Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου και έκκληση για ενότητα

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.--

Ενημέρωση στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στο Κυπριακό, το τρίπτυχο των προτάσεών του και την πορεία των συνομιλιών με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ντερβίς Ερογλου, πραγματοποίησε χτες ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ανοίγοντας και τη συζήτηση σχετικά με την προσπάθεια επίτευξης ενότητας στο εσωτερικό μέτωπο.

Στην ενημέρωση που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι τοποθετήθηκαν όλα τα κόμματα, πλην του ΑΚΕΛ, που θα παρουσιάσει τις θέσεις του στην επόμενη συνεδρίαση, στις 12 Αυγούστου. Ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε ενδελεχή αναφορά στο τρίπτυχο των προτάσεών του, που στοχεύουν στη σύνδεση του περιουσιακού με το εδαφικό και την αποχώρηση των εποίκων, το ζήτημα της Αμμοχώστου και του ανοίγματος του λιμανιού, ενώ προτείνεται και η πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης σχετικά με το Κυπριακό, όσον αφορά τα ζητήματα που επηρεάζουν τις διεθνείς διαστάσεις του θέματος και όχι σχετικά με τα εσωτερικά, όπως προβλέπεται και από τις συμβάσεις του ΟΗΕ. Η πρόταση της διεθνούς διάσκεψης έρχεται να απαντήσει στην επιμονή της Τουρκίας και του ψευδοκράτους, που επιθυμούν πενταμερή διάσκεψη με τη συμμετοχή της Τουρκίας, της Ελλάδας, της Βρετανίας και των δύο «συνιστώντων κρατών», που απορρίπτει κάθετα η ελληνοκυπριακή πλευρά.

Ο Σ. Στεφάνου επανέλαβε ότι οι προτάσεις του Κύπριου Προέδρου δεν αποτελούν κάτι διαφορετικό από τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, προσθέτοντας ότι πραγματοποιήθηκε εκτενής συζήτηση σχετικά με την ενότητα, η οποία θα ολοκληρωθεί στις 12 Αυγούστου.

Εκ μέρους του ΔΗΚΟ, ο πρόεδρος του κόμματος, Μάριος Κάρογιαν υποστήριξε ότι οι προτάσεις του Δ. Χριστόφια αποτελούν μία καλή βάση, στην οποία μπορεί να διαμορφωθεί η τακτική αντιμετώπισης των κινδύνων που θα ανακύψουν τους επόμενους μήνες.

Σήμερα αναμένεται η συνάντηση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, Ντερβίς Ερογλου με τον Δ. Χριστόφια, προκειμένου να συνεχιστεί η συζήτηση επί του περιουσιακού, με το ψευδοκράτος να δηλώνει σε όλους τους τόνους ότι δεν προτίθεται να προχωρήσει σε εδαφικές αναπροσαρμογές, αλλά να λύσει το πρόβλημα με ανταλλαγές και αποζημιώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ