Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΟΥΓΓΑΡΙΑ - ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ
Ετοιμες να στείλουν «ειρηνευτικές» δυνάμεις στο Ιράκ

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ - ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΣΟΦΙΑ.--

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία ζήτησαν ανεπίσημα από την Ουγγρική κυβέρνηση να στείλει «ειρηνευτική» στρατιωτική δύναμη στο Ιράκ, που θα συμμετάσχει στην «τήρηση της τάξης» στη χώρα, σύμφωνα με χτεσινές δηλώσεις αξιωματούχων του υπουργείου Αμυνας.

Ανάλογα αιτήματα είχαν διατυπωθεί την προηγούμενη βδομάδα και στις κυβερνήσεις της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας και σύμφωνα με δηλώσεις αξιωματούχων των δύο χωρών το αίτημα εξετάζεται και φυσικά αντιμετωπίζεται θετικά. Εξάλλου και ο Πολωνός ΥΠΕΞ Βλοτζίμιερτζ Τσιμόσεβιτς, δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του είναι έτοιμη να στείλει «εκατοντάδες» στρατιώτες στο Ιράκ ως μέρος μιας πολυεθνικής «ειρηνευτικής» δύναμης...

Σιιτικό προσκύνημα μέσα σε οξυμένες διαφωνίες

ΚΑΡΜΠΑΛΑ.--

Δεκάδες χιλιάδες Σιίτες συμμετείχαν, χτες, στις παραδοσιακές τελετουργίες του προσκυνήματος για την επέτειο του θανάτου του Ιμάμη Χουσεΐν, εγγονού του προφήτη Μωάμεθ, ενός από τους βασικούς ιδρυτές του σιιτικού ρεύματος.

Πλήθος πιστών Σιιτών κατέκλυσαν τους σκονισμένους δρόμους της Καρμπάλα, όπου πραγματοποιήθηκαν, για πρώτη φορά μετά από 25 χρόνια, όλες οι αιματηρές τελετουργίες του προσκυνήματος, όπως είναι η χάραξη της κεφαλής με μαχαίρια, τα μαστιγώματα στην πλάτη και τα χτυπήματα στο στήθος μέχρι οι πιστοί να ματώσουν. Οι ηγέτες των Σιιτών εκτιμούσαν ότι στην πόλη έφθασαν περίπου 2 εκατομμύρια πιστοί.

Οι αμερικανικές δυνάμεις, αντιμέτωπες με μία από τις σοβαρότερες προκλήσεις από τότε που έληξαν οι συμβατικές εχθροπραξίες, αφού ανάμεσα στις προσευχές και τους ύμνους κυριαρχούσαν τα συνθήματα κατά των ΗΠΑ, της κατοχής και της αποικιοκρατίας, προτίμησαν να κρατήσουν αποστάσεις. Εμειναν παράμερα και δήλωναν ότι θα αποφύγουν να εμφανιστούν στο κέντρο της πόλης μέχρι να ολοκληρωθεί η τελετουργία του προσκυνήματος. Από την πλευρά του, το δεξί χέρι του ηγέτη του Ανώτατου Συμβουλίου για την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράκ, μιας από τις ισχυρότερες σιιτικές οργανώσεις, Αμπντούλ Αζίζ αλ Χακίμ, καλούσε τους πιστούς «να παραμείνουν ενωμένοι και να σεβαστούν την ιερότητα του προσκυνήματος», καθώς οι διαφωνίες στους κόλπους της σιιτικής κοινότητας είναι εξαιρετικά οξυμένες ενόψει της σημερινής συνάντησης των ηγετών τους, επίσης, στην Καρμπάλα.

ΜΟΣΟΥΛΗ
Αιματηρή αμερικανική «επίδειξη ισχύος»

ΜΟΣΟΥΛΗ-ΙΡΜΠΙΛ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες ουσιαστικά εισέβαλαν χτες στη Μοσούλη - σκοτώνοντας επτά ανθρώπους στην πορεία, ανάμεσά τους κι ένα μικρό κορίτσι «κατά λάθος» - στην προσπάθεια να σταματήσουν τις εχθροπραξίες ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες Κούρδων, Αράβων και Τουρκομάνων.

5.000 άνδρες της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας των ΗΠΑ «έκαναν επίδειξη ισχύος», σχολίαζε χτες ο απεσταλμένος του «Ρόιτερς» στην πόλη, εισβάλλοντας στο κέντρο της Μοσούλης με άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, με την κάλυψη επιθετικών ελικοπτέρων. Σποραδικά πυρά ακούγονταν σε διάφορα σημεία της πόλης, κι οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι «δέχτηκαν πυρά» και απάντησαν. Λεπτομέρεια: Ολα τα θύματά τους ήταν πολίτες. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού παραδέχονταν ότι οι άνδρες τους «αντέδρασαν υπερβολικά» όταν κάτοικοι της Μοσούλης τούς πέταξαν πέτρες! «Ανάμεσα στα θύματα ήταν ένα 10χρονο παράλυτο κορίτσι» (!) είπε ανώνυμα αξιωματικός.

Η απόπειρα των Αμερικανών να «ελέγξουν» τη Μοσούλη έρχεται μετά από τουλάχιστον μία βδομάδα μαχών για την «αποαραβοποίησή» της.

Οι Αμερικανοί φέρονται να θέλουν -- αυτό δηλώνουν, ωστόσο αν αυτή είναι η πραγματική τους πρόθεση μένει να φανεί - να «επιστρέψουν όλες οι εθνικές ομάδες στις θέσεις που κατείχαν πριν τον πόλεμο», να τηρήσουν αναλλοίωτη την εθνοτική σύνθεση της Μοσούλης. Ο αντισυνταγματάρχης Ρόμπερτ Ουολτμάγιερ για πρόσθετη έμφαση ανακοίνωσε τη σχετική εντολή των κατοχικών δυνάμεων από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό που κατέλαβαν οι Αμερικανοί.

Δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί και οι «σύμμαχοί» τους - κατά τα άλλα - Κούρδοι πεσμέργκα να βρεθούν αντιμέτωποι. Κάτοικοι της Μοσούλης κατηγορούν τους Κούρδους ως «υποκινητές» ή/και αυτουργούς των επιθέσεων κατά Αράβων, Ασσυρίων και άλλων σε περιοχές που είχαν «αραβοποιηθεί» από την κυβέρνηση Χουσεΐν. Τα συμφέροντα των Κούρδων, που προβάλλουν το «δικαίωμα επιστροφής» τους στις περιοχές που «ιστορικά τους ανήκουν», και των δυνάμεων κατοχής των Αμερικανών δεν ταυτίζονται.

Στη χτεσινή του επίσκεψη στις υπό κουρδικό έλεγχο περιοχές, ο «πολιτικός διοικητής» των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός ε.α. Τζέι Γκάρνερ, χαρακτήρισε «υπόδειγμα» το πώς οι Ταλαμπανί και Μπαρζάνι δημιούργησαν τον «αυτόνομο» κουρδικό θύλακο και νουθέτησε τους Κούρδους να «συμβάλουν στη γέννηση ενός δημοκρατικού Ιράκ». Αυτά βέβαια ήταν για τις κάμερες. Ιδιωτικά, διαπραγματευόταν σκληρά με τους Κούρδους πολιτικούς, ειδικά τον Μπαρζάνι, στελέχη της οργάνωσης του οποίου, του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, αξιώνουν «να έχει συμμετοχή η κουρδική κοινότητα στα κέρδη από το πετρέλαιο της περιοχής».

Πάντως, οι Γκάρνερ και Ταλαμπανί - παλιοί γνωστοί - αντάλλαξαν αρκετές φιλοφρονήσεις. «Πάντα με κάνεις να αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου», είπε ο Γκάρνερ στον ηγέτη της Πατριωτικής Ενωσης. Ο Ταλαμπανί απάντησε καλώντας τον «να έρθεις στο Κουρδιστάν να μείνεις όταν αποσυρθείς. Θα σου ετοιμάσουμε ένα ωραίο σπίτι». Ο Μπαρζάνι ήταν εξίσου ευχάριστος, αλλά έκανε μια δήλωση που μάλλον ανησύχησε τον Γκάρνερ: «Δε θα είμαστε καθόλου περήφανοι... αν εγκατασταθεί μια νέα ιρακινή δικτατορία».

  • Κάπου 1.000 μαζικούς τάφους ψάχνουν συγγενείς μελών της ιρακινής αντιπολίτευσης στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις για να βρουν τους οικείους τους, μετέδιδε χτες το «Ρόιτερς». Ουσιαστικά είναι μια αναζήτηση με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, καθώς οι πολιτικοί κρατούμενοι που αγνοούνται «είναι χιλιάδες» κατά τις υπάρχουσες μαρτυρίες. Οι λίστες των κρατουμένων βρίσκονται στα χέρια των Αμερικανών - που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βοηθήσουν...
Αυτοανακηρύξεις και διαδηλώσεις

Associated Press

ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Αντιμέτωπες με διαδηλώσεις δυσαρεστημένων σιιτών και με ουρές Ιρακινών εργαζομένων σε διάφορους τομείς, οι οποίοι ζητούν να επιστρέψουν στις εργασίες τους βρίσκονται οι αμερικανικές δυνάμεις στην ιρακινή πρωτεύουσα. Επίσης, ο αυτοανακηρυχθείς κυβερνήτης της πόλης, μέλος του φιλοαμερικανικού «Ιρακινού Εθνικού Κογκρέσου», συνεχίζει απτόητος το «έργο» του, έχοντας σειρά επαφών με εκπροσώπους των διαφόρων εργασιακών κλάδων, παρά το γεγονός ότι ο επικεφαλής της αμερικανικής πολιτικής διοίκησης κατοχής, Τζέι Γκάρνερ, δεν τον «αναγνώρισε».

Με πανηγυρισμούς έγινε δεκτός στο κέντρο της Βαγδάτης, ο σιίτης κληρικός Σέικ Μοχάμαντ αλ Φαρτούζι, εκπρόσωπος της ισχυρότατης Χάουζα της Ουλεμά, που εδρεύει στη Νατζάφ, τον οποίο κρατούσαν, σύμφωνα με ιρακινές πηγές, οι αμερικανικές δυνάμεις από την Κυριακή. Είχαν προηγηθεί αλλεπάλληλες ογκώδεις διαδηλώσεις των Σιιτών της Βαγδάτης μπροστά στο ξενοδοχείο «Palestine» των ξένων δημοσιογράφων, όπου έχει εγκατασταθεί το προσωρινό κέντρο πολιτικής διοίκησης των Αμερικανών, με κύριο σύνθημα «ναι στο Ισλάμ, ναι στην ιρακινή ενότητα, όχι στον Σαντάμ, όχι στις ΗΠΑ».

Στο ξενοδοχείο «Palestine» βρέθηκε, χτες το πρωί, και ο αυτοανακηρυχθείς κυβερνήτης της Βαγδάτης, Μοχάμεντ Μοχσέν αλ Ζουμπάιντι, ο οποίος είχε σειρά συναντήσεων με τους διευθυντές των ιρακινών δημοσίων υπηρεσιών, των τραπεζών, των υπηρεσιών Υγείας και εκπαίδευσης. Ενδεικτικό του κλίματος απέναντι στην αμερικανική διοίκηση είναι ότι ο διευθυντής της επιτροπής ηλεκτρικής ενέργειας της Βαγδάτης, Μουμτάζ Αγιούμπ, δήλωνε ότι «όλοι οι Ιρακινοί μαζί προσπαθούμε να αποκαταστήσουμε την καθημερινή ζωή του λαού μας, και δε μας ενδιαφέρει τι λένε οι Αμερικανοί». Ο Ζουμπάιντι, παρά το γεγονός ότι δεν τον «αναγνωρίζουν» οι μέντορές του, επιμένει στη συνέχιση του έργου του, επιβλέποντας την πρόοδο των 22 επιτροπών που έχει διορίσει και τονίζοντας ότι το έργο του «δεν είναι κυβερνητικό αλλά συντονιστικό».


Associated Press

Οπως δήλωναν οι υπεύθυνοι της ιρακινής υπηρεσίας ηλεκτρισμού, οι εργασίες αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης συνεχίζονται πυρετωδώς και εκτιμούσαν ότι μέχρι τα τέλη της βδομάδας δεν αποκλείεται να έχει αποκατασταθεί η ηλεκτροδότηση στο σύνολο της χώρας. Μικρά βήματα βελτίωσης της κατάστασης στα νοσοκομεία της Βαγδάτης διαπιστώνει, σε νέα ανακοίνωσή του, ο Διεθνής Ερυθρός Σταυρός, τονίζοντας ότι τουλάχιστον, έστω και με αργότατους ρυθμούς, έχουν αρχίσει να υπολειτουργούν τα περισσότερα νοσοκομεία.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποδέσμευσε, χθες, εκτάκτως 10 εκατομμύρια ευρώ για τις ιατρικές ανάγκες κυρίως παιδιών, ενώ έγινε γνωστό ότι αναμένεται από το Ιράν η πρώτη αεροπορική πτήση του Ερυθρού Σταυρού με φάρμακα και τρόφιμα. Η Unicef, από την πλευρά της, απευθύνει επείγουσα έκκληση για επιτάχυνση της παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας και αποκατάσταση των υπηρεσιών, επισημαίνοντας ότι οι κίνδυνοι από τις επιδημίες είναι περισσότεροι από ορατοί.

Ενημερώσεις και διαψεύσεις

Περισσότερα από 800 γιλέκα για κομάντος αυτοκτονίας ανακάλυψαν οι αμερικανικές δυνάμεις, υποστήριξε, χτες, από το στρατηγείο της Ντόχα, ο ταξίαρχος, Βίνσεντ Μπρουκς. Ο Μπρουκς επιβεβαίωσε, επίσης, τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες οι Αμερικανοί στρατιώτες ανακάλυψαν περίπου 600 εκατομμύρια δολάρια σε μετρητά, σε κτίριο που ανήκε στο κόμμα Μπάαθ. Ο Αμερικανός αξιωματικός επισήμανε ότι ο αμερικανικός στρατός δε μειώνει την παρουσία του στο Ιράκ, όπως πολλοί έσπευσαν να συμπεράνουν μετά την αποχώρηση των πεζοναυτών από τη Βαγδάτη και την αντικατάστασή τους από άνδρες του πεζικού, αλλά απλώς «τις αναδιατάσσει». Πάντως, ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Ντόναλντ Ράμσφελντ, έσπευσε, χθες, να διαψεύσει τις πληροφορίες που δημοσιεύτηκαν στον αμερικανικό Τύπο, σύμφωνα με τις οποίες οι ΗΠΑ σκοπεύουν να διατηρήσουν, τουλάχιστον, 4 στρατιωτικές βάσεις στο Ιράκ.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ΗΜΕΡΑΣ

ΧΙΛΙΑΔΕΣ Αμερικανοί στρατιώτες εισέβαλαν χτες στη Μοσούλη με αφορμή συμπλοκές μεταξύ Κούρδων, Αράβων και Τουρκομάνων και πυροβολώντας στο ψαχνό σκότωσαν επτά πολίτες, μεταξύ των οποίων ένα μικρό κοριτσάκι.

O ΚΑΤΟΧΙΚΟΣ επίτροπος Τζ. Γκάρνερ επισκέφτηκε χτες τους παλιούς του φίλους στο Βόρειο Ιράκ (από την προηγούμενη εισβολή το 1991, όταν ήταν στρατιωτικός εν ενεργεία). Είχε συναντήσεις με τους Κούρδους ηγέτες Μπαρζανί και Ταλαμπανί.

ΣΤΗ ΣΟΥΛΕΪΜΑΝΙΓΙΑ ο στρατηγός Γκάρνερ μίλησε σε συγκέντρωση σπουδαστών του τοπικού Πανεπιστημίου όπου ανάμεσα στις πολλές δημαγωγίες που ξεστόμισε είπε: «Αυτό που κάνατε εδώ τα τελευταία δώδεκα χρόνια αποτελεί μια εξαιρετική αρχή αυτονομίας. Αυτό που κατορθώσατε μπορεί να αποτελέσει υπόδειγμα για το υπόλοιπο Ιράκ». Τι ακριβώς εννοούσε, αν εννοούσε τίποτα, θα φανεί από τις εξελίξεις.

ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ το παζάρι για τη μεταπολεμική λεία. Οι ΗΠΑ διεκδικούν την άρση των κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ προκειμένου, να επισπεύσουν τις διαδικασίες εκμετάλλευσης του πετρελαίου. Η Ρωσία και η Γαλλία αντιδρούν στην εσπευσμένη διαδικασία γιατί ολοφάνερα χρειάζονται χρόνο για να διαπραγματευτούν τη μελλοντική τους θέση. Η Κίνα τάσσεται υπέρ της άρσης των κυρώσεων προκειμένου να επιταχυνθεί η ανθρωπιστική βοήθεια.

Ο ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ του ΟΗΕ για τον αφοπλισμό του Ιράκ Χανς Μπλιξ, κατήγγειλε σε συνέντευξή του, τμήμα της οποίας μεταδόθηκε από το ραδιοφωνικό δίκτυο του BBC, την πλαστογράφηση εγγράφων για τη δικαιολόγηση του πολέμου εναντίον του Ιράκ. «Ηταν ανησυχητικό να διαπιστώνει κανείς ότι ένα τόσο μεγάλο τμήμα αποδεικτικών στοιχείων επί των οποίων στηρίχτηκαν οι πρωτεύουσες (Ουάσιγκτον και Λονδίνο) για να οικοδομήσουν το φάκελο (των κατηγοριών εναντίον του Ιράκ) ήταν τόσο σαθρό».

ΕΠΙΣΗΣ ο Χ. Μπλιξ είπε, πως «ακούσαμε να γίνεται λόγος για ένα συμβόλαιο ανάμεσα στο Ιράκ και το Νίγηρα για την εισαγωγή 500 τόνων... ουρανίου. Λοιπόν, όταν η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) εξασφάλισε το συμβόλαιο, δεν ήταν δύσκολο να ανακαλύψει ότι επρόκειτο για ένα πλαστό έγγραφο, ότι ήταν απλώς πλαστογραφημένο» είπε ο Χανς Μπλιξ.

ΣΥΜΦΩΝΑ με τους «Τάιμς της Νέας Υόρκης» οι Ηνωμένες Πολιτείες σχεδιάζουν να εξασφαλίσουν στο Πεντάγωνο πρόσβαση σε στρατιωτικές βάσεις στην περιοχή. Επικαλούμενη Αμερικανούς στρατιωτικούς, η εφημερίδα έγραψε ότι το Πεντάγωνο επιδιώκει να διατηρήσει τέσσερις βάσεις στο Ιράκ: Μία στο διεθνές αεροδρόμιο της Βαγδάτης, η άλλη στο Ταλίλ, κοντά στη Νασιρίγια, στο Νότιο Ιράκ, μία σε ένα διάδρομο προσγείωσης που υπάρχει σε ερημική περιοχή στο Δυτικό Ιράκ, απ' όπου περνά ένας αγωγός πετρελαίου που καταλήγει στην Ιορδανία και μία στο αεροδρόμιο Μπασούρ, στον κουρδικό βορρά. Η αμερικάνικη εφημερίδα έσπευσε απ' ό,τι φαίνεται να προετοιμάσει την κοινή γνώμη για μακρόχρονη στρατιωτική παρουσία.

ΦΥΣΙΚΑ όπως αναμενόταν έσπευσε να διαψεύσει ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας Ντόναλντ Ράμσφελντ το σχετικό δημοσίευμα: «Ουδέποτε, απ' όσο θυμάμαι, έχω ακούσει να συζητείται σε οποιαδήποτε σύσκεψη το θέμα μιας μόνιμης βάσης στο Ιράκ» λες και δε διαψεύδεται ο ίδιος με τον τρόπο που οργανώνεται ήδη η κατοχική δύναμη.

ΘΥΜΟΣΑΣΤΕ τους Ιρακινούς που εκπαίδευσαν οι Αμερικανοί στην Ουγγαρία; Συνελήφθησαν λεηλατούντες. 'Η ήταν σε αποστολή και το παράκαναν ή αφομοίωσαν πλήρως την αληθινή ουσία της εκπαίδευσής τους...

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΣΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ 14-15

ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ
Νέος γύρος για το ιρακινό πετρέλαιο

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ.--

Με την, κεκλεισμένων των θυρών, ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον επικεφαλής των επιθεωρητών του ΟΗΕ για το ιρακινό οπλοστάσιο, Χανς Μπλιξ, άρχισε, χτες, η συνεδρίαση για το ενδεχόμενο άρσης των κυρώσεων που είχαν επιβληθεί στο Ιράκ μετά το 1991 και για το μέλλον του ανθρωπιστικού προγράμματος «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων».

Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, χαρακτήρισε τις συζητήσεις «εξαιρετικά σοβαρές» και δήλωσε ότι προτεραιότητα για τον ΟΗΕ είναι η επανάληψη του ανθρωπιστικού προγράμματος, που εκπνέει στις 3 Ιουνίου, προκειμένου να «ανακουφιστεί τάχιστα ο ιρακινός λαός». Ο Χανς Μπλιξ επρόκειτο να ζητήσει από το Συμβούλιο Ασφαλείας να επιστρέψουν οι επιθεωρητές στο Ιράκ, γιατί είναι «οι μοναδικοί που με αξιοπιστία μπορούν να εξακριβώσουν αν υπάρχουν ή όχι όπλα μαζικής καταστροφής στο Ιράκ».

Ο Σουηδός διπλωμάτης, σε συνέντευξή του στο BBC, είχε φροντίσει, νωρίτερα, να δηλώσει ότι «μεγάλο τμήμα των στοιχείων που ΗΠΑ - Βρετανία χρησιμοποίησαν, για να αιτιολογήσουν την επίθεσή τους στο Ιράκ ήταν σαθρό. Εγγραφα που παρουσίασαν, όπως το υποτιθέμενο συμβόλαιο αγοράς ουρανίου από τη Νιγηρία, ήταν πλαστά». Απέφυγε, πάντως, ευθέως να κατηγορήσει τις μυστικές υπηρεσίες των 2 χωρών για πλαστογράφηση.

Παρ' όλα αυτά, ο Λευκός Οίκος επανέλαβε, χτες, διά στόματος του εκπροσώπου Αρι Φλάισερ ότι δεν επιθυμεί την επιστροφή των επιθεωρητών. «Οι ΗΠΑ αναλαμβάνουν πλήρως την ευθύνη του ιρακινού αφοπλισμού» τόνισε, ενώ όπως έγινε γνωστό η Ουάσινγκτον προσπαθεί να προσλάβει πρώην επιθεωρητές από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και την Αυστραλία για να αναλάβουν το έργο των ελέγχων στο Ιράκ.

«Εκπληξη»... αλλά όχι ακριβώς

Οι ΗΠΑ, αν και δεν έχουν καταθέσει επίσημο αίτημα, επιδιώκουν την άμεση άρση των κυρώσεων κατά του Ιράκ, έτσι ώστε να διευκολυνθεί και η πώληση του ιρακινού πετρελαίου, που πλέον έχει τεθεί υπό τον έλεγχό τους. Αίτημα για άμεση άρση των κυρώσεων αναμενόταν να καταθέσει και η Κίνα, χωρίς να διευκρινίζεται αν θα συνδεθεί με την επιστροφή ή όχι των επιθεωρητών. Η Μόσχα επανέλαβε ότι «επιθυμεί σφοδρά» την άρση των κυρώσεων, αλλά «μόνο εφόσον οι επιθεωρητές του ΟΗΕ αποδείξουν ότι δεν υπάρχουν όπλα μαζικής καταστροφής».

Η «έκπληξη» έγινε από τον Γάλλο πρέσβη στον ΟΗΕ, Ζαν Μαρκ ντε Σαμπλιέ, ο οποίος, αν και δεν αναμενόταν, επίσης τάχθηκε υπέρ της άμεσης άρσης των κυρώσεων. Πολλοί έσπευσαν να εκτιμήσουν ότι πρόκειται για προσέγγιση Παρισιού - Ουάσιγκτον. Εντούτοις, ο ντε Σαμπλιέ φρόντισε να συμπληρώσει ότι θα πρέπει να επαναληφθεί το πρόγραμμα «Πετρέλαιο έναντι Τροφίμων, προσαρμοσμένο στις νέες ανάγκες του ιρακινού λαού», κάτι που σημαίνει, φυσικά, ότι ο έλεγχος του ιρακινού πετρελαίου παραμένει, προς το παρόν, στο Συμβούλιο Ασφαλείας.

Το ότι η γαλλική πρόταση, ουσιαστικά, δεν «πλησιάζει» προς την Ουάσιγκτον έγινε ακόμη σαφέστερο με την πρώτη αμερικανική αντίδραση, διά στόματος του εκπροσώπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Ο Ρίτσαρντ Μπάουτσερ εκτίμησε ότι η γαλλική πρόταση «ουσιαστικά δεν είναι άρση των κυρώσεων αλλά αναστολή, και εμείς επιμένουμε ότι χρειάζεται πλήρης και άνευ όρων άρση των κυρώσεων».

Γραφεία και εφημερίδα για το Ιρακινό ΚΚ

ΒΑΓΔΑΤΗ.-

Μετά από δεκαετίες διωγμών και απαγορεύσεων, χθες, το Ιρακινό ΚΚ άνοιξε τα γραφεία του στο κέντρο της ιρακινής πρωτεύουσας στην πλατεία αλ Αντούλους. Με ανακοίνωσή του, το Ιρακινό ΚΚ ενημερώνει ότι τις τελευταίες μέρες έχει, ήδη, λειτουργήσει γραφεία στις πόλεις Κιρκούκ, Μοσούλη και Μπακόμπα, ενώ γίνεται προσπάθεια να δημιουργηθούν κομματικές επιτροπές σε όσο το δυνατόν περισσότερες συνοικίες.

Μόλις ένα 24ωρο νωρίτερα, η πρώτη εφημερίδα που κυκλοφορούσε στη Βαγδάτη μετά την κατάρρευση του καθεστώτος ήταν η «Ταρίκ αλ Σάαμπ» («Ο Δρόμος του Λαού»), το όργανο της ΚΕ του Ιρακινού ΚΚ. Το 8σέλιδο αυτό φύλλο ήταν η πρώτη πληροφόρηση που είχαν οι κάτοικοι της πρωτεύουσας μετά από πολυήμερη σιγή και μοιράστηκε δωρεάν.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ