Τετάρτη 16 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΓΑΛΛΙΑ - ΒΡΕΤΑΝΙΑ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Περασμένα - ξεχασμένα;

ΑΝΟΒΕΡΟ - ΠΑΡΙΣΙ.-

«Είμαστε σύμφωνοι στην αρχή ότι τα Ηνωμένα Εθνη πρέπει να έχουν ένα ρόλο - κλειδί στην ανοικοδόμηση του Ιράκ», δήλωσε μετά το πέρας της συνάντησης ο Βρετανός πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ με τον Γερμανό καγκελάριο Γκέρχαρντ Σρέντερ, ο οποίος, για άλλη μία φορά, τόνισε ότι η Γερμανία εύχεται η ανασυγκρότηση του Ιράκ να γίνει «υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών»...

Οπως μετέδωσε το BBC, οι δύο συμφώνησαν στην ανάγκη να ξεπεραστούν οι αντιθέσεις του παρελθόντος και να καταβληθεί κοινή προσπάθεια για την επίλυση των προβλημάτων που προκύπτουν από τα νέα δεδομένα στο Ιράκ. Σημειώνεται, δε, ότι ο Τόνι Μπλερ έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην ισχύ των αγγλογερμανικών σχέσεων και στην ομοφωνία που διαπιστώθηκε σχετικά με τον τρόπο που θα πρέπει να εξελιχθεί η κατάσταση στο Ιράκ. Η «στροφή» αυτή, του Βρετανού πρωθυπουργού αναμενόμενη μεν, πολύ δύσκολα αναγνώσιμη δε, καθώς ενυπάρχουν πολλά αντιθετικά στοιχεία στη στάση της Βρετανίας αμέσως σχεδόν μετά την έναρξη των εχθροπραξιών... όπως ο παραγκωνισμός των βρετανικών εταιριών στη νομή των λαφύρων, η εσωτερική αντιπολίτευση μέσα στο ίδιο το κυβερνών κόμμα, η θέση της Βρετανίας εντός της ΕΕ, ακόμη και η ίδια η πολιτική υπόσταση του Τόνι Μπλερ, ενώ δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι η στάση της Βρετανίας είναι ο Δούρειος Ιππος των ΗΠΑ.

Πάντως, μέσα σ' αυτό το πλαίσιο «επανασύνδεσης» των διαφωνούντων πλευρών για το θέμα του Ιράκ, θα πρέπει να ενταχθεί και η τηλεφωνική συνομιλία που είχαν χθες ο Αμερικανός Πρόεδρος Τζορτζ Μπους και ο Γάλλος ομόλογός του Ζακ Σιράκ, για πρώτη φορά μετά την έναρξη της αμερικανο-γαλλικής διαμάχης για το θέμα του Ιράκ. Αν και δεν έγιναν γνωστές λεπτομέρειες για το περιεχόμενο της συνομιλίας, η οποία έγινε κατόπιν πρωτοβουλίας του Ζακ Σιράκ, η εκπρόσωπος της γαλλικής Προεδρίας, Κατρίν Κολονά, δήλωσε ότι «ήταν θετική» και ότι ο Σιράκ διαβεβαίωσε τον Μπους για τη βούλησή του «να ενεργήσει με ρεαλιστικό τρόπο» σε ό,τι αφορά τη μεταπολεμική περίοδο στο Ιράκ.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ