Τετάρτη 23 Απρίλη 2003
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Υπέρ της απρόσκοπτης διακίνησης πολιτών η κυπριακή κυβέρνηση

Η κυπριακή κυβέρνηση λαμβάνει όλα τα μέτρα για αντιμετώπιση οποιουδήποτε ενδεχομένου από την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος να επιτρέψει την ελεύθερη διακίνηση των Τουρκοκυπρίων και παράλληλα επισημαίνει ότι η απόφαση είναι παράνομη, ως ληφθείσα από παράνομο καθεστώς.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Κύπρος Χρυσοστομίδης δήλωσε ύστερα από τη χτεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου ότι σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και αποφάσεις ευρωπαϊκών δικαστηρίων, υπεύθυνη για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου είναι η Τουρκία, ως κατοχική δύναμη.

Ο εκπρόσωπος τόνισε ότι πολιτική της κυβέρνησης ήταν και είναι η απρόσκοπτη διακίνηση όλων των πολιτών και οι διατυπώσεις που απαιτούνται περιορίζονται στο ελάχιστο.

Ο εκπρόσωπος χαρακτήρισε την απόφαση του κατοχικού καθεστώτος κίνηση εντυπωσιασμού και απόσπασης της προσοχής της κοινής γνώμης. Η δική μας πλευρά, είπε, επιθυμεί τερματισμό της κατοχής και επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Αναφέροντας ότι οι θέσεις του Εθνικού Συμβουλίου είναι ομόφωνες, ο εκπρόσωπος είπε ότι οι αρχές είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν κάθε ενδεχόμενο και ότι όλοι οι πολίτες δικαιούνται να διακινούνται ελεύθερα.

Καταγγελίες για εξαφάνιση του αρχείου για το Κυπριακό

Ο πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε κατηγορηματικά ότι εμμένει στις καταγγελίες του για εξαφάνιση του αρχείου για το Κυπριακό από το Προεδρικό Μέγαρο.

Σε δηλώσεις, μετά την έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Χριστόφιας ανέφερε ότι ο τρόπος με τον οποίο έχουν διαψευστεί τα όσα έχει πει, είναι η μεγαλύτερη και καλύτερη επιβεβαίωση, ότι οι προηγούμενοι κυβερνώντες έχουν πάρει έγγραφα, τα οποία χαρακτηρίζουν προσωπικό αρχείο. Ο κ. Χριστόφιας πρόσθεσε πως με τις καταγγελίες του δεν ομιλεί εκ μέρους του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά εκπροσωπεί το ΑΚΕΛ, και ως ανεξάρτητο πολιτικό πρόσωπο είχε κάθε δικαίωμα να πει την άποψή του, χωρίς να χρειάζεται να πάρει άδεια από κανένα.

Δεν είναι θέμα υποψιών, αλλά πραγματικότητας, κατέληξε, επισημαίνοντας ότι γνωρίζει πολύ καλά ότι λείπουν έγγραφα, που έχουν άμεση σχέση με το Κυπριακό και τα οποία δεν έχει ούτε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ούτε ο πρόεδρος της Βουλής.

Τους ισχυρισμούς του κ. Χριστόφια απέρριψαν τόσο ο τέως πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, που δήλωσε ότι οι ισχυρισμοί πιθανά οφείλονται σε άγνοια της διαδικασίας για την τήρηση των αρχείων, όσο και ο τέως υφυπουργός στον πρόεδρο Παντελής Κούρος, που δήλωσε ότι όλα τα αρχεία βρίσκονται στη θέση τους.

Πάντως, ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του σημερινού προέδρου, Μάριος Κάρογιαν, δήλωσε ότι όπως φαίνεται «δεν υπάρχουν όλα εκείνα τα στοιχεία που αφορούν το Κυπριακό». Ο Μ. Κάρογιαν είπε ότι ο πρόεδρος Παπαδόπουλος βρήκε ουσιαστικά κενά ράφια. Διευκρίνισε επίσης ότι δεν αναφέρεται μόνο στην κυβέρνηση Κληρίδη, αλλά και σε προηγούμενες.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Προς ανασχηματισμό της κυβέρνησης (2011-08-04 00:00:00.0)
Ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου και έκκληση για ενότητα (2010-08-04 00:00:00.0)
Ικανοποίηση από τη μεταξύ τους συνάντηση (2010-02-19 00:00:00.0)
Ενημερώνονται οι αρχηγοί των κομμάτων (2008-05-27 00:00:00.0)
Διεργασίες για τη νέα κυβέρνηση (2008-02-28 00:00:00.0)
Στο Εθνικό Συμβούλιο οι προτάσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς (2004-08-24 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ