Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Παράδοση της ηλεκτρικής ενέργειας στο κεφάλαιο

Στο «σφυρί» λιγνιτικά και υδροηλεκτρικά εργοστάσια της ΔΕΗ

Το ταξικό εργατικό κίνημα διεκδικεί ρεύμα φθηνό για όλο το λαό
Το ταξικό εργατικό κίνημα διεκδικεί ρεύμα φθηνό για όλο το λαό
Προς τον ίδιο στόχο, μέσα από παραπλήσιους δρόμους κινείται η κυβέρνηση όσον αφορά την παραπέρα είσοδο ιδιωτών στο χώρο της ηλεκτρικής ενέργειας, μετά και τη γνωστοποίηση της συζήτησης που γίνεται με τους εκπροσώπους των ΕΕ και ΔΝΤ (τρόικα) και η οποία αφορά στην πώληση του 40% των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής της ΔΕΗ που κινούνται με λιγνίτη και νερό. Σύμφωνα με πληροφορίες που διοχετεύουν στελέχη του υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, στη διάρκεια χτεσινής συνάντησης της υπουργού Τ. Μπιρμπίλη με την τρόικα, η υπουργός απάντησε για λογαριασμό της κυβέρνησης ότι η ιδιωτικοποίηση των μονάδων παραγωγής προσκρούει σε «νομικά κωλύματα». Και, ενώ από διάφορες μεριές επιχειρείται για λόγους που σχετίζονται με την επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος να προβληθεί κάποιου είδους «άρνηση» της κυβέρνησης για πώληση των μονάδων, στην πραγματικότητα κανένα τέτοιο θέμα δεν υπάρχει. Τουναντίον. Οπως προκύπτει από τα όσα έγιναν γνωστά, οι δύο πλευρές φέρονται να συμφωνούν απολύτως στην ουσία της πολιτικής που δεν είναι άλλη από αυτή καθεαυτή την παραπέρα ιδιωτικοποίηση, την εκχώρηση δηλαδή των δραστηριοτήτων της ΔΕΗ για τη διευκόλυνση των επιχειρηματικών κερδών με αποτέλεσμα η ηλεκτρική ενέργεια να μετατρέπεται για το λαό σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα.

Ετσι, εξετάζεται η σύνταξη του κειμένου που θα οριστικοποιηθεί μέχρι αύριο, με γνώμονα την «ισοδύναμη λύση». Σύμφωνα με πληροφορίες, μεταξύ άλλων, λόγος γίνεται για πλειστηριασμό του 40% της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος με λιγνίτη και νερό. Εναλλακτικά φέρεται να εξετάζεται η μίσθωση λιγνιτικών κοιτασμάτων σε ιδιώτες σε περιοχές όπως η Ελασσόνα και η Δράμα, έτσι που οι ιδιώτες να αποκτήσουν πρόσβαση σε φθηνό κόστος παραγωγής ρεύματος, κάτι στο οποίο έχει πρόσβαση μόνο η ΔΕΗ, ενώ η κυβέρνηση δίνει έμφαση στην επιτάχυνση των διαδικασιών εκμίσθωσης του λιγνιτωρυχείου της Βεύης και των αδειοδοτήσεων για αιτήσεις ιδιωτών. Επίσημα από το υπουργείο ανακοινώθηκε λακωνικά ότι η υπουργός ενημέρωσε την τρόικα για τον ενεργειακό σχεδιασμό της χώρας και για τις κινήσεις της κυβέρνησης που θα ανακοινωθούν στα τέλη του Σεπτέμβρη.

Στο μεταξύ, χτες το απόγευμα, συνήλθε το ΔΣ της ΔΕΗ με θέμα το διαχωρισμό δικτύων μεταφοράς και διανομής που περιλαμβάνεται στο τρίτο ενεργειακό πακέτο που είναι και δέσμευση της κυβέρνησης απέναντι στην ΕΕ (οδηγία 2009/72) και ο οποίος, με βάση το μνημόνιο πρέπει να έχει οριστικοποιηθεί μέχρι τον επόμενο Μάρτη.

  • Για τις εξελίξεις γύρω από τη ΔΕΗ, τοποθετήθηκε χτες και η ΝΔ, εκφράζοντας στην ουσία την ευθυγράμμισή της με την κυβερνητική πολιτική και τις αξιώσεις του μεγάλου κεφαλαίου για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Κάνοντας λόγο για την «αναγκαιότητα και τη σημασία της απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας», ο υπεύθυνος του τομέα ενέργειας της ΝΔ, επιχειρεί να συμβιβάσει φραστικά τα ασυμβίβαστα, συμπληρώνοντας ότι «αν η απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας συνεπάγεται μεγάλες αυξήσεις στα τιμολόγια χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή...» λες και τα επιχειρηματικά κέρδη στα οποία προσδοκούν οι ιδιώτες που θα μπουν στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας θα προέλθουν από... μειώσεις στα τιμολόγια και κοινωνική πολιτική!

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ