρούς των δίδυμων πύργων, για να αθωώσει την πολιτική του ιμπεριαλισμού, όπως έκανε ο ΣΥΝ!..

Στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, βεβαίως, πλάτη έβαλε, πρώτη και καλύτερη, η ΝΔ, λόγω ...εθνικών (ταξικών) συμφερόντων! Αλλά και του ΣΥΝ η πλάτη δεν ήταν αμελητέα, παρά το μέγεθός του. Θα μπορούσε, μάλιστα, να υποστηριχτεί ότι ήταν και πιο επικίνδυνη για το αντιπολεμικό κίνημα. Γιατί; Γιατί της ΝΔ η θέση περιέχει μια ευθύτητα: Τα ταξικά «μας» συμφέροντα, σου λέει. Καθαρά πράγματα. Ενώ του ΣΥΝ ήταν τακτική τού «έτσι κι αλλιώς κι αλλιώτικα»! Τακτική του «ψαρεύω στα θολά νερά»! Τακτική που στόχευε σε διάφορα ταμπλό.

Τι έπραξε ο ΣΥΝ, όσον αφορά στο βρώμικο πόλεμο κατά του ιρακινού λαού;

Πρώτο: Τάχτηκε κατά του πολέμου (ανέξοδο) και με συμμετοχή στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις.

Δεύτερο: Εξέφρασε την αντίθεσή του στη συμμετοχή της Ελλάδας στον πόλεμο (θετικό), με τη Σούδα και τα άλλα μέσα που η κυβέρνηση διέθεσε στις ΗΠΑ.

Αλλά την ίδια στιγμή:

Πρώτο: Ενώ κατέκρινε την κυβέρνηση για τη συμμετοχή της, δεν κατέκρινε τη Γερμανία, τη Γαλλία, και τις άλλες που δε συμμετείχαν, παρότι και αυτών οι κυβερνήσεις έκαναν ό,τι και η ελληνική! Συμμετείχαν με βάσεις, πιλότους, αεροδιαδρόμους κ.ά.

Δεύτερο: Εκανε κριτική στην κυβέρνηση, που δε συντάσσεται αποκλειστικά με τον γαλλογερμανικό άξονα, αλλά πατάει σε δύο βάρκες (και της ΕΕ και των ΗΠΑ)!

Τρίτο: Ενώ έλεγε, ο ΣΥΝ, ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να παίρνει μέρος στον πόλεμο, ωστόσο ουδέποτε έκανε κύριο σύνθημά του το «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο»! Ψιθύριζε το «Οχι στη συμμετοχή», δίχως και να υψώνει και τους τόνους... Για να τα έχει καλά και με τις δύο πλευρές: Και στο κίνημα «να έχουμε πρόσωπο και στους ...άλλους»...

Τέταρτο: (Πρώτο σε σημασία): Συμπαρατάχτηκε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ στο κίνημα!! Αλλά και με τις πλειοψηφίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, που δεν είχαν να χάσουν τίποτα, φωνάζοντας «Οχι στον πόλεμο»! Τι αξία έχει αυτό το σύνθημα, όταν φωνάζεται από εκείνους που στηρίζουν την πολιτική της κυβέρνησης στον πόλεμο; Καμιά! Ομως ο ΣΥΝ τούς ήθελε στο πλευρό του! Για την ενότητα!! Και επέκρινε τα ταξικά κινήματα και το ΚΚΕ ότι διασπούν το κίνημα!!! Δηλαδή, επειδή δε στηρίζουν την ελληνική κυβέρνηση και το γαλλογερμανικό άξονα!..

Με άλλα λόγια: Ο ΣΥΝ βλέπει ως ενωτική στάση τη συμπόρευσή του με το ΠΑΣΟΚ, τα στελέχη του οποίου: Ως κυβέρνηση συμμετέχουν στον πόλεμο, ενώ ως ΠΑΣΟΚ δε συμμετέχουν! Ως στελέχη του ΠΑΣΟΚ δε λένε «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», αλλά λένε ότι η Ελλάδα δε συμμετέχει στον πόλεμο! Και οι ίδιοι, ως στελέχη της Αυτοδιοίκησης και άλλων χώρων, πηγαίνουν να περικυκλώσουν τη Σούδα (Φώφη Γεννηματά κ.ά.), μέσω της οποίας (κυρίως) η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο! Δεν πηγαίνουν, όμως, για να φωνάξουν να «βγει η Ελλάδα», αλλά έτσι... Για να τους βλέπει ο κοσμάκης και να τους επαινεί.

Την ίδια στιγμή, ο ΣΥΝ αποδέχτηκε ότι οι ηγετικές δυνάμεις του ιμπεριαλισμού έχουν το δικαίωμα να αποφασίζουν ποια χώρα θα εξοπλίζεται και με τι, όπως και ποια χώρα θα πρέπει να αφοπλίζεται! Το ίδιο, βεβαίως, αποδέχτηκαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Αλλά και ο γαλλογερμανικός άξονας, ο οποίος επίσης υιοθέτησε την προπαγάνδα των ΗΠΑ, που αποτυπώθηκε στο ψήφισμα 1441 του ΟΗΕ, ότι ο πόλεμος είναι το έσχατο μέσο, εφόσον το Ιράκ κατέχει χημικά όπλα και αρνείται να αφοπλιστεί με πολιτικά μέσα!!!

Ομως, τα παραπάνω σημαίνουν και τούτο: Οτι ο κάθε λαός δεν έχει το δικαίωμα, εφόσον αυτό αντιστρατεύεται τις ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις, να αποφασίζει ποια κυβέρνηση θα έχει και πότε ο ίδιος θα την ανατρέψει, με όποιον τρόπο επιλέξει.

Υπερβολή; Οχι! Ο ΣΥΝ χαιρέτισε την ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς, διότι έτσι άνοιγε ο δρόμος προς τη δημοκρατία! Λες και την ανατροπή της κυβέρνησης Μιλόσεβιτς την είχε αποφασίσει αβίαστα ο λαός της Γιουγκοσλαβίας! Παρότι οι δρόμοι της μύριζαν δολάρια και ουίσκι, όπως έγραψαν και ξένοι παρατηρητές, μη κομμουνιστές. Παρότι οι βομβαρδισμοί λειτούργησαν τρομοκρατικά! Πέρα από τις εκβιαστικές υποσχέσεις των Ευρωπαίων, ότι θα εισρεύσει χρήμα και θα υπάρξει πρόοδος!.. Από την άλλη, χαρακτήρισε φιλειρηνική παρουσία αυτήν της KFOR και όχι στρατό κατοχής, όπως είναι.

Οποιες δυνάμεις, λοιπόν, λένε, ότι το κίνημα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από την κυρίαρχη πολιτική, όποιος κι αν την εκφράζει, κατά την άποψη του ΣΥΝ λειτουργούν διασπαστικά! Οποιες δυνάμεις λένε ότι το κίνημα πρέπει να είναι ταξικό και να αντιπαρατίθεται σταθερά με το συμβιβασμό και όσους ξεπουλάνε τα συμφέροντα των εργαζομένων, κατά τον ΣΥΝ, δρουν διασπαστικά!!

Εκδηλος ο φόβος, μήπως το αντιιμπεριαλιστικό κίνημα πλατύνει περισσότερο και γίνει, σε μια πορεία, το αντιιμπεριαλιστικό μέτωπο ο καθοριστικός παράγοντας των εξελίξεων! Αυτός ο φόβος είναι που καθορίζει και τα κόλπα τους παρεμπόδισης του κινήματος. Αλλά το κίνημα γνώρισε και σοφότερους απ' τον ΣΥΝ. Και τους ξετίναξε τελείως. Το ίδιο θα ξαναγίνει...


Του
Μάκη ΜΑΪΛΗ

Προς Μέγαρο Μαξίμου

Τα χέρια σηκώνονται ψηλά, όσο το δυνατόν ψηλότερα, για να... καλύψουν το «μανιτάρι». Να καλύψουν τη φρίκη των βομβών, να σταματήσουν τη φρίκη του πολέμου. Ενα από τα χέρια, ματωμένο, κόκκινο, βγαίνει μπροστά απ' τα άλλα, για να... προειδοποιήσει, να ξεσηκώσει του λαούς. «Εξω η Ελλάδα από τον πόλεμο», το σύνθημα που είναι γραμμένο πάνω στην κάρτα, όπως γραμμένες είναι και οι επωνυμίες των εμπνευστών της. Μια κάρτα, η οποία όταν έρθει και στα δικά μας χέρια, μπορούμε να τη συμπληρώσουμε και να τη στείλουμε, προς το: «ΜΕΓΑΡΟ ΜΑΞΙΜΟΥ»... Οι παραλήπτες, θα είναι που συμμετέχουν στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών.

Διαδηλώσεις κατά των δυνάμεων και των σχεδίων κατοχής

Από τη συγκέντρωση στη Βαγδάτη

Associated Press

Από τη συγκέντρωση στη Βαγδάτη
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΑΣΡΙΓΙΑ - ΑΛ ΚΟΥΤ.--

Δειλά, αλλά δυναμικά, οι Ιρακινοί σε διάφορες πόλεις εκδηλώνουν μέσα από διαδηλώσεις τη διαμαρτυρία και τη δυσαρέσκειά τους τόσο για τη στάση των αμερικανο-βρετανικών δυνάμεων όσο και για τα σχέδια του Λευκού Οίκου για το μέλλον του Ιράκ.

Χτες, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, εκατοντάδες Ιρακινοί πολίτες διαδήλωσαν μπροστά στο συρματόπλεγμα που οι αμερικανικές δυνάμεις έχουν τοποθετήσει στην είσοδο του ξενοδοχείου «Palestine» όπου διαμένουν οι ξένοι δημοσιογράφοι στη Βαγδάτη. Και χτες, οι Ιρακινοί διαδηλωτές καταφέρονταν ενάντια στις ΗΠΑ, τις οποίες κατηγορούσαν για την έλλειψη ασφάλειας στην πόλη τους, για τη μη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών, για τη συνεχιζόμενη διακοπή του ηλεκτρικού ρεύματος, ενώ κυρίαρχο ήταν το σύνθημα «Οχι στις ΗΠΑ».

Οι Αμερικανοί πεζοναύτες, που βρίσκονταν στην περίμετρο του ξενοδοχείου, απομάκρυναν, σχεδόν, διά της βίας τους ξένους δημοσιογράφους, υποστηρίζοντας ότι οι διαδηλώσεις γίνονται μόνο για τα μάτια των ξένων ΜΜΕ. Οι δημοσιογράφοι μεταφέρθηκαν στην πίσω πλευρά του ξενοδοχείου, από όπου λίγο αργότερα είχαν οπτική επαφή με τους διαδηλωτές, οι οποίοι μετακινήθηκαν προς την εκεί κεντρική πλατεία.

Εντυπωσιακή σε όγκο ήταν, χτες, η διαδήλωση που πραγματοποίησαν σιίτες κληρικοί και πολίτες στην πόλη Νασρίγια, λίγα χιλιόμετρα από την αμερικανική στρατιωτική βάση όπου πραγματοποιήθηκε, υπό αμερικανική αιγίδα, η σύνοδος της «ιρακινής αντιπολίτευσης». Χιλιάδες διαδηλωτές, με επικεφαλής σιίτες κληρικούς, διαδήλωσαν κατά μιας αμερικανο-εμπνευσμένης κυβέρνησης στο Ιράκ. Κυρίαρχο ήταν το σύνθημα: «Ναι στην ελευθερία, ναι στο Ισλάμ, όχι στις ΗΠΑ και τον Σαντάμ».

«Οι λαϊκές και θρησκευτικές δυνάμεις που οργανώνουν αυτή τη διαδήλωση εκτιμούν ότι η Χάουζα της Νατζάφ - η θρησκευτική σχολή των σιιτών - είναι ο μοναδικός νόμιμος εκπρόσωπος του ιρακινού λαού, που στην πλειοψηφία είναι σιίτες» δήλωσε ο ιμάμης Ουάραντ Νασράλα, συμπληρώνοντας ότι «δε θα αποφασίσουν οι ΗΠΑ και η Βρετανία για εμάς». Στη διαδήλωση συμμετείχαν, εκτός από προσωπικότητες του κλήρου, και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων του σιιτικού πληθυσμού. Ο Ιχσάν Μοχάμεντ, εκπρόσωπος των μηχανικών της περιοχής, δήλωνε ότι ο ιρακινός λαός απαιτεί να αποχωρήσουν τα αμερικανο-βρετανικά στρατεύματα. «Μας απελευθέρωσαν από το Σαντάμ, οπότε η αποστολή τους τελείωσε. Αν υπολογίζουν να εγκαταστήσουν στρατιωτική κατοχή, τότε θα αντισταθούμε με όλες μας τις δυνάμεις», προειδοποίησε.

Ενδεικτικό του αρνητικού κλίματος που επικρατεί απέναντι στις αμερικανο-βρετανικές δυνάμεις σε όλες σχεδόν τις ιρακινές πόλεις είναι και οι χτεσινές εξελίξεις στην αλ Κουτ. Εκατοντάδες διαδηλωτές περικύκλωσαν το δημαρχείο της πόλης και εμπόδισαν Αμερικανούς πεζοναύτες να εισέλθουν σε αυτό για να συνομιλήσουν με τον ιμάμη Σαΐντ Αμπάς, ο οποίος έχει εγκατασταθεί στο κτίριο, πριν η πόλη τεθεί υπό αμερικανικό έλεγχο και δηλώνει ότι ο ίδιος θα διοικήσει την περιοχή στο εξής. Κυρίαρχο σύνθημα των διαδηλωτών ήταν «Οχι στις ΗΠΑ, όχι στον Τσαλαμπί». Αμερικανοί αξιωματικοί υποστήριζαν ότι ο Σαΐντ Αμπάς είναι αντι-αμερικανός και υποστηρίζεται από το Ιράν και τόνιζαν ότι αναμένουν οδηγίες από τους ανωτέρους τους για το πώς θα πρέπει να χειριστούν την κατάσταση.

«Ο ιρακινός λαός δε θα δεχτεί ποτέ οιαδήποτε κατοχή!»

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.--

Μπορεί η ιρακινή ηγεσία να παραμένει άφαντη, όμως, χτες, ένας Ιρακινός διπλωματικός αξιωματούχος, έως σήμερα πρέσβης της χώρας του στην ΟΔ Γιουγκοσλαβίας, σχολίασε δημοσίως τις δραματικές εξελίξεις στο Ιράκ... Ο Σάμι Σαντούν, αποστέλλοντας επιστολή στα γραφεία του Ασοσιέιτεντ Πρες στο Βελιγράδι, εξηγεί: «Αυτό που συνέβη στη χώρα μου τις τελευταίες βδομάδες είναι εισβολή και στρατιωτική κατοχή. Είναι η δολοφονία αθώων αμάχων... μια απαράδεκτη ενέργεια ενάντια σε όλους τους νόμους... Δε θέλουμε να υπερασπιστούμε τα λάθη του καθεστώτος κατά την τελευταία 35ετία, αλλά εναπόκειται μόνον στους ίδιους τους Ιρακινούς να προβούν σε αλλαγές που εκείνοι επιθυμούν. Οι Ιρακινοί δε θα αποδεχτούν ποτέ οιαδήποτε μορφή κατοχής. Δε θα αποδεχτούν ποτέ τη συνεργασία με οιοδήποτε καθεστώς - μαριονέτα». Ο ίδιος όταν ρωτήθηκε αργότερα τι σκοπεύει να κάνει μετά τις τελευταίες εξελίξεις δήλωσε πως δεν προτίθεται να εγκαταλείψει τη θέση του...

Η διαμαρτυρία δολοφονείται εν ψυχρώ

Το πρόσωπο της κατοχής

Associated Press

Το πρόσωπο της κατοχής
ΜΟΣΟΥΛΗ.--

«Υπάρχουν περισσότεροι από 100 τραυματίες και 10-12 νεκροί», δήλωσε ο Dr. Αγιάντ αλ Ραμαντάνι, επικεφαλής του τμήματος επειγόντων περιστατικών του νοσοκομείου της Μοσούλης, κάνοντας τον τραγικό απολογισμό της δολοφονική συμπεριφοράς των αμερικανικών στρατευμάτων, που έβαλαν κατά του συγκεντρωμένου πλήθους στην κεντρική Πλατεία της Μοσούλης.

Οπως επισημαίνει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων AFP, αλλά και το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, τα αμερικανικά στρατεύματα που είχαν αναπτυχθεί στην περιοχή, άρχισαν να πυροβολούν όταν οι Ιρακινοί άρχισαν να επιδεικνύουν συνεχώς αυξανόμενες εχθρικές διαθέσεις προς το διορισμένο από τους Αμερικανούς νέο κυβερνήτη, Μασαάν αλ Τζουμπούρι, ο οποίος εκφωνούσε ομιλία υπέρ των Ηνωμένων Πολιτειών!

Βάσει των δηλώσεων αυτοπτών μαρτύρων και τραυματιών, τη στιγμή που ο Αλ Τζουμπούρι παρακίνησε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του τον «ιρακινό λαό να συνεργαστεί με τις αμερικανικές δυνάμεις», το πλήθος ανταπάντησε «ψεύτη, προδότη» και ενώ εκείνος προσπάθησε να συνεχίσει τονίζοντας ότι «οι Αμερικανοί θα φέρουν τη δημοκρατία, θα προσφέρουν νερό, φαγητό, δουλιά», τότε οι διαδηλωτές στράφηκαν εναντίον του, προσπάθησαν να εισέλθουν εντός του κυβερνητικού κτιρίου, ενώ παιδιά άρχισαν να πετούν πέτρες. Τότε Αμερικανοί στρατιώτες άνοιξαν πυρ και από στέγες γειτονικών κτιρίων αλλά και από τις θέσεις τους, αφού είχαν ακροβολιστεί περιφερειακά της πλατείας.

Δημοσιογράφος του AFP, μετέδωσε κατόπιν των επεισοδίων πως η έδρα της τοπικής κυβέρνησης ήταν εκκενωμένη, ένα αυτοκίνητο είχε καταστραφεί, ασθενοφόρα μετέφεραν τραυματίες στο νοσοκομείο ενόσω αμερικανικό αεροσκάφος υπερίπτατο της πόλης σε πολύ χαμηλό ύψος, ενώ υπήρξαν αναφορές, ότι άνθρωποι κείτονταν τραυματισμένοι ή νεκροί στο μέσον της πλατείας, οι αμερικανικές δυνάμεις για ώρα απαγόρευαν άλλους και τις οικογένειές τους, να πλησιάσουν. Παράλληλα, το Γαλλικό Πρακτορείο αναφέρει ότι λίγο αργότερα, στο νοσοκομείο της πόλης, όπου κατέφθασαν συγγενείς και φίλοι των νεκρών και των τραυματιών, φώναζαν συνθήματα κατά των Αμερικανών.

Οταν ρωτήθηκαν οι αμερικανικές αρχές της Μοσούλης για το πολύνεκρο επεισόδιο, δικαιολογήθηκαν ότι «απάντησαν σε πυρά», ενώ ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, στο Κεντρικό Στρατηγείο των Αμερικανικών Δυνάμεων στο Κατάρ, ερωτώμενος κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, δήλωσε ότι δεν έχει λάβει «καμία στρατιωτική αναφορά», συνεπώς δεν μπορούσε να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει το γεγονός...

ΣΑΟΥΔΙΚΗ ΑΡΑΒΙΑ
Καλούνται «επειγόντως» οι γείτονες

ΡΙΑΝΤ.-

«Εκτακτη σύνοδο» των χωρών που συνορεύουν με το Ιράκ, συγκαλεί η σαουδαραβική ηγεσία, την Παρασκευή, στο Ριάντ, όπως μετέδωσε το επίσημο σαουδαραβικό πρακτορείο ειδήσεων «SPA». Στην ανακοίνωση, δε δίνονται ιδιαίτερες διευκρινίσεις, πέραν του ότι τονίζεται πως το θέμα της συνάντησης είναι «οι τελευταίες εξελίξεις στο Ιράκ». Δε γίνεται, επίσης, αναλυτική καταγραφή των χωρών που καλούνται σε επίπεδο ΥΠΕΞ, αν και είναι γνωστό ότι με το Ιράκ, εκτός από τη Σ. Αραβία, συνορεύουν το Κουβέιτ, η Ιορδανία, η Συρία, η Τουρκία, το Ιράν.

ΙΤΑΛΙΑ - ΔΑΝΙΑ
Συμμετοχή στην «ανοικοδόμηση»

Η ιταλική Βουλή ενέκρινε χτες την αποστολή 3.000 ανθρώπων που θα συμμετάσχουν στην «ανοικοδόμηση» του Ιράκ. Η αποστολή θα περιλαμβάνει και στρατιώτες, όπως και περίπου 400 καραμπινιέρους που θα συμβάλλουν στην «τήρηση της τάξης».

Προς το παρόν παραμένει άγνωστο το πότε ακριβώς θα αναχωρήσουν για το Ιράκ, αλλά σύμφωνα με τον ΥΠΕΞ της χώρας, Φράνκο Φρατίνι, αυτό θα γίνει σύντομα, ακόμα και χωρίς πρωτοβουλία του ΟΗΕ...

Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη δανική κυβέρνηση (πιστή σύμμαχό τους) να διευθύνει μία ταξιαρχία της διεθνούς δύναμης που θα αναλάβει τη «σταθεροποίηση» του Ιράκ, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της χώρας Αντερς Φογκ Ράσμουσεν.

Η Κοπεγχάγη είχε ήδη ανακοινώσει την περασμένη βδομάδα ότι θα αποστείλει περίπου 380 στρατιώτες και 20 ως 25 αστυνομικούς στο Ιράκ για να λάβουν μέρος στην «τήρηση της τάξης». Το αίτημα της Ουάσιγκτον απαιτεί το διπλασιασμό του αριθμού της δύναμης αυτής. Ο Ράσμουσεν, πάντως, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επιλογή, αλλά πρόσθεσε «πολλά θα εξαρτηθούν από τον αριθμό των χωρών που θα συμβάλουν στη δύναμη αυτή και στη σύνθεσή της» προτού η Δανία αποφασίσει ν' απαντήσει θετικά στο αμερικανικό αίτημα.

ΗΠΑ - ΣΥΡΙΑ
Οξύνονται, πανταχόθεν, οι αντιδράσεις στις αμερικανικές κατηγορίες

«Αν πληγεί η Συρία, ανοίγει ο δρόμος για πόλεμο στο Ιράν, γι' αυτό και η Τεχεράνη δεν μπορεί να μείνει ουδέτερη», δήλωνε ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος

Associated Press

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΔΑΜΑΣΚΟΣ-ΚΑΪΡΟ-ΤΕΧΕΡΑΝΗ-ΜΑΔΡΙΤΗ.--

«Εχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας για πτυχές της συριακής πολιτικής και είναι γνωστές στη συριακή ηγεσία», επανέλαβε, χτες, ο Κόλιν Πάουελ, σπεύδοντας να χαμηλώσει τους τόνους συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχουν στρατιωτικά σχέδια επίθεσης ούτε για τη Συρία ούτε για κάποια άλλη χώρα». Στο ενδεχόμενο στρατιωτικής επίθεσης κατά της Συρίας απέφυγε να αναφερθεί και η σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας, Κοντολίζα Ράις, η οποία, όμως, δήλωσε κατηγορηματικά ότι η Συρία «υποθάλπει τρομοκρατικές οργανώσεις και έχει δώσει καταφύγιο στα απομεινάρια του ιρακινού καθεστώτος και αυτό είναι απαράδεκτο». Στο χαρακτηρισμό της Συρίας ως «κράτους παρία» επέμεινε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.

Στο πλευρό των ΗΠΑ έσπευσε να συμπαραταχτεί ο Αυστραλός πρωθυπουργός. Ο, επίσης, Αυστραλός Ρίτσαρντ Μπάτλερ, πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ στο Ιράκ, βρήκε την ευκαιρία να επανέλθει στο προσκήνιο υποστηρίζοντας ότι «την περίοδο 1997-1999, υπήρχαν ενδείξεις ότι Συρία και Ιράκ συνεργάζονται στενά στο θέμα των όπλων μαζικής καταστροφής».

Προκλητικός Σαρόν

«Επικίνδυνο» χαρακτήρισε τον Σύρο Πρόεδρο ο Ισραηλινός πρωθυπουργός. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Γιεντότ Αχρονότ», ο Αριέλ Σαρόν εκτίμησε ότι ο Μπάσαρ αλ Ασαντ «έκρινε λάθος την ιρακινή κρίση αρνούμενος να συμπαραταχτεί με τις αμερικανοβρετανικές δυνάμεις, αν και ήταν πασιφανές ότι το Ιράκ θα ηττηθεί. Το ίδιο λάθος μπορεί να κάνει και απέναντι στο Ισραήλ».

Ο Σαρόν υποστήριξε ότι το Ισραήλ έχει καταθέσει συγκεκριμένα αιτήματα προς τις ΗΠΑ, όσον αφορά στη Συρία, τα οποία περιμένει να υλοποιηθούν. Συγκεκριμένα, το Ισραήλ ζητά τον άμεσο τερματισμό της λειτουργίας των γραφείων των παλαιστινιακών οργανώσεων «Χαμάς» και «Τζιχάντ» στη Δαμασκό, την απομάκρυνση του σώματος της Επαναστατικής Φρουράς του Ιράν από την κοιλάδα Μπεκάα, τη διακοπή των σχέσεων Ιράν-Συρίας, τη διάλυση, μετά από συριακή εντολή, της «Χεζμπολάχ» από το Νότιο Λίβανο και την απομάκρυνση των πυραύλων της «Χεζμπολάχ» που στοχεύουν το Ισραήλ.

Ο Ισραηλινός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ραανάν Γκισίν, επαναλάμβανε, χτες, με βεβαιότητα ότι η Συρία «αναπτύσσει όπλα μαζικής καταστροφής, έχει χημικά όπλα μεγάλης εμβέλειας και διαθέτει πυραύλους που μπορούν να πλήξουν το Ισραήλ».

Απορρίπτει η Δαμασκός

«Η όξυνση των απειλών και των κατηγοριών κατά της Συρίας στοχεύει στην επιρροή των εθνικών της αποφάσεων και στο στιγματισμό του κύρους της», υποστηρίζει, με ανακοίνωσή του, το συριακό Υπουργικό Συμβούλιο. Στην ανακοίνωση οι κατηγορίες χαρακτηρίζονται «ψέματα και κατασκευάσματα» και εκτιμάται ότι εξυπηρετούν «τις επεκτατικές βλέψεις και τα συμφέροντα του Ισραήλ στην περιοχή».

Το συριακό ραδιόφωνο απηύθυνε έκκληση αλληλεγγύης σε όλο τον αραβικό κόσμο, τονίζοντας ότι πρέπει ενωμένος να αντιμετωπίσει τα «σιωνιστικά σχέδια για εξαφάνιση κάθε αραβικού ίχνους από την περιοχή». Ο συριακός Τύπος εκτιμούσε ότι το Ισραήλ εκμεταλλεύεται τον πόλεμο στο Ιράκ για να προωθήσει τα επιθετικά του σχέδια και ότι οι ΗΠΑ, εκτοξεύοντας κατηγορίες κατά της Συρίας, επιδιώκουν να αποσπάσουν την προσοχή από τα τεκταινόμενα στο Ιράκ προκειμένου να εγκαταλειφθεί ο ιρακινός λαός στην τύχη του.

Ο Σύρος Πρόεδρος, προς το παρόν, δεν έχει προβεί σε καμία δήλωση. Χτες ο Αλ Ασαντ συναντήθηκε με τον Σουδανό Πρόεδρο, Ουμάρ Χασάν Αχμάντ αλ Μπασίρ, ενώ τη Δευτέρα το βράδυ συναντήθηκε με τον Βρετανό υφυπουργό Εξωτερικών, Μάικ Ο' Μπράιαν, ο οποίος μίλησε για «εποικοδομητικές συνομιλίες» και εκτίμησε ότι «η Δαμασκός ανταποκρίνεται θετικά στις απόψεις της Ντάουνινγκ Στριτ».

Οξύνονται οι αλυσιδωτές αντιδράσεις

«Η Συρία έχει την ευκαιρία να αποδείξει ότι δεν ανήκει σε κανένα κατάλογο χωρών που υποθάλπουν την τρομοκρατία», επανέλαβε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, αποφεύγοντας επισταμένα να τη χαρακτηρίσει «κράτος-παρία». Ο Στρο εκτίμησε ότι «η συριακή ηγεσία είναι εξαιρετικά έξυπνη και δρα με γνώμονα το συμφέρον και την ευημερία της χώρας», ερχόμενος, ουσιαστικά, σε αντίθεση με τις αμερικανικές και τις ισραηλινές απόψεις.

«Φίλο κράτος» χαρακτήρισε τη Συρία και ο Ισπανός πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι «είναι και θα παραμείνει φίλη χώρα και δεν πρόκειται να γίνει στόχος στρατιωτικής επίθεσης». «Ουδεμία απόδειξη υπάρχει ότι η Συρία προχώρησε σε δοκιμές χημικών όπλων, όπως υποστηρίζουν οι Αμερικανοί αξιωματούχοι», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Νοέλ Λενουάρ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και οι νέες δηλώσεις του Τούρκου ΥΠΕΞ, Αμπντουλάχ Γκιουλ, που τόνισε ότι «η Τουρκία δεν έχει καμία απόδειξη για τις αμερικανικές κατηγορίες κατά της Συρίας», και συμπλήρωσε ότι «η Αγκυρα επιθυμεί καλές σχέσεις με τους γείτονες και σταθερότητα στην περιοχή». «Αυτοσυγκράτηση και χαμηλούς τόνους», συνέστησαν στις ΗΠΑ η Ρωσία, η Γερμανία και η Γαλλία, της οποίας ο ΥΠΕΞ συνομίλησε, τηλεφωνικώς, με τον Κόλιν Πάουελ για το θέμα.

«Οι Αμερικανοί δε βρήκαν ακόμη τα απαγορευμένα όπλα για τα οποία κήρυξαν τον πόλεμο στο Ιράκ και τώρα κατηγορούν για τον ίδιο λόγο τη Συρία. Είναι σαφές ότι είναι αναξιόπιστοι οι ισχυρισμοί τους», δήλωνε, με γραπτή του ανακοίνωση, ο γγ του Αραβικού Συνδέσμου, Αμρ Μούσα. Η αιγυπτιακή κυβέρνηση τόνισε ότι δεν είναι δυνατόν να τίθενται στο στρατιωτικό στόχο των ΗΠΑ η μία αραβική χώρα μετά την άλλη.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, πάντως, ήταν η πρώτη παρέμβαση Ιρανού αξιωματούχου στο θέμα. Ο Μοσέν Ρεζαγέ, νυν γραμματέας του Συμβουλίου Διαιτησίας του Ιράν και πρώην διοικητής του επίλεκτου σώματος των Φρουρών της Επανάστασης, εκτίμησε ότι «αν οι ΗΠΑ επιτεθούν στη Συρία, ανοίγει ο δρόμος για να κηρύξουν τον πόλεμο στο Ιράν. Η Τεχεράνη, φυσικά, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχη και αν υπάρξει πλήγμα κατά της Συρίας δε θα μείνει ουδέτερη, όπως έπραξε με το Ιράκ. Αλλωστε, η Συρία είναι η μόνη αραβική χώρα που βοήθησε το Ιράν στον 8ετή ιρανο-ιρακινό πόλεμο».

«Εκοψαν» τον αγωγό Συρίας - Ιράκ...

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.- Ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, δεν άφησε χτες καμία αμφιβολία για τη «μέλλον» του πετρελαιαγωγού Ιράκ - Συρίας... Στη διάρκεια χτεσινής συνέντευξης Τύπου, ο Ράμσφελντ επιβεβαίωσε πως οι «στρατιωτικές δυνάμεις της συμμαχίας» έλαβαν σχετική εντολή και στη συνέχεια διέκοψαν τη λειτουργία του πετρελαιαγωγού από το Ιράκ στη Συρία... Ο υπουργός Αμυνας δεν παρέλειψε να δώσει και την εξήγηση - πρόσχημα: «Εγινε, επειδή παραβιαζόταν από το προηγούμενο ιρακινό καθεστώς το διεθνές πετρελαϊκό εμπάργκο με την εξαγωγή ποσοτήτων ιρακινού πετρελαίου στη Συρία, μέσω του συγκεκριμένου αγωγού».

Η Συρία, πάντως, έχει αρνηθεί τους παραπάνω ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Τζ. Ου. Μπους, επισημαίνοντας πως αυτού του είδους οι κατηγορίες «εκτοξεύονται στο πλαίσιο εξυπηρέτησης των διαφόρων συμφερόντων του Ισραήλ»...

«ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Πρώτη προσέγγιση με φόντο το αίμα

Associated Press

ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΗ ΒΑΣΗ ΤΑΛΙΛ.--

Ηταν μία πρώτη απόπειρα «προσέγγισης για τη σύνθεση της μελλοντικής μεταβατικής κυβέρνησης στο Ιράκ», αλλά οι αντιαμερικανικές διαδηλώσεις σε πολλές πόλεις και στην ίδια στη Νασρίγια, που έγινε με μοναδικό στόχο να εναντιωθεί σε αυτή τη Σύνοδο, και κυρίως η σφαγή στη Μοσούλη επισκίασαν την ίδια τη συνάντηση και έθεσαν το στίγμα: Ο εφιάλτης τώρα μόλις αρχίζει... Το κοινό ανακοινωθέν, μετά τις συνομιλίες, που αποτελείται από 13 σημεία και κυρίως η δέσμευση για επανάληψη συνομιλιών σε 10 μέρες ωχριούν μπροστά σε οτιδήποτε επιφυλάσσει το μέλλον του «μεταπολεμικού Ιράκ».

Στη σκιά του αρχαίου ναού Ζιγκουράτ, αφιερωμένου από τους αρχαίους Σουμέριους στη θεότητα της Σελήνης Νάνα, στα ερείπια της Ουρ, δηλαδή της Μεσοποταμίας, όπου διασταυρώθηκαν οι Ασσύριοι και οι Βαβυλώνιοι, στο μέρος που φέρεται ότι γεννήθηκε ο Αβραάμ, κάτω από μία τέντα, συναντήθηκαν οι εκπρόσωποι των αμερικανικών κατοχικών δυνάμεων, αλλά και της ιρακινής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, παρέστησαν άνω των 60 κατά άλλους 80 Ιρακινών, που εκπροσωπούν σιιτικές, σουνιτικές και κουρδικές οργανώσεις, όπως επίσης και οπαδοί της μοναρχίας και κατέληξαν, με ομόφωνη συναίνεση, να προσέλθουν σε νέα συνάντηση στις 25 Απρίλη.

Τις εργασίες της συνάντησης άνοιξε ο Αμερικανός απόστρατος στρατηγός Τζέι Γκάρνερ, που θα ηγηθεί του πολιτικού σκέλους της κατοχής, που έχει βαπτιστεί «μεταβατική κυβέρνηση του Ιράκ», τονίζοντας: «Ενα ελεύθερο και δημοκρατικό Ιράκ θα αρχίσει σήμερα». «Οι ΗΠΑ δεν έχουν κανένα, μα κανένα ενδιαφέρον να κυβερνήσουν το Ιράκ», βεβαίωσε ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου, Ζαλμάι Κχαλιλζάντ.

Δυσχέρειες πάσης φύσεως

Αν και επισήμως δεν έχουν ανακοινωθεί ποιες οργανώσεις συμμετείχαν, σύμφωνα με πληροφορίες από τον αραβικό Τύπο, μέρος έλαβαν εκτός του INC, το Εθνικό Ιρακινό Σύμφωνο (ΙΝΑ), το Πατριωτικό Μέτωπο του Κουρδιστάν του Τζαλάλ Ταλαμπανί, η Ισλαμική Οργάνωση AL DAWA και επίλεκτα μέλη του κόμματος Μπάαθ, καθώς, σύμφωνα με Αμερικανούς, «υπάρχει ένα αντικείμενο, το οποίο είναι να καθοριστεί ο τρόπος της απομπααθοποίησης της πολιτικής ζωής φυσικά, αλλά και της συμφιλίωσης»!

Στη συνάντηση δε μετείχε, όπως είχε ήδη γνωστοποιηθεί, το Ανώτατο Συμβούλιο της Ισλαμικής Επανάστασης στο Ιράκ - η μεγαλύτερη οργάνωση των σιιτών που διαθέτει 15.000 ενόπλους μαχητές. «Δε σκοπεύουμε να παραστούμε στη συνάντηση της Νασρίγια, γιατί δε θα είναι προς όφελος του ιρακινού λαού» ξεκαθάρισε ο Αμπντελαζίζ Χακίμ, ηγέτης της σιιτικής οργάνωσης. «Από την αρχή, η ανεξαρτησία ήταν η διακήρυξή μας. Δε θα αποδεχτούμε την αμερικανική ομπρέλα ή την κυριαρχία οποιουδήποτε άλλου», πρόσθεσε. Ενώ ο εκπρόσωπος του κινήματος, Χάμιντ Αλ Μπαγιατί, δήλωσε ότι «η διάσκεψη οργανώθηκε από τον στρατηγό Τόμι Φρανκς και για λόγους αρχής δε δεχόμαστε να λάβουμε μέρος σε συνάντηση που έχει οργανωθεί από έναν Αμερικανό στρατηγό».

Στη σύνοδο δεν παρέστη επίσης και ο Αχμεντ Τσαλαμπί, το «πουλέν του Πενταγώνου» και επικεφαλής του Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου, που εκπροσωπήθηκε μέσω αντιπροσώπου του. Βρετανός στρατιωτικός εξέφρασε μάλιστα την άποψη ότι οι Ιρακινοί θέλουν την κατά το δυνατό συντομότερη αποχώρηση των αμερικανοβρετανικών δυνάμεων από τη χώρα τους.

Τα Ηνωμένα Εθνη, που έχουν λάβει υπόσχεση από τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς ότι θα διαδραματίσουν κάποιο ρόλο στο μεταπολεμικό Ιράκ, θα εκπροσωπηθούν στη διάσκεψη με παρατηρητές.

«Δεν πιστεύω ότι τα Ηνωμένα Εθνη μπορούν να παίξουν κεντρικό ρόλο στο Ιράκ, γιατί είχαν γίνει de facto σύμμαχος του Σαντάμ», υποστήριξε ο Τσαλαμπί σε συνέντευξή του στη γαλλική «Monde».

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, το μεταπολεμικό Ιράκ πρόκειται να διαιρεθεί σε κεντρικό, βόρειο και νότιο τμήμα και να κυβερνηθεί από τρεις Αμερικανούς με τη βοήθεια τριών Ιρακινών, αλλά χωρίς την παρουσία των ηγετών των δύο μεγαλύτερων κουρδικών κομμάτων, γεγονός που έχει προκαλέσει μεγάλη δυσφορία στις τάξεις όλων των κομμάτων των Κούρδων. Ο διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων Τόμι Φρανκς θα είναι στρατιωτικός διοικητής για όλο το Ιράκ.

Κοινό ανακοινωθέν

Τέλος, κατά τις πρώτες αυτές συνομιλίες υιοθετήθηκε κοινό ανακοινωθέν, που αποτελείται από τα εξής 13 σημεία:

1) Το Ιράκ πρέπει να είναι δημοκρατικό κράτος.

2) Η μελλοντική κυβέρνηση του Ιράκ δεν πρέπει να βασίζεται σε μια κοινοτική ταυτότητα.

3) Η μελλοντική κυβέρνηση του Ιράκ πρέπει να οργανωθεί ως ένα δημοκρατικό ομοσπονδιακό σύστημα, στη βάση όμως διαβουλεύσεων σε εθνικό επίπεδο.

4) Η κυριαρχία του νόμου θα είναι απόλυτη.

5) Το Ιράκ πρέπει να οικοδομηθεί στη βάση του σεβασμού της διαφοράς κυρίως του σεβασμού του ρόλου της γυναίκας.

6) Στις συνομιλίες θα εξεταστούν ο ρόλος που θα έχει η θρησκεία στο κράτος και την κοινωνία.

7) Στις συνομιλίες συζητήθηκε η αρχή σύμφωνα με την οποία ο ιρακινός λαός θα εκλέγει την ηγεσία του και αυτή δε θα του επιβάλλεται έξωθεν.

8) Πρέπει να απορρίπτεται η πολιτική βία και οι Ιρακινοί πρέπει να οργανωθούν άμεσα ώστε να περαιωθεί η αποστολή της ανασυγκρότησης του Ιράκ σε τοπικό, εθνικό επίπεδο.

9) Οι Ιρακινοί και η Συμμαχία πρέπει να συνεργαστούν ώστε να αντιμετωπιστούν τα άμεσα εκκρεμή θέματα της ασφάλειας και της παροχής βασικών κοινωφελών υπηρεσιών.

10) Πρέπει να καταργηθεί το κόμμα Μπάαθ και να εξαλειφθούν τα αποτελέσματά του στην ιρακινή κοινωνία.

11) Πρέπει να αρχίσει ένας ανοιχτός διάλογος με όλες τις εθνικές πολιτικές ομάδες για να ενταχθούν αυτές στην παρούσα διαδικασία.

12) Η σύνοδος καταδικάζει τις λεηλασίες που έγιναν και την καταστροφή των επίσημων εγγράφων.

και 13) Η ιρακινή αντιπροσωπεία στη σύνοδο ενέκρινε με ψήφο επανάληψη των συνομιλιών σε 10 ημέρες, σε τοποθεσία που θα οριστεί, και με επιπλέον ιρακινή συμμετοχή και θέμα την άσκηση της εξουσίας κατά τη μεταβατική αυτή περίοδο.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΗΜΑΔΙΑ από τα μελλοντικά «δύσκολα» για τους εισβολείς ιμπεριαλιστές άρχισαν να φαίνονται ήδη. Παρά τη σκληρή στρατιωτική κατοχή που επιβάλλουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο φαίνεται πως ο ιρακινός λαός δεν είναι διατεθειμένος να τους ανεχτεί και θα βρει τρόπους να οργανώσει την αντίστασή του.

ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ, στη Μοσούλη την ώρα που ο διορισμένος από τις δυνάμεις κατοχής κυβερνήτης Μ.Τζουμπούρι αγόρευε υπέρ των ΗΠΑ πλήθος κόσμου κινήθηκε απειλητικά εναντίον του. Οι πεζοναύτες προστάτες, με την εγκληματική νοοτροπία που είναι προετοιμασμένοι, πυροβόλησαν εναντίον του κόσμου. Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου της Μοσούλης μιλάμε για 10-12 νεκρούς και περίπου εκατό τραυματίες.

ΕΠΙΣΗΣ, την ώρα που οργάνωναν την παρασυναγωγή στη Νασιρίγια με Αμερικανούς στρατιωτικούς, ανθρώπους των εταιριών και Ιρακινούς ή ιρακινής καταγωγής πρόθυμους να συνεργαστούν με τους εισβολείς υπήρξε διαδήλωση πολλών χιλιάδων ανθρώπων που ανάμεσα στα συνθήματα που φώναζαν ήταν: «Ναι στην ελευθερία. Οχι στην Αμερική και στον Σαντάμ». Επικεφαλής της διαδήλωσης ήταν οι θρησκευτικοί ηγέτες των Σιιτών. Ο εκπρόσωπος των μηχανικών της περιοχής, Ιχσάν Μοχάμεντ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι Σιίτες «αξιώνουν την αποχώρηση των αμερικανικών και βρετανικών δυνάμεων»... Ο ίδιος τόνισε πως«αν λογαριάζουν να κάνουν κατοχή θα αντιταχθούμε». Επίσης, διαδήλωση οργανώθηκε για τρίτη συνεχόμενη μέρα και στη Βαγδάτη έξω από το ξενοδοχείο «Παλεστάιν», όπου οι διαδηλωτές κατήγγειλαν τις απάνθρωπες συνθήκες ζωής, που οι δυνάμεις κατοχής έχουν επιβάλει στην πόλη.

«ΖΕΣΤΗ» διατηρείται η απειλή προς τη Συρία. Η συριακή κυβέρνηση απέρριψε τις απειλές και τις κατηγορίες που εκτοξεύουν εναντίον της οι Ηνωμένες Πολιτείες. Οι αντιδράσεις συνεχίζουν να είναι ποικίλες και για τον αμύητο στις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις ίσως και κατά περίπτωση «παράξενες». Για παράδειγμα, η Βρετανία εμφανίζεται με ένα «ναι μεν αλλά» πρόσωπο χωρίς να ταυτίζεται για την ώρα απόλυτα με τις ΗΠΑ.Στο ίδιο ιδιότυπο κλίμα κινήθηκε και ο Χ.Μ. Αθνάρ που μίλησε για «φίλο και όχι στόχο». Η Τουρκία διά του υπουργού της Εξωτερικών μίλησε, για άλλη μια φορά, για «κανένα αποδεικτικό στοιχείο». Σχεδόν ίδιες φράσεις χρησιμοποίησε και η υπουργός ευρωπαϊκών υποθέσεων της Γαλλίας Ν. Λενουάρ. Ο Αραβικός Σύνδεσμος ανακοίνωσε πως οι αμερικανικές κατηγορίες ότι η Συρία διαθέτει χημικά όπλα δεν είναι αξιόπιστες.

ΟΙ ΗΠΑ φαίνονται αποφασισμένες, για άλλη μια φορά, να χρησιμοποιήσουν και ενάντια στη Συρία όλα τα φτηνά μέσα που χρησιμοποίησαν και εναντίον του Ιράκ. Ετσι φαίνεται πως ξετρύπωσαν πάλι τον πρώην επικεφαλής των επιθεωρητών Ρίτσαρντ Μπάτλερ, ο οποίος «όλως αυθορμήτως» δήλωσε πως συμφωνεί με τους Αμερικανούς και τόνισε πως... έχει εξασφαλίσει πειστήρια.

ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΗ στρατιωτική δράση των ΗΠΑ κατά της Συρίας θα είναι το προοίμιο μιας ενέργειας κατά του Ιράν, προειδοποίησε ο γραμματέας του Συμβουλίου Διαιτησίας του Ιράν Μοσέν Ρεζαγέ.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 9 - 12

ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περασμένα - ξεχασμένα;

ΑΝΟΒΕΡΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-

«Είμαστε σύμφωνοι στην αρχή ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να έχουν ένα ρόλο - κλειδί στην ανοικοδόμηση του Ιράκ», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος, για άλλη μία φορά, τόνισε ότι η Γερμανία εύχεται η ανασυγκρότηση του Ιράκ να γίνει «υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών»...

Οπως μετέδωσε το BBC, οι δύο συμφώνησαν στην ανάγκη να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις του παρελθόντος και να καταβληθεί κοινή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα στο Ιράκ. Σημειώνεται, δε, ότι ο Τόνι Μπλερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ισχύ των αγγλογερμανικών σχέσεων και στην ομοφωνία που διαπιστώθηκε σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να εξελιχθεί η κατάσταση στο Ιράκ. Η «στροφή» αυτή, του Βρετανού πρωθυπουργού αναμενόμενη μεν, πολύ δύσκολα αναγνώσιμη δε, καθώς ενυπάρχουν πολλά αντιθετικά στοιχεία στη στάση της Βρετανίας αμέσως σχεδόν μετά την έναρξη των εχθροπραξιών... όπως ο παραγκωνισμός των βρετανικών εταιριών στη νομή των λαφύρων, η εσωτερική αντιπολίτευση μέσα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα, η θέση της Βρετανίας εντός της ΕΕ, ακόμη και η ίδια η πολιτική υπόσταση του Τόνι Μπλερ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι η στάση της Βρετανίας είναι ο Δούρειος Ιππος των ΗΠΑ.

Πάντως, μέσα σ' αυτό το πλαίσιο «επανασύνδεσης» των διαφωνούντων πλευρών για το θέμα του Ιράκ, θα πρέπει να ενταχθεί και η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γάλλος ομόλογός του Ζακ Σιράκ, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της αμερικανο-γαλλικής διαμάχης για το θέμα του Ιράκ. Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, η οποία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ζακ Σιράκ, η εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας, Κατρίν Κολονά, δήλωσε ότι «ήταν θετική» και ότι ο Σιράκ διαβεβαίωσε τον Μπους για τη βούλησή του «να ενεργήσει με ρεαλιστικό τρόπο» σε ό,τι αφορά τη μεταπολεμική περίοδο στο Ιράκ.

Μπρουκς: «Τελειώσαμε αλλά όχι εντελώς»

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ - ΝΤΟΧΑ.--

Εικόνες από Αμερικανούς στρατιώτες που προσπαθούν να επικοινωνήσουν με Ιρακινούς και μοιράζουν ανθρωπιστική βοήθεια επέλεξε να παρουσιάσει, χτες, στους δημοσιογράφους, για πρώτη φορά μετά από τις βιντεοταινίες των μαχών και των συγκρούσεων, ο ταξίαρχος Βίνσεντ Μπρουκς, εκπρόσωπος των αμερικανικών δυνάμεων στο στρατηγείο του Κατάρ.

Ο Μπρουκς υποστήριξε ότι δε γίνονται, πλέον, μεγάλες μάχες, αλλά απέφυγε επισταμένως να δηλώσει ότι ο πόλεμος τελείωσε, τονίζοντας ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί κίνδυνοι για τον αμερικανικό στρατό που βρίσκεται αντιμέτωπος με τους εναπομείναντες ελάχιστους θύλακες αντίστασης, με ξένους μαχητές και με καμικάζι αυτοκτονίας. Ανάλογη δήλωση έκανε και ο Αμερικανός Πρόεδρος, μιλώντας για «βέβαιη αλλά όχι πλήρη» νίκη και υποστηρίζοντας ότι «οι τρομοκράτες έχασαν ένα σύμμαχο, αλλά οι προσπάθειες για αντιπροσωπευτική διακυβέρνηση του Ιράκ θα απαιτήσουν χρόνο».

Ο Αμερικανός ταξίαρχος απέρριψε την πρόταση του ΟΗΕ για αποστολή επιθεωρητών στο Ιράκ, προκειμένου να επιθεωρήσουν το ιρακινό οπλοστάσιο, δηλώνοντας ότι «όλοι αυτοί οι έλεγχοι γίνονται υπό στρατιωτική επίβλεψη και δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για τέτοιου είδους επιθεωρήσεις». Ο Μπρουκς, πάντως, επανέλαβε την πεποίθησή του ότι υπάρχουν απαγορευμένα όπλα στο Ιράκ και αρνήθηκε να σχολιάσει το γιατί δεν έχουν ακόμη βρεθεί. Επίσης, χτες, από την Ντόχα, ανακοινώθηκε ότι ο τελικός απολογισμός των πεσόντων στη μάχη Αμερικανών στρατιωτών έφτασε τους 118, αν και είναι καθημερινά τα περιστατικά είτε ανταλλαγής πυρών είτε ατυχημάτων, τα οποία αποδεικνύονται μοιραία, όπως το τελευταίο στη νότια Βαγδάτη με 2 νεκρούς και 2 τραυματίες πεζοναύτες.

Πάντως, ως κίνηση που αποδεικνύει ότι οι, κλασικής τουλάχιστον μορφής, μάχες έχουν τελειώσει μπορεί να εκληφθεί ότι στη βάση τους στο Νέο Μεξικό επέστρεψαν, χτες, 6 βομβαρδιστικά τύπου «Στελθ», ενώ εντολή να εγκαταλείψουν τον Κόλπο έλαβαν και 2 αεροπλανοφόρα, το «Κίτι Χοκ» και το «Θεοντόρ Ρούζβελτ». Επίσης, έγινε γνωστό ότι αναχωρούν από την Τουρκία, οι περίπου 1.166 Αμερικανοί στρατιώτες που είχαν αναπτυχθεί στο Ιντσιρλίκ. Αντίθετα, Αμερικανοί επιτελείς απέφυγαν να επιβεβαιώσουν την είδηση που μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο, σύμφωνα με την οποία, περίπου 16.000 Ιρακινοί στρατιώτες που βρίσκονταν στην ιρακινο-συριακή μεθόριο παραδόθηκαν στις αμερικανικές δυνάμεις μετά τον τερματισμό των μαχών και στο Τικρίτ.

Στο μεταξύ, στη Βαγδάτη, χτες, συνεχίστηκαν οι κοινές περιπολίες Ιρακινών αστυνομικών και Αμερικανών στρατιωτών, ενώ δεν έλειψαν οι σποραδικές ανταλλαγές πυρών. Εντούτοις, οι ξένοι ανταποκριτές επέμεναν ότι οι αμερικανικές δυνάμεις δεν έχουν ακόμη εγγυηθεί την ασφαλή δίοδο στις ανθρωπιστικές αποστολές, με αποτέλεσμα η έλλειψη τροφίμων, νερού και φαρμάκων να έχει ξεπεράσει τα όρια και η πόλη να απειλείται από την πείνα και το λιμό, ενώ συνεχίζεται η διάνοιξη ομαδικών τάφων σε νοσοκομεία και σε ανοιχτούς χώρους.

Αντιπολεμικές διαδηλώσεις με απαιτήσεις...

Μεγάλη ήταν η ανταπόκριση στο κάλεσμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης για συγκεντρώσεις σε όλο τον κόσμο

«Οι αληθινές αιτίες αυτού του πολέμου τώρα αποκαλύφθηκαν. Σχετίζονται με την παγκόσμια κυριαρχία του Νέου Κόσμου, όπως επίσης και με τον έλεγχο της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων και των πετρελαϊκών πηγών. Το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης καταδικάζει τις βάρβαρες ενέργειες των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Ισπανίας και όλων εκείνων που είτε δίνουν πολιτική υποστήριξη, είτε τις εγκαταστάσεις τους στις ΗΠΑ, ώστε να μπορέσουν αυτές να δολοφονούν τους λαούς. Καλούμε τους λαούς σε δράση»... Αυτά επισήμανε πρόσφατη ανακοίνωση της Γραμματείας του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης, με την οποία καλούσε στις 12 και 13 του Απρίλη σε δυναμικές αντιπολεμικές διαδηλώσεις φιλειρηνικές οργανώσεις και προοδευτικές δυνάμεις σε δεκάδες χώρες της υφηλίου. Η ανταπόκριση ήταν, για μία ακόμη φορά, σημαντική. Σε πάνω από πενήντα πόλεις των ΗΠΑ (μεταξύ αυτών Ουάσιγκτον, Ν. Υόρκη, Σαν Φρανσίσκο) και σε μεγαλουπόλεις «δυτικών» χωρών (Βρετανία, Αυστραλία, Ισπανία, Ιταλία, Γαλλία, Γερμανία) με κυβερνήσεις που εξυπηρέτησαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ... Η αντιπολεμική κινητοποίηση των πολιτών ήταν έντονη και σε λιγότερο «φωτισμένες» - απ' τους φακούς των διεθνών ΜΜΕ... - γωνιές του κόσμου, όπως η Μογγολία, το Κιργιστάν, το Μπαγκλαντές, η Βιρμανία, η Υεμένη, το Σουδάν, το Πακιστάν...

Ετσι, οι δεκάδες φιλειρηνικές διαδηλώσεις και συγκεντρώσεις, που πραγματοποιήθηκαν (με την προτροπή του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και άλλων οργανώσεων κατά του πολέμου) το διήμερο 12-13 του Απρίλη, ήταν κάτι παραπάνω από ένα γενικό και αόριστο «ΟΧΙ στον πόλεμο». Εφεραν το στίγμα καταγγελίας των βάρβαρων εισβολέων στο Ιράκ και των νεοταξίτικων σχεδίων για τις «επόμενες» ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις...

Αλλωστε, και το κάλεσμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης για διαδήλωση κατά του πολέμου στις 12 και 13 του Απρίλη συνοδευόταν απ' την απαίτηση για άμεση αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής απ' το Ιράκ, για σταμάτημα της βοήθειας που παραχωρούν οι πιεζόμενες - απ' τις ΗΠΑ - κυβερνήσεις χωρών και για πράξεις έμπρακτης αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο ιρακινό λαό. Γι' αυτό και ανταποκρίθηκαν στο συγκεκριμένο κάλεσμα πολλές εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι σε Αργεντινή, Αυστραλία, Αυστρία, Μπαγκλαντές, Βραζιλία, Βρετανία, Δανία, Δομινικανή Δημοκρατία, Καναδά, Κροατία, Βιρμανία, Χιλή, Κροατία, Αίγυπτο, Εκουαδόρ, Χιλή, Γαλλία, Γερμανία, Ελλάδα, Γουατεμάλα, Ισλανδία, Ινδία, Ινδονησία, Ιράν, Ιρλανδία, Ιταλία, Ιαπωνία, Ιορδανία, Κιργιστάν, ΠΓΔΜ, Μεξικό, Μαρόκο, Μογγολία, Ολλανδία, Ν. Ζηλανδία, Νικαράγουα, Νορβηγία, Πακιστάν, Παραγουάη, Πόρτο Ρίκο, Πολωνία, Φιλιππίνες, Σλοβενία, Μάλτα, Σουδάν, Ελβετία, Σκοτία, Ν. Κορέα, Ισπανία, Συρία, Τουρκία, Βενεζουέλα, ΗΠΑ, Σουηδία, Πορτογαλία...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ