Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Και οι Ρώσοι θέλουν τη «Σούδα» τους

Το ενδιαφέρον για δημιουργία ναυτικής βάσης σε Ελλάδα ή Τουρκία εκδήλωσε δημόσια ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού

Ολοένα και βαθύτερα στη δίνη των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών που εντείνονται στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου βυθίζεται η χώρα, καθώς η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται να επιχειρεί να «παίξει» κάποιο ρόλο σε αυτό το επικίνδυνο παιχνίδι.

Με την ολοκλήρωση της αποστολής που ανέλαβε για λογαριασμό της Ουάσιγκτον και άλλων χωρών της ΕΕ την περασμένη βδομάδα ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, με τις επισκέψεις του σε Βελιγράδι και Πρίστινα, προκειμένου να συμβάλει στην εμπέδωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου που «νομιμοποιεί» την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου, η ελληνική κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να εξετάσει το ενδιαφέρον που δημόσια εκδήλωσε ο αρχηγός του ρωσικού πολεμικού ναυτικού για τη δημιουργία ναυτικών βάσεων στην ν/ανατολική Μεσόγειο.

«Η δυνατότητα να διατηρείς βάση στο εξωτερικό είναι καλή, αλλά πρέπει να γίνει σταδιακά, συνυπολογίζοντας τις δυνατότητες της χώρας. Πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση είναι το σύστημα των απλών επισκέψεων των πλοίων», είπε ο ναύαρχος Βισότσκι, θυμίζοντας ότι πολλά κράτη ακολουθούν την ίδια τακτική και η Ρωσία θα πράξει το ίδιο, σε συνεργασία με εκείνες τις χώρες «που διαθέτουν καλές λιμενικές υποδομές».

«Για παράδειγμα, εάν πρόκειται για τη ζώνη της Ανατολικής Μεσογείου και της Μαύρης Θάλασσας, τότε είναι η Τουρκία και η Ελλάδα, μάλιστα και οι μεν και οι δε μας προτείνουν τέτοιες δυνατότητες», δήλωσε ο Ρώσος ναύαρχος, ο οποίος υπενθύμισε ότι έχουν σημαντικά βελτιωθεί και οι σχέσεις της χώρας του με την Ιταλία.

«Ανεπίσημη συζήτηση»

Πάντως, όπως υποστηρίζουν διπλωματικές και στρατιωτικές πηγές δεν υπάρχει προς το παρόν επίσημη ρωσική πρόταση στην Ελλάδα για τη δημιουργία βάσης για το ρωσικό στόλο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές μια σχετική συζήτηση είχε ξεκινήσει προς το τέλος της θητείας της κυβέρνησης Καραμανλή, η οποία πάγωσε στη συνέχεια επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ.

Αντικειμενικά, πάντως, η συζήτηση για ρώσικη ναυτική βάση στην Ν/Α Μεσόγειο (η Ρωσία διαθέτει τέτοια στη Συρία) επιχειρεί εκτός των άλλων να δημιουργήσει τριβές και εντός του ΝΑΤΟ, καθώς τόσο η Ελλάδα όσο και η Τουρκία είναι μέλη της λυκοσυμμαχίας και βέβαια η εμπλοκή της χώρας μας στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς (που δεν είναι άσχετοι με τον ανταγωνισμό της ενέργειας) μόνο καλός οιωνός δεν είναι για το λαό μας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ