Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΣΤΟΠ ΣΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΚ
ΜΟΣΟΥΛΗ
Αιματηρή αμερικανική «επίδειξη ισχύος»

ΜΟΣΟΥΛΗ-ΙΡΜΠΙΛ-ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Χιλιάδες Αμερικανοί στρατιώτες ουσιαστικά εισέβαλαν χτες στη Μοσούλη - σκοτώνοντας επτά ανθρώπους στην πορεία, ανάμεσά τους κι ένα μικρό κορίτσι «κατά λάθος» - στην προσπάθεια να σταματήσουν τις εχθροπραξίες ανάμεσα σε ένοπλες ομάδες Κούρδων, Αράβων και Τουρκομάνων.

5.000 άνδρες της 101ης αερομεταφερόμενης μεραρχίας των ΗΠΑ «έκαναν επίδειξη ισχύος», σχολίαζε χτες ο απεσταλμένος του «Ρόιτερς» στην πόλη, εισβάλλοντας στο κέντρο της Μοσούλης με άρματα μάχης και θωρακισμένα οχήματα, με την κάλυψη επιθετικών ελικοπτέρων. Σποραδικά πυρά ακούγονταν σε διάφορα σημεία της πόλης, κι οι Αμερικανοί ισχυρίστηκαν ότι «δέχτηκαν πυρά» και απάντησαν. Λεπτομέρεια: Ολα τα θύματά τους ήταν πολίτες. Αξιωματούχοι του αμερικανικού στρατού παραδέχονταν ότι οι άνδρες τους «αντέδρασαν υπερβολικά» όταν κάτοικοι της Μοσούλης τούς πέταξαν πέτρες! «Ανάμεσα στα θύματα ήταν ένα 10χρονο παράλυτο κορίτσι» (!) είπε ανώνυμα αξιωματικός.

Η απόπειρα των Αμερικανών να «ελέγξουν» τη Μοσούλη έρχεται μετά από τουλάχιστον μία βδομάδα μαχών για την «αποαραβοποίησή» της.

Οι Αμερικανοί φέρονται να θέλουν -- αυτό δηλώνουν, ωστόσο αν αυτή είναι η πραγματική τους πρόθεση μένει να φανεί - να «επιστρέψουν όλες οι εθνικές ομάδες στις θέσεις που κατείχαν πριν τον πόλεμο», να τηρήσουν αναλλοίωτη την εθνοτική σύνθεση της Μοσούλης. Ο αντισυνταγματάρχης Ρόμπερτ Ουολτμάγιερ για πρόσθετη έμφαση ανακοίνωσε τη σχετική εντολή των κατοχικών δυνάμεων από τοπικό τηλεοπτικό σταθμό που κατέλαβαν οι Αμερικανοί.

Δεν αποκλείεται οι Αμερικανοί και οι «σύμμαχοί» τους - κατά τα άλλα - Κούρδοι πεσμέργκα να βρεθούν αντιμέτωποι. Κάτοικοι της Μοσούλης κατηγορούν τους Κούρδους ως «υποκινητές» ή/και αυτουργούς των επιθέσεων κατά Αράβων, Ασσυρίων και άλλων σε περιοχές που είχαν «αραβοποιηθεί» από την κυβέρνηση Χουσεΐν. Τα συμφέροντα των Κούρδων, που προβάλλουν το «δικαίωμα επιστροφής» τους στις περιοχές που «ιστορικά τους ανήκουν», και των δυνάμεων κατοχής των Αμερικανών δεν ταυτίζονται.

Στη χτεσινή του επίσκεψη στις υπό κουρδικό έλεγχο περιοχές, ο «πολιτικός διοικητής» των κατοχικών δυνάμεων, στρατηγός ε.α. Τζέι Γκάρνερ, χαρακτήρισε «υπόδειγμα» το πώς οι Ταλαμπανί και Μπαρζάνι δημιούργησαν τον «αυτόνομο» κουρδικό θύλακο και νουθέτησε τους Κούρδους να «συμβάλουν στη γέννηση ενός δημοκρατικού Ιράκ». Αυτά βέβαια ήταν για τις κάμερες. Ιδιωτικά, διαπραγματευόταν σκληρά με τους Κούρδους πολιτικούς, ειδικά τον Μπαρζάνι, στελέχη της οργάνωσης του οποίου, του Κουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος, αξιώνουν «να έχει συμμετοχή η κουρδική κοινότητα στα κέρδη από το πετρέλαιο της περιοχής».

Πάντως, οι Γκάρνερ και Ταλαμπανί - παλιοί γνωστοί - αντάλλαξαν αρκετές φιλοφρονήσεις. «Πάντα με κάνεις να αισθάνομαι σαν στο σπίτι μου», είπε ο Γκάρνερ στον ηγέτη της Πατριωτικής Ενωσης. Ο Ταλαμπανί απάντησε καλώντας τον «να έρθεις στο Κουρδιστάν να μείνεις όταν αποσυρθείς. Θα σου ετοιμάσουμε ένα ωραίο σπίτι». Ο Μπαρζάνι ήταν εξίσου ευχάριστος, αλλά έκανε μια δήλωση που μάλλον ανησύχησε τον Γκάρνερ: «Δε θα είμαστε καθόλου περήφανοι... αν εγκατασταθεί μια νέα ιρακινή δικτατορία».

  • Κάπου 1.000 μαζικούς τάφους ψάχνουν συγγενείς μελών της ιρακινής αντιπολίτευσης στη Βαγδάτη και άλλες πόλεις για να βρουν τους οικείους τους, μετέδιδε χτες το «Ρόιτερς». Ουσιαστικά είναι μια αναζήτηση με ελάχιστες πιθανότητες επιτυχίας, καθώς οι πολιτικοί κρατούμενοι που αγνοούνται «είναι χιλιάδες» κατά τις υπάρχουσες μαρτυρίες. Οι λίστες των κρατουμένων βρίσκονται στα χέρια των Αμερικανών - που δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα βοηθήσουν...

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ