Τετάρτη 4 Αυγούστου 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Προετοιμάζεται η αντιλαϊκή επίθεση

Την αποφασιστικότητά της να επιβάλει νέο σκληρό πακέτο ταξικών μέτρων μέχρι το Νοέμβρη με την προώθηση διαρθρωτικών ανατροπών «μόνιμου χαρακτήρα», περαιτέρω μείωση μισθών, επιβολή άγριων φόρων και σαρωτικών ιδιωτικοποιήσεων δείχνει σε κάθε ευκαιρία η κυβέρνηση.

Η κυβέρνηση, σε συνεργασία με την «τρόικα», επιταχύνει τους ρυθμούς της υλοποίησης του ιμπεριαλιστικού μνημονίου και για λογαριασμό της ντόπιας πλουτοκρατίας ετοιμάζεται τους επόμενους μήνες να εξαπολύσει τη νέα επίθεση.

Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός με απόφασή του έχρισε σύμβουλό του για «θέματα οικονομίας και χρέους» τον Τομάζο Πάντοα Σκιόπα, ένα πρώην στέλεχος του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών της «κεντροαριστερής» κυβέρνησης Πρόντι στην Ιταλία, προωθώντας σαρωτικές ανατροπές και εφαρμόζοντας ένα σκληρό πρόγραμμα λιτότητας.

Μετά και τις χτεσινές επαφές των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους της τρόικα, στους άμεσους σχεδιασμούς της κυβέρνησης μπαίνει το άνοιγμα τον «κλειστών επαγγελμάτων» με νομοσχέδιο που θα κατατεθεί το Σεπτέμβρη.

Το επόμενο διάστημα θα εφαρμοστεί και το νέο μισθολόγιο στο δημόσιο τομέα που θα σημάνει νέο πετσόκομμα μισθών και συντάξεων, ενώ η κυβέρνηση από το Σεπτέμβρη θα προχωρήσει σε νέα μπαράζ φόρων (αύξηση ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα, «πράσινα τέλη» κ.ά.).

Αύριο συνεδριάζει η διυπουργική επιτροπή υπό τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Θ. Πάγκαλο όπου θα αποφασιστούν οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών του Δημοσίου που θα συνδυαστούν με απολύσεις συμβασιούχων υπαλλήλων.

Ανοιχτό αφήνει το ενδεχόμενο η κυβέρνηση για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και ξεπούλημα λιγνιτικών και ηδροηλεκτρικών σταθμών, αν και χτες κυβερνητικοί κύκλοι προσπαθούσαν να θολώσουν τα νερά, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου δε «συζητά την εκποίηση της ΔΕΗ». Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της χτεσινής συνάντησης της υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τ. Μπιρμπίλη με τεχνοκράτες του ΔΝΤ και της ΕΕ συζητήθηκαν τα πάντα από «μηδενική βάση» σε σχέση με την «τύχη» της ΔΕΗ, με κύκλους του υπουργείου να μην αποκλείουν «ακόμα και την πλήρη ιδιωτικοποίησή της».

Εξάλλου κορυφαία κυβερνητικά στελέχη όπως ο Δ. Ρέππας, αλλά και ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Σ. Ξυνίδης, με συνεντεύξεις τους χτες τόνιζαν ότι «η απελευθέρωση του τομέα της ενέργειας είναι προγραμματική δέσμευση του ΠΑΣΟΚ».

Χτες το ΠΑΣΟΚ έδωσε και τα πρώτα ονόματα των υποψηφίων δημάρχων τα οποία θα στηρίξει στις τοπικές εκλογές του Νοέμβρη. Στην πλειονότητά τους πρόκειται για δοκιμασμένα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος στην εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής και στην προώθηση των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων - αφού αρκετοί από τους υποψηφίους έχουν διατελέσει ήδη δήμαρχοι και νομάρχες - με την κυβέρνηση να ποντάρει στην επανεκλογή τους για την ανεμπόδιστη εφαρμογή του αντιδραστικού «Καλλικράτη».

Σε μια προσπάθεια αποπροσανατολισμού των λαϊκών στρωμάτων το ΠΑΣΟΚ, σε σχετική ανακοίνωσή του που συνόδευε τη δημοσιοποίηση των υποψηφιοτήτων, υποστηρίζει: «Το ΠΑΣΟΚ δεν δίνει χρίσματα, αλλά μόνο τη στήριξή του σε πρόσωπα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την αντίληψή του για την αυτοδιοίκηση». Η κυβέρνηση προσπαθεί με κάθε τρόπο να θολώσει τα νερά ώστε να μετριάσει τις λαϊκές αντιδράσεις και να μειώσει τις «απώλειες» ενόψει των περιφερειακών και δημοτικών εκλογών, αφού στο Μέγαρο Μαξίμου είναι διάχυτη η ανησυχία για τα εκλογικά αποτελέσματα.

Ολες οι υποψηφιότητες και των μεγάλων δήμων και περιφερειών της χώρας θα ανακοινωθούν από το ΠΑΣΟΚ κατά τη διάρκεια του Εθνικού Συμβούλιου, το οποίο θα συνεδριάσει σύμφωνα με πληροφορίες στις 3 Σεπτέμβρη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στο «φουλ» οι μηχανές για λογαριασμό του κεφαλαίου (2011-05-03 00:00:00.0)
Κλείδωσαν τα επόμενα «πακέτα» (2011-02-15 00:00:00.0)
Απαιτεί την παράδοση του λιγνίτη στους ιδιώτες (2010-11-20 00:00:00.0)
Ιερή συμμαχία ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα (2010-08-08 00:00:00.0)
Προαποφασισμένη με τη συμφωνία και των εργατοπατέρων (2010-08-05 00:00:00.0)
«Εξορθολογισμός» με διπλασιασμό των τιμολογίων (2010-08-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ